Veti vedea mai jos o filmare realizata de o televiziune din Targoviste. Cine a mers cel putin o data la aceasta cabana, este aproape imposibil sa nu-l recunoasca in filmare pe acel angajat. Toti il cunosc, mereu era in cabana sau in preajma ei. De vreo 7 ani cred ca il stiu doar eu…
Omul a iesit din cabana si a fost atacat de un urs. Ursul, dupa spusele victimei, era mare cat un vitel.
Am spus deseori, si eu iubesc natura, animalele, dar cand un animal pune in pericol o viata de om, atunci trebuie luate masuri rapide. Una este cand omul si-o cauta cu lumanarea, intinzandu-i capcane si ursul apoi il sfasie, si cu totul altceva cand iesi din casa si te trezesti cu el peste tine.
Noi, ca natie, suntem foarte ciudati, vrem sa-i pacalim pe altii, dar sfarsim prin a ne pacali intre noi. Ne-am asumat tot felul de chestii, doar sa intram in UE. Pe astia, specialistii de doi bani de prin ministere, nu i-a dus mintea ca declararea multor zone sit Natura 2000 inseamna ca te cam opresti cu unele lucruri pe acolo. Au crezut ca-i pacalesc pe europeni si vedem dupa aceea. Nu-i asa, daca ai spus ca un loc este sit, asa ramane. De asemenea, protejam ca nebunii, ursii, pentru ca o vrea UE. Daca astia care ne-au dus in UE le spuneau acestora ca noi avem mii de ursi, nu 15 ca Italia, nu 2-3 ca Austria, poate ca altfel stateau lucrurile. Cand ai o mana de ursi, logic ca trebuie sa-i protejezi, dar cand ai mii? Tot am auzit ca sa-i protejam sau sa-i vindem. Cum naiba sa protejezi atatia? Iar de cumparat nu-i vrea nicio tara. Astia ce ne cer noua sa-i protejam, le place sa-i vada la noi, nu la ei.
De frica opiniei publice, ce a exacerbat chestia cu protejarea ursului, nu o sa faca nimeni ceva cu ursii de pe la Padina. Ocolul Silvic nu are mancare sa le dea, cand le-am spus celor din Consiliul Judetean Dambovita, in 2012, ca toate spatiile facute de ei in vederea depozitarii gunoaielor nu trebuie doar ingradite ci si acoperite, deoarece ursii sar in interior, li s-a parut o idee buna. Au zis ca in 2013 o vor pune in practica. Si nu au pus-o. Toata vara, ursii au tras de gardurile acestor imprejumuiri, s-au intepat sarind gardul, dar au ajuns la gunoaie. Mirosul ii innebuneste… cel mai bun spatiu de depozitare pentru deseuri a fost facut la Cota 1400, acel model trebuia implementat. Ursul doar se uita, nu mai ajunge in interior, pentru ca imprejmuirea este acoperita.
In filmare veti auzi ca reprezentantul Salvamont vorbeste despre un spatiu cu gunoaie, pe „la popi”. Acest spatiu il vedeti in imagine, fiind langa manastirea Pestera Ialomitei
Nefiind acoperit, ursii au tot sarit gardul, si-l vor sari pe mai departe, chiar daca se ranesc
Sa va uitati in filmare cum arata spatele acelui angajat. Mie sa nu-mi spuna cineva ca ursul trebuie protejat in acest caz, ca-i spun clar ca nu este sanatos. De la tastatura toti protejam, daca ne trezim cu ursul pe noi, nu mai suntem ecologisti…deci, de d-astia, ecologisti de ocazie, sunt satul. Nu au nimic in cap, sunt fie manipulati, fie au diverse interese, merg cu unii care isi promoveaza afacerea cu ursuleti de plus, etc, si spun toti la unison aceeasi prostie. Esti ecologist cand vor sa nenoroceasca astia apele de munte, cand o dau pe gaze de sist, Rosia Montana, cand vezi clar ca viitorul din verde ajunge negru. Nu esti ecologist pe orice ti se nazare ca da bine, ca iti aduce un plus de imagine.
Din Valea Ialomitei ajung la Sinaia, fiind necesara comparatia. Voi aveti idee ce se intampla la Sinaia de nu au mai fost incidente cu ursii? A venit un tip super-profi, scolit, si a implementat un sistem si reguli ca afara. Omul a montat camere, a numarat ursii, stie cati sunt pe raza fondului gestionat de el. Imi spunea ca prima oara cand s-a luat de treaba, in anul 2012, se uita din observatoare spre munte sa vada de unde vin ursii. Si toti ursii nu veneau dinspre munte, ci dinspre oras. Ursii stateau ziua pe la marginea padurii. Intelegeti?
Ciobanilor le-a dus garduri electrice non-letale, astfel ca ursii nu au mai atacat stanele. Sinaia, in 2013, nu a mai avut probleme cu ursii, pentru ca acest domn stie ce sa faca si are depozite din care ia si le duce hrana in padure. Nu le duce mancare doar pe hartie. Evident ca este si in interesul lui, cat si al comunitatii locale. Sinaia a pierdut mii de turisti din cauza ca turistii nu mai veneau de frica ursilor.
Categoric ca mie, ca iubitor al muntelui, si tuturor oamenilor cu ceva minte, ne convine ca a venit omul acesta si a investit in animale. Vaneaza doar el si legal, nu mai vaneaza 30-40 braconieri, fara acte, fara nimic, pusi pe genocid faunistic. Nu ne place vanatoarea, este ok, nici mie, dar protectia altor specii de animale se realizeaza inclusiv prin vanatoare. Nu o sa-mi spuna mie cineva ca daca vede un ied de caprioara atacat de lupi, se supara ca de ce impusti un lup… Ne dam ecologisti unii dintre noi, atata timp cat nu ne afecteaza direct ceva, cat timp nu scoatem din buzunar ceva, cata vreme nu ne costa nimic sa vorbim.
Spuneam de acest domn, pai noi suntem atat de obtuzi incat nu pricepem ce se intampla. Niste oameni ai legii il pandeau intr-o seara pe un drum forestier, sa-l controleze. Stiti care este ironia? Ca astfel de controale, pe fondul gestionat de el, nu le poti face…fara gestionar, fara el, suni si pe la Administratia Parcului. Omul nu le-a zis nimic, s-a uitat la ei, i-a lasat sa se uite prin masina, desi nu aveau dreptul… nici plangere nu le-a facut. Asta este, nu ne mai civilizam, nu stim cand sa luam atitudine si cand sa stam in banca noastra. Diverse persoane i-au dat foc la un observator dupa ce niste braconieri au ajuns pe la Politie, asa functionam noi…
Zilele trecute, stiind zvonurile existente, cum ca se crede ca acest gestionar nu are spatii de depozitare cu hrana pentru animale, ca totul este o poveste… am fost si am pozat pe acolo. Fara acordul acestuia, evident. Si pozele cu imensul depozit plin de cereale, le-am trimis Administratiei Parcului Natural Bucegi. Nu sunt probleme la Sinaia cu ursii, pentru ca omul acesta a cumparat tone de cereale, sare, mere… eu le-am vazut cu ochii mei.
Pe partea aceasta din Bucegi poti face foarte bine turism cinegetic. Sa va arat o poza:
Deci, pe mine va rog sa ma scuzati, dar prefer sa stiu ca gasesc ursii cand ies din barloguri, prin astfel de locuri din padure, decat sa aud ca distrug cotete, garduri si pun in pericol vietile unor oameni.
in 1974 cind ma aflam la Costila am avut ocazia sa impusc o ursoaica ( mare cit un vitel ) ptr ca intrase in perimetrul statiei printr-o zona unde lipsea o portiune mica de gard. s-a intimplat la ora 2,30 dimineata si a venit datorita mirosului de la porcii care ai aveam aproape de aceasta zona .2 porci apartineau celor care lucrau la statie iar 2 erau ai nostri cei care pazeam statia .dispozitiile erau clare daca intra pe perimetru ai voie sa tragi in el cu conditia sa-l omori ca sa justifici cartusele .in cazul in care il raneai si ursul fugea, aveai probleme la justificarea cartuselor trase .nu am putut sa trag in el deoarece cainele nostru pe nume Frisca, o corcitura de lup si maidanez cind a vazut ca am iesit afara din cladire si ma indrept spre urs, s-a repezit la el si a inceput sa se lupte cu el muscindu-l de picioare. atunci ursul a iesit din perimetru si incredibil s-a facut ghem si si-a dat drumul ca o minge la vale pe platoul Costilei. la 1 luna jumate aceasta ursoaica care avea 1 pui a fost impuscata de 2 vinatori din sinaia ptr ca atacase 1 cioban la Omu care a stat 6 luni in spital cu fracturi de coaste plus niste turisti la cab Caraiman care au vrut sa se duca noaptea la wc de afara. acestia au dat peste ursoaica dar au scapat doar cu 1 speriatura .e foarte important ca atunci cind faci trasee in Bucegi sa sti si zonele bintuite de ursi zona de la Padina intr-adevar este preferata de ei ptr ca se gasesc mai multe cabane iar acum intr-adevar nr ursilor a crescut alarmant de mult existind pericolul ca acestia sa atace turistii aflati in traseu .in 73 cind am suit la Costila am gasit acel caine acolo pe nume Frisca si dupa putin timp am ajuns sa iubesc enorm acel caine. ptr ca telecabina de la Babele de abia incepusera lucrarile la ea si trebuia sa luam telecabina de la 2000 sa coborim in Sinaia de fiecare data cind cineva de la statie pleca la Cota 2000 obligatoriu lua si cainele .sunt foarte multe de spus despre acel caine care a murit de batrinete la circa 3 luni inainte sa cobor de la Costila .a fost ingropat in afara statiei in partea stinga de la poarta principala .ma bucur ca am ocazia sa vorbesc despre el.
ApreciazăApreciază
D-le Dan, va multumesc foarte mult pentru aceasta minunata istorisire. Va rog, cand mai aveti astfel de amintiri, sa le scrieti. Astfel, nu se pierd, raman si pentru altii.
ApreciazăApreciază
Din punctul meu de vedere, acel domn a fost atacat de un pui de urs, avand in vedere ranile provocate si localizarea acestora.
Din ce am inteles persoana respectiva ar fi iesit noaptea tarziu din cabana, intr-o zona in care cunoastea cu siguranta faptul ca exista ursi ceea ce este o inconstienta.
Tinand cont ca acea cabana este intr-o zona impadurita si ca in zona exista gunoaie, aruncate peste tot, practic este o invitatie pentru ursii din zona.
Trebuie tinut de asemenea cont ca arealul ursilor este in diminuare continua, peste tot se construiesc drumuri, cabane, cladiri etc, iar acest lucru este numai din vina noastra. Muntii Bucegi nu fac exceptie.
In privinta ”ingrijirii cu arma” facuta de vanatori am foarte mari rezerve. Acele hranitori sunt puse in primul rand pentru a ingrasa ursii si a obtine trofee optime, fara efort. Modul in care se ”recolteaza” exemplarele din teritoriu tine cont doar de dimensiunea (punctajul CIC si implicit sumele de bani obtinute) acestora si nu de alte considerente. De aceea exista cazuri de pui de urs abandonati cu un comportament eratic, intrucat ursoaica a fost braconata/vanata. Vanatorii impusca intotdeauna exemplarele mari, nu conteaza ca au sau nu pui.
Sistemul de supraveghere cu camere video nu e o noutate, se practica in multe zone ale tarii.
Etica vanatoreasca tine de timpuri apuse sau mai degraba de legende.
ApreciazăApreciază
De acord cu tine, cu o singura mentiune: in zona gestionata de acest domn nu se vaneaza astfel. Nu se impusca orice, cum se face prin alte parti. Cand a luat fondul, mai erau doar cativa ursi, circa 35 au fost dusi de pe aici, caprioarele erau aproape starpite, mistretii erau in numar mic. Vino prin padurile Sinaiei, acum, pe zapada, si o sa vezi cat de mult s-a dezvoltat fauna. Fii sigur ca nu are ce sa impuste valoros, animalele, ca sa ajunga valoroase, pentru trofeu, le trebuie ani. Si prin Bucegi, tot ce a fost mare, de valoare, a fost de mult impuscat.
Am tot respectul pentru acest om cu o viziune extraordinara. Cei care vorbesc rau despre el, spun din invidie. Eu si multi alti ecologisti din Valea Prahovei am vazut ce face. Stie, se preocupa, este un profesionist. Vanatoare s-a facut din cele mai vechi timpuri, insa vanatoarea rationala nu s-a prea vazut in Bucegi. Acest domn a pus capat actelor de braconaj in zona sa. Mai bine sa impuste el legal 5 mistreti, decat sa intre in padure 30 de talhari si sa rada tot ce prind. Diferenta intre el si alti gestionari de fonduri cinegetice este aceea ca el nu impusca si pleaca, ci din toata aceasta actiune se intoarce ceva in fond, sub forma de hrana, echipamente, observator, etc. Ca sa te convingi, trebuie sa vezi. Fii sigur ca eu, un mare sceptic, la fel eram, nu credeam nimic. Dupa aceea m-am lamurit, ca multi altii. P.S. Uitasem, nu el, ci altii impusca, pasionatii. Dar el decide ce se impusca, el face regulile… si nu se impusca peste tot, doar in locurile unde este permisa vanatoarea. Pe cand braconierii rascoleau intreaga padure. Diferenta este uriasa.
ApreciazăApreciază
L-am cunoscut si eu pe acel paznic anul trecut in august
( http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/08/29/ )
si-mi pare rau de cele ce i s-a intamplat .
Intr-adevar, trebuie facut ceva ca asa, NU se mai poate !
Iese OMUL din cabana sa-si indeplineasca îndatoririle de serviciu si se trezeste atacat de URS …………….
Daca ne gandim la ferma NANA,
poate va face ceva, ceva, vs. URSII infometati,
noul partid basist (Partidul Miscare aPopulara )
inregistrat ieri oficial la tribunal ….
( http://aliosapopovici.wordpress.com/2014/01/29/ )
O zi fara ” ursi infometati ” !!!
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Bine, acest eveniment nu prea lasa loc de interpretari. Omul a iesit din cabana si a sarit ursul pe el. Ideea este ca undeva mai jos de cabana, la cam 700 m, silvicultorii si agentii Parcului Natural, au gasit un urs plin de sange, care a murit. Acum, ca un om sa se lupte fizic, fara arma, cu un urs si ca acesta din urma sa mai si moara in urma ranilor, marturisesc ca nu am citit nici in cartile cu povesti. Trebuie asteptat rezultatul anchetei.
Da, il cunosc si eu, ca de altfel multa lume, pe acel domn atacat, insa stiti, cu scuzele de rigoare, mie mi s-a parut mereu ca este ceva in neregula cu el. Adica omul este linistit, la locul lui, dar are acea scanteie in ochi 🙂 Cel putin asa mi se pare mie. Este intr-adevar un incident nedorit, nefericit. Nu cred ca se poate totusi da vina pe cineva, din cauza unui atac. Daca sunt mai multe, da, atunci trebuie cautati vinovati. Dar de pe margine, ne place ursul, cand suntem in pielea victimei si daca scapam, unii dintre noi nu mai calcam padurea. Va dati seama acum cati sunt si mai inspaimantati 🙂 Tot ca fapt divers, asa…
ApreciazăApreciază
Avind in vedere ca sint virf trofic si n-au nici un dusman care sa-i vineze, trebuie imputinati.
S-au inmultit prea mult, si-au extins arealul acoperind aproape toti muntii si ataca tot si peste tot.
Pe UE nu-i intereseaza cum ne rezolvam noi problemele in plan local.N-avem decit sa stopam pepinierele de ursi, iar pe cei ramasi sa-i protejam.
ApreciazăApreciază
Ma uitam la un documentar filmat in Alaska.
In Anchorage (cel mai mare oras din acea provincie) exista o populatie stabila de elani estimata la cca 1000 de exemplare. In timpul perioadei de rut, dar nu numai, ii poti gasi peste tot in oras, au loc cateva sute de accidente in trafic si totusi, toata lumea intelege ca elanii au fost acolo inaintea oamenilor. Pe langa elani, exista ursi bruni, coioti si alte animale. In oras, nu langa o cabana din creierii muntilor.
Ceea ce afirmi mai sus este total ilogic, daca iti e atat de frica poti sta linistit acasa unde nu te va deranja niciun urs. Poti umbla ani de zile prin paduri si nu vei vedea probabil niciunul.
De unde stii cati sunt? Crezi in estimarile facute fara nicio baza reala, de niste oameni care stau in birou si care au tot interesul sa declare cifre cat mai mari?
Este foarte bine ca exista in toata zona montana, mai mult este foarte bine ca exista si in zona de deal (in aproape tot podisul Transilvaniei, de exemplu) pentru ca au fost acolo dintotdeauna.
Conflictele apar pentru ca nu se respecta niste reguli de bun simt, pentru ca e plin cu stane pe fiecare deal si care trec prin paduri, pentru ca apar constructii peste tot, drumuri, pentru ca se defriseaza versanti intregi, pentru ca exista braconaj samd.
Ursul banuit ca a atacat era un pui de doi ani(dupa cum bine am presupus), care a fost separat de ursoaica, ghici cum? Mai mult suferea de rabie si era incapabil sa-si foloseasca membrele posterioare. Nicidecum fiara insetata de sange, ”mare cat un vitel”. Un vitel e mic sunt caini mari cat un vitel.
ApreciazăApreciază
Daniel, noi oricat ne-am raporta la alte tari, este degeaba, asa suntem noi, este greu sa schimbam ceva la nivel national. Alexandru (Fosile) merge de zeci de ani pe munte, toti cadem la randul nostru in diferite manipulari, pentru ca sunt la ordinea zilei. Da. exceptand poate 10% din padurile tarii, recensamintele, nu doar la ursi, sunt ireale. Sunt cifre scoase din burta. Evident ca in relatia om-urs, omul este principalul vinovat, duce turmele de animale prin padure, ciobanilor nu le ajunge doar pasunea alpina, intra prin zone pe unde le este strict interzis sa intre, etc… Practic, nu prea intereseaza pe cei abilitati treaba cu fauna. Iar organizatiile ecologiste mari, fac galagie pentru orice chestie, ca sa-si justifice existenta. Eu nu cred nici in ce fac unii abilitati, nici in anumiti ecologisti. Fiecare isi are interesul propriu. Ma bucur insa ca in Bucegi, persoane particulare grupate in asociatii vanatoresti au preluat zone importante din munte. A nu se confunda cu AJVPS, unde fiecare cotizeaza si vrea sa impuste ceva. Sunt 100 de membri, atunci ies toti la vanatoare, iti dai seama ce inseamna acest lucru. Din fericire, d-astia nu sunt in Bucegi. In zona Sinaia si in Valea Ialomitei, au venit asociatii care se preocupa de fauna, nu doar impusca. Multi vor zice ca de ce impusca daca este Parc Natural? Pentru ca raportat la numarul de animale li se aloca o cota. Atat cei de la Sinaia cat si cei din Valea Ialomitei nu sunt pusi pe impuscat tot ce vad. Cum ai spus, vor ca animalele sa fie mari, motiv pentru care le asigura hrana, acum iarna, se fac eforturi uriase sa li se creeze poteci, animalelor, spre punctele de hrana si sa nu moara de foame. In padure, zapada are un metru ceea ce ingreuneaza deplasarea. Unor astfel de gestionari le pasa, ei daca impusca o fac cu autorizatie, nu-si permit sa impuste tot ce vad, si nu impusca pentru mancare. In afara de acest lucru, sunt foarte stricti, adica daca au pe cineva la vanatoare si acela impusca din greseala sa zicem o scroafa de mistret, amenda este de mii de euro. Nu au nici interesul sa existe braconieri. Noi, ca oameni de munte, ce iubim fauna, flora, carora ne pasa, nu trebuie sa fim absurzi si sa-i bagam pe toti in aceeasi oala pe motiv ca impusca animale. Nu prea am auzit noi cum se braconeaza, pentru ca in Bucegi existau filiere elaborate, ce lucrau discret, subit dispareau animale, azi le vedeai, maine nu mai erau. Asa tineau unii sub control fauna, impuscand pe ascuns. Venind oamenii acestia, care au vazut diverse pe afara, cu o anume educatie, nu au mai putut fi pacaliti. Astia au dat braconierii pe mana politiei. Daca in Valea ialomitei se impusca intr-un an sa zicem, 10 mistreti si 3 ursi de catre asociatiile acestea, asta inseamna ca mistretii si ursii sunt intr-un numar multumitor. Noii gestionari nu au interes sa-si starpeasca fauna. In plus, ei stiu aproape exact cati ursi au, cate caprioare, etc, pentru ca au oameni si resurse ca sa faca un recensamant real. Daca ei impusca 10 mistreti, cu siguranta braconierii impuscau 70. Oamenii acestia duc mancare periodic, braconierii doar scot din padure. Si nu duc cu sacul, duc cate o masina intreaga intr-un singur loc. Le-au pus in vedere ciobanilor sa nu mai intre cu oile in zomele protejate, si astora le este teama ca raman fara caini.
Acum, noi putem intoarce pe toate partile problema, ca hranesc animale doar ca sa se faca mari si sa aiba ce impusca. Oricum ar fi, din punctul meu de vedere, este un urias pas inainte… faptul ca dupa 20 de ani, se preocupa cineva de fauna. Acum nu se impusca animale, dar ideea ca oamenii aceia umbla cu diferite utilaje prin padure, sa nu moara puii de mistret inseamna ceva. Oricare altii, ar sta linistiti, dar oamenii acestia sunt chiar profesionisti. Daca impusca un mistret, se intoarce ceva in teren sub forma de hrana… se cumpara ceva. Si ma bucura ca rata de supravietuire la mistret este in crestere. Din 7 pui trec iarna 5-6. Fara hrana, lasati asa, raman cam doi. Comparativ cu genocidul ce a existat timp de 20 de ani acum este fara cuvinte…
Daca tu spui ca puiul a fost lasat fara mama, asta presupune un act de braconaj, iar in Valea Ialomitei persoana raspunzatoare de acest lucru poate fi identificata mult mai repede decat in Valea Prahovei.
Ca fapt divers, orice ecologist de pe aici, cand a vazut cum lucreaza noii gestionari, nu a mai zis nimic. Mai bine impusca unul singur, dupa principii vanatoresti, decat 30 tot ce prind. In plus, Administratia Parcului, Romsilva, au scapat de stresul autoritatilor locale, de presiunea mass-mediei.
Sunt atat de multe de zis…
Singura mea nelamurire, este de ce a murit acel pui de urs turbat… din ce cauza? Adica mi se pare asa, ciudat, ca a murit imediat dupa atac, fara a fi impuscat.
ApreciazăApreciază
Cum ar fi daca: ursul nu era turbat, era ranit! Cum ar fi daca ursul era ranit, fiind prins intr-o capcana pusa in apropierea cabanei?
A murit ursul, a fost incinerat si odata cu el au fost incinerate probele!
E clasica situatia! 🙂
ApreciazăApreciază
George, stii ca eu spun lucrurilor pe numedeseori. Adica atunci cand suntem destul de maturi sa-l acceptam. Da, exista o foarte mare probabilitate sa se fi pus o capcana prin acea zona. Nu neaparat, la cabana. Pe acolo, prin zona Padina-Pestera. Ursul a atacat un om, poate chiar pe acela care a pus-o, poate chiar un nevinovat. Intrebarea pe care si eu mi-am pus-o a fost, daca ursul nu a murit de golnt, din ce cauza a murit atunci? A doua zi dupa ataca el si-a dat sfarsitul.
Cred ca avem de a face cu un act de braconaj real. Au vrut sa lichideze ursoaica si puiul a scapat ranit, sau puiul s-a prins intr-o capcana, dar unde este ursoaica? Devine clar ce s-a intamplat.
ApreciazăApreciază
Nu stiu ce inseamna asta ,dar tipul asta siiiiiiiiiiigur si-a luat recent un telefon cu internet , investind astfel banii ce i-a facut cu colindu’ si acum trimite mesaje pe bloguri de sub plapuma.
Cand toata Europa civilizata admira ursul la zoo…nenea asta ii vrea si la munte si la deal …poate chiar si pe plaja .
A …si nu vrea nici stane in arealul ursului…ca-l deranjezi.Pai eu nu mananc laba de urs ca el toata ziua si cand am nevoie de lapte nu mulg ursu’…mulg oile si o ard pe „URS DE BRANZA” cu mamaliga…si eventual tochitura…”DE OAIE” …nu ca ‘mnealui laba de urs.
Pai daca tot esti asa traditionalist si vrei ursu’ la locul lui nemiscat de milenii…arunca naibii telefonul ala ,da-l draq de internet ca sunt ziare si cand ti-s parintii bolnavi (Doamne fereste) pe la tara pe undeva ,nu te urca in avion(ca deh…treci peste arealul ursilor) si porneste-te usurel(eventual din Spania…) cu o caleasca sa vedem daca ajungi in timp util…
Si scuteste-ma cu alte mesaje interminabile pline de logica si puncte de vedere „documentate” pe Animal Planet.
Din cauza astora ca tine a devenit la noi ursul un motiv de stres din monumentul ce era odata.
ApreciazăApreciază
Tinerea animalelor salbatice in custi la zoo e o dovada de civilizatie! Chiar ca…!
ApreciazăApreciază
Adriane, evenimentul acesta ar trebui transformat intr-o sarbatoare nationala!
Este singurul urs din Europa care e turbat! A fost turbat!
Si este al doilea caz de turbare, primul fiind tot in Romania! La Brasov, in 2004, a fost impuscat primul urs, atacase 12 persoane. Asa s-a hotarat atunci, era turbat, ca sa fie rezolvata rapid aceasta situatie. 🙂
Suntem pe primul loc, ura!
ApreciazăApreciază
O fi cum spun ei, o fi motiv de „sarbatoare”, cum o fi este putin important. De ce a murit ursul? Aici este problema.
Ca nu de la turbare i s-a tras 😉
ApreciazăApreciază