Aseara, intr-un comentariu postat pe blog, faceam schimb de impresii cu George, prietenul aflat de partea cealalta a Bucegilor. Vorbeam de pastravi, pescuit, lacuri.
Si imi aduc eu dintr-o data aminte ca la postul „Vipere berus in muntii Baiului” publicat prin 2010, un impatimit al pescuitului postase o filmare cu o captura impresionanta. Filmarea nu-i apartinea ci era si este vizibila pe Youtube. De atunci, de multe ori m-am tot gandit eu: „Ce mama naibii pesti la un metru sunt pe la noi pe munte?”.
In timp, am aflat ca prin tot felul de smecherii cei care au in grija barajele de la Bolboci si Scropoasa prind astfel de pesti mari. Sa zicem ca este doar un zvon, devreme ce nimeni nu i-a prins. Probabil nimeni nu-i va prinde. Sa va spun de ce: pentru ca daca este adevarat ,ca astfel de pesti exista in cele doua lacuri din Parcul Natural Bucegi, atunci sunt mai multi reprezentanti ai statului care braconeaza…nu este cineva care pescuieste individual.
Chiar scriam ca este un fix de-al meu sa vad un pastrav atat de mare, cum se spunea. Adica ar avea un metru si vreo 5 kg. M-am documentat eu in timp, am citit articole…pana la urma mi-am spus asa: „Incompetentii astia, habar nu au ce vietuieste si ce nu vietuieste prin Bucegi”. Sunt specii de flora si fauna in Parcul Natural care nu apar in evidente, pe motiv ca nu exista, desi ele sunt in Bucegi de cand lumea.
Am urmarit filmarea si…concluzia mea este, comparand caracteristicile pastravului cu ale lostritei, ca de fapt asa numitii pastravi de un metru sunt de fapt LOSTRITE. Deci astia prind un peste pe cale de disparitie, declarat monument al naturii.
Desi in filmare nu se spune despre ce lac este vorba, eu care cunosc mai tot Parcul Natural Bucegi as paria pe orice, ca este vorba despre lacul Bolboci. Mai mult de atat, stiu exact unde este acel loc. Sunt atat de sigur cum sunt de numele meu.
Ce face intamplarea asta!!!
Mai mult de atat, filmarea m-a dus cu gandul la ceva, mi-a oferit un raspuns la care nu ma asteptam, conectand filmarea cu altceva…am sa spun la momentul potrivit. Oricum, ideea este ca daca specialistii Ministerului Mediului vor arata ca este o lostrita in acele imagini, pescuitul in lacul Bolboci va trebui interzis.
Este evident ca lostritele au fost prezente in apa Ialomitei dinainte de a se construi barajul, finalizat in 1988. Daca „pastravii mari de un metru” sunt lostrite atunci inseamna multe alte lucruri…
Superb exemplar si cata vitalitate! Poate n-o fi avand chiar un metru,oricum nu cred ca pastravii pot ajunge la asemenea dimensiuni…Foarte frumoasa poza finala!
ApreciazăApreciază
Pai, ei le spuneau pastravi de un metru probabil ca sa nu se stie ca de fapt sunt lostrite si sa pescuiasca linistiti. Sau poate din nestiinta, presupunere bazata pe cat de nestiutori sunt cei responsabili cu protectia Bucegilor. Un pastrav nu are cum sa ajunga la un metru…poate ajunge unul, ca sa presupunem pe mai departe, dar acesta este un caz exceptional. Dar, oamenii nu vorbesc de un singur peste. Au fost prinsi si in lacul Scropoasa si in acest lac Bolboci. Si pescarul amator din filmare a prins unul. Nu avea cum sa prinda acea exceptie. Iar exceptia presupune un exemplar. Astia nu au cum sa fie pastravi…sunt prea multi si prea mari si au alte caracteristici.
Multumesc, oricate poze ai face lacul Bolboci este superb. Acum astept raspunsul unor specialisti pentru a vedea mai departe ce masuri se impun. Iti dai seama ca vor fi si masuri, daca pestele din filmare este o lostrita.
ApreciazăApreciază
Da, e Lostrita. Un pastrav creste pana la 1m lungime, insa nu-si pastreaza silueta „serpeasca”, la inotatoarea dorsala se ingroasa iar capul devine mai fioros ,mandibula se incovoaie spre maxilar, ca un cioc. Cel mai mare pastrav prins de mine avea 1.4kg si 45cm lungime, era gros si fioros, o fiara. Nu avea capul mic asa ca exemplarul din filmare.
Stiu de multa vreme acest film si ma tot intrebam daca e in Romania sau nu, uite ca tu fiind „acasa” in Bucegi ai localizat locul actiunii.
Ar fi ceva genial sa fie Lostrite in cele doua lacuri, pot spune ca in apropiere, relativ aproape, au fost Lostrite in lacul Pecineagu, se stia ca acest lac e singurul loc din Ro in care Lostrita se inmulteste natural. Uite ca mai sunt doua lacuri!
E genial!
Ma informez si eu printre pescarii de rapitor, poate isi aminteste cineva de vreun atac puternic avut pe cele doua lacuri.
Revin cu informatii.
P.s. Lesinatul ala din film era clar intentionat sa prinda peste mare, dupa lanseta pe care o are. Ca..-s-ar cuie, asa cum comenteaza cineva la film! (pardon de expresie!)
ApreciazăApreciază
As paria pe orice, pe viata, pe ani, stiu exact unde este acel loc, unde a pescuit. Eu initial m-am uitat la burta si burti galbene au mai ales lostritele. Pai daca spui tu ca este lostrita, asa este.
Filmarea este in Bucegi, la lacul Bolboci. Au mai zis cate unii ca ar fi la Bradisor, etc, nu este…pentru ca la toate acele lacuri am fost. Dar nu acesta este argumentul. Cunosc acel loc pentru ca acolo am avut parte de o intamplare…
Iti dai seama ce inseamna acest lucru, lostrite in Bucegi…este fara cuvinte.
ApreciazăApreciază
Aseara am citit pe telefon postarea ta si nu mai am avut liniste pana dimineata. Numai Lostrite mi-au trecut prin minte.
Mie mi se pare malul cam surpat pentru Bolboci, insa nu cunosc toate vagaunile si paraiasele care intra in lac, spre deosebire de tine. Cunosc destul de putin malul cu drumul spre Padina, celalalt mal deloc.
Am vrut sa pescuiesc de cateva ori cand ajungeam acolo cu masina, insa trebuia autorizatie de la Moroieni, o intreaga epopee ca sa poti biciui apa cateva ore, asa ca am renuntat. Anul acesta o sa ma ascund prin tufe si regandesc strategia, stiind ce e sub apa…
ApreciazăApreciază
Iti dai seama cat de captivat am fost si eu. Cine intelege ce inseamna prezenta celui mai mare salmonid in apele Bucegilor, nu poate sta linistit.Ca punct de reper, in filmare se vad trunchiurile de la copacii taiati, acum multi ani.Si apoi priveste la pescar, nu are in niciun caz silueta unui montaniard. Este un tip obisnuit sa nu mearga mult.
Anul acesta sa-mi spui si mie cand vii si mergem in acel loc. Las-o incolo de autorizatie ca nu prindem noi lostrite. Macar sa vedem un astfel de peste. Autorizatiile astea le dau oameni responsabili, cand nu stii ce ai in propria curte…
Oricum, este o mare provocare chestia cu lostritele in Bolboci.
ApreciazăApreciază
Te anunt, dupa dezghet venim.
Autorizatia trebuie emisa indiferent de specia vizata, pentru pescuit in Ialomita. In Bolboci stiu chiar ca e interzis pescuitul ,vazusem si cateva placute de atentionare anul trecut. Cu undita e interzis, cu plasa nu se pune!
ApreciazăApreciază
Foarte bine, poate luam si pe cineva de la Administratia Parcului, multi sunt de treaba, dar nu au cum sa se puna de-a curmezisul unor interese ca isi pierd jobul. Dar la o astfel de actiune si pe ei i-ar interesa sa vada un astfel de peste, deci nu ar fi nevoie de autorizatie…fiind un scop nobil.
Pe mine ma enerveaza chestiile astea, adica le spui ca sunt lostrite in lac, este o problema de timp pana se pronunta mai multi, ii duci in acel loc si ei sa te mai intrebe apoi de autorizatie? Este ultimul lucru la care m-as gandi, sa iau o autorizatie. Daca nu vrei nu chemam pe nimeni 🙂 Iar daca ne prind, o sa spun ca eu pescuiam si o sa le zic „Ia plecati ba’ cu autorizatia voastra de aici!” sau fac rost de ceva ce aduce a autorizatie si o arunc in lac. Cand intreaba de autorizatie le-o arat pe lac „Uite-o colo, am aruncat-o ca sa o citeasca si pestii, ca pescuim legal”. Oricum nu este nicio problema, imi da amenda mie, eu nu o sa platesc, este foarte simplu! Unditele nu au cum sa ni le ia, ca inseamna furt 🙂 Gasesc eu pana atunci o multime de solutii!
Am un var prin Germania, sa vad daca s-a intors in tara, are tot felul de undite, sa ma antrenez putin pana atunci :))
Iar despre plase am auzit si eu ca le arunca unii pe langa baraj si in unele puncte ale lacului. Le stric eu si jucaria asta, daca ministerul confirma ca sunt lostrite! :))
ApreciazăApreciază
Ar fi bine sa fim insotiti de un reprezentant al parcului. Unul de buna credinta. Pana la 1 mai ne documentam, apoi odata venit sezonul la pastrav…cautam pastravul, cel mare! Rezolvam cu unditele, ma documentez cam ce naluci i-ar place Doamnei Nobile! 🙂
ApreciazăApreciază
Sunt cativa de treaba, motiv pentru care daca este unul dintre ei sau mai multi, este bine. Mai vorbim pana atunci! 🙂 Intre timp, am mai vazut o poza cu o alta lostrita pe pescar.ro, la capatul lacului.
ApreciazăApreciază
Multi nu vor fi incantati de ce ai scris. Lostrita era bine camuflata in pastrav. Insa de la tine, ne putem astepta la multe, nu-i asa? Maine poate gasesti aur sau oase de dinozauri.
ApreciazăApreciază
Asta este, incantati sau nu, una este lostrita si alta pastravul. Daca eu nu stiu uneori la ce sa ma astept de la mine, ce sa mai spun de altii…balene poate gasesc, insecte carnivore, viata extraterestra, mai te gandesti tu si mai adaugi 😉
ApreciazăApreciază
Am citit pe un forum al pescarilor, cineva întreba:
„Unde trăieşte lostriţa, unde poate fi găsită ?”
Altcineva îi răspundea :
„Lostriţă mai găseşti în :
1) Cărţile de biologie;
2) Manualele de română;
( aici vreau să amintesc de povestirea „Lostriţa” a lui Vasile Voiculescu, frumoasa poveste a lui Aliman şi a lostriţei fermecate)
3) În ţările mai civilizate;
4) Poate, foarte rar, pe vreun râu de munte sau lac de acumulare montan.
Deci, dacă o vezi, eşti foarte fericit, dacă o prinzi, eşti super-fericit, dacă o mai şi consumi, eşti mega-fericit ! Dar, având în vedere că este protejată de lege, care o fi starea de spirit dacă o eliberezi?”
ApreciazăApreciază
Prin crearea barajelor de acumulare: Dobresti, Scropoasa, Bolboci, pestii nu au mai putut merge in aval sau in amonte. Adica pestii ramasi mai sus de Bolboci nu pot ajunge in aval, in lacul Scropoasa sau invers. Inca dinainte de se ridica barajele, lostritele, pastravii si alti pesti vietuiau prin acest rau Ialomita. Ridicarea barajelor i-a prins pe unii intr-o parte, pe altii in alta, dar nu au disparut.
Cred ca este mare pacat sa o mai si mananci…daca o eliberezi? Hmm, cati pescari ar arunca un astfel de peste inapoi? Ma intreb si eu…
ApreciazăApreciază
La pestii protejati sau rari intr-un anumit areal ar trebui ca eliberarea sa fie obligatorie, un gest moral.
In cazul pastravului e controversata eliberarea exemplarelor mari. Pe de-o parte, un exemplar mare, daca e femela mai ales, asigura un numar urias de urmasi. Insa, acelasi pastrav mare, canibal, va decima alevinii si pastraveii mici, chiar daca sunt urmasii lui. Extragerea unui exemplar capital asigura locul pentru mai multe exemplare de marime obisnuita.
Eu prefer sa-i intorc in apa.
Cine doreste sa pescuiasca Lostrita si sa o manance, sau Taimen, e invitat in Mongolia sau Rusia, Kamchatka. Dar asta e deja o alta aventura…
ApreciazăApreciază
Pai atunci daca un pastrav mare face asemenea prapad, atunci trebuie mancat la randul lui…eliberat pe gratar :)) Dar la lostrite nu se aplica…
ApreciazăApreciază
mai ciorbica nu sant lostrite,de fapt cat am umblat eu nu am vz niciuna,sant o specie de pastrav somonizat bagat prin anii 80 in zona de aia cresc asa mari oricum te iau o data la un pescuit sa vezi stai sa-mi vizez permisul pe anul asta
ApreciazăApreciază
Ca sunt lostrite sau pastravi, o sa vedem, dar vezi ca ai zis ca ma iei la pescuit :)) Iti dai seama ca vin, nu sa pescuiesc ca nu am eu atata rabdare, stau pe acolo, mai vin, mai plec 🙂 Multumesc!
ApreciazăApreciază
bah, da’ vorbiti despre „pescarul din filmare” de parca ati fi cel putin campioni mondiali la …! 🙂 Aveti macar habar cine e ? Cand o sa reusiti sa aratati cu degetul si sa ziceti „aici in locul asta sunt doi pesti” si dupa 5 minute vine unul si scoate 2 pesti din locul ala, pe urma sa aveti pretentii sa prindeti asemenea exemplare, indiferent ce or fi. Ati depasit 20 de cm la vreo specie 🙂 ?
ApreciazăApreciază
Mai nemuritorule, bai manelistule,
Fii sigur ca stim cine este, il mai vedem si noi comentand pe unele forumuri 😉 Daca ai fi facut un efort mintal, imi dau seama ca este greu, exprimarea nu iti este la indemana decat pe alte meleaguri, ai fi vazut ca nimeni de aici nu doreste sa prinda pesti :)) Cu atat mai putin astfel de pesti…daca tu esti pescarul, eu iti spun ca esti un incult care gandeste doar cu stomacul. Sper sa va tai in acest an elanul cu pescuitul pe lacul Bolboci…tie si altor pradatori ca tine 🙂
In timp ce strainii nu stiu cum sa protejeze mai bine astfel de pesti, tu si altii, nu stiti cum sa-i prindeti ca sa-i mancati. Cauta pe youtube dupa denumirea latina „hucho hucho” si ai sa vezi ce fac vecinii europeni cu astfel de pesti. Toti care au prins asemenea pesti i-au eliberat. Voi nu! V-ati falit cu isprava voastra…dovada clara de educatie.
Mai ai si nesimtirea sa vorbesti pe aici. Intai citeste si apoi comenteaza, nimeni nu intentioneaza sa prinda pesti, astfel de pesti…bineinteles, poti comenta doar daca eu iti acord acest privilegiu. Altfel tu comentezi si tot tu vezi…sunt niste reguli. Deocamdata, te-ai exprimat ca un golan de balta si ai fost tratat cu aceeasi masura!
Pana atunci iti doresc tie si pescarului, numai pesti de peste 50 cm…si sa va inecati cu oasele fiecaruia 😉
„Fir intins…si oase intr-o veselie!” 🙂
Mai trebuia sa scrii ca altadata ati inecat un peste sub apa :)) Si acesta avea vreo 3 metri 🙂
ApreciazăApreciază
Legat de articolul si comentariile de mai sus as dori sa remarc ca pestele prins de cei doi pescari in videoclip nu este in nici un caz o lostrita ci un pastrav(Salmo trutta) adaptat vietii lacustre. Intre cele doua specii de salmonide exista criterii de deosebire foarte clare care nu lasa loc pentru confuzii in identificarea lor. Dimensiunea pestelui nu reprezinta un criteriu ci doar un indiciu in identificarea lostritei deoarece si pastravii in conditiile lacurilor din Romania pot atinge 140 cm. Iungime si 15 kg. greutate. Daca doriti date despre situatia lostritei in Romania reveniti cu un comentariu si va raspund cu placere.
ApreciazăApreciază
D-le Emanuel, multumesc pentru interventia dvs. Daca aveti amabilitatea si timpul necesar de a ne informa despre situatia lostritei la noi in tara, personal va multumesc de dinainte.
ApreciazăApreciază
Buna ziua ! Cine îmi poate spune in ce condiții pot pescui pe Scropoasa și Bolboci de unde obțin permisul de pescuit sau daca se percepe taxa zilnica ! Mulțumesc !
ApreciazăApreciază
Buna ziua! Intrebati la Administratia Parcului Natural Bucegi!
ApreciazăApreciază