Specii de flora ocrotite in Parcul Natural Bucegi

Un articol de constientizare, un post despre nestematele floristice existente in cel mai vizitat munte al tarii, mici povesti despre aceste specii care, parca simtind, se retrag din calea oamenilor pentru a creste in locuri mai ferite…

Sunt atat de frumoase aceste flori, fiecare in parte constituie un unicat, incat nu poti spune decat ca este una mai deosebita ca alta.

Elementele de flora prezentate in acest post sunt puse sub protectia legii, in special datorita faptului ca sunt pe cale de disparitie.

I. Prima floare pe care doresc sa o prezint este Macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stephani)

O floare destul de rara in cuprinsul Bucegilor, intalnita pe grohotisuri calcaroase, fiind un relict glaciar ce a rezistat glaciatiunilor pentru a fi pus in pericol de om. Exista in Bucegi, pe un olistolit din calcare ce reprezinta o adevarata cronica geologica, exista cateva sute de exemplare de maci galbeni care cresc agatati de colturi stancoase, alcatuind o veritabila gradina suspendata. Cine vede un astfel de peisaj, turnulete calcaroase albe presarate cu manunchiuri galbene, ramane pentru mult timp cu o astfel de imagine…o imagine a perfectiunii naturii. In alte locuri din Bucegi se intalneste sporadic, dar nu mai jos de 1200 m altitudine.

II. Iedera Alba (Daphne blagayana)

Este o specie declarata monument al naturii, cu un miros inconfundabil, foarte placut. Se prezinta ca un mic arbust tarator, cu radacini intinse pe mai multi metri. Popular mai este denumita si Ciurul Zanelor. In Bucegi exista pana in anul 2009 un singur loc atestat oficial, de altfel si cel mai numeros din punct de vedere al numarului de exemplare. Potrivit oamenilor de munte cu studii in domeniu, si aici citez pe cineva, neoficial este cel mai bun biolog al Parcului, real este un as in domeniu, Iedera Alba, desi este atestata pe un versant al Caraimanului, nu exista in acel loc. Probabil a disparut. In anul 2009, am descoperit personal exemplare de iedera alba intr-o zona salbatica din Bucsoiul Mare, fiind adusa in atentia Academiei Romane acea mica statiune floristica. Asadar, in Bucegi, iedera alba se gaseste numai in doua locuri.

III. Bulbucii de munte (Trollius europaeus)

Bulbucul de munte este denumit de cei mai putini cunoscatori bujor galben. Este destul de raspandit in Bucegi, in cuprinsul caruia se regasesc cateva mii de exemplare. O planta subalpina ce creste in asociatie cu alte flori, este declarata monument al naturii, culegerea ei fiind interzisa. Cu toate acestea, florile sunt culese de turisti indeosebi din rezervatia de la Poiana Stanii. Majoritatea oamenilor legii din Parcul Natural Bucegi nu cunosc aceasta floare, motiv pentru care nu au cum sa dea amenzi, nu au cum sa previna culegerea acestei specii. Florile nu au un miros pregnant, felul in care petalele se acopera una pe alta, si unicitatea acestora in raport cu cele care cresc in vecinatate, atrag pseudo-iubitorii muntelui.

IV. Floarea de colt (Leontopodiun alpinum)

Poate cea mai cunoscuta floare din zona montana, denumita si „regina florilor” sau albumita, aceasta floare dispare cu o repeziciune uluitoare din Bucegi. Fara doar si poate, in ultimii 5 ani nimeni nu a fost sanctionat pentru culegerea acestui monument al naturii, un relict glaciar cu petale catifelate. In zona Crucii Eroilor de pe muntele Caraiman, aceasta floare este culeasa an de an, cu toate acestea lupta pentru supravietuire, iesind ici-colo cate o floare. Insa aceasta nu are cum sa atinga maturitatea deplina fiind culeasa de montaniarzii cu experienta, care o gasesc repede prin iarba. Sunt locuri in Bucegi unde floarea de colt a disparut, sunt insa si locuri unde se gasesc sute de exemplare. Astfel de locuri sunt mai greu accesibile, florile cresc in buchet si inalte aproximativ cat o garofita. Un astfel de loc ma atrage in fiecare an, prilej cu care fotografiez cele mai mari flori. Desi nu sunt un impatimit al alpinsmului, pentru ca nu am motivatia necesara, personal nu inteleg rostul catararii pe peretii alcatuiti din stanca goala, nu ezit a cobori prin locuri abrupte daca acolo sunt specii ocrotite…

V. Bujorii de munte (Rhododendron Kotschyi)

Pe florile de rododendron un fluture interesant, foarte rapid,  Vanessa cardui.
Florile acestui arbust cunoscut popular si ca smirdar, sunt foarte cautate de oamenii de munte pentru ceaiuri, dulceturi, bauturi alcoolice. Amenda pentru culegerea florilor acestui monument al naturii este uriasa, circa 50 milioane lei vechi. Aici, sunt de parere ca s-a gresit cumva legea, aceasta amenda ar fi trebuit aplicata pentru toate speciile de flora ocrotite. Ar fi trebuit sa existe o distinctie, de mii de ani oamenii au folosit florile pentru ceai, iar astazi nimeni nu-l mai poate culege, indiferent cat este de raspandit. In Bucegi, acest monument al naturii nu este amenintat decat in acele locuri unde se aplica proiecte de genul instalatiilor de transport pe cablu. In cursul anului 2010, un membru din Consiliul Stiintific al Parcului Natural Bucegi, ce lucreaza in cadrul unei societati care realizeaza studii pe biodiversitate, a omis in mod intentionat intr-un astfel de studiu sa scrie despre existenta a multor mii de metri patrati de rododendron in zona Valea Soarelui.

Urmare a acestui fapt, constructorii telescaunului au distrus/afectat cu buldozerele acele mii de metri patrati, lucru consemnat ulterior si de o comisie a Ministerului Mediului. Cu toate acestea, ca dovada a coruptiei din acest Parc Natural, academicianul autor al acelor studii masluite este in continuare evaluator atestat, desfasurand in continuare studii pe mediul inconjurator.

Bujorii de munte alcatuiesc pajisti intinse pe multe hectare din Parcul Natural Bucegi, nu se aclimatizeaza in curtile oamenilor sau in ghivece, inregistrand un regres vizibil atunci cand este afectat de actiunile umane.

VI. Ghintura galbena (Gentiana lutea)

O specie de gentiana declarata monument al naturii, care infloreste dupa aproape 10 ani, unii specialisti vorbind chiar si de 20 de ani. In momentul cand infloreste se considera ca a atins maturitatea si atunci dusmanii naturii sapa si ii scot radacina. Ulterior o folosesc la prepararea unei tincturi. In Bucegi a ajuns sa fie foarte greu de observat, ma refer la plante inflorite, tocmai din cauza culegerii ilegale. Tinctura din Gentiana lutea se comercializeaza de ani buni si in locuri publice din Sinaia, tocmai din cauza necunoasterii legislatiei de mediu.

VII. Sangele voinicului (Nigritella rubra)

Exista si o varietate mai rara, denumita Nigritella nigra. Ambele sunt insa ocrotite de lege fiind declarate monumente ale naturii. In Parcul Natural Bucegi cel mai mare dusman al acestei specii o constituie turmele de ovine/bovine. Aceste flori fie ca sunt N. rubra sau nigra, nu sunt foarte raspandite, intalnindu-se in diverse locuri, cate 5-20 exemplare pe cateva sute de metri patrati, sau in zonele de pasunat, o floare la circa 500 mp.

Specia din fotografie este mai raspandita in Bucegi decat N. nigra, are un miros placut, si nu este culeasa de turisti pentru ca se distinge mai greu printre ierburi, si nu este nici prea inalta. Pana la acest moment in lunile iunie-iulie am numarat 287 de exemplare atat Nigritella rubra cat si Nigritella nigra.

Ramane pe altadata o prezentare si despre alte specii de flora din perimetrul Parcului Natural Bucegi: tisa, stanjenelul, crucea voinicului, zambrul, salix myrtilloides, crinul de padure, garofita alba, strugurii ursului, si multe altele, despre unele mai aducand vorba si in alte postari pe aici…

In timp, am realizat o mica harta a raspandirii speciilor de flora ocrotita din Bucegi, am o evidenta a numarului de arbori de tisa sau zambru, un numar aproximativ la anumite flori, zonele din Bucegi cele mai bogate in flora…acest lucru este posibil si datorita faptului ca in acest Parc Natural sunt singura persoana ce detine o autorizatie pentru diferite cercetari, etc. O autorizatie care nu poate fi obtinuta depunand o cerere, ea se castiga prin eforturi si rezultate.

Ar mai fi multe de spus despre florile prezentate mai sus. Daca aveti cumva ocazia sa le intalniti, ganditi-va ca o fotografie este mult mai utila decat culegerea unei flori. Poate veti observa mai multe flori din aceeasi specie si veti gandi ca ruperea unei flori nu inseamna nimic. Asa este…dar in Bucegi vin peste un milion de turisti, din acestia mai bine de jumatate se intorc cu amintiri palpabile, chiar daca acestea se ofilesc si sfarsesc la gunoi. Pentru ca nu stiu unii de altii, de aceea se considera ca ruperea unei flori este un gest nesemnificativ. Nicio institutie cu atributii in Bucegi nu a demonstrat ca poate proteja flora, este foarte greu acest lucru…si daca noi nu ne dam interesul, vom ramane doar cu amintirea.

Si uitasem ceva despre floarea de colt…de peste 10 ani disparuse de pe muntele Furnica. In anul 2010 am observat pe acolo 2-3 exemplare, in acest an numarul lor ajunsese la 9.

21 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. oanaclara spune:

    Sunt foarte frumoase! Stiam cum arata floarea de colt si sangele voinicului, am auzit de iedera alba,bulbucii de munte si ghintura galbena, dar restul imi erau total necunoscute. 🙂

    Apreciază

    1. Este bine ca le stiai si pe acelea 🙂 sunt localnici care nu au auzit niciodata de iedera alba, bulbuci…

      Apreciază

  2. yousef59 spune:

    Foarte frumoase…flori si locuri…fluturele…cred ca oamenilor ar trebui sa li se spuna mai mult sa nu le distruga…locul florilor lor se vede ca e acolo…

    Apreciază

    1. Unora daca le spui vor crede ca te dai destept, si nu accepta faptul ca niciodata nu poti cunoaste totul. Cine a creat lumea asta a pus fiecare lucru la locul lui.

      Apreciază

      1. eduardo spune:

        sint de acord cu tine ca fiecare lucru este pus la locul lui si ar trebui sa ramina acolo dar sa nu uitam ca cine lea pus acolo poate lea pus si in alte scopuri nu doar de frumusete.din timpuri stavechi se stie ca anumite flori sau plante au fost descoperite si folosite in vindecarea unor boli si sau dovedit benefice sanatatii.de exemplu ghintura cea pe care ai prezentat-o este printre cele mai bune plante daca nu poate cea mai buna planta in vindecarea bolilor de stomac,vindeca ulcerul 100% daca este respectat un tratament adecvat si foarte riguros,preparat in tincturi babesti.la farmacie inca n-am auzit pe cineva ca sa vindecat de ulcer.repet,nu sint de acord cu smulgerea radacinii de ghintura dar ti-am prezentat unele avantaje ale unor plante pe care putni le cunosc si mai bine asa ca daca le-ar cunoaste toti sar face o industrie de culegere a lor si atunci chiar ar disparea unele specii.

        Apreciază

        1. Anumite plante au ajuns pe cale de disparitie din cauza culegerii irationale. Ar trebui sa se ocupe o institutie de comercializarea unor produse derivate din plantele cu real efect asupra sanatatii umane. Daca vei da o cautare pe net de exemplu dupa „strugurii ursului”, un arbust ocrotit de lege, (Arctostaphilos uva-ursi) vei gasi tot felul de retete si de tratamente. Ideea este ca fiind protejat nu se poate culege…amatorismul autoritatilor cu atributii in domeniu au dus la astfel de situatii. Pe hartie nu ai voie sa culegi, practic daca culegi si nu esti prins poti comercializa, ca nu vine nimeni sa te ia la intrebari.
          Legea trebuia sa confere atributii unei structuri care sa monopolizeze aceasta latura, a comercializarii anumitor specii protejate cat si a culegerii lor rationale. Pentru exemplu, flori de rododendron, conuri de jnepeni, care intr-o anumita masura pot fi culese. La noi in tara avem de a face cu doua categorii de persoane cand vorbim de mediul inconjurator, astfel: sunt fie persoane pentru care nu conteaza in ce mod intrevin in mediu, important este sa scoata de bani cat mai multi, si cealalta categorie o reprezinta persoane care nu ar dori sa se adune pentru ceaiuri nici macar sunatoare, tei, pentru ca se aduce atingere mediului.
          Or, nu avem toate acestea, cum bine spui si tu, doar pentru a le admira…merg folosite, dar rational, si numai o lege poate prevedea ce inseamna rational, de la caz la caz.

          Apreciază

  3. criscar spune:

    Foarte frumoase si cu adevarat rare:iedera alba n-am intalnit-o niciodata,doar pe sora ei roz,primavara pe o vaioaga langa P.Neamt,cateva buchetele de macusor galben pe stancariile de deasupra caldarii Ciubotea;celelalte mi-au iesit mai des in cale,ma pot considera un norocos.Fara farmecul delicat al florilor muntele,natura in general ar fi mai sumbre,ca si sufletele noastre…Sa-ti fie cararile presarate cu aceste mici-mari minuni!

    Apreciază

    1. Iedera alba este o frumusete de floare, macul galben la fel, de aceea mi se pare ca toamna muntele ramane cam gol. Multumesc la fel!

      Apreciază

  4. andrei spune:

    frumoase plante!

    Apreciază

    1. andrei spune:

      mda

      Apreciază

    2. Sunt intr-adevar. Fiind asa de frumoase, au fost mereu culese.

      Apreciază

  5. zamoreanu` spune:

    Salut Adiţă
    Adevărul e că flora naturală are o frumuseţe a parte.., eu sunt adeptul florilor „vii” chiar şi atunci când ofer flori, prefer să cumpăr un ghiveci în loc de un buchet.
    Cred că trebuie să existe fie şi o lege a bunului simţ care să protejeze flora de cei care n-au suflet şi le culeg, ca peste 2-3 zile să le arunce la gunoi.
    ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
    Ce vroiam să te întreb.., ţi s-a impus să-mi ştergi link-ul de pe blogroll?
    Numai bine.

    Apreciază

    1. Salut! Da, este o idee foarte buna sa oferi flori in ghiveci, tin mai mult, traiesc.
      Mi s-a impus, ce sa fac 🙂
      L-am sters mai demult, cand nu erai. Am sters mai multe, de altfel.

      Apreciază

  6. zamoreanu` spune:

    Salut Prietene.
    Așa este.., dacă tot oferi, oferă ceva cu viață.
    *********************************
    Așa am crezut.., am văzut că nu mai e linkul pe blogroll și am crezut că ți-am făcut probleme.
    Ăștia sunt în stare de orice.., îi suspectează pe toți care schimă 2-3 rânduri cu zamoreanu 🙂
    Pe de altă parte.., eu am fost mereu prezent însă n-am postat și nu mă voi lăsa bătut de mafioți indiferent cum s-or numi aceștia.
    Numai bine
    🙂

    Apreciază

    1. Intr-adevar, toti sunt tu 🙂 Nici nu mi-am inchipuit ca poti abandona ce ai inceput 🙂

      Apreciază

  7. zamoreanu` spune:

    Salut.., hai s-o dăm în altele.., ce părere ai de concepţiile lui Căcărău & company privind revizuirea Constituţiei?
    Dar despre referndumul ignorat Pinocchio şi Căcărău (privind unicameralul?)

    Apreciază

    1. Ascult cu o ureche, deocamdata sunt atent la ce spun ei. Ponta s-a mai schimbat, nu mai este asa bataios, Basescu stie ce spune uneori, Antonescu jigneste prea usor, s-ar putea pana la alegerile prezidentiale sa vedem o alianta ce va scoate un Ponta presedinte si un Basescu prim-ministru. Bine, asta ma gandeam eu asa, ca la noi se poate intampla orice. Deocamdata, ma bucur si acum ca dispare PDL de pe scena politica. Un partid care a ridicat furatul la rang de mare arta, un partid antinational, ce se pupa cu ungurii pentru bani si ar fi vandut totul pentru a le fi lor bine. Tot cu USL as vota si acum, si maine, nici nu ai cu cine altcineva. Bine, as opta si pentru monarhie, cele mai multe lucruri bune s-au facut in acea perioada.
      Nu stiu ce politician a spus ieri, parca Iliescu, ca daca lasi poporul sa voteze desfiintarea Parlamentului asa ar vota, sugerand ca Basescu vorbeste sa se afle in treaba. Pe de alta parte, Basescu s-a mai ridicat in sondaje; desi si-a bagat nasul in multe treburi, a tinut cu tara, mie asa mi s-a parut. Greseala lui a fost ca nu a spus ca viata grea a romanilor a fost in principal rezultatul furtului masiv al portocaliilor. La noi criza si ulterior imprumuturile externe s-au datorat pdl-istilor de la guvernare. Pentru mine, stoparea hotiei numita PNDI, a fost unul dintre motivele pentru care nu mi-a parut rau ca am votat cu USL. Nici nu am mari pretentii de la ei, ce naiba sa mai faca, nemernicii aceia au jefuit tara, o sa ne revenim mai greu. Oricum, astia sunt politicienii pe care ii meritam, pentru ca la vot, iesim ca sa ne vada X sau Y, sa ne dam bine cu nu stiu cine, pentru o sacosa, cum a fost cu omul asta la Busteni…sau nu iesim ca nu ne interseaza.
      Imi place ca la noi in oras, multi regreta ca l-au votat, spuneau ca are usi deschise pe la Bucuresti, probabil la DNA, ca face si desface, rezolva…orasul este mort, omul si-a facut plinul, are tot ce vrea, lumea nu a inteles ca bogatul nu cunoaste saracia. El lucreaza la scara mare, nu se complica cu nevoile omului de rand. A facut si multe lucruri bune, ca au fost banii lui, ca nu au fost, nu mai conteaza, dar nu mai avea ce cauta la Primarie inca 4 ani. Eu am zis, nu pentru ca-i doresc raul ci pentru ca este firesc, ca nu isi va duce acest mandat la capat. Trebuia sa candideze la Parlament, sa treaca la PSD. Nu a calculat bine!
      Ai vazut ca DNA-ul a pus piciorul puternic in Prahova, se apropie cu pasi repezi de Valea Prahovei. Au fost ieri la TIBIOIL, patronul de acolo este prieten cu al nostru primar, are un teren pe langa Beton Construct, incasand anul trecut 50.000 lei amenda cand l-am adus in atentia Garzii de Mediu. DNA-ul spune ca a facut evaziune de 4 milioane de euro. Statul nu are ce mai face, trebuie sa-i ia pe hoti la puscarie, nu sunt bani ca i-au adunat clanurile mafiote pe toti. Din ce stiu, vor veni vremuri mai grele, si partidele din coalitie nu vor manifestatii de strada. Sper sa ceara sprijinul populatiei pentru ridicarea de noi penitenciare, desi mi-ar placea mai mult confiscarea averilor ilicit dobandite. De vreo 20 de ani, in sufletul populatiei s-a instalat treptat ura fata de acesti parveniti, cine stie intr-o zi ce va mai iesi.
      Deci sunt atent asa intr-o doara, astept rezultate, forma finala si cu aceasta Constitutie, cu mai multe…

      Apreciază

  8. zamoreanu` spune:

    Salut Adiţă
    Dacă te uiţi atent pe meniul principal al blogului zamoreanu, vei găsi un link către „Triburile Politice” 🙂
    Vreau să spun că nu întâmplător le spun „TRIBURI” pentru că indiferent de cum se numeşte partidul sau coaliţia, concepţia acestora este una tribală atunci când vine vorba de fapte.
    Aşa cum bine ai punctat, începând cu membrii de frunte şi terminând cu „lingăii” partidelor politice.., toţi fără excepţii au avut în vizor interesul personal şi nu a electoratului care l-a votat ca să-i reprezinte interesele.
    Setea de democraţie a cetăţeanului de rând, naivitatea şi firea prea permisivă, a făcut din (teoretic) reprezentanţii neamului, cei mai iscusiţi hoţi care în diferite combinaţii au îngenunchiat economia şi omul de rând.
    Nu putem învinui la infinit politicienii (de cât din prisma lipsei de caracter şi scrupule), câtă vreme electoratul perpetuează într-o prostie lucie, ori de câte ori este chemat la urne. Din păcate majoritatea „turmei” ce votează cu „stomacul” ignoră luciditatea celor care votează în interes naţional.., las să se înţeleagă co majoritatea românilor sunt individualişti ce au rămas la aceleaşi concepte comuniste, care tăiesc momenztul şi nu gândesc perspectiva.
    Cum bine spuneai „sacoşa” ce o primesc de alegeri se termină în câteva zile, în timp ce hoţia domină de peste 23 de ani şi nu ştiu cine sau ce ar putea schimba situaţia în bine.
    Dacă luăm ca exemplu China sau Turcia pe care mulţi conaţionali îi considerăm înapoiaţi.., vom vedea că dincolo de incultură vom constata că au acea calitate ce le lipseşte românilor şi mă refer la demnitate şi tot ce presupune RESPONSANILITATE, înclusiv în a munci eficient şi cu tragere de inimă.
    La noi încă a rămas conceptul să treacă timpul să ne luăm leafa, sau fură şeful furăm şi noi, iar cei cinstiţi nu au curajul răspunderii să îndrepte „degetul acuzator către infractori, fie că vorbim de cei ce fură la scară mare sau la găinarii de rând.
    Nu ştiu dacă monarhia va fi capabilă să redreseze situaţia, pentru că între timp hoţii de frunte şi-au făcut adevărate imperii şi deţin controlul prin sărăcia care au instaurat-o. E mult mai simplu să controlezi un popor umilit şi sărac, de cât unul lucid şi prosper.., vreau să spun că nu vor accepta ca o putere monarhică să facă reguli în imperiile acestor mafioţi.
    În opinia mea, singura şansă de redresare a ţării este DICTATURA MILITARĂ.., ne trebuie un om cinstit care să preia controlul ţării şi să facă ordine, să recupereze prada jefuită de politicieni şi acoliţii acestora. Dabia după normalizarea situaţiei economice, să se facă alegeri libere şi să se treacă la democraţie autentică.
    Eu nu sunt anti-european, dar nu pot accepta reguli impuse de UE cu privire la liberalizarea preţurilor şi la „tributul” plătit de România, doar pentru că facem parte din UE.
    Părerea mea e că, între timp totul a ajuns să fie controlat de UE.., prin reguli impuse s-a ajuns ca România să nu mai producăaproape nimic şi a fost nevoită să importe produse din UE.
    Scumpirile (liberalizare preţurilor la gaze, curent, etc), se face haotic fără să se ţină cont de venitul cetăţeanului de rând şi îţi dau un exemplu: Germania.., salariu mediu e undeva la 3500 de euro, în timp ce în România e undeva la 2-3 de euro… În aceste condiţii cu ce mai trăieşte românul de rând, dacă plăteşte utilităţile la acelaş preţ ca un cetăţean german?
    În ciuda acestor diferende, românii nu se revoltă (deocamdată) şi se lasă dişi de „sacoşiada” politicienilor.., cred însă că nu va trece multă vreme până când vom fi nevoiţi să ne întoarcem în timp.., la 1907 🙂
    Cât despre Căcărău.., ăsta nu merită atenţie ca să nu mai vorbim de funcţie de înaltă demnitate în fruntea tării.., rămân la părerea că e un impostor care n-are nimic în comun cu raţiunea şi politichia.., un impulsiv, un vânzător de neam şi ţară care aspiră la funcţia de Preşedinte.
    Despre Pinocchio, ştiam de astă iarnă că va candida la preşedenţie în locul lui Căcărău.., deasemeni ştiam că Piratul va reprezenta următoare guvernare.
    Totuşi, eu cred că Piratul a înţeles cel mai bine situaţia şi sper că s-a dezis definitiv de clanul PDL-ist şi că va face ceva şi pentru românul de rând.
    Pentru cele întâmplate în ultimii 23 de ani, justiţia e cel puţin la fel de vinovată ca şi politicienii care s-au perindat la putere… Magistraţii sunt cei mai privilegiaţi funcţionari şi totuşi (o parte din ei), fac front comun cu infractorii care au subminat economia.., nu mă refer doar la primarul nostru.., sunt „N” doasre care încă zac în sertare şi nu sunt instrumentate.., ne-au scos ochii cu 2-3 cazuri li mă refer la la celebra „Becaliadă” şi „Bomboniadă” şi la câţiva „găinari” din clasa politică şi cam asta-i tot.
    Toţi invocă dreptul la proprietate… Băi frate.., dar cine se gândeşte la modul de DOBÂNDIRE a acelor proprietăţi?.., de unde are ex. Savin această avere?.., Păi sunt unii care au afaceri mari, fac producţie, exportă şi tot n-au averea lui…
    Spui că Savin a făcut şi lucruri bune.., eu te întreb cu ce bani?… Care e rolul unui ales local?.., nu crezi că avea obligaţia să facă ceva în folosul comunităţii care l-a ales?.. Din păcate a făcut 5% pentru comunitate şi 95% pentru aş rotunji averea personală, dar să trec peste astea pentru că nu vreau să interpretez altele…
    Închei prin a ne ura nouă românilor; luciditate, sănătate şi toleranţă ZERO faţă de cşanurile mafiote.., aşa să ne ajute Dumnezeu

    Apreciază

  9. zamoreanu` spune:

    Apropo de monarhie.., cu ce avere a venit în România prinţul Carol I de Hohenzollern (ulterior ales ca Domn al României), sau succesorii acestuia?
    Vreau să spun că toate domeniile regale au fost procurate cu truda românilor.., ceva similar cu Emanoil Savin care a ajuns în zonă „coate goale”.., ca apoi s-a îmbogăţit prin truda altora sau prin infracţiuni.
    Un rege ce se pretinde că este iubitor de neam şi ţară, în opinia mea nu trebuia ca să-şi revendice domeniile (cel puţin NU în totalitate).
    Cu toate astea, nu putem să nu recunoaştem meritele lui Carol I de Hohenzollern care a reîntregit ţara la frontierele actuale şi mai ales că, prin anii 1918 la sfârșitul Primului Război Mondial, a unit Transilvania, Basarabia și Bucovina şi a realizat Unirea pentru a doua oară în istoria românilor, după Unirea realizată de Mihai Viteazul.
    Totuşi nu trebuie să uităm că Liberalii şi Conservatorii l-au forţat pe Cuza să abdice.., iar prinţul Carol I de Hohenzollern a fost desemnat din raţiuni pur politico-militare.., deci n-a fost ales de români, ci băgat pe „gât” de politicul acelor vremuri.., de asemeni n-a venit cu domenii şi castele din Germania, aceste au fost procurate în timpul domniei, dar nu din munca efectivă a regelui 🙂
    Aşa cum am mai spus şi cum bine ştii şi tu, în prezent succesorii acestuia (Regele Mihai) au revendicat şi obţinut şi ultimul mp din domenii şi castele.., oare cât or fi muncit pentru toate aceste agoniseli? 🙂
    Monarhia contemporană precum în ţări ca Anglia, Spania, etc, etc. au un rol „decorativ” şi nu se implică în ale statului, în politichie.., în aceste condiţii ce ar putea face Regele Mihai pentru România şi mai ales cât timp (ţinând cont de vârsta acestuia)?
    Sper că nu te superi dacă nu-ţi împărtăşesc anumite opinii?
    Numai bine 🙂

    Apreciază

  10. dan spune:

    cu ceva timp in urma am avut ocazia sa vad in timp ce suiam la malaiesti liliacul salbatic de munte am avut norocul doar o singura data desi ma uitam dupa el mereu cind suiam la malaiesti

    Apreciază

    1. Sunt putin mai norocos, d-le Dan, stiu lilieci in multe locuri, zeci si zeci. Am si pozat, este o specie ce se aclimatizeaza mai greu prin curti. Florile apar inaintea frunzelor. Un prieten avea un astfel de liliac in curte. Acesta a tot crescut, pana cand a devenit incomod. Cand am ajuns tragea de el, taiase din radacini. L-am scos cu grija si l-am replantat acolo unde a vrut. Nu s-a uscat, desi era inalt cat mine si arata vai de el, cu unele radacini rupte. Infloreste in fiecare an, de fapt, putine plante, sau arbusti, puse de mine, se usuca. Le pun cu grija si cu suflet 😉 Nu uitati ca am aclimatizat Iris Aphylla in ghiveci si a mai si inflorit. Aveam o data, pe cand stateam la casa, o mini-gradina adusa din Bucegi, cu tot felul de flori, pana si ghintura se prinsese, irisi, ienuperi, zmeura galbena, catina, etc. Altii, cand descopera astfel de lucruri pe munte, se mira cand le spun ca eu de mult le stiam. Cred ei ca ma dau eu prea destept. Stiu multe lucruri, pentru ca le-am trait… evident ca mai sunt multe altele pe care nu le stiu. Le voi invata.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.