Traseu turistic la : Naeni – Grotele din Epoca Pietrei – Satul Dacic si Tabara de Sculptura – Biserica Dintr-o Piatra – Mormintele Tracice – Chilia lui Ambrosie – Naeni

Naeni, jud. Buzau. O aruncatura de bat din Mizil, jud. Prahova.

Pentru unii sunt simple obiective, altii nu au auzit de ele si cativa le si cunosc mai in detaliu. Eu sunt din a patra categorie, am auzit, citit, nu am ajuns 🙂

Cumva, am ajuns in comuna Naeni. Pana acolo, traversezi zone intregi de vita de vie, peisaje, o splendoare. In perioada aceasta este chiar bine de efectuat pe acolo o excursie.

Initial, iar am vrut sa aman si sa merg cu bicicleta. Iulica imi zicea de Sacele-Vama Buzaului intoarcere nu stiu pe unde, suma dadea 120 km. Eu cad speriat pe spate. Vine Matrix cu Sacele-Cheia-Ploiesti, eu zic de stanga-dreapta de la drum sa intram pe la diferite obiective, lui nu-i prea surade ideea si ramane totul in asteptare. Propun un traseu pe la Provita-Filipesti, un 40 km mai umani dar cica nu e fain, ca nu stiu ce tot am eu cu zona aceea. Asa ca…

Pana la urma ajung sambata in Mizil:

Nici nu ai crede ca asemenea biserica este in Mizil. Ma duc eu repede sa intreb de cand e biserica. „Din 2006”. Ma gandesc, unde oare o fi biserica veche, ca trebuie sa fie si o biserica mai veche.

Este la vreo 5-10 minute distanta de cealalta.

Deci e de pe la 1857

Nu inainte de a pleca din Mizil, imi atrage atentia bustul lui Adrian Paunescu.

Pana in comuna Naeni, opriri dese pentru poze, discutii cu unii cetateni:

Se vede si Biserica Dintr-o Piatra.

La intrare in Naeni, reprezentarea Sf. Gheorghe

Ajung in centrul comunei si gasesc acest ajutor util pentru viitorii turisti prin aceasta zona.

Tot in centru, langa Caminul Cultural sunt si aceste indicatoare. Acum daca tot am fost si scriu, sa-mi dau si cu parerea. Aici este bine sa lasi masina, prin zona centrului comunei daca vrei sa ajungi la toate obiectivele de pe panou. Nici cu bicicleta nu ai ce face. Spre chilia lui Ambrosie nu ai cum ajunge cu bicicleta decat daca te doare ceva. Masina se lasa aici in centru si te pregatesti pentru un traseu pe jos, de cateva ore. Dupa mine este cea mai buna varianta pentru a realiza intregul circuit.

Asadar de aici traseul decurge pe jos, nu inainte de a observa si alte indicatoare tot in centru:

Evident ca e drum asfaltat pana la biserica.

Se urca din centrul comunei pe sosea, se dau cateva curbe si vine o intersectie: inainte e drum de pamant, soseaua se duce la dreapta. Tot aici sunt si cateva indicatoare si imi dau seama ca este o idee buna sa lasi masina in Naeni. Intersectia e cam la 1 km distanta de centrul comunei.

Alte indicatoare… dar mai bine considerati-le pe toate orientative si nu va agatati de nr. kilometrilor. La indicatoarele din Naeni, cele din piatra prinse pe panou, vedeti ca este aceeasi distanta spre biserica si morminte. Pe acestea de mai sus deja intre ele distanta s-a facut de 1 km 🙂 desi sunt in apropiere toate.

Parerea mea este ca din centrul Naeni si pana la biserica sunt 2 km. De aici inca 2 km pana la chilie.

In loc de sosea, se alege drumul de pamant care tot urca. Pe sosea, la fel, urci, dar treci si prin doua mici sate: Fantanele si Varf. Biserica este in satul Varf.

Urcand spre grotele din epoca pietrei, depasind un izvor amenajat.

Biserica in dreapta cum se urca

De prin ierburi mai „rasar” cruci de piatra.

Un alt sat izolat, bagat intr-o vagauna, posibil Fintesti.

Mure

Mai sus de o mica stana cu capre si vaci se afla un izvor transformat in adapatoare de animale. Unde au oamenii acces, este imprejmuit. Apa umple mai multe bazine de unde beau animalele.

Iar in creasta, o cruce veche infrunta timpul si domina imprejurimile:

Cum citisem de luni bune despre ce este prin zona aceasta, am facut legatura cu peisajul si mi-am dat seama ca grotele din epoca pietrei sunt pe aproape. De fapt sunt chiar foarte aproape, in stanga acestei cruci.

Am intrat pe aici putin… te intrebi cum aratau oamenii pe atunci si cate altele.

Grotele nu sunt semnalizate dar daca te documentezi, ajungi la ele.

Din nou la aceasta cruce. Se vede un drum, el vine dinspre biserica. Insa pe drum ratezi anumite obiective, asa ca e mai bine sa abordezi traseul in ordinea pozitiei obiectivelor situate pe aceeasi creasta cu biserica.

Nu se mai cunoaste nimic scris. De la cruce, un pic mai sus si esti in creasta dealului Colarea. Dincolo de creasta e Satul Dacic si Tabara de Sculptura. Se vad ambele la o distanta de circa 500 de m.

Satul Dacic

Drumul spre acest sat-proiect era inchis cu o bariera din lemn, cred ca sa nu intre turmele de prin zona. Nici nu am inteles care e faza cu acest „sat”. Initial am crezut ca e vreun „proiect european”, se toarna vreun film specific. Deocamdata nu am simtit nevoia sa ma informez ce presupune chestia aceasta… dar, daca mai vin pe aici, trebuie sa o fac. Deja, chestiile trase mult de urechi, cu dacii acestia… nu ma intereseaza.

Tabara de sculptura de la Naeni. De la panou, cum te uiti in stanga spre vale, vezi Satul Dacic. Cine stie, data viitoare iese Decebal pe prispa.

Inspiratia Punctului de Informare Turistica

Un alt fel de mormant

Tot felul de sculpturi ce merita sa le privesti.

O ultima imagine inainte de a urca inapoi in creasta. Undeva in zare, se vede comuna Tisau din jud. Buzau.

Din creasta, biserica incepe sa se vada din ce in ce mai aproape 🙂 Ea a fost ridicata de un intreprinzator din zona, care administra si cariera de calcar alb din vecinatate.

Cariera

In apropiere de zidul ce imprejmuieste biserica se afla acest panou. Sunt 3 locuri de veci sapate in stanca, unul semnalizat si in apropiere si celelalte putin mai sus.

Primul mormant. Ce era prin el a fost luat si dus la muzeu.

Cred ca a aruncat cineva ceva in el.

Intr-un astfel de mormant a fost descoperita si o sabie akinakes.

Zidul bisericii

Spre Chilia lui Ambrosie. Ambrosie a fost un pustnic local de acum circa 50-70 de ani, are o intreaga poveste pe tot felul de site-uri. Important este ca a locuit intr-o grota sapata de alti pustnici. El a largit-o si compartimentat-o.

Exista un indicator de la o curba a soselei, imediat ce cobori de la biserica, spre acest obiectiv. Mai departe tine de fiecare cum stie sa se orienteze. Chilia nu se vede din preajma bisericii, fiind orientata spre Est si ascunsa de dealuri si padurea de pini.

In apropierea soselei

Se trece pe langa aceasta cruce si incepe un prim urcus.

Urmand linia de creasta

Daca abordezi creasta se vad si acele lacuri, de care unii scriu ca sunt, altii ca nu sunt.

La baza peretelui unde se afla chilia.

Cand ajungi la baza, similitudinile cu Canaraua Fetei sunt impresionante.

O cruce in amintirea pustnicului

Se urca pe doua scari metalice bine ancorate.

In perete din fata este chilia

Peisaje

Cruce in satul Varf

Posibil sa fie biserica din Vispesti sau Breaza (de Buzau).

Intrarea in satul Fantanele cum mergi spre biserica… sau iesirea daca vii dinspre ea.

Biserica din Naeni si apropierea de centrul comunei, mai erau cateva curbe.

Aici am intalnit un sculptor local si din vorba in vorba mi-a si aratat ce lucreaza… cat si preturile:

Preturile erau intre 150 si 250 lei. Lucreaza in calcar alba, cu urme de fosile, luat din cariera. Numele lui este Adrian Nicolae, tel. 0763151367.

In cateva ore, se poate parcurge acest traseu cu atatea obiective. Grotele, satul dacic, tabara de sculptura, mormintele, biserica sunt in zona dealului Colarea, aproape integral sub scutul legii. Chilia este in dealul Istrita unde si acolo este aceeasi poveste.

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Andreea B spune:

    E tare frumoasa zona, am fost acum doua saptamani cu bicicleta pe la Naeni – Fintesti… printre vii si peste multe dealuri. Chiar ma intrebam ce biserica este cea din vf dealului – acum am aflat – Biserica Dintr-o Piatra.

    Iata si povestirea mea. http://aradeanca.com/toscana-buzaului-pe-bicicleta-mizil-sarata-monteoru-si-retur/

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana 🙂 Pai eu am fost pe acolo cateva ore, pe cand tu doua zile :)) Faina tura voastra. Am vazut, cu bicla nu e prea fain, mai ales ultima portiune spre Naeni. M-as gandi si eu la o tura pe acolo cu bicicleta dar cu iesire in Buzau si apoi intors cu trenul in aceeasi zi. Unde este piscina aceea? 🙂

      Apreciază

      1. Andreea B spune:

        Piscina e la Pensiunea Caprice din Sarata Monteoru, unde se poate intra si daca nu esti cazat acolo contra unei taxe de intrare – dar nu mai stiu cat e taxa.

        Apreciat de 1 persoană

        1. Multumesc. E fain sa faci un traseu pe acolo din doua bucati, cum ati facut voi. Trebuie sa ma gandesc la optiuni, de o zi sau doua, trasee, parca nu as mai merge la Naeni sau spre Tisau… mi se pare cam lung sa vin din Mizil :)) Manastirea aceea veche mi-a facut cu ochiul, nici nu stiam ca asa arata, deci va trebui sa ma gandesc la ceva, acum in perioada aceasta.

          Apreciază

  2. Loredana Petrescu spune:

    Buna Adrian. Ti-a iesit foarte frumos si acest traseu.Noi suntem 8 fete si vrem sa mergem intr-o excursie de 5-7 zile. Vrem sa asezam corturi, sa organizam petrecere la foc de tabara, sa urcam muntii, sa vizitam obieective turistice dintre cele mai diferite. Vrem sa mergem prin toata tara. Ne trebuie un lider, unul ca tine care sa organizeze totul. Platim foarte bine. Ne deplasam cu 3 masini. Crezi ca te poti implica? Te citim de mult timp si modul tau de planificare ne-ar ajuta foarte mult. Plus ca ai o mare experienta si umor cat cuprinde. Te rugam sa ne spui. Multumim.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Saru-mana. Multumesc, se putea si mai bine. Eu am alcatuit acest traseu dupa cum mi-a convenit mie in primul rand. Cand merg cu persoane necunoscute si datele problemei sunt cu totul altele. Adica nu pot face decat ceea ce toti pot face.
      Din ce inteleg vreti o gramada de lucruri, dar oare le mai si puteti face 🙂
      Nu stiu ce sa spun, nu m-am gandit prea bine. O sa revin cu un raspuns, ar trebui sa stiu perioada si alte detalii. E clar ca vreti un fel de circuit, o plimbare diversa cu tot felul de chestii de neuitat. De ce mergeti numai fete si de ce nu ati facut excursia in toiul verii? Chestia asta mi se pare cam asa, sa zicem ciudata. Eu zic sa mai discutam in privat pe tema asta, cine sunt colegele tale, ce petreceri… pentru ca iti pot face un circuit prin tara, numai sa si reusiti sa va tineti de el. Multumesc frumos pentru mesaj 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.