Ce bine este ca se face, cat de rau este daca nu se face?! Doua exemple: Cantonul Schiel si Aleea Carmen Sylva

Ca romanul este carcotas si se pricepe la orice, nu mai este de mult ceva nestiut. Pe langa formele clasice de manipulare a cetatenilor, se inscrie si exprimarea din titlu: „hai ca se face si este de bine”. Combinata cu „mereu se va gasi cineva sa comenteze” si cu „nu poti multumi pe toata lumea”, reprezinta indemnul perfect sa minti in continuare in interesul tau si sa nu faci un lucru util pentru cetateni, desi iti sta in putere.

Scoaterea Cantonului Schiel (Jepi) la licitatie si, ulterior, instrainarea acestuia, nu reprezinta vreun progres pentru orasul de la poalele Caraimanului. Cei care conduc urbea ne lasa fara inca un simbol. Pe unde mergi ca turist, ma refer indeosebi la tari europene, vezi ca toti fac bani din conservarea urmelor istorice. La noi, punem buldozerul pe ele.

11

Pentru a veni in intampinarea suspiciunilor ca licitatia pentru Cantonul Schiel nu este pe bune, a fost lansat un zvon preluat si dezbatut de catre un site local. Recent, a mai fost chestia cu drumul ce leaga Busteniul de Valea Doftanei, drum inexistent, stire preluata si popularizata de mai toata media. Acum, se scrie un articol intreg despre un zvon ca in locul Cantonului va aparea o constructie din sticla…parca desprinsa din alti munti :))

Acest zvon arata clar interesele din spatele acelei licitatii.  Pe ideea „ca stie investitorul ce are de facut!” se linisteste opinia publica si in plus se induce ideea ca nu are rost sa mai participe si altcineva la licitatie. Daca face unul ceva frumos, de ce sa te mai duci 🙂 Chestia aceasta atrage si atentia oricui, sa stea in propria banca. Chiar credeti ca poate face cineva ceva in orasul Busteni, fara stiinta primarului? Chiar credeti ca poate fi ceva pe bune?

Acum prostesc oamenii ca se face ceva frumos, ca oricum era o darapanatura acel canton. Un concept nesanatos prin care suntem impulsionati sa credem ca Tatuca stie cel mai bine ce este de facut si siliti la a ne abandona simbolurile pe mainile unor nepriceputi. Face el, investitorul, o cladire de sticla 🙂 In locul parcului central nu a aparut nimic frumos, ca exemplu.

Astia sunt in stare sa minta oricat si oricum, doar ca sa-si atinga scopul. Viseaza sa demoleze cantonul, sa taie jnepenisul, sa faca drum, adica sa incalce legislatia de mediu. Teoretic, legea nu-ti da voie sa realizezi drum prin jnepeni, intre Piatra Arsa si Cantonul Jepi. Ca sa faci acest lucru, daca Agentia pentru Protectia Mediului nu-ti respinge din start proiectul, trebuie sa faci studii de impact, pe biodiversitate, trebuie sa ai avizul Administratiei Parcului, al Academiei Romane, apoi vine dezbaterea publica. Doar prin forta, presiuni vor obtine acte de mediu. In conditiile in care pentru degradarea jneapanului se face puscarie, nu prea vad cum sa bagi buldozerul fara urmari.

Pentru ca nu au pus niciodata pret pe lege, de aceea se lanseaza in astfel de proiecte iluzorii. Asta este, ati vrut in Uniunea Europeana trebuie sa respectati si legislatia comunitara, Bucegii fiind sit de importanta comunitara. Chiar daca sunteti oameni cu mentalitati haiducesti rataciti in secolul XXI, trebuie sa va civilizati si voi. Mai este putin si trebuie trimise raportarile de mediu Comisiei Europene. Ce sa scrie in acestea, ca a pierdut la zaruri un edil cantonul si asigurarea „castigatorul face el ceva frumos”? 🙂

Pai toata lumea lucreaza cu dovezi, nu cu minciuni…si ce a facut edilul orasului Busteni pentru munte, pentru turismul montan, pentru mediu, in afara de pagube sau nimic?

Aceasta este treaba cu Cantonul Schiel, vor niste smecheri, prieteni cu edilul sef, sa-l ia si sa-si faca ei un business.  Adica un strain vine si sterge orice urma de istorie, orice urma ce defineste orasul Busteni. Sa vanda el biscuiti si pufuleti la aproape 2000 metri. Altceva nu poate fi. Uitati-va prin Busteni, ce prieten al primarului a ridicat ceva decent, civilizat, elegant? Tranteste vreo carciuma in varf de munte, un loc de petrecere pentru inculti. Nu ma deranjeaza ca vine un investitor si modernizeaza cantonul, dar primarul in domeniul montan nu are credibilitate, nu a facut nimic. O fi facut el nu stiu cate fapte bune prin alta parte, dar omul nu intelege nimic din turismul montan si protectia mediului.

aCantonul Schiel, acum 100 de ani…cand incepea sa se contureze economia orasului. Cu usurinta astazi, se spune ca poate fi daramat. Maine asa se va face si cu Crucea de pe Caraiman. Lasa ca vine unul si o da jos, ca face una ca in Elvetia, mai mare si mai frumoasa… O grava problema de perceptie a civilizatiei, o lacuna majora de educatie!

Daca lucrurile stateau altfel, primaria avea inspectori de mediu, traseele erau bine marcate, refacute periodic, organiza soferii de jeepuri in ceva legal, nu ca acum, nu erau gunoaie pe la Sfinx si Babele, refacea soclul Crucii de pe Caraiman, etc, erau multe de facut. In afara de a taia parcul din oras, a le da mana libera unor chitibusi sa taie padurile orasului, instrainand resursele de apa ale statiunii, nu s-a remarcat cu altceva. Tot are impresia ca aceia care il contrazic (la primar ma refer!) au ceva cu el si niciodata nu asculta cand ii spune cineva ceva util.

De aceea, totul este haotic, fiecare face ce doreste cu bunurile orasului, daca este prieten cu el. Ideea de baza este sa se scoata bani din orice si sa se fenteze statul. Gasise o solutie si cu arieratele 🙂 Sa faca firmele treaba si sa nu taie factura, ca le da banii mai apoi. Are numai 8 miliarde lei vechi de dat lui…adica este teapa…dar stati! Eu nu sunt zamoreanul sa dezvalui chestiile astea, pe mine ma intereseaza simbolurile orasului, nu toate smecheriile de acest tip. Nu am scris nici de steag sau alte prostii. Pe mine ma intereseaza turismul si mediul.

….

Ceva mai jos de Busteni, la Sinaia, se reabiliteaza aleea de acces spre Muzeul National Peles. Aleea Carmen Sylva este una dintre „portile” ce se deschid spre Peles. Sute de mii de oameni o calca anual. Dupa Revolutie, s-a furat o parte din pavaj si pana in acest an, imaginea orasului avea de suferit. Era frumos castelul, dar pana acolo mergeai prin toate gropile. Acum se reface pavajul. Va fi o alta imagine pentru turistul ce vine la Sinaia.

a1

a2

a3

a4

Si asta pentru ca lumea, civilizatia, se invart dupa niste reguli. Peste tot sunt reguli, nu faci ce vrei tu. Evident ca sunt si oameni nemultumiti de lucrarile, de exemplu, din centrul orasului. Insa aici este in joc credibilitatea alesilor locali. Daca proiectul esueaza, este clar ca vor pierde sustinerea electoratului. Deocamdata este prea devreme sa ne pronuntam. Insa ce-mi place, pot spune: au renovat Palatul Stirbei si refac aleea Carmen Sylva. Mie aceste doua lucruri mi-au atras atentia.

a5

La Sinaia totul inseamna reguli. Nu le respecti, esti amendat. Nu poti parca masina pe mijlocul trotuarului, ca o gasesti blocata, nu poti plimba cainii liberi prin parc, ca esti amendat, nu ai contract cu firma de salubritate, iei amenda, vii cu jeepul sa racolezi turistii de la telecabina, o patesti, ai demarat o constructie si nu ai acte, te trezesti cu politia si inspectorii primariei la poarta.  Intr-un oras civilizat asa se intampla. La Busteni, unde abuzurile sunt la ordinea zilei, faci ce te taie capul.

a8Ca exemplu din Busteni, prietenii primarului, dl. Geaca si dl. Contes, exploatatori de padure si crescatori de animale, tin cainii liberi pe mijlocul drumului…constienti ca nu are nimeni ce sa le faca. De teama, cel muscat nu se duce la Politie. Si daca se duce, stie ca nu se intampla nimic. Cum dai in judecata un astfel de personaj, care rascoleste tot orasul sa te caute pentru indrazneala… Doar sa treceti pe jos pe langa proprietatile celor doi. Nici nu poti sa le gonesti cainii, ca ies, cu angajati, cu femei de serviciu, etc, sa sara la bataie, sa injure…ei te duc pe tine la Politie.

De aceea, poate pentru unii sinaieni ce scriu pare ciudat, dar cand vii de la Busteni intr-un oras ca Sinaia, simti diferenta. Una este sa traiesti in Busteni, si alta in Sinaia. La Sinaia sunt de neconceput unele lucruri, care la Busteni sunt banale, la ordinea zilei.

Si mai este ceva, ce face diferenta: primarul din Sinaia nu este inconjurat de golani si derbedei, pe cand la Busteni, apropiatii primarului sunt tot felul de batausi sau de persoane certate cu legea, smulse din domeniul infractional.

Care este imaginea pe care o transmiti oamenilor, turisti sau localnici? Ca ai orasul tau? Ca faci ce vor muschii tai? Ca acela care vorbeste impotriva ta, o pateste? Ca ii trimiti controale, somatii, amenzi? In loc sa te privesti in oglinda si sa-ti spui: „O fi ceva adevarat din tot ce spun unii? Am curajul sa-mi accept greselile, sa le recunosc si sa nu le mai comit?”…

a6

a7Refacerea pavajului…aleea Carmen Sylva

Cand a fost scandalul vanzarii Castelului Peles, edilul din Sinaia a lansat o campanie sa cumpere Pelesul. Nu mai conteaza acum daca facea sau nu rost de bani, daca ar fi reusit sau nu sa-l administreze. A incercat, a vrut sa ramana acest simbol comunitatii locale. De partea cealalta, edilul din Busteni nu a avut nicio obiectie ca sa fie instrainat Castelul Cantacuzino din Busteni, ba le mai da si bani din bugetul local, noilor proprietari, pe te miri ce… Acum scoate la licitatie Cantonul Schiel, este vorba sa dea si partia Kalinderu, cu tot cu telescaun. Nu am vazut ca Vlad Oprea sa instraineze vreun bun al orasului.

Este o diferenta de viziune. Eram de acord sa se refaca acest Canton Schiel si primarul din Busteni sa-l dea spre administrare unui prieten de-al sau. Si lui Contes putea sa il dea, sau sa faca sala de jocuri, sa dea cu zarul pana dimineata…dar nu sa-l vanda. Sa faca el ce doreste acolo, dar sa ramana proprietatea Primariei. Pentru ca el trece, noi trecem, ceva trebuie sa mai si ramana celor care vin dupa noi. In goana lui oarba dupa bani, realizeaza un genocid cultural nemaintalnit, de neacceptat…

a9Imagini din parcul central al orasului Sinaia. In Busteni, parcul central nu mai exista, banci la ce sa mai monteze, daca nu sunt copaci. Este ok, nu te gandesti la localnici, dar nu este nicio mirare ca turistii fug de Busteni… In Sinaia, azi, cu toate lucrarile, abia gasesti un loc de cazare, la Busteni sunt o multime de pensiuni goale…

Este asadar un articol cu 2 exemple, 2 sensuri, 2 viziuni diferite!

….

afisMaine, la Crucea de pe Caraiman are loc o ceremonie de comemorare a eroilor, o reconstituire a luptelor din primul razboi mondial, sigur vine si primarul din Busteni…calare pe ATV sau cu Jeepul. Desi sportiv, nu poate parcurge pe jos distanta Babele-Crucea de pe Caraiman, aprox. 45 minute. Ii trebuie adus un mijloc motorizat sa circule prin zone interzise de lege, pe unde nu ai voie cu mijloc motorizat. Si nimeni nu are curaj, bun simt, sa-l traga de maneca:

„Prietene, maine este o manifestare culturala, o comemorare, toata lumea vine pe jos. Cum este sa apari tu cu masina, pilotand pe pajistile muntelui? Are loc un mars comemorativ, tu vii cu masina, ca esti smecher. Nu este o dovada de incultura???” Poate ii spune cineva si dumnealui, poate il invata cum trebuie sa se poarte… Poate i se spune ca legile mai trebuie si respectate!

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Camelia spune:

    Dacă este de bine, înseamnă că e şi ceva de rău pe-acolo, pe undeva, neştiut, aşa, ca o faţă ascunsă. Lupta ta e să o faci văzută, să o arăţi, pentru că eşti în slujba binelui şi a adevărului şi nu faci jocul aparenţelor lui aşa, ca unii dintre acei care au mijloacele să.

    Salvarea unor lucruri stă în puterea oamenilor. Eşti acel OM, unul dintre pentru că îmi doresc să cred că mai există ca tine măcar nişte.
    Cred că ai vocaţie de erou.

    Apreciază

    1. Sa vezi dimineata ce va scrie eroul 🙂 Multumesc! Saru-mana! Sper ca la randul lor sa fie si altii…

      Apreciază

  2. dolly spune:

    Toate articolele tale, sunt citite de noi si suntem de partea ta bineinteles!Te respectam,te sustinem, te stimulam pt.tot ce e bun!Tot binele din lume, fie cu tine si ai tai!Toate bune.

    Apreciază

    1. Sa nu se zica vreodata ca unii au stat impasibili de instrainarea acestui simbol.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.