Ieri stabilisem cu doi prieteni sa mergem pe un traseu turistic. Spre seara, un fost coleg de facultate, stabilit in Bucuresti m-a sunat si m-a intrebat daca merg pe undeva in week-end. Dupa ce l-am intrebat de ce vrea sa stie, mi-a zis ca sora lui si o colega pregatesc lucrarea de licenta si au nevoie de inspiratie, de o deplasare in natura sa cunoasca anumite lucruri ce trebuie incluse in acea lucrare…
Si am facut prostia sa accept ca doar eram buni prieteni in facultate. Cu cele doua fete mai venea si un var de al lor. Am intrebat daca fetele au mai fost pe munte, daca stiu ce sa-si ia cu ele, daca sunt fitzoase, cu gura mare si minte putina, ca sa stiu daca ma leg la cap fara sa ma doara. Florin, fostul coleg m-a asigurat ca totul e ok. Ne-am intalnit azi cu totii intr-un punct stabilit inca de aseara.
A inceput asadar prima zi proasta din acest an.
De la cabana Gura Diham am inceput sa urcam spre cabana Diham Phoenix. Vorbeam de una de alta, le aratam unele, altele. Una din fete asculta, apoi se inregistra ea vorbind pe un reportofon ca sa nu-si uite probabil ideile. Intre timp, Nicu, unul dintre prietenii mei, incinsese o discutie de pomina cu varul fetelor, pe teme erotice. Nu le pasa ca discutia lor o auzeam toti. Varul fetelor, bucuresteanul, spunea ca el face nu stiu ce sport, dar de data asta el nu poate urca mai repede pentru ca a avut “o noapte fulminanta”. Si el si prietenul meu Nicu isi povesteau tot felul de chestii.
Dupa un timp cand am vazut ca ne tot agreseaza psihic cu prostiile lor, le-am dat una sub centura: “Cand ajungem la cabana, va trebui sa fim foarte atenti la voi, ca sa nu punem mana pe ce puneti voi mana si sa nu punem gura pe ce puneti voi gura”. Si au ramas mai in urma suparati dar macar nu i-am mai auzit…o vreme.
In sfarsit am ajuns si la cabana, am comandat ceva de mancare si cu ce mai aveam noi, am alcatuit o masa specifica celor care merg pe munte. Nu mai ca bucuresteanul scapase fraiele, el se visa probabil la vreun chef. L-am readus la realitate si am plecat spre o padure deasa de molid. Prin aceasta se strecoara o poteca veche, facuta in perioada primului razboi mondial, nu foarte cunoscuta. La un moment dat, daca te abati din poteca ajungi intr-o poiana frecventata de cocosi si gainuse de munte. Are si o denumire poiana aceea.
Drumul spre cabana Diham era in multe locuri acoperit cu gheata
Nicu a fost sunat de prietena lui si el striga la telefon, “sunt cu Adi si Mihai pe la Diham, cu niste studente din Bucuresti, e super…”. Dupa 30 minute suna sotia mea “Aha, nu mi-ai zis ca mergeti cu studente pe munte..”. Mie nu mi se paruse important acest aspect, asa ca acasa trebuiau date explicatii. Pana atunci insa, bucuresteanul cu cateva beri la bord, se manifesta zgomotos la deciziile mele. Deplasarea iarna printr-o padure de molid plina de elemente faunistice se face dupa anumite reguli: merg toti pe aceleasi urme, fara galagie ca sa nu tulburam viata animala in acea zona destul de ferita de oameni, etc.
Muntele Bucsoiu incremenit sub o mantie de zapada inghetata
La un moment dat a depasit acea limita a acceptabilitatii. Zbiera “ca ce aia a lui, el merge cum vrea, face ce vrea”, l-a sunat pe fostul meu coleg sa-i se planga de mine. Apoi mi-a zis ca “poate vreau sa am de a face cu taica-su care lucreaza la IGPR”. Atat a trebuit. “Ce IGPR ma, vino incoace ca iti dau un IGPR de nu-l poti duce” si l-am luat la alergare prin padurea plina cu mici poieni. M-am oprit dupa vreo 200 metri, m-am gandit ca astia asa ca el mai plapanzi si neinvatati cu munca, cu muntele, cu eforturi, pot pati vreun accident. Zapada acoperea o multime de denivelari si poate idiotul cadea in vreo groapa si isi rupea vreun picior, sau facea vreo entorsa si trebuia sa-l ducem in spate.
I-am ajuns pe ceilalti din urma, si am pus la cale un plan sa-i dau o lectie. L-am trimis pe Mihai celalalt prieten, cu vreo 7-8 bete uscate sa se duca paralel cu ingamfatul acela, sa se apropie usor la vreo 20 metri si din cand sa rupa cate un bat. Molizii fiind foarte desi si cu crengile pana la sol constituiau un ascunzis potrivit. L-am invatat sa mai scuture din cand in cand si cate o creanga, sa creada ala ca este vreun animal prin preajma lui.
Muntele Postavaru in stanga si muntele Piatra Mare in dreapta
Nu dupa mult timp se auzeau strigate: “Baieeeti pe unde sunteti?”. Cu ajutorul unor crengi de molid stersesem urmele noastre pe zapada si el nu era destul de invatat cu muntele ca sa recunoasca unde au fost sterse urmele. Fugea din poienita in poienita strigandu-ne.Dar „baietii” nu erau de gasit.
Prin padurea de molid, daca esti mai sperios chiar treci prin niste emotii traversand-o.
Ce spaima o fi fost in el cand tot auzea crengi rupandu-se sau cand vedea cate o creanga miscandu-se… In cateva minute s-a suit intr-un copac si a sunat disperat la 112.
L-am recuperat in cele din urma si a fost in silentio stampa pana la Poiana Izvoarelor. Idiotul a ramas cu ideea ca umbla ursul prin acea padure. Eram prea multi si faceam destul zgomot ca sa surprindem de aproape acele pasari. Le-am vazut zburand precum si urmele pe zapada atat ale lor cat si ale unor pradatori. Vreo 15-20 de pagini la lucrarea de licenta tot le-am adaugat si noi 🙂
In preajma cabanei Poiana Izvoarelor am schimbat directia traseului. Asa mi-a venit mie deodata. Parca stiam ca e ceva spre noua directie. Si pentru ca lucrurile trebuie indreptate trebuie anuntata Garda de Mediu…detalii pe viitor 🙂
L-am lecuit pe bucurestean de drumetii montane, un dobitoc mai putin pe potecile Bucegilor 🙂
Este tot ce mi-aş fi dorit să mi se întâmple în această iarnă; un peisaj feeric…şi eroii de basm, dintre care unul aş fi fost eu; celălalt, altcineva. Nu mi s-a întâmplat.
Eşti un fericit că poţi trăi asemenea poveşti de nea.
ApreciazăApreciază
Poate nu este tarziu, iarna nu a trecut…Poate nu este acum dar cine stie, in viitor gandurile tale se pot concretiza. Si atunci tot ce a fost in trecut se va uita. De multe ori m-am gandit si eu ca sunt putin norocos. Dumnezeu are insa cu fiecare un plan, si mai devreme sau mai tarziu vom afla. Dar nici nu trebuie sa stam in asteptare pana atunci. Parerea mea este ca daca iti vine vreo idee si crezi ca este buna, atunci trebuie sa faci cam totul ca sa o pui in practica 🙂
ApreciazăApreciază
Ce frumoasa e padurea iarna! Stiu ca tata ne ducea iarna la munte. Destinatia preferata de el era Paltinis. Era o nebunie pe varf de munte. Sper ca in anii urmatori, dupa ce imi echipez cum trebuie masina (anul asta n-are biata de ea cauciucuri de iarna si lanturi) sa imi duc si eu picii undeva printre brazi si zapada. Bineinteles, nu pe trasee neumblate pentru ca nu sunt de ei.
Despre bucurestean…ma bucur ca i-ai jucat o farsa. Stii de ce? Bucurestenii in majoritatea lor au impresia ca le stiu pe toate, ca nimeni nu mai e ca ei…vin din buricul pamantului, ce mai. Nu stiu daca ai vazut ce comentarii lasa Paul pe blogul meu. Ai ghicit,cred…e bucurestean. 😀
ApreciazăApreciază
Neaparat daca vii la munte sa ai masina echipata si nervi de otel pentru traficul de week-end 🙂
Sunt trasee pentru toata lumea, o sa-ti dau cateva idei la timpul potrivit, doar sunt ghid turistic…
Baiatul acela era chiar necivilizat, nu stia nimic dar avea pretentia ca le stie pe toate. De aceea, am si stat foarte putin la cabana Diham, bea bere dupa bere, radea de niste turisti cu niste rucsaci mari, nu respecta regulile casei. El nu stia ca oamenii plecau intr-o altfel de drumetie ce necesita un echipament pe masura. Poate a invatat ca nu face nimic daca are gura mare.
Deci te-ai capatuit si tu cu unul? 🙂
Totusi sunt bucuresteni si bucuresteni. Am multi amici din Bucuresti, oameni de bun simt, civilizati, dar ca peste tot mai apare si cate un derutat.
ApreciazăApreciază
Acolo e tara derutatilor. 🙂
Mai sunt si exceptii intr-adevar.
Bucuresteanul cu care m-am capatuit eu sustinea ieri ca am vorbit cu aiade la service sa imi bage pisica la motor ca sa fac poze… Mare-i gradina! Nu mi-ar fi dat vreodata prin cap asa ceva. In plus, de ce as chinui asa un animal si de ce mi-as bate joc de timpul pe care l-as putea petrece altfel, nu pe la service?
ApreciazăApreciază
Chestiile astea nu trebuie sa te afecteze. Astfel de oameni nu pot sadi decat invidie, ura s.a.m.d. Iti dai seama ca universul lor este limitat, sunt invatati sa asculte pe la usi ce vorbesc vecinii, sa vada cine a mai venit la vecinul de la doi, cine mai vine la otv. Stau pe fereastra si lipsiti de vise, sperante, se uita la lumea care trece pe strada. Daca un lucru i se intampla cuiva ei nu pot crede, nu pot accepta asta, pentru ca lor nu li se intampla nimic.
Ar trebui sa se uite in oglinda, sa opreasca televizorul, sa-si dea doua palme si sa se intrebe ce vor de la viata. Si sa incerce o schimbare in loc sa se uite cu invidie in curtea altora, in vietile altora. Probabil pentru ca isi doresc prea multe intr-un termen scurt de aceea nu au puterea de a se smulge din lumea lor si sa lupte pentru ceva.
ApreciazăApreciază
M-a uimit ideea in sine. 😀 E ciudat sa gandesti asa.
Ai dreptate, nu stiu ce l-ar trezi din prostie .
ApreciazăApreciază
Nu-i mai aproba comentariile, daca tot insista in acea directie este clar un om care vede lumea doar intr-un singur mod. Sau daca ai timp de pierdut ridica-i mingea la fileu 🙂
Aseara parca, aici l-a mine a comentat o doamna. Daca dadeai click pe numele de damadecompanie te directiona la un site anume. Am zis sa-i aprob comentariul, sa-i sterg link-ul, si sa-i dau un raspuns potrivit 🙂
Trebuie sa ai un echilibru pe blog. Cand simti ca discutia o ia razna o stopezi 🙂
ApreciazăApreciază
E, am zis ca fiind un blog public respect libertatea de opinie a celor care il citesc. L-am mai blocat o data pe Paul, dar se pare ca nu s-a invatat minte.
ApreciazăApreciază
„Este un privilegiu sa comenteze cineva pe blogul meu si nu un drept” asta a devenit o regula aici la mine. Fiecare intelege ce vrea, dar este un avertisment tocmai pentru astfel de oameni. Fiecare face ce vrea la el acasa, la el in curte.
ApreciazăApreciază