Natura iti ofera nenumarate cai spre sanatatea de care toti avem nevoie, ne-am obisnuit insa sa mergem prin farmacii in cautare de leacuri miraculoase, sa cautam sfaturi de la tot felul de oameni pe net, si doar daca privim in jurul nostru vedem ca avem la dispozitie tot felul de lucruri ce ne pot influenta sanatatea.
Este de ajuns o carte, o documentare si ce prepari cu propriile maini iti va aduce si sanatate si satisfactie…esti tu si nu un alt cumparator dintr-o farmacie, etc.
Ma opresc azi la mugurii de brad ce au inceput sa creasca la poalele Bucegilor devenind tocmai buni pentru a fi culesi.
Pentru a-i culege este nevoie de rabdare ca singuri nu cad in sacosa. Se mai lipesc unii dintre ei si de maini, daca a plouat recent se aduna mai greu…
Mugurii de brad au efecte vitaminizante, ciobanii fac din ei sirop pe care il folosesc indeosebi pentru a combate racelile si tusea asociata. Daca siropul este pregatit cu miere actioneaza ca dezinfectant, calmant, si ajuta in regenerarea tesuturilor afectate de infectii.
Pentru anemii se face o cura de trei saptamani, timp in care se iau cateva lingurite de sirop cu 5 minute inainte de masa.
Pentru a inlatura starile de voma se mesteca (nu se inghit!) cativa muguri culesi recent.
Se consuma 5 lingurite de sirop inainte de masa…persoanele care lucreaza in conditii de stres. Trebuie stiut ca glicemia revine la valori normale dupa ce se consuma cateva lingurite de sirop.
Mugurii de brad au efecte asupra intregului organism si pot fi folositi si altfel: 1 kg de muguri se fierb in 5-6 litri de apa, dupa care se strecoara si se toarna in cada alaturi de apa pregatita pentru imbaiere, in care se si dilueaza de altfel.
Siropul din muguri de brad se prepara dupa retete variate, eu o sa enumar doar doua pe care le-am intalnit mai des.
Prima: se pune 1 kg de muguri in 2,5 litri de apa, la fiert. Dupa ce au fiert mai multe minute, se lasa sa se raceasca. Apoi se filtreaza, se arunca mugurii, si se adauga 1,5 kg – 2kg zahar (depinde de cat au scazut la foc), se pune din nou la foc pana incepe sa fiarba…si cam asta ar fi. Zaharul inainte de a fi folosit este invertit, gasiti pe net ce inseamna si cum se face.
A doua: intr-un recipient de sticla se pun in straturi muguri de brad apoi miere, cate un rand pana se umple recipientul, dupa care se tine la intuneric, si la o temperatura de cel mult 10 grade Celsius, minim o luna de zile. Ulterior se filtreaza…
Siropul se foloseste si ca bautura racoritoare diluat cu apa minerala.
Evident ca se fac destule lucruri cu mugurii de brad, eu am insirat doar cateva 🙂
Da nu-s deja prea mari?
Eu aveam senzatia ca trebuie sa fie mici,imediat dupa ce apar.La fel ca si nucile pentru dulceata.
ApreciazăApreciază
Aici la noi, au aparut de cateva zile…ideea este sa nu fie tari cand ii culegi, se simt la degete, cei fragezi se rup imediat. Cred ca mai pot fi culesi cel putin 10 zile, evident vorbesc de ce am vazut ieri prin padure.
ApreciazăApreciază
Dintre cele 3 retete de sirop am folosit-o pe cea in care se fierbe siropul si pe aceea cu muguri si zahar in straturi alternative. Sincer, siropul obtinut prin ultima varianta mi se pare mult mai eficient pentru ca nu isi perde calitatile prin fierbere.
Pentru calatori ca mine e mai simplu de depozitat mugurii de brad in bidoane de plastic (ramase de la apa minerala) si adaugat zahar pentru a conserva plantele…asta pana ajung acasa unde le gasesc loc in frigider pana se lasa siropul din muguri si se dizolva zaharul.
ApreciazăApreciază
Pai tu ca de obicei, stii ce sa faci 🙂 Ai gasit o metoda de transport foarte eficienta. Normal ca prin fierbere isi pierd unele proprietati, multi insa asa procedeaza, le este mai la indemana.
ApreciazăApreciază
Imi amintesc de bunica mea cand ne dadea sirop de muguri de brad cand tuseam;nu sunt sigura, dar parca ii punea in straturi alternative cu zahar si un fir de sare de lamaie,ii lasa acolo la macerat…cred ca pot fi consumati oricum…
ApreciazăApreciază
Exact la fel procedau si bunicii mei, pot fi consumati oricum, important este sa-i culegem, abia la anul pe timpul acesta mai pot fi culesi.
ApreciazăApreciază
Cam aşa procedam şi eu când erau copilele mai micuţe. Făceam acel sirop la rece şi pe lângă efectul benefic le plăcea şi gustul.
Eu îi culegeam de pe Valea Vaserului. Iubim acea zonă şi mergem în fiecare an cu întreaga familie cateva zile în concediu acolo. La întoarcere avem tolba plină de mentă, cimbrişor, afine…
Doamne, ce bogată farmacie ne-a lăsat bunul Dumnezeu!
ApreciazăApreciază
Cine stie, cunoaste…avem aproape totul la indemana dar ne-am invatat sa cautam departe. Dumnezeu dupa ce ne-a creat, ne-a lasat si cele necesare traiului, dar noi, ne-am departat de multe lucruri si de El. Si eu culeg tot felul de chestii 🙂 asa am invatat si asa trebuie sa-i invatam si pe copii.
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru retete! In copilarie siropul din muguri de brad era singurul medicament pe care mi-l administra mama impotriva tusei (la poalele Retezatului nu duceam lipsa!). Ea a plecat, iar felul in care il prepara a ramas o necunoscuta pentru mine.
De cativa ani ma pregatesc sa pregatesc si eu o licoare de acest fel, cam de cand l-au scumpit in farmacii, dar pana acum nu mi-am materializat gandul. Citind la tine reteta „la rece” care mi se pare super, duminica sunt hotarata sa culeg cei mai molcuti muguri.
Poteci frumoase!
ApreciazăApreciază
Multumesc si eu, cred ca mugurii sunt spre maturizare, cel putin pe aici pe la noi, daca descoperi cumva vreo reteta mai veche poate o sa ne spui….oricum, stiu ca sunt oameni in varsta care au ei reteta proprie in prepararea mugurilor de rasinoase si nu o divulga 🙂
ApreciazăApreciază
eu consum mugurii de brad in stare cruda, amestecati cu miere, pentru ca sunt un ”medicament” verificat, in tratarea afectiunilor cailor aeriene superioare. ideea mi-a venit de la siropul de brad preparat de mama. dar cum ce e in stare cruda este mult mai bun…a rezultat amestecul patentat de mine.
ApreciazăApreciază
Saru-mana! Si cat timp ii tineti amestecati cu miere?
ApreciazăApreciază
Orice tip de brad, orice tip de pin, sau sunt specii anume?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Orice sirop de rasinoase este bun daca se folosesc aceste parti: muguri de brad, muguri de molid, muguri de jneapan, conuri de molid, conuri de pin, conuri de jneapan. Oricare separat dau un sirop foarte bun. Personal, prefer pe cel din conuri de molid. Nu inseamna ca din muguri de brad nu e bun sau din muguri de molid. Altii spun ca din conuri de pin iese cel mai bun sirop. Cred ca depinde de fiecare persoana in parte. Important este sa-l ai 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană