Cantonul Jepi sau Cantonul Schiel…tragedia unui loc emblematic din Parcul Natural Bucegi

VA REAMINTESC CA ACEST ARTICOL ESTE DIN ANUL 2011. ACUM, IN 2013, PROBLEMA ESTE CA PRIMARIA DIN BUSTENI IL SCOATE LA LICITATIE, IN LOC SA CEARA SPRIJINUL COMUNITATII LOCALE SAU AL OAMENILOR CE IUBESC BUCEGII. O FI CU DEDICATIE PENTRU CINEVA!

Nu exista localnic sau om de munte care sa nu stie sa-ti arate unde este Şilul. Doar te uiti din Valea Prahovei si-l vezi pe marginea Jepilor Mari.

Nu exista localnic, om de munte, salvamontist sau angajat al statului sa nu zica: „Pacat de cantonul acela!”.

Cand eram mic, priveam spre el ca orice copil nascut la poalele unui munte…in cautarea unui reper. Il consideram o masina mare, un camion, asa se si vede de jos, apoi am trecut de nenumarate ori pe langa el, am fost si in el…

Ce este Cantonul Jepi sau Schiel (Sil)?

O constructie ridicata in anul 1910, la altitudinea de 1960 m, de catre dezvoltatorii economici ai orasului Busteni…fratii Schiel, au fost si primari, si intreprinzatori, care au contribuit la progresul orasului, ei au infiintat scoli, fabrici, gradina zoologica, case de locuit, au ridicat cea mai grandioasa instalatie pe cablu din Europa de Est, un funicular ce avea o lungime de 16 km si traversa Bucegii ajungand in capatul sud-vestic al acestora, in Valea Brateiului. De acolo aduceau material lemnos necesar bunei functionari a Fabricii de Hartie din Busteni, astazi inchisa si in mare parte demolata.

Va dati seama despre ce vorbim? Fratii acestia de origine germana, ca sa nu defriseze padurile din Valea Prahovei, au facut o mega-instalatie ce urca, traversa si cobora Bucegii, aducand lemn din zone situate departe de civilizatie. Asta gandeau niste straini acum 100 de ani.

Si astazi mai sunt stalpii fostului funicular, pe pantele Jepilor Mari…unii au fost taiati si furati pentru a fi dusi la fier vechi. Actualmente cantonul este intr-o stare de degradare totala…Proprietarul? Cunoscuta Romsilva, prin directii si ocoale silvice…

Asta ar fi povestea cantonului! Cu vremuri  demult apuse, tragice…

Terasa prin care daca ai ceva kg in plus te poti duce 🙂

Anul acesta am cerut Ministerului Mediului si acelei regii  sa ma lase sa refac cantonul, in baza unui contract si a unei chirii lunare. Dovedindu-le in ultimii ani ca eu pot face de unul singur pentru Bucegi mai mult decat pot face ei toti la un loc, probabil s-au speriat :)))

Cantonul Jepi

Am revenit cu mai multe adrese, ei au inventat nu stiu ce alt proprietar, o cedare catre nu stiu cine…nimic adevarat, cantonul este in aceeasi stare, unicul detinator Romsilva.

Toata tencuiala trebuie indepartata

Am o idee, am impartasit-o altor oameni de munte, prietenilor cu care merg la maratoane, celor care au cluburi montane.

Asta este la subsol, unde oricine poate arunca gunoaiele in interior pe unde a fost o fereastra.

Gunoaie cat cuprinde…

Valea Prahovei vazuta de la Canton…eu locuiesc perpendicular 🙂

De la Complexul Piatra Arsa spre Cantonul Jepi

41 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Aliosa spune:

    Adrian,
    Bună ziua !
    Invitație pe blogul meu!
    O zi bună !
    Alioșa.

    Apreciază

    1. Buna ziua, multumesc!

      Apreciază

      1. Aliosa spune:

        @ Adrian,
        Bună dimineața !
        „ Noaptea este sfetnic bun ” spune o zicală românească !
        Da, așa este !
        După „ programul de igienă personală ”de dimineață , la o cafea tare am recitit din nou cele postate de tine mai sus și m-am HOTĂRÂT : trece-mă pe lista voluntarilor ce vor participa în primăvara anului viitor la REFACEREA CANTONULUI JEPI !
        O singură rugăminte am : să mă anunți din timp căci la mine planificarea timpului este ca aerul pentru viețuitoare !
        Poziționarea lui oferă ochiului o priveliște extraordinară !
        Mă mir că nu s-a găsit nimeni de la MEDIU sau TURISM care să-l cumpere pe nimic și să-l exploateze în interes personal .
        INIȚIATIVA ta este lăudabilă , dorința justificată iar ambiția pe măsura unui adevărat iubitor al muntelui. Sunt de acord cu tine, voi veni chiar dacă vârsta nu-mi va mai permite să muncesc ca la 40 de ani dar ,ne vom întâlni și cunoaște mai bine și asta contează foarte mult.
        Model de titlu ?
        – În memoria fraților SCHIELL ;
        – Refacerea Cantonului JEPI;
        – Omul sfințește locul ;
        – Renovat de voluntari;
        – Cabana voluntarilor;
        – Prietenii muntelui .
        – Popasul maratoniștilor;
        – Vulturul BUȘTENILOR .
        Alegerea îți aparține !
        Doamne ajută !
        Alioșa .

        Apreciază

        1. Buna ziua! 🙂
          O sa va anunt din timp, dupa ce totul este aranjat astfel incat sa nu-l facem pentru cine nu trebuie!
          Nu au pus ochii pe el deoarece nu se preteaza la ce vor ei sa faca, au in cap tot felul de proiecte megalomanice; la oamenii de munte, cu rucsacul in spate, nu au cum sa se gandeasca. In plus, pentru a-l ridica la standardul de confort visat de ei trebuie investitii uriase! De aceea nu l-au luat! Multumesc! Toate cele bune!

          Apreciază

          1. Aliosa spune:

            Bună ziua !
            Am luat la cunoștință !
            Toate cele bune !
            Alioșa.

            Apreciază

  2. Mihaela spune:

    Imi place poza de la inceputul anilor…cu cerul partial roz, partial albastru . Dar existau atunci fotografii color? parca nu, o fi fost colorata mai tarziu.
    Si pozele cu jepii sunt frumoase. Deh, eu sunt cu plantele, pe unde vad verde imi place. 🙂

    Apreciază

    1. Nu stiu exact ce ani sunt, dar cred ca dupa 1910 si pana in 1940. Sa stii ca multe plante sau arbusti din zona montana pot fi aclimatizate/i in alte locuri, mai intai la poalele muntilor, apoi mai spre deal si ses…:)

      Apreciază

      1. Mihaela C.P. spune:

        Cred, am si eu un cateva feluri de conifere care cred ca nu vor creste prea mari, pentru ca nici nu as avea spatiu suficient pentru ele mari. Ele suplinesc lipsa de verde de peste iarna, insa in restul anului prefer gradina plina de culoare si flori .Jepii imi plac, dar nu inseamna si ca tot ce-mi place trebuie sa iau la mine acasa. Unor plante le face mai bine sa le lasi in mediul lor :). In poza ta sunt frumosi asa cum sunt ei acolo, desi, inghesuiti , zici ca stau sa se rastoarne in poteca. Ce ma bucur ca i-ai pozat sa ii mai vad si eu! Frumos la Piatra Arsa!

        Apreciază

        1. Pai depinde ce conifere ai, de regula acestea cresc cam mari…jnepenii sunt arbusti, dar in curte se prind si ienuperii. La tine orice anotimp ar fi se pare ca nu este foarte important, ai la ce sa te uiti. Evident ca la unele flori le sta bine in natura, dar daca stii pe aici prin Valea Prahovei inclusiv floarea de colt se gaseste prin curti 🙂

          Apreciază

  3. Cred ca nu ai impresia ca fac vreun lucru asa inconstient, de dragul de a ma da in spectacol, si a cauta necazuri. Stai linistit ca am luat in calcul tot ce se putea lua.Nu le servesc eu nicio lectie, le raspund dupa felul lor de a gandi. Vino, o sa afli cand va fi momentul. Da, nu am scris nimic, mai incolo, eu le-am zis mereu ca prefer sa-mi zica ca nu se poate decat sa minta, adevarul iese la iveala in astfel de cazuri.

    Apreciază

  4. criscar spune:

    Cineva trebuia sa ia „taurul de coarne „si cine altul daca nu cel care-l vede zi de zi cum se degradeaza in loc sa devina un adapost util.Zidaria pare a fi inca, dupa atata timp,in regula.Cum am mai spus-o,as dori sa particip si eu la reabilitarea cantonului,asa ca astept semnalul!///Multumesc pt. sprijin;inca n-am incercat;voi vedea…

    Apreciază

    1. Este un lucru bun deci trebuie facut! Inainte vom aranja lucrurile de asa natura, ca sa nu ne pierdem sus in detalii! Bineinteles ca nu ati fost uitat, multumesc!

      Apreciază

  5. Adrian, nu ştiu în acest moment cum, dar am să mă implic şi eu în povestea asta. Nu pot sta deoparte! Trebuie să se mişte ceva ! Nu se poate ca o tagmă de iresponsabili să-şi bată joc de atâtea valori şi noi să stăm cu mâinile încrucişate şi să privim ca nişte handicapaţi cum se năruie tot în jurul nostru.
    Dacă măcar 20% din tineretul acestei ţări ar avea viziunea ta, n-am mai fi o ţară de îngenunchiaţi. Bravo Adi! Să nu abandonezi niciodată visele!

    Apreciază

    1. Stati linistita, multumesc, vom rezolva povestea asta, inainte de a se face ceva lucrurile se vor aseza ;)Aveti dreptate, unii s-au obisnuit asa, sa stea, sa priveasca, eu m-am obisnuit altfel…orice lucru l-am realizat mai devreme sau mai tarziu, la timpul lui 🙂

      Apreciază

  6. Samsara spune:

    Cutezator proiectul tau . BRAVO !

    Apreciază

    1. Daca cine tine fraiele lumii acesteia o sa vrea, atunci acest proiect se va realiza! 🙂

      Apreciază

  7. Samsara spune:

    Doamne ajuta !

    Apreciază

    1. Daca nimeni de 20 ani nu a reusit sa puna mana pe el, adica sa-l fure, inseamna ca este al muntelui si al celor care il iubesc si respecta!

      Apreciază

  8. cosmin spune:

    as pune si eu umarul la treaba atunci cand va veni timpul.

    Apreciază

    1. Ne auzim Cosmin, multumim, acestia care-l au doar teoretic nu-l vor face niciodata!

      Apreciază

      1. cosmin spune:

        mda, pe mine incepe sa ma sperie atitudinea celor responsabili, in ultima vreme…

        „toti cei care ajung in parcul natural Bucegi contribuie putin cate putin la deteriorarea frumusetilor naturii” in schimb se construieste, domn-le (cat creier se foloseste la treaba asta, ai demonstrat tu pe-aici) si mai nou, se impart si amenzi pentru purtatorii de rucsac (vezi cazul baietilor alora din Crai, pe Br. de MIjloc…)

        Apreciază

        1. Nici nu ma uit ca stiu cine este…seful Parcului Natural Bucegi! Dl. Iuncu este o persoana interpretabila, pentru mine. Unii il considera om de treaba, altii il vorbesc de rau, este si calugar la manastirea Sinaia…eu, pacatosul, nu pot sa spun ca a avut grija de ce i-a incredintat Dumnezeu…motiv pentru care raman la opinia mea de vreo doi ani…Ca dansul in afara de rugaciuni pentru aria protejata nu are ce sa faca…chiar daca sunt rau cu aceasta afirmatie. Dumnealui mai face si lucruri bune, dar insignifiante in raport cu statutul sau. Totusi nu cred ca in Bucegi cineva poate exagera amendand ca i-a gasit pe unii nu stiu pe unde…evident ca legea este pentru toti, dar una este sa te ratacesti si alta este sa vrei sa intri prin locuri unde sunt rezervatii, etc.

          Apreciază

    1. Buna, multumesc! Am tot incercat, mi-e teama ca si daca ar fi bani, lucrurile stau cu totul altfel. Intreaga zona a Jepilor Mari si Jepilor Mici, plus muntii Piatra Arsa, Furnica, Vanturis, este administrata de o asociatie. Vreau sa spun ca aceasta asociatie se ocupa cu managementul faunistic, vaneaza animalele problema, interzice pasunatul in zonele cu caprele negre, duce hrana prin padure, etc. Conform contractului dintre asociatie si Romsilva, asociatia, ca administrator al fondului de vanatoare, are inchiriat de la proprietarul Romsilva, Cantonul Jepi (Schiel). Acum il scoate primaria la vanzare!?

      Apreciază

      1. Allen spune:

        Primaria nu are voie sa scoata ceva la vanzare daca nu e liber de sarcini (ar trebui sa reiasa clar din documentatia de atribuire). Deci nu cred ca va fi o problema cu asta. Important e sa se gaseasca un cumparator cu atitudinea corecta, sa nu ajunga la vreun smecher cu 4×4 si sa ne trezim intr-un an cu incendiu in jnepeni si in 2 ani cu asfalt pe tot platoul.

        Apreciază

        1. Cat am cautat, nu am reusit sa gasesc in mintea mea un lucru: cine a fost ultimul cumparator cu atitudine corecta in Busteni, in ultimii 10 ani? Nu reusesc sa-mi amintesc daca a fost unul macar…

          Apreciază

          1. Allen spune:

            🙂 Toate manevrele orchestrate de/prin Savin se stiu si se vad. Totusi, Cantonul are avantajul izolarii, nu ajunge tot pantofarul, fara efort, la el. De-asta „mai marii turismului local” s-ar putea sa nu fie foarte interesati de el. Cred ca o mobilizare a comunitatii montane (alpinet, CAR, Floare de Colt… etc), pornita de la un call to action, ar produce rezultate. Suntem multi iubitori de natura in tara asta si daca fiecare ar contribui cu 100 eur am putea sa strangem o suma importanta cu care sa il salvam. Dpdv legal ne-am putea constitui intr-o asociatie/club/(…) si daca am avea, de exemplu, 365 de participanti a 100 eur, banii ar ajunge sa cumparam ruina si sa o aducem la un prim nivel functional. Cifrele sunt strict orientative. Asociatia asta ar dispune apoi de managementul cabanei. Si daca s-ar strange oamenii astia, am putea fiecare sa ne preocupam sa organizam cate ceva – pornind de la exemplul cu 365 de membri, in grupuri de cate 7 (aferente unei saptamani calendaristice) am putea organiza cate un mini-eveniment (festival montan, cantece de cabana… etc) pentru fiecare weekend de peste an, astfel incat sa readucem Cantonul la viata.

            Apreciază

  9. mariana spune:

    În fiecare Primărie, mai ales în cele care reprezintă comunităţi mai mari, ar trebui să existe cel puţin un om de CULTURĂ, poate un localnic, care să cunoască şi care să iubească istoria locului, care să lupte pentru păstrarea a ceea ce este reprezentativ, a ceea ce s-a moştenit de la vechi generaţii. Cultură înseamnă să fi citit mult, să citeşti mult…

    Când te numeşti oraşul Buşteni, trebuie să ştii că povestea oraşului Buşteni este povestea fraţilor Schiel, a tot ceea ce au ridicat aceşti oameni pe aceste locuri : fabrici, căi ferate, funicular, locuinţe, şcoli, spitale, grădină zoologică, etc.
    Fosta fabrică de hârtie, cu clădirile ei monumentale din piatră de munte, cu toate utilajele ei nemţeşti de pe la 1900, cu pasarela ce se arcuia peste DN1, trebuia declarată monument istoric, trebuia să rămână sub formă de muzeu, o emblemă a oraşului, o bijuterie turistică.

    Au mai rămas acest mic canton şi nişte stâlpi de funicular, pierduţi pe munte…
    Citind despre scoaterea la vânzare a cantonului, se înţelege că Primăria nu este capabilă să conserve nici măcar acest ultim simbol al oraşului.
    Cum spunea şi Eugen aici, pe blog, cantonul ar trebui să fie o căbănuţă mică de munte, în care să se păstreze cu evlavie amintiri despre ceea ce a fost odată, fotografii vechi, de epocă, cu tot ceea ce a însemnat povestea fraţilor Schiel la Buşteni.

    Păcat de tot ceea ce au ridicat cu sacrificii, cu eforturi, cu determinare, cu încredere, aceşti fraţi Schiel împreună cu buştenarii de atunci, generaţiile prezente nu au fost demne de moştenirea lăsată de ei.
    Incultura distruge tot, în curând nu se va mai şti nici măcar cine au fost
    aceşti oameni şi ce au făcut ei.

    Apreciază

  10. Cristi spune:

    Prezent la datorie .. acel monument merita si trebuie reamenajat. Astept informatii cu privire la actiune . Cristi S. Busteni

    Apreciază

  11. Ilie pusa spune:

    Drama cutremuratoare a celor născuți la Busteni !
    ,,…generatiile prezente nu au fost demne de mostenirea lor” foarte bine spus! Dar știți de ce? ptr ca bustenarii nu au avut șansa celor ,,închiriati” in Busteni! in primul rând au sters dupa fata pamantului Fabrica de Hârtie, unde au muncit generații întregi,vazandu-ne in fata faptului împlinit a trebuit sa căutăm un loc de munca! vă scrie o victima a acestui oraș minunat, cu bunici si părinți născuți si crescuti in Busteni ! bustenarii nu au avut loc pe nicaieri, au venit altii de si-au facut interesele comerciale si publicitare, au devenit chiar ,,cetățeni de onoare „ai orașului, care poate cu ani in urma nici nu stiau unde se afla pe harta! adevaratii bustenari muncesc departe de casa….daca s-ar face un sondaj, câți din ,,Baronii locali”sunt bustenari?

    Apreciază

  12. Allen spune:

    De acord cu tot ce se scrie, empatizez cu durerea bustenarilor si a montaniarzilor, sunt multe de deplans – de la cultura la „cum de s-a ajuns aici”…
    … DAR. In cazul de fata exista o problema si exista niste potentiale solutii. Timp de vaicareli avem in rest, important este sa se implice cineva cu adevarat. Nu e rau ca a fost scos la licitatie (de acord, era mai bine sa il ofere „moca” societatii civile, insa mi-e ca si atunci se gasea vreun nepot sa isi faca un ONG ca sa „managerieze” petreceri), asa exista sansa sa ajunga pe mana unor oameni care au viziune si plan.
    Parerea mea v-am scris-o mai sus – vreti sa salvati Cantonul? Nu aveti bani sa il cumparati? Faceti un call-to-action catre montaniarzi, mai sunt 2 saptamani si cu cap si ceva buzz se pot strange banii astia. Eu nu am disponibilitate pentru asta pana la finalul lunii, nu sunt nici bustenar, nu am nici vreun obiectiv special legat de salvarea Cantonului… insa in cazul in care se formeaza o miscare/initiativa, sunt dispus sa ma alatur si sa contribui.

    Mi-ar parea rau sa nu se incerce macar. Sa ramanem la analiza sociala, culturala si a coruptiei si sa plangem.

    Deci? Cine ia taurul de coarne?

    Apreciază

    1. Foarte frumos ai vorbit inca de la primul comentariu. Nu am mai zis nimic, pentru ca intorc pe toate fetele aceasta treaba. Nici sa ne apucam sa strangem banii si sa deranjam interesele cuiva, ca apoi ne pierdem si banii si timpul, si nici acte nu o sa vedem. Sunt bustenar, am vazut atatea pe aici. Luni o sa avem toate detaliile si un plan de actiune. Sa facem lucrurile de asa natura incat orice smecher implicat in treaba aceasta sa nu mai simta siguranta ce i-o dau banii multi si relatiile sale. Ca doar nu crezi ca Primaria nu are cateva mii de euro pentru a face cateva lucrari minime de intretinere… A pus ochii pe el cineva care are ceva bani, este prieten cu primarul, acesta din urma nu il poate da pur si simplu si totul pare ca este public.
      Numai ca la Busteni, niciodata nu a fost ceva asa cum pare. In spate sunt tot felul de intelegeri greu de demonstrat intrucat actorii s-au perfectionat in timp. Ca fapt divers, de cel putin 4-5 ani, la sedintele de Consiliu Local nu participa cetatenii. Cauta pe net, si vezi daca exista o filmare a vreunor ziaristi din timpul acestor sedinte. O sa vezi ca nu exista. De teama, nu vine nimeni sa asiste la ce se vorbeste. Daca primarul i-a promis cuiva ca il da, lucru de care sunt absolut sigur, ne va fi foarte greu sa-l luam noi. Dar nu imposibil! 🙂 Ca sa iti faci o imagine de ce se intampla in oras cu legea. Este doar o simulare a ei.
      In oras exista o asociatie, de fapt are membri in toata Valea Prahovei. Se numeste Rotary Club, in trecut au strans fonduri pentru reabilitarea Crucii, au refacut bancile vechi din 1905, fantani din perioada regala. Mi-e greu sa cred ca acesti oameni de afaceri inclinati spre cultura, nu au bani sa refaca acel canton. Dar ei nu zic nimic! Este limpede, cineva vrea acel canton, simbol al unui oras, sa faca vreo smecherie pe acolo. Cu siguranta, la licitatie vor aduce un ONG, ceva de genul acesta, sa para lucrurile legale. In spatele acestora sta adevaratul „proprietar”. Pana la licitatie se pot intampla insa multe, nu o sa stam cu mainile in san.

      Apreciază

      1. Allen spune:

        Buna ideea cu Rotary, vad ca au publicat si ei articole in trecut despre perioada de inflorire a Busteniului. O intalnire cu ei ar putea fi o solutie mult mai productiva decat un call-to-action in comunitate. Si, cel putin teoretic, ar dispune de resursele necesare sau ar putea sa le atraga si poate ar fi interesati de o colaborare (sunt multe cazuri in care cei care au resurse nu au si experienta/timpul/disponibilitatea necesare de a si face).

        Licitatie nu inseamna neaparat „manevre”. In mod normal iti dai seama daca e „cu dedicatie” din caietul de sarcini si fisa de date, din conditiile puse pentru participarea la licitatie. Va sfatuiesc sa incercati sa le obtineti, imediat ce aveti o perspectiva de a participa.
        Vad ca licitatia este una cu strigare – asta e un semn bun. In mod normal, daca vrei sa influentezi rezultatul, o faci cu oferte in plic inchis si cu tot felul de conditii restrictive. Eu vad asta ca un semn bun – poate pur si simplu vor sa scape de canton ca sa nu mai urce un functionar ore intregi pentru a face inventarul patrimoniului, iar din banii obtinuti sa isi ia Savin un ATV 🙂

        Ce zic este sa nu va pierdeti speranta si sa nu dezarmati. Sunt sanse bune sa nu fie „aranjata” licitatia, asa ca merita participat.

        Apreciază

        1. Allen spune:

          Am observat pe site-ul primariei mai multe licitatii pentru spatii nefunctionale, pare ca vor doar sa scape de ele.

          Apreciază

          1. Probabil city-managerul mai misca unele lucruri, mai incearca sa aduca bani la bugetul local. Se mai cunosc prin oras unele lucruri de cand a venit la Primarie, desi impresia mea este ca dumnealui, un om de cultura si de o cu totul alta educatie, este sabotat discret din toate directiile.

            Apreciază

        2. Mie un singur lucru mi se pare dubios: cum de nu are o Primarie bani pentru a face unele reparatii? Si daca luau materiale de constructie de la un depozit si apoi plateau in rate, tot ar fi fost o solutie. Sunt sigur ca este vreo smecherie la mijloc, iar faptul ca este cu strigare nu reprezinta cine stie ce. Daca este cineva ce trebuie sa castige, nu se baga nimeni la licitatie, de orice fel ar fi aceasta. Suntem la Busteni si aici functioneaza alte reguli. Totusi, daca vom decide sa facem ceva, nu au cum sa ne influenteze, fiind prea multi.
          Pana luni, cand am toate detaliile, nu pot spune sau face mai mult. Oricum, trebuie facut ceva, pentru ca daca vor instraina cantonul, va urma fara doar si poate Crucea de pe Caraiman.
          Nu pot fi convins nici daca as fi acolo, ca licitatia este pe bune. Nici macar nu iau in calcul ca ar fi pe bune, nu plec de la o astfel de premisa, pentru ca timpul, anii, au demonstrat la Busteni altceva. Ma intereseaza ca acel canton sa nu fie vandut, sa ramana Primariei care sa solicite ajutorul comunitatii, sau daca este vandut, sa nu ajunga pe maini nepotrivite.

          Apreciază

          1. Allen spune:

            Ce se intampla pe plan local voi stiti mai bine. Primaria poate ca are bani, dar nu are interes. Un demers bine organizat, din partea societatii civile, pornit din timp, poate ca ar fi avut sanse – o concesiune pe multi ani, cu conditii contractuale stricte etc. Acum cred ca e prea tarziu pentru asa ceva si repet – nu e neaparat rau ca il vand, important ar fi sa ajunga la cineva bine intentionat si cu resurse.
            Daca spuneti ca exista un interlocutor in persoana city-manager-ului, poate ca ar fi utila o discutie cu dumnealui – macar vedeti cum sunt „apele”.

            Apreciază

  13. Sorin spune:

    Ce s-a mai intamplat cu aceasta cladire – Cabana Naturalistilor ?
    Am fost si eu o data acolo, acum 20 de ani, cladirea era intretinuta si nu arata rau…..acum este o paragina din cate vad din poze… Cat de trist! Romanie, cand o sa te trezesti din somnul mortii? Plang pentru Romania!
    Reforma nu porneste de la Bucuresti, adevarata reforma porneste din fiecare dintre noi, indiferent ce aleg alti sa faca.
    Somnul ratiunii naste monstrii.

    Apreciază

    1. Cladirea intreaga a fost vanduta acum un an, doi, si proprietarul este o persoana care declarase ca va ridica un fel de cabana, pe 2 etaje. Deocamdata, cantonul este o ruina. Anexa Naturalistilor este in stare mai buna dar nu stiu daca mai vine cineva pe acolo. Intelesesem ca atat cantonul cat si anexa s-au vandut la pachet.

      Apreciază

  14. Fleche spune:

    Buna dimineata Munte !
    Santem in mai 2021 si scriu de departe, de foarte departe si ma tot trage dorul acasa in Carpati. Am ajuns din intimplare pe aceasta pagina WWW unde am citit cu mult interes articolul si postarile despre Cantonul Schiel. (De jos turistii neavizati intrebau ce cauta autobuzul acela acolo sus !!) Am copilarit mai mult in Poiana Tapului la bunici si Casa Schiel a ramas in amintirea mea de copil si mai apoi de adolescent. Cand am mai crescut a devenit tinta naostara de drumetie dus intors de o zi. Din postari nu se poate intelege daca cantonul a fost sau nu reparat dar din cercetarile mele rezulta ca nimic nu a fost facut pana in acest moment. ”Am apucat” inca funicularul in functiune precum si calea ferata ingusta ce urca de la fabrica de hartie pina sus in padure la capatul funicularului. Cu ajutorul prietenilor mei de joaca am reusit chiar sa sustragem una din cheile locomotivei abandonate ce era parcata sus pe linie. .. dar nu am reusit sa o pornim aveam cam 14 ani !.(tatal prietenului lucra la fabrica si era inginerul ce se ocupa de energia electrica). Funicularul fusese proaspat abandonat iar sala de comanda era practic intacta. Mai tarziu unii din pilonii usor accesibili (in mai ales cei de dincolo de Schiel spre Bolboci ) au fost demontati si recuperati iar cei de pe treaseu au rezistat ruginii si ploii multi ani intru amntirea extraordinarei aventuri tehnologice de acum 140 de ani!Poate ca cineva va gasi o solutie la reabilitatrea Cantonului Schiel si repunerea sa in circuitul turistic

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna seara! Ce amintiri frumoase! Va raspund mai tarziu ca am citit si recitit ce ati scris… Multumesc!

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.