Urme peste care pasim, martori ruginiti si bani pentru inculti…

Din nou pe aici, cu un pic de chef de scris. Din cauza altor lucruri in care trebuie sa te implici continuu ca sa iasa, a ramas pe aici un pic de pauza. Dar si rezultatul peste timp va fi important…

Subiectul este insa altul, introducerea a fost ca o mica explicatie 🙂

Azi, am vazut ceva la Busteni… ce m-a facut sa ma intreb a nu stiu cata oara daca e bine sa cunoastem cat mai multi, cat mai multe, despre trecut sau nu. Pentru ca este clar, dupa Revolutie, in tara noastra cam totul s-a rezumat la furt, demagogie, minciuna, coruptie, etc… poate un 5% s-a facut bun in tara asta.

Multi se sperie ca poate vine un razboi. Mai rau ca pana acum, la cat s-a distrus in Romania, nu are cum sa fie. Daca va fi panica si saracie, lumea nu o sa vina la mine sau la X de pe strada, tot peste astia care au furat se va duce 🙂  Unii speriati au deja pasaport de Serbia… mai intrebati bogatasii din Valea Prahovei sa vedeti cati si-au facut pasapoarte 🙂 Sa fuga cu desagii 🙂

Intorcandu-ma la Busteni, vorbeam azi la telefon, nu mai stiu despre ce, mergeam si vad ceva, motivul de fapt al acestui articol, destul de larg 😉

O piesa istorica din patrimoniul orasului, nebagata in seama.

Bineinteles ca nu este singura sau nu a fost singura. Probabil au fost cu zecile dar in anii trecuti cand „s-au reabilitat, restaurat” au disparut. Ori le-a luat cineva ca stia ce sunt, ori vreun incult fomist, din astia care ar vinde orice ca sa castige cu 2 lei mai mult ca vecinul, le-a dus la fier vechi.

Nu stiu care varianta este mai rea. Sa ne amintim ca pana si gardul istoric de langa gara Azuga a fost furat tot asa…

50-100 metri liniari de gard tot erau. Nu mai e nimic azi, s-a furat tot.

Daca te uiti la prima imagine, aceea cea de mai sus poate nu ai sa intelegi despre ce e vorba pentru ca nu te-ai intalnit cu informatia. Asta nu este o rusine. Rusine e ca administratiile locale ale Busteniului, de dupa Revolutie, au distrus tot in acest oras, nu mai e nimic ca lumea. Ici-colo a mai ramas cate ceva, terenuri nu mai sunt, primarul actual descoperise ca o retrocedare de padure de nu stiu cate zeci de hectare a fost ilegala, plina de semnaturi false. Nu are ce sa mai faca nimeni. Legea este in toata tara pe nivelul basic adica pentru astia care fura gaini, abandoneaza pisici, diverse nimicuri patrunjel, accidente rutiere evidente… La etajele superioare nu se baga nimeni decat la comenzi politice, ori ale serviciilor, chestii ordonate, polite platite, in niciun caz pentru ceea ce ar presupune domnia legii.

„Leopold Abramovici” daca veti cauta, pe cine intereseaza, era o societate care se ocupa de realizarea multor lucrari feroase, fiind cum se obisnuia in epoca, si unul dintre furnizorii Casei Regale. Iar termenul „Bucuresci” ne arata ca acel capac de canal… bate lejer suta de ani. Nu are o zgarietura dar au fost schimbate foarte multe. Asa era proiectul cu siguranta. Ori cineva a facut o afacere cu ele, ori au luat cateva sute de lei la fier vechi pe toate.

Cam ca la fabrica de hartie… din sutele de tone de masinarii, utilaje etc, mai toate unice, cateva ar fi putut fi pastrate pentru un viitor muzeu al orasului. Nu a fost sa fie pentru ca unii care au facut foamea de mici, au frica de foame pana la moarte si nu se satura niciodata din adunat, acumulat. E ca la cleptomani daca nu fura un pic, un ceva, nu pot trai. Sau unde este fierul de la pasarela fabricii de hartie de peste DN1, sau cel de la podul metalic de peste Prahova (str. Pescariei)…

Era interesant de curiozitate asa, cine a luat banii pe fierul de la pod. Acum este un pod mai solid, mai lat, din grinzi din beton.

Dar la Busteni mai este o chestie ciudata:

E vorba de monumentul eroului Musat.

La restaurare i-au schimbat placile. Se vad in colajul de mai sus cele originale si fake-urile care curg in prezent… Cand a fost restaurat monumentul, ne-am bucurat. Un om mai cerebral (nu eu!) a observat atunci ca am fost cu totii inselati, prostiti. Pentru unii arata bine monumentul si nu vedeam decat imaginea de ansamblu, pentru altii… habar nu aveau ca placile originale erau din alt material si ca nu erau acelea la care se uitau, daca se uitau.

Fiind monument istoric nu e voie sa inlocuiesti tu, sa modifici cum te taie capul. Nestiind nimeni legea la Busteni iata ca nu mai sunt placile originale. Sau poate nu au vrut sa aiba probleme si si-au vazut de treaba. Am intrebat primaria la timpul respectiv unde sunt placile, ca de ce au fost schimbate pentru ca de vreo 90 de ani nu aveau niciun defect sau vreo urma de rugina. M-au trimis sa intreb restauratorul. Ala nu mi-a raspuns niciodata.

A murit acum un timp. In tinerete a fost o somitate, chiar si mai incolo dupa care la senectute nu il mai incapea judetul frate, era bagat peste tot, lua orice… mai avea nevoie de vreo zece maini.

Am intrebat Directia de Cultura, ei au zis ca ministerul  a avizat proiectul, pe la minister sunt niste comunisti care simuleaza educatia, cultura, niste profitori care si-ar lipi scaunele de funduri numai ca sa nu scape posturile. Trecand timpul, ca astia din minister fiind niste simulanti pseudoculturali, ticalositi in rele 🙂 nu s-a intamplat nimic; fiind cei responsabili le-am zis sa caute placile si sa le trimita la Busteni, sa fie pastrate de primarie… dar ti-ai gasit. Aia sigur nu au inteles ce ziceam si la cate monumente se pierd zilnic in tara asta, ce mai conta ce placi viseaza unul, altul.

Am zis sa intreb noua administratie a orasului. Macar au fost sinceri si au zis ca nu stiu ce s-a intamplat cu placile 🙂

Nu doar placile de pe monument sunt disparute, una se vede bine in imagine, ci si gardul a disparut cu totul, dus sigur la fier vechi. Tot ce a fost vechi, cu potential de patrimoniu, a fost ridicat, substituit. Noroc ca istoria nu minte si stim ce a patit caporalul Musat, de ce are statuia doar un brat. Ca altfel am fi crezut, pe buna dreptate, ca intr-un fel pana si mana cu totul i-a furat-o cineva. Peste vreo 50 de ani vor invata copiii ca ciordeala a fost maxima la Busteni, in primii 30 de ani de la Revolutie.

La Ploiesti, mai supravietuieste un stalp tot din timpuri vechi, pe cand se introducea iluminatul public. Si nu pentru ca nu l-ar fi furat cineva ci pentru ca tampitii au agatat vreo 30 de cabluri de el si nu mai stie nimeni al cui e unul si al cui e altul. Si daca ar pune un stalp nou de ce sa faca bine si altuia… Fiind unii tampiti, doar asa sta stalpul acela in picioare de peste o suta de ani :)))

Toarna asfalt peste scris… iti dai seama halul de incultura si al lucratorilor si al sefilor lor. Probabil ei considera ca aia care au realizat stalpul au gresit ei. Cum sa scrie „Ploesci” cand corect e „Ploiesti” ca in buletin 🙂 Ce or fi ras cand au citit „Electricite” si cat i-or fi compatimit pe aia de acum o suta de ani :)) Cum ca aia erau inculti si nu ei…

Daca te uiti atent, prin toate orasele Vaii Prahovei si municipiile judetului vezi chestii vechi care au supravietuit acestei „inculturi a foamei”:

Acesta sigur trebuia inlocuit dar probabil cel nou le-a placut mai mult si au ramas cu acela. Iata ca isi mai face si norocul treaba :)))

Asta e la Comarnic. Cand trec pe acolo mereu ma mir ca nu a fost furat. Cred ca e prins bine de tot in ciment. Uitati-va pe faleza Casinoului din Constanta si o sa vedeti ca stalpii sunt la fel ca acesta din imagine. Nu va ganditi ca mi-a zis cineva sau am citit dinainte, am facut legaturile singur intr-o zi pe faleza din Constanta si apoi am cercetat mai aprofundat. Era bine invers dar nu a fost sa fie. Si mai sunt prin Ploiesti si mai multi stalpi din acestia.

Vopsit un pic, o tablita cu un mic istoric care aminteste de inceputuri regale in Valea Prahovei…

Cam asta a fost! Gasind acel capac vechi la Busteni, am ajuns pana aici. Mai pot fi spuse atatea dar nu ma risipesc cand pot face alte lucruri durabile, nu de moment. O sa mai revin ca de aia le platesc celor de la WordPress, sa mai si scriu :))

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mugur spune:

    Cândva, acum aproape 50 de ani, am lucrat la mașina 10 (cea mai modernă), dar și la mașina 7, cea care făcea hârtie de ziar numai pentru Turcia, pentru care se făcea plata în aur, la vremea aceea. Am fost impresionat de această mașînă, instalată prin 1927, care funcționa impecabil, parcă mai bine decât cea modernă.
    De câte ori trec prin zonă, îmi plânge sufletul văzând paragina de la Mefin, sau… lipsa clădirilor ce au adăpostit fabrica de hârtie Bușteni sau cea de sticlă din Azuga.

    Apreciază

    1. Cate povesti, cata istorie dar totul unde a fost fabrica de hartie a fost sters de pe fata pamantului ca si cum nu a fost. Comunistii nu au distrus trecutul dar cei din prezent da.

      Apreciat de 1 persoană

  2. TVlad spune:

    Stilpii balustradei de pe cheiul Dimbovitei sint asemanatori, daca nu identici. Cei de azi sint – cred – copii dupa original si au fost instalati in anii ’80 odata cu sistematizarea riului si li s-au adaugat panourile de gard (inainte erau uniti doar cu doua sau trei bare). M-a bucurat la vremea respectiva ideea de a pastra traditia dar consider un miracol ca nu i-au inlocuit in ultimii ani cu ocazia ultimei curatari/revopsiri.

    Si in gara Ploiesti Sud mai sint unii, martori tacuti ai razboiului. Am citeva fotografii pe forumul dedicat, facute din acelasi loc ca in fotografia celebra cu vagonul aruncat de suflul exploziei pe copertinele de beton armat. Cu ocazia vizitei la fata locului, am gasit si gauri de schije in balustrade.

    Stilpii de pe Magheru – de tip Manesmann – au fost tot asa inlocuiti pe vremea lui Oprescu cu niste porcarii oarecare.

    La Calimanesti erau pina acum vreo doi ani unii de fonta, cu mecanism interior pentru coborirea lampii pe scripete, pentru a fi aprinsa. Erau marca H. Keilhauer, un atelier mic din zona Uranus ce producea mobilier urban din metal. Stilpii gardului de la Peles, de pe valea omonima, sint facuti tot de el. Mai exista in Bucuresti citeva capace de canal si burlane cu numele lui.

    Ce sa zicem, nivelul de cultura si educatie e absolut deprimant. Imi povestea o prietena ca era cu o colega de-a ei (ambele absolvente ale unui institut superior) si ii arata mindra o casa frumoasa din centru Bucurestiului. Colega, foarte serioasa, ii raspunde: „Asta…?! Pai nu vezi ca nici macar nu are termopane?!…” Ce pretentii sa mai avem de la restul, marea masa votanta?

    Apreciază

    1. Ar merge un material cu toate acestea, cat mai exista. Stalpii din gara Ploiesti Sud si cei de la Peles ii stiam, despre restul nu.
      Am scris ieri intr-un mic articol ceva legat de educatie… acesta este nivelul, important este ce facem fiecare. Trebuie sa pozam, filmam, ce e de valoare ca sa ramana macar amintirea.
      Multumesc!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.