„Incredibil” in Valea Prahovei: Au aparut 3 carti mai deloc asteptate!

🙂 🙂 Am incercat sa gasesc un titlu in ton cu astfel de subiecte… mi-a venit in minte si sa ilustrez articolul cu gratarele pe care le-am mai facut prin excursii :)) Mai imi aratase cineva un videoclip ceva cu „scoala vietii” unde un personaj ii zicea celuilalt „nu mai citi ba’ ca asa te duci la parnaie!” :))) Am vrut sa dau o nota oarecum ironica dar si sa evit un titlu bombastic ca si cum e nu stiu ce, ceva deosebit.

Nu e nimic extraordinar decat daca incadrezi in diverse contexte. Ideea este ca dupa niste timp au aparut aceste carti, de mai jos, pe care le voi detalia tot in acest articol:

O apologie a eforturilor, actiunilor, a timpului si ce mai trebuie la o carte nu am sa fac.  Asta pentru ca in zilele noastre lumea se concentreaza pe imediata vecinatate, interese de moment, altele mai importante. Am ramas cu naivitatea si cu limitarea aferenta evident, ca in viata asta conteaza doar ceea ce ramane, nu cum traim, unde, ce facem, ce mancam, cu ce ne laudam s.a.m.d. Nu doar eu, mai am cativa prieteni care zic la fel :))) Nu ne mai facem bine…

Cartile:

Prima carte se numeste Intampinarea Centenarului Marii Uniri... si reprezinta un serial cu evenimentele ce au avut loc in Valea Prahovei in anul 2018 si partial 2019, dedicate acestui moment istoric deosebit. 

In aceasta carte sunt cuprinse evenimente si actiuni la care in marea majoritate am participat personal… sau despre care am aflat ulterior, din discutii cu institutii si alte persoane participante. Pe scurt, este o cronica despre ce a fost de Centenarul Marii Uniri in Valea Prahovei fiind, la momentul consemnarilor, convins ca peste un an sau doi distanta de momentul istoric, s-au uitat cam toate acestea. Zic ca am avut dreptate.

Deci, cum au fost inaugurate monumente, deschise conferinte, cum s-au intalnit primari, ce a facut societatea civila si multe alte aspecte sunt in acea carte. Categoric ca nu le-am surprins pe toate, ca sunt unul si nu o institutie, dar un 90% sigur le-am prins si e totusi ceva!

Rasfoiala prin carte

A doua carte se numeste Viata la Stancile Sf. Ana… si nu este doar o reconstituire a trecutului acelui loc. Vorbim de comparatii si de episoade monahale in Bucegi, cercetari prin arhive, de prezentarea unor informatii inedite, de o munca de culegere a tot ceea ce presupune elemente de patrimoniu.

Mai jos, tot asa, o rasfoiala:

A treia carte se numeste Jurnalul tau de calatorie in Valea Superioara a Prahovei… si poate fi jurnalul oricarei persoane interesate sa-si largeasca universul informational si, in acelasi timp, sa consemneze si sa-i ramana o amintire fizica, palpabila.

Cartea incepe cu un model de completare, obiectivele au coordonate gps, coduri QR, mici descrieri:

Stanga modelul, dreapta o pagina din cuprinsul cartii

La finalul cartii sunt cateva pagini peste care se pot lipi, cum se vede in imagini diferite amintiri: tichete de la instalatii pe cablu, bilete de transport, de intrare la muzee, se pot aplica stampile, autografe, timbre… etc.

Ca o concluzie sau alta concluzie… sunt trei carti care nu au nicio legatura una cu cealalta, fiecare abordeaza subiecte diferite, de la consemnarea unor actiuni de comemorare, reconstituiri cultural-religioase la turism istoric. Cartea cu jurnalul mi s-a parut o modalitate speciala, super faina, de a cunoaste trecutul, de a porni in aventuri de explorare accesibile oricui, de a nota mici ganduri dintr-un moment sau altul. 

Iata si copertile-spate ale cartilor:

La coperti au lucrat prietenii mei: Radu Lipsa – strans legat de subiectul Stancile Sf. Ana si George Grigorescu la Centenar si Jurnal, acesta strans legat de subiectele celor doua carti. 

Ne uitam azi la aceste carti pentru ca a existat determinarea si ambitia unui alt prieten: Razvan Alexe. Mai sunt si alti prieteni incapatanati intr-un fel sau altul sa creada in astfel de proiecte, ca nu ai cum sa faci de unul singur de toate. Si chiar daca le poti face pe toate exista riscul sa aluneci in autosuficienta si alte derapaje.

Pentru unele detalii ne auzim in privat.

De retinut si faptul ca mai sunt alte 4-5 proiecte, nu neaparat editoriale, in curs de realizare, in diferite stadii. Sper sa vorbim despre unele chiar anul acesta.

UPDATE 1: Ghidul „Jurnalul tau de calatorie…” este la mare cautare si in 2024:

Peste 100 de distribuiri ale unei noi postari referitoare la Jurnal: https://buceginatura2000.com/2024/04/20/jurnalul-tau-de-calatorie-in-valea-superioara-a-prahovei-alternativa-la-cunoastere-prilej-de-miscare-si-metoda-de-promovare-a-patrimoniului-statiunilor/

Si multe reactii deosebite:

UPDATE 2: Si o frumoasa nominalizare:

Nominalizarea „Jurnalului de calatorie” la premiile TopHotel Awards 2024

15 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mugur spune:

    Te rog să primești felicitările mele!
    Tot un profesor, Dumitru Stancu pe numele său, a scris o monografie a orașului Pucioasa, printre alte cărți. Știu că a lucrat mai mulți ani la ea, căci a trebuit să cerceteze arhivele pentru corecta documentare.

    Apreciază

    1. Multumesc foarte mult. Da, asa este, trebuie mers mult pe la arhive ca sa surprinzi cat mai bine realitatea de odinioara. Trebuie multa atentie, resurse… Acum vreo doi ani cumparasem monografia Pietrositei, mi-o semnalase un domn care merge pe munte.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Mugur spune:

        http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol–dumitru-stancu-neobositul-istoric-si-cercetator-stiintific,27860.html
        Este posibil ca nepoata mea, fiica profesorului, să mai aivă din cărțile lui, dacă te interesează.

        Apreciază

        1. Da, sigur. Va scriu pe mail. Multumesc.

          Apreciază

  2. Etravel spune:

    „Incredibil in Valea Prahovei ! Au apărut trei cărți (…). Click aici sa vezi de ce. ”
    Asta daca voiai un titlu chiar tabloid … 🤣

    Apreciază

    1. Asa trebuia sa scriu :)) Nu m-am gandit la asta dar e tare rau si o sa o tin minte :)))

      Apreciază

  3. Magda spune:

    Felicitări! Unde se pot găsi aceste cărți pentru achiziție? și dacă se pot comanda și online. Multumesc

    Apreciază

    1. Saru-mana si multumesc!
      V-am raspuns pe mail.

      Apreciază

  4. marius spune:

    FELICITARI ADRIAN!

    Apreciază

    1. Multumesc, Marius!

      Apreciază

  5. Priti spune:

    Wow great books 👌

    Apreciază

  6. Sorina Comsa spune:

    Respect si admiratie pentru dragostea cu care impartasesti copiilor frumusetile si minunile prezentului si trecutului acestor locuri din tara.

    Apreciază

    1. Multumesc, Sorina. Deocamdata, turismul si identitatea acestor locuri nu pot fi promovate prea bine de autoritati… si atunci pe aceasta nisa a aparut acest jurnal.
      Multumesc pentru aprecieri.
      Uite, mai jos, o reactualizare ceruta de data aceasta de elevi si de parinti. Ghidul acesta chiar construieste constiinte intr-o lume din ce in ce mai materialista, in care pentru bani renuntam la trecut si la identitate.
      Sa stii ca foarte multi turisti descopera cu incantare o alta latura a Vaii Superioare a Prahovei, aspecte pe care nu le banuiau si care ii convinge sa mearga pe jos, pe strazi, prin statiuni.

      „Jurnalul tau de calatorie in Valea Superioara a Prahovei” – alternativa la cunoastere, prilej de miscare si metoda de promovare a patrimoniului statiunilor

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.