Eu le denumesc locuri de vis sau de poveste. Pentru ca ajuns in acestea parca traiesti un basm, sunt farame desprinse de prin carti…
In fiecare toamna, de cativa ani alegem un astfel de loc. De fapt eu il propun, si ceilalti care vor sa vina sunt de acord. In ultimii doi ani chiar au fost niste alegeri reusite…dar nu imi este rusine nici de aceasta de anul acesta.
Mergem sa dormim pe munte, la o stana aleasa din timp, loc in care aprindem focul si stam la vorbe. Deja le-am propus prietenilor locul. Cam toti au spus ca merg, poze nu le-am aratat desi am avut intentia. Am zis sa le arat la „toata lumea”, pe blog. Acea stana si locul unde este amplasata sunt esenta, motivatia…
Pentru a alege un astfel de loc, privim/privesc toata vara pe traseele parcurse. Stana trebuie sa aibe un aspect ingrijit, sa fie ridicata intr-un cadru pitoresc, sa gasesti lemne in apropiere…daca este un izvor cu apa prin preajma cu atat mai bine. De cate ori ajungem trebuie sa facem curatenie, sa aranjam putin prin interior, sa dam afara ce nu are ce cauta…focul, la care pregatim diverse se face pe pamant, in stana, unde exista si vatra. Daca nu stii sa aprinzi si sa intretii focul umpli de fum toata stana si nu mai poti sta in ea. De dormit, ca se mai pot prinde cateva ore si de somn, se doarme pe niste lavite din lemn…peste care asternem crengi verzi apoi izoprenele. Peste izopren vine sacul de dormit.
Dupa o astfel de experienta, acasa trebuie sa speli tot… 🙂 Asta o spun de dinainte oricui ca nu am chef de plangaciosi si figuranti, pe acolo 😉 Poate ca vine si ursul, poate ca nu vine, poate apare vreun lup sau nu…parca acestea ar fi aspecte de luat in considerare…doar nu dormi in cort ca sa fi surprins. Pericole? Nu am observat niciodata si nu stiu ce ar constitui vreun pericol cand pleci la drum cu un astfel de obiectiv. Daca ploua?! Daca ploua nu inseamna nici asta cine stie ce, pentru ca nu stai in ploaie si nu mergi prin ploaie, totusi orice om de munte are in rucsac si pelerina de ploaie.
Ziua, de regula ajungem pe la orele 15-17, trece repede. Ocupati cu stransul si taiatul lemnelor, cu aranjatul stanei, cu acoperirea gaurilor pe unde poate sa intre vantul…plecam cu un intreg arsenal dupa noi, raman acolo, fie ca ne trebuie, fie ca nu. Vor stii ciobanii ce sa faca cu ele la primavara.
Acord sa dormi in stana nu ai cui sa ceri. Fiind un adapost pastoral temporar este la indemana oricui turist, om de munte, etc. Ideea este sa nu strici si sa inchizi usa la plecare. Altfel, cand va ninge zapada se va asterne si in interior. Din ce am observat, cele mai multe stane sunt vandalizate chiar de ciobani…le lasa asa ca sa nu ma stea nimeni in acestea. Doar ca noi mergem acolo unde merg prea putini si unde de regula nu se produc daune prea mari.
Am vazut stana din timpul unor antrenamente de alergare montana. Am vazut-o de departe…ceva nou aparuse undeva pe o pajiste. Cum am vazut-o, de la kilometri distanta, mi-am dat seama ca este o alegere buna…pentru noi.
Cu prima ocazie, care nu a fost prea imediata…am ajuns mai aproape pentru a o studia. Este superba, cadrul este deosebit…ma duce cu gandul la Retezat
Acum, daca am terminat cu expunerea, sa mai postez si fotografii cu respectiva locatie 🙂
Peste 55 de minute eram cu mult mai aproape 🙂
Pe acolo curge si un izvor…destul loc si pentru spiritul meu de aventura…sa colind printre pomisorii aceia draguti, sa casc ochii la stanci, urcat pe vale…
Multe de vazut si mult de umblat, deci este perfect
Arata foarte bine, este din piatra…ramane sa stabilim data plecarii
Si eu care ma gindeam la o coliba…
Cam asa vad eu stinele,cu coliba si mult aer liber printre oi si ciini.Ce vad aici seamana mai mult cu un refugiu un pic mai mare.
Parca m-ar tenta si pe mine.
Distractie placuta!
ApreciazăApreciază
:)) Cred ca este una dintre cele mai bune stane din Bucegi, stii doar ca atunci cand apare ceva nou pe munte, se intampla sa le vad si eu. Imi place mult cum este facuta, ideea…decat sa aduca lemne pentru constructie, mai bine au adunat bolovanii de prin preajma. Au adus doar ciment si nisip. Chiar si asa au muncit destul si au facut un lucru frumos si durabil. Multumim, sa vedem cand va fi…in acest week-end s-ar putea sa nu fie, urmatorul este festivalul Sinaia Forever, apoi in alt week-end maratonul Pietrei Craiului…probabil dupa aceea 🙂
ApreciazăApreciază
Vreau sa te intreb despre locatie fiindca banuiesc unde este stana. E posibi lca peste 2 saptamani sa trec pe acolo. Vorbim pe privat ca sa nu divulgam secretul 🙂
ApreciazăApreciază
Iti scriu intr-un mail Cezar 🙂
ApreciazăApreciază
Asta a fost „divagatia” ta in drum spre…? Minunata alegere;cu adevarat,loc de poveste si usor de ajuns,desi s-ar putea si prin …,mai ales ca acum e putina apa! Ma tenteaza si pe mine sa vin;sa vad cum va fi programul la serviciu…Daca nu,s-aveti vreme buna si …petrecere frumoasa!
ApreciazăApreciază
Crisan, ce repede ti-ai dat seama :)) Ai vazut ca a trebuit sa modific putin…uite, stii cum facem, cu 4-5 zile inainte iti dau un semn, mail, telefon. Poate ne coordonam 🙂
ApreciazăApreciază
E frumoasă construcţia din imagini, cu pereţii aceia din piatră, construiţi cu atâta migală… Dar nu prea seamănă cu ce ştiam eu, cu o stână tradiţională. Am mai văzut stâne, aveau pereţii din bârne de lemn cu spaţii lăsate între ele, pentru a se putea face ventilaţia,
acoperişul tot din bârne sau şindrilă, în interior, mai la o margine, o groapă săpată în pământ, nu prea adâncă, unde se face focul, vatra de foc, cu ceaunul atârnat deasupra, mai sus, în acoperiş, deasupra vetrei, un orificiu mai mare sau o spărtură pe unde iese fumul; în nopţile scurte de vară mai vezi şi cerul cu stelele dacă stai în stână…
Dar iată că gusturile se mai schimbă, oamenii încep să vrea confort, poate chiar apă curentă, electricitate, televizor, etc.
Viaţa la stână pe munte este dură şi cred că puţini mai sunt dispuşi să facă acest lucru, mai ales din cei tineri, poate doar dacă sunt nişte condiţii mai bune.
Mă întreb dacă stâna din imagini este lăsată deschisă, chiar poate intra oricine ? Şi cred că e interesant de văzut cum e prin interior.
Şi iarăşi mă întreb, animalele deja nu mai erau la stână, la început de septembrie, nu au plecat cam devreme ?
Altfel, zona este superbă.
ApreciazăApreciază
Nu seamana deloc cu o stana. Singurul lucru ce arata ca este totusi vorba de o stana este acea deschizatura din acoperis, pe unde iese fumul. Ai remarcat foarte bine, iar in legatura cu tinerii, nu stiu cati mai vor sa fie păstori, de regula am vazut ciobani trecuti de 35-40 de ani. Tineri poate in muntii din partea Moldovei, ma gandesc…
Eu nu am vazut vreo stana pe Bucegi incuiata, nu stiu cum ar putea sa le incuie, poate sa lege usa cu o sarma, cu vreun lant. Sunt foarte curios cum arata interiorul, atunci nu am intrat. Am vazut animale mai departe si ma gandeam ca sunt de la stana respectiva. Oricum, nu ar fi fost surprinzator sa nu fie nimeni, tinand cont de degradarea pasunilor din Bucegi, anul acesta cred ca a fost cel mai slab pentru crescatorii de animale de pe munte. Iarba nu prea a crescut, ploaie putina, unele izvoare si mici lacuri au secat… Macar peisajul este frumos…ne putem bucura de el.
ApreciazăApreciază
In Pirinei este chiar o scoala de ciobani. Uite in filmul urmator: http://www.youtube.com/watch?v=sckoxyfy_8E.
Sunt convins ca daca mai sta cineva la orice stana din Bucegi sau Carpati in general si are loc, cu placere gazduieste. Am „patit” asa in muntii Mehedinti si nu au acceptat sa le dam nimic pentru gazduire si masa! Acum depinde si de originea ciobanilor. daca sunt ciobani din tata in fiu si oameni de munte, cu siguranta nu e nici o problema. Daca sunt (a se vedea Godeanu) fosti puscariasi, nu stiu ce sa zic 😉
ApreciazăApreciază
Asta este chiar tare cu scoala de ciobani, dar pare utila :)) La noi era o traditie din tata in fiu, acum despre pastorit in familie, am mai vazut ceva asemanator la stana cum urci spre Saua Strunga de la Padina. Nu vreau sa par prea pretentios dar vorba ta depinde de calitatea ciobanilor. De regula, sfatuiesc orice turist sa evite stanele, ciobanii…sa apeleze la ei doar daca au nevoie de ajutor imediat.
ApreciazăApreciază
Daca ai vedea ce inseamna stana in Dolomiti… Sunt trei tipuri de stane in functie de dotari. La cele mai dotate poti sa servesti masa, au locuri de dormit, personal permanent, curatenie etc. Cred ca cele mai amarate sunt ca stana aceasta din piatra. Oricum stanele noastre din lemn descrise de tine sunt mai pline de atmosfera de munte decat ce este pe afara! O fi ceva traditional ce ne atrage pe noi romanii? Ceva arhaic?
Legat de subiectul animalelor de la stana, parerile anul acesta sunt modificate fata de obicei. Teoretic ciobanii coboara cu animalele la Sfanta Marie mica. Acum am vazut (chiar in we 15-16 septembrie 2012) oi si vaci in multe locuri din Bucegi (stana Doamnele, valea Obarsiei, capatul superior al vaii Urlatoarea Mare). Acum doua we am vazut in poiana Cerbului vaci cu cioban. Si in poiana Cerbului (cea nitel mai sus de poiana Costilei) si acum pe platou ciobanii se plangeau ca patronii ii pun sa urce cu animalele fiindca jos e prea uscaciune si nu au de unde sa mai bea apa. Cai si magari am vazut si in valea Tiganesti acum 4 we, si in valea Gaura acum 2 we, si la stana Doamnele si pe valea Obarsiei (we trecut). Deci efectele climatice se vad inclusiv in pastorit.
ApreciazăApreciază
Imi plac stanele noastre in special daca sunt ceva conditii de igiena, adica intelegi, sa-i mai vezi si ca se mai spala pe maini pe ciobani. Ar fi frumos sa vedem pe Bucegi si o stana cum spui ca este in alti munti. Dar sa o ridice tot un cioban, ca de vile si pensiuni facute de orice idiot parca ne-am saturat. La asta m-am gandit si eu, hai ca vor cobori animalele dupa 8 septembrie, dar unde sa le duca la pascut, ca jos este mai rau ca pe munte. In afara de seceta, trebuie avut in vedere ca autoritatile locale nu au investit nimic in pasuni de la revolutie incoace, banii de la APIA au fost folositi in alte scopuri.
ApreciazăApreciază
Am dat prea multe indicii…Iarta-ma! voi incerca sa fiu mai discret…Nu ma supar daca-mi lasi raspunsul in asteptare.sau il stergi;inteleg si accept.Multumesc,cu drag,Crisan
ApreciazăApreciază
Nicio problema, dar nu doresc sa dam indicii decat acelora care iubesc muntele, nu oricui. Scrie ce simti si daca se impune ca un lucru sa nu apara am sa-ti spun si vedem cum facem. Multumesc si eu Crisan, la fel 🙂
ApreciazăApreciază