Nivelul de civilizatie/educatie de prin zonele amintite in titlu, este atat de mediocru incat deseori ma abtin… nu ai ce sa faci, nu ai cu cine, asa ca refuz uneori sa imi irosesc energia, timpul, viata.
Haideti sa va explic.
Sunt 10 ani de cand Parcul Natural Bucegi are o Administratie. In 10 ani, cei de acolo, indiferent de pregatirea lor, de felul lor de a fi, s-au format. Deci nu mai poate fi spus ca nu au experienta, ca nu stiu ce fac sau ce spun. Deocamdata nu sunt o forta pentru ca nu au un lider care sa-i sustina. Cand ai un sef timorat, care nu accepta critici, nu ai ce sa faci… sa speram ca nu se vor resemna.
Pe de alta parte, celor de la Ocoalele Silvice le-au disparut sau au fost sparte barierele ce inchid unele drumuri forestiere. Mai stiti, poate, cate cereri adresam sa inchida drumurile. Astfel de drumuri trebuie inchise pentru ca educatia lipseste multor locuitori ai Vaii Prahovei si se fura lemne, cetina, se arunca saci de gunoaie. Bine, va dati seama ca vina este aruncata pe turistii nesimtiti care vin din orasele mari. Intuiti probabil ca vreau si sa spun ca gem de gunoaie marginile unor astfel de drumuri.
Pentru multe institutii cu atributii in Parcul Natural Bucegi eu eram cea mai mare problema. Pentru simplul fapt ca le ceream sa-si faca treaba, iar ei nu mai aveau timp de furat sau de tras chiulul. Toti acesti banditi aveau o problema cu mine. Din pacate pentru ei, nu au si cum sa castige… ma uit la ei zi de zi si nu imi vine sa cred ca nu se pot pune lucrurile in miscare in beneficiul mediului, al turismului, decat daca le scrii, le aduci probe, ii suni pe sefii lor. Altfel, nivelul de incompetenta este maxim.
Blogul fiind infiintat in 2009, pot spune ca de atata timp sunt oameni cu care discut…de prin orice institutie. Degeaba stim unele lucruri, pentru ca sistemul este putred, totul este impus politic, sunt necesari oameni-marionete care nu vor decat sa o duca ei bine. Nu vreau sa credeti ca eu pozez in postura de binefacator, cu mine nu merg insa amenintarile si marsatul continuu pe golanie, pe dispret fata de lege… totusi, intai las loc argumentelor, intreb, ascult, cand le stii pe toate, esti pe un drum gresit. Ca sa se mai supere cate unii, oricum eu stiu foarte multe 🙂 🙂
Mediocritatea, lipsa de viziune, egoismul, nemernicia, hotia, coruptia si alte nenorociri sunt principii pe care zilnic se sprijina activitatile din Parcul Natural Bucegi si Valea Prahovei. Aud zilnic atatea tampenii, incat trebuie sa vi le mai spun si voua:
– Consiliul Judetean Dambovita, o institutie care in timpul mandatului pdl-istului Florin Popescu a distrus o multime de frumuseti de prin Bucegi si a ingropat multe milioane lei noi prin acesti munti, are un proiect de protejare a unor specii periclitate. Se cauta de mult timp un liliac, specia Barbastella barbastellus si nu l-au gasit pe nicaieri. Retineti, ei au accesat un proiect bazat pe existenta unei specii si nu gasesc acea specie.
– Acelasi Consiliu Judetean Dambovita nu a platit inca, in cadrul proiectului de mai sus, unele sume celor de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice
– „Apele Romane” au dat in judecata firme si institutii din Valea Prahovei, pentru ca au ocupat suprafete din albia raului Prahova. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber, au adus pamant si alte resturi si le-au impins inspre rau, ingustandu-i astfel albia, dar obtinand teren pe care s-au ridicat diverse constructii
Busteniul importa apa de la Azuga. In imagine, o captare de pe raza orasului Busteni, nefunctionala, pentru ca a fost furata de vreo 2 ani conducta metalica, dar nimeni nu are nicio problema 😉
– Consiliul Stiintific al Parcului Natural Bucegi nu a fost de acord sa se edifice statiunea Nucet, astfel ca statutul acelor zone pe care ar fi trebuit sa se ridice un fel de statiune, a ramas acelasi. Cred ca ati vazut pe net o sumedenie de site-uri care scriu despre „interesul israelian” in zona Bucegilor, ca ei stiu ce este sub munte si vor sa puna mana pe ce este acolo, ce nebunie, oare pe oamenii acestia nu trebuie sa-i duca cineva putin pe la doctor? Ca si cu Sfinxul, care este milenar, o sa va demonstrez, articolul este insa foarte mare, ca Sfinxul, ca si stanca, era acolo de cand lumea, dar chipul a fost cioplit dupa 1914… ceea ce nu inlatura deloc ipoteza ca Bucegii au avut un loc aparte in lumea dacica. O sa o scriu intr-o zi, ca sa mai potolim imaginatia infierbantata…
– Acelasi Consiliu Stiintific spune ca in cazul reabilitarii Crucii de pe Caraiman, transportul materialelor sa se faca doar cu elicopterul. Asta este o dovada uriasa de stupizenie, arata cat de ingusti sunt la minte unii dintre membrii acestui for stiintific. Pai bine, zeci de jeepuri le lasi sa circule cu acord tacit timp de 2 ani de zile, sa faca harcea-parcea zona inalta a Bucegilor, iar pe astia care fac un lucru bun, nu-i lasi sa duca materiale, sa refaca acel simbol national. Ii respect pe unii dintre membrii consiliului, cu unii mai si vorbesc ocazional, dar eu i-as trimite pe altii acasa cu toate doctoratele ce le au, sunt niste hodorogiti inchistati la minte, duceti-va bai astia acasa, cresteti-va nepotii, mai scrieti o carte, ceva, lasati naibii proiectele pentru generatiile viitoare, din care nici macar titlurile nu le intelegeti. In afara de asta, ei traiesc in lumea lor utopica, sugestionati de directorul Parcului care se ascunde in spatele deciziilor acestora. El promoveaza tot felul de idei si aia le iau de bune, cine naiba sa mearga in teren, la anii lor, sa vada cum sta treaba? Nu merg astia tinerii… Si apoi, cat de naiv sa fii ca sa crezi ca Savin, primarul din Busteni, aduce el elicopter sa faca du-te – vino pe la Cruce? Ce om normal ar respecta o astfel de interdictie? Dar niciodata omul asta, primarul, nu o sa fie atat de nebun ca sa aduca un elicopter, cand poate urca toate materialele in cateva basculante. Si cate costuri presupune elicopterul si cate animale sperii pe acolo…
V-am mai spus eu, la noi este o stare generala de confuzie si de prostie. Cand unii traiesc din taierea rationala a padurii, apar cativa si fac campanii de presa ca distrug mediul, dar oare aia care au ras versanti intregi, ce naiba mai fac atunci? Cand se impusca cate un urs care a atacat un turist, repede se incing spiritele si toata lumea tipa ca bietul animal a fost macelarit. Situatie ce convine de minune unor organizatii ecologiste, care daca nu ar fi astfel de scandaluri, nu ar avea din ce trai. La extrema cealalta, mafia lemnului reuneste si exploatatori de padure si angajati silvici care nu au in cap decat sa faca bani, cat mai multi bani. Pe hartie iese un tir cu busteni, real ies 4-5 tiruri cel putin. Sunt oameni din acestia pe care-i ia durerea de cap cand vad de jur imprejur numai padure. Din fericire, vor muri inainte sa apuce sa taie macar un sfert din ea. Intr-o astfel de lume nebuna, nu au nicio sansa sa treaca proiectele utile pentru turism, comunitate, mediu. Niciun fel de astfel de proiect!
– Un alt exemplu este cazul recent al unui administrator de fond cinegetic. Omul are voie sa impuste 2-3 capre negre. O sa zica unii, de ce sa le impuste? Pentru ca prin vanatoare rationala se face selectie, protejarea animalelor se face inclusiv prin vanatoare, si pentru ca din asta traiesc cate unii. Nu mi se pare nimic anormal, omul facea vanatoare din cele mai vechi timpuri, insa eu ma refer doar la acea vanatoare cu autorizatii, bazata pe recensaminte corecte. Si acest administrator a spus ca el nu poate impusca 2-3 capre in acelasi loc, an de an, pentru ca in acel loc unde i s-a permis recoltarea nu este un grup mare de capre negre. A adus la cunostinta Consiliului Stiintific al Parcului ca este mai bine sa impuste doar o capra de acolo si alte doua din alte doua zone, motivand ca este necesara recoltarea din zone mai numeroase, ca efectul sa fie minim asupra caprelor negre si pentru a fi inlaturate acele exemplare care necesita, din cauza bolilor, impuscarea. De asemenea, a spus ca in ritmul acesta, va trebui sa renunte, pentru ca nu doreste sa impuste 2-3 capre din acelasi loc, in conditiile in care acolo sunt 5-6 capre negre. A fost inutil. Nimeni nu a inteles nimic. I-au zis ca are voie sa impuste acolo unde i-au zis. Adica sa impusti 2-3 din 5-6, in loc de una de acolo, alta dintr-un grup de 15, etc… Cand am auzit-o si pe asta, nu mi-a venit sa cred, deci astia nu inteleg felul cum trebuie protejate anumite elemente de fauna. Condamna capra neagra, o specie fidela locului de trai, in anumite zone, la extinctie. Noroc ca unii au capul pe umeri si nu vor trece acum la impuscarea acelor capre negre. Totusi, realitatea din Bucegi este urmatoarea: in afara de administratorii fondurilor cinegetice, altii nu au capacitatea de a proteja fauna impotriva braconierilor, deci mai bine impusca unul cu acte, 2-3 capre, decat sa vina braconierii cu jeepurile si sa impuste pe alese, cat pot, cate vad. Asta nu stiu Consiliul Stiintific si turistii, ca noaptea si dimineata isi faceau aparitia braconierii… este complicat, ce mai!
– Tot acelasi Consiliu Stiintific, influentat de directorul Parcului, nu are nicio solutie in scoaterea cainilor hoinari din paduri si din habitatele speciilor protejate, de exemplu, capra neagra. Ei nu sunt de acord sa impusti cainii care urmaresc caprele negre, dar nici nu spun cum sa-i scoti altfel de pe acolo. Pai, domnule Iuncu, ce protejezi dom’ne tu in Parcul asta? Cainele sau capra neagra? Doamneee-fereste! Astia si-au pierdut orice ratiune, noi, in general, ne-am pierdut multe lucruri, de ani buni… Sa incercati sa impuscati un caine in padure, desi legea iti da voie, si sa te vada cativa oameni, sa vedeti ce se intampla. O sa fii asasinul, bruta care ucide bietii catelusi. Sa vedeti ce povesti lacrimogene se creaza pe retelele de socializare. De necrezut in ce societate absurda traim. Cand insa postezi imagini cu o capra neagra mancata de caini, iubitorii de animale tac, ce sa zica? Daca ar fi fost dupa mine, picior de caine nu mai exista prin Bucegi. Iubesc cainii si eu, dar in lesa, in cotet, in casa, nu pe strada, liberi, nu in padure, nu in arii protejate, nu in habitatele altor animale. Fiecare animal isi are locul sau in natura. Ce te faci cu ursii cand se inmultesc excesiv? Cum protejezi oamenii? Nu putem fi echilibrati deloc. Mereu unii vor lua partea ursului, doar asa, ca este cool sa fii iubitor de orice animal si trebuie sa le arati prietenilor si cunoscutilor, iar altii vor dori sa impuste cat mai multi. Ar trebui asa procedat: cine impusca tot ce prinde, merge repede la puscarie, cand sunt animale in exces, trebuie gasit un spatiu si chemati iubitorii de animale. Iubesti ursul, te angajezi atunci lunar sa platesti o suma ca sa intretii ursul. Si ce frumoasa poveste ar iesi… Evident, este un vis, pentru ca din 100 de strigatori a iubire de animale, doar vreo 20 dintre acestia vor real sa se implice… Suntem o tara cu multi palavragii, cu manelisti, politicieni tradatori, cu refulari pe net, trairi din tastatura… Citisem cum multi se mirau ce usor au cucerit rusii Crimeea, fara sa traga un foc de arma. Pai la noi credeti ca ar fi fost altfel? Aaa, poate ca NATO ne salveaza…
– Sau prietenii mei, jandarmii, cand se antrenau recent in rezervatia Poiana Stanei Regale, credeti ca au cerut din timp acordul Administratiei Parcului? Deloc. I-a sunat si pe cei de la Administratie cineva de la Jandarmerie chiar in ziua evenimentului, sa le spuna de actiunea cu elicopterul. Cine isi mai face astfel de probleme de constiinta, cand seful Parcului parca este paralizat? Trebuia sa intrebe cat dureaza exercitiul, traseul de zbor, elicopterul a survolat ore intregi zone strict protejate, zone de adapost si refugiu pentru specii de mare valoare conservativa. De unde sa stie pilotii, daca nu le spui ce statut au anumite zone… nu are cine sa dea un ton normal prin Bucegi, aici este problema. Fiecare face ce doreste prin Bucegi, se filmeaza in pseudo-actiuni, pe care niste reporteri in cautare de stiri le prezinta ca fiind foarte periculoase… se cearta pe Sfinx si pe Babe, pe terenuri, fiecare are propria „strategie”… in niciun caz turistica, dar cumva trebuie directionati banii publici.
Pacat, avem niste daruri uriase de la natura, soarta insa face sa jucam mereu la extreme, niciodata la centru. Fie taiem tot ce prindem, fie facem proiecte sa furam bani… o sa cititi saptamana viitoare un urias articol de pe la noi… Nu vorbesc sa ma aflu in treaba, am demonstrat ca simplu cetatean, bine, nu chiar ca simplu, am niste atuuri, prieteni, o alta educatie, ca atunci cand vreau, pot face tot felul de lucruri. Lista este atat de mare, dar pentru a enerva, amintesc doar ca la initiativa mea: au fost inchise marile gropi de gunoi din Bucegi, a fost stopat tranzitul ilegal ce se realiza spre zona inalta a Bucegilor cu concursul unor oameni ai legii, ca am aratat peste 20 de greseli majore in harta 3D a Bucegilor la care au lucrat 5 orase, 2 consilii judetene, ocoale silvice, formatii salvamont, vreo 2 ani de zile, mie mi-a luat o ora, doua… cate altele, pe care am renuntat a le mai scrie la rubrica „Actiuni Personale”, pentru ca unii au crezut altceva… Si daca vreau sa ma laud, chiar am cu ce si voi avea cu ce. Mereu!
Desi cuprind acest Parc Natural cu o privire spatiala din care fac parte in acelasi timp sute de detalii, pot face legatura intre nr. 43 si 106, le vad in acelasi timp pe toate, chiar daca suprafata are 300 kmp. Asta este, fiecare ne nastem cu cate ceva… mi se pare absurd sa vorbesti despre turism in conditiile in care nu ai facut ca si oras nimic pentru munte, unora le este greu si sa schimbe un indicator la 3 ani… Si iar un lucru inadmisibil: in conditiile in care Parcul Natural Bucegi este cea mai vizitata destinatie montana din tara, cu peste 1 milion de turisti pe an, este de neconceput ca un angajat al Administratiei Parcului, asta ca exemplu, sa nu aiba un salariu de peste 2000 lei si sa nu aiba garantia ca il va primi luna de luna.
Legat de soferii de jeepuri, nu trebuie sa dai in ei imediat cu legea, trebuie doar indrumati… si ei trebuie sa castige un ban, dar si sa protejeze mediul, merg toate aduse la un nivel echilibrat, dar cine mai este echilibrat in ziua de azi…
In curand, se va pune taxa de vizitare a Parcului Natural, eu sunt pentru, o sustin. Problema stiti care este? Este poate adevarat ca nesimtirea s-a nascut la oras, dar ce le oferi acelora care sunt totusi din oras si au o educatie, decenta, bun simt, cand te vor intreba pentru ce este aceasta taxa? Ce le oferi in schimb? Ce le spui ca faci cu banii, cum iti justifici activitatea? Unde iti intorci privirea in Bucegi este JALE!
Este mult de lucru si de unul singur nu ai cum sa reusesti, doar peticesti lucrurile acolo unde se rup prea rau. Asta fac acum! 🙂 A venit primavara, trebuie sa-i mai scot pe cate unii din hibernare! Iesiti mai bine de bunavoie 🙂
Dureros. Aseara m-am uitat la antena 3 la emisiunea de la ora 23 in care arata cum companii straine au cumparat munti intregi si au ras padurile din acele zone (Covasna, Harghita si altele). Nu-mi venea sa cred ce vedeam, stiam ca se defriseaza foarte mult dar acolo era genocid. Sper ca asa ceva sa nu se intample si in Prahova cu toate ca si la noi se fac destule rele
ApreciazăApreciază
Bucegii au avut norocul sa ramana mai ocrotiti.. dar ca sa faci treaba, ai nevoie de oameni motivati, si este nevoie de lideri cu un oarecare grad de normalitate…apoi, cand multi iti vad intentiile, se dau dupa tine, mai repede sau mai tarziu. Dar trebuie sa demonstrezi ca faci, sa arati ce vrei, sa implici lumea, pe aici fiecare le face de capul lui, nu stie nimeni ce planuri are vecinul, astfel ca atunci cand se aplica, se lasa cu scandal. Am inteles ca si cei de la Sinaia s-au lovit de o cerinta stupida. Nu exista dialog, nu exista limite ale bunului simt si mai rau de atat, nu exista ratiune. Sa ma refer la proiectul Transcarpatica, drum ce va lega Ialomita de zona Rucar-Bran. Ce naiba le trebuie drumul acesta, cand se stie bine ca nu au nici macar banii de combustibil? Este o nebunie atat de mare, incat i-a cuprins treptat pe multi. Intai sa faca dovada ca au macar 50% din banii necesari, ca au studii reale, anumite acte, sa aiba cu ce sustine proiectul. Ei nu gasesc un liliac in tot Parcul Natural si viseaza nu stiu ce…
Si treaba cu administratorul fondului cinegetic, omul ala trimite patrule pe tot Abruptul Prahovean, a prins si a dus la politie braconieri, a facut tot felul de investitii, a asigurat hrana atat a speciilor din care are voie sa vaneze, cat si a speciilor din care nu are voie. A dus tone de sare, lucerna, porumb prin padure, pe munte, si i s-a parut anormal sa vaneze 2-3 capre, toate din acelasi loc, in conditiile in care sunt 3-4 zone cu capre negre. A vrut sa vaneze cate una din fiecare loc, sa fie impactul cat mai mic. Mie mi se pare logic sa faca asta. Stii, este pentru prima oara dupa Revolutie cand un administrator de fond cinegetic face ceva pentru Bucegi. De regula, cine venea, impusca tot. Sa vezi cati mistreti sunt acum prin padure si cate caprioare. Nu vedeai in anii anteriori. Pentru ca vaneaza doar unul si rational, si a impanzit fondul de patrule. Directorul Parcului, probabil sustine alte interese, se cunoaste faptul ca zeci de localnici, cu diferite functii, braconau pana sa vina omul acesta, si toti fac in asa fel incat sa renunte omul acesta, sa plece de pe aici. Iti dai seama ce va urma si ca nu are cine sa-i prinda pe braconieri. Pana anul trecut nu a fost prins nimeni, de peste 20 de ani…
Cu elicopterul la Cruce, iar este o mare tampenie, pai cate naiba materiale pot cara si aceia care restaureaza monumentul? Ca doar nu pun alta cruce! Mi se parea de bun simt sa-i lasi cu masina pana acolo, sa transporte materiale, decat sa fie folosit un elicopter. Oricum este un drum pana acolo facut ilegal de soferii de jeepuri. Daca directorul era istet si cei din Consiliul Stiintific erau niste oameni cu interese protectioniste in Parc, dar care sa nu impieteze asupra proiectelor comunitatilor locale, gandeau asa: le dam voie pe drumul ilegal, dar sa ne dea o hartie ca il vor insamanta si inchide apoi. Semintele de iarba costa cateva sute de lei, nu era o mare cheltuiala si faceai doua lucruri utile, ii ajutai si pe aceia sa termine repede monumentul, si aveai si pajistea refacuta. Una este ce arata harta si alta este realitatea din teren. In plus, trebuie sa fii si putin normal si deschis. Gandeste-te cum vor veni specialistii, arhitectii la Cruce. Vin zilnic cu elicopterul sau pe jos de la Babele? Poate are 100 kg unul… Sunt praf! Conditioneaza lucruri bune si le lasa in voie pe cele rele.
Nu-ti dai seama, vin un milion de oameni anual pe Bucegi si nu le oferi nimic, noroc ca exista muntele asta, ca l-a lasat Dumnezeu. Nici banii nu stiu sa le ia turistilor. Pai alea sunt cabane pe munte in secolul XXI? Cu gunoaie de jur-imprejur, cu aia ce vand diverse in fata statiei de telecabina de la Babele si apoi arunca totul la 100 metri distanta? Muntele acesta, din punct de vedere turistic, este praf, noroc ca este inaccesibil din anumite puncte de vedere, ca iarna dureaza cam 6 luni, ca il distrugeau si mai mult.
Sunt oameni in Jandarmerie, Agentii de Mediu, la Administratia Parcului, etc, care isi fac serviciul atat cat sunt lasati. Sa speram ca vor rezista pe pozitii. Daca nu erau Jandarmeria Prahova si alte institutii ale MAI, in 2014 era ceva obisnuit sa ajungi cu jeepul la Cruce, pe traseul Piatra Arsa-Babele-Releu Costila. Din pacate pentru initiatorii schimbarii tacite a statutului zonei inalte a Bucegilor (zona de protectie stricta), in 2012 am solicitat multor institutii sa le taie elanul. Daca nu o faceam eu, nu o facea nimeni, poate confirma acest lucru orice institutie cu atributii in Bucegi. Nu inseamna ca am un mare merit, ci ca nu trebuie sa tacem si sa ingaduim astfel de marsavii.
Tu ai auzit vreodata ca vreo sedinta de Consiliu Stiintific sa fie cu usile deschise? Sa vina lumea, presa? Se intalnesc pe ascuns, doar ei, chipurile sunt oameni de cultura si dezbat… Acasa este locul lor, nu in Parcul Natural… Doar cu studentii de anul I de la Geografie si Silvicultura, si faci cu mult, cu foarte mult peste ce fac ei in prezent pentru Parcul Natural Bucegi.
ApreciazăApreciază
Partea cu vanatoarea e partial adevarata.
Din spusele unui vanator de urs: cine scoate autorizatie speciala, nu cauta sa elimine exemplarele bolnave, cu malformatii, etc.
Acel vanator va pune ochii pe cel mai valoros exemplar, isi doreste un trofeu. Exemplarele bolnave dispar prin selectia naturala, murind sau fiind vanate de pradatori, salbatici sau cainii de care spui.
E ok sa se impuste cainii, dar la scurta vreme locul lor va fi luat de alti caini, pentru ca pe acela care ii abandoneaza nu-l impusca nimeni.
Si mai vreau sa adaug un amanunt: dintotdeauna s-a practicat vanatoarea! Doar ca, odata, erau cativa oameni inarmati cu arcuri care vanau cand puteau cate un animal, dintre multe mii de animale ce traiau in paduri nesfarsite. Acum mai sunt cateva paduri, cateva animale, oameni cu pusca destui si sportivi nevoie mare, cu luneta si jeep e tare usor sa ucizi.
ApreciazăApreciază
Bineinteles ca sunt autorizatii diferite, unele de selectie, altele de trofeu. Un vanator adevarat nu vrea decat trofeul, nu impusca femele, pui, tot ce misca spre desoebire de braconieri care trag in tot ce poate fi mancat. Sunt exemplare degenerate care trebuie impuscate, pentru a nu se inmulti si a perpetua anumite gene. Asa este, cei mai multi caini de prin Bucegi au fost adusi si abandonati prin padure, pe langa cabane, stane si pe astfel de oameni nu s-a gandit nimeni sa-i ia la intrebari. Din pacate, nu mai aveam o fauna bogata si paduri mari, dar avem dupa cum spui o multime de doritori cu pusca.Nu am generalizat in articol si am tratat exclusiv ca zona de vanatoare Abruptul Prahovean. Ani de zile, animalele, exceptand ursii, erau vazute destul de rar, pentru ca oricine impusca la orice ora dorea. Din fericire, s-au schimbat lucrurile, insa nu stiu cat timp vor tine toate acestea… se pare ca nimeni dintre cei abilitati nu intelege ce se petrece cu fauna, obisnuiti cu faptul ca nu au putut vreodata stavili braconajul. Acum, daca l-a oprit cineva, nu mai intelege nimeni ce se intampla, dupa ani de zile de convietuire cu raul.
ApreciazăApreciază