Dezbaterea No.1: Crucea ortodoxa si Semiluna

No. in loc de Nr.

Hai ca noi nu stim bine a scrie si a vorbi in limba materna, si o dam in „englezisme” 😉 😉 Deci, ramane No. 🙂  Si cred ca in episodul urmator „dezbatere” va fi inlocuit cu „debate”. Posibil, vom vedea!

La anumite intervale de timp, adica atunci cand se impune, voi scrie cate un articol din acesta, unde sa ne dam cu parerea. Fiind mai multi, cineva va da poate un raspuns interesant, argumentat, apropiat de adevar, etc…intelegeti, este ca o curiozitate!

Probabil, voi relua si rubrica „Oamenii Bucegilor” si voi poza din nou oamenii intalniti pe trasee de munte, alaturi de povestile lor. Voi scrie acele articole, ori aici, ori pe blogul Comunitatea Bucegilor.

Subiectul de astazi:

„CE SIMBOLIZEAZA CRUCEA SI SEMILUNA ALATURATE?”Cruce 6Semiluna este la baza

Cum mai este numita aceasta cruce? I se mai spune si „Crucea lui Stefan cel Mare”.

Se mai spune ca reprezinta victoria crestinismului asupra islamismului.

Pe multe biserici din perioada secolelor de ocupatie otomana, troneaza astfel de cruci.

Acum, ce cred eu:

Ca nu este adevarat! Ca nu semnifica victoria crestinismului asupra islamismului! Pai, turcii sub a caror ocupatie ne aflam, nu ar fi vazut ca ne batem joc de semiluna lor? Adica noi eram smecheri si protestam subversiv si ei nu se prindeau, ca erau fraieri 🙂 Iar am inventat povesti istorice si am falsificat istoria 🙂

Deci aia ne ocupau si noi ridicam pe varful bisericilor, cruci împlântate in semiluna lor, asa, sub nasul si privirile ocupantului. Ai naibii de inteligenti eram noi si ei teribil de prosti… Ca si cu romanizarea Daciei. Ocupa romanii o treime din Dacia, dar noi vorbim de latinizarea intregului spatiu cuprins intre Tisa, Nistru, Dunare, Marea Neagra…

Semiluna este, in opinia mea, din ce am vazut prin Magazinele Istorice de cand eram mai mic, un simbol antic, prezent si in cuprinsul Imperiului Bizantin.  Crucea si Semiluna cred ca reprezentau ortodoxismul de la inceputurile acestuia.

Presupun ca turcii au preluat acest simbol dupa cucerirea Constantinopolului si ca, ulterior, ori au fost deranjati ca noi, „necredinciosii”, o asezam langa cruce, fie noi am renuntat la o mai alatura crucii pentru ca „Imparatia de la Constantinopol” nu a mai existat dupa anul 1453. Probabil se mai ridica pe biserici crucea cu semiluna si in secolele de dupa caderea Imperiului Bizantin… pentru a respecta traditia, pentru a aminti de sursa ortodoxismului.

Semiluna de pe cruce poate totusi sa nu aiba nicio legatura cu semiluna turcilor. Reprezentarea difera. Aceea de pe cruce este orizontala, cealalta este verticala, fiind insotita de o stea.

Voi ce credeti?

21 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. succesulpe spune:

    Intre secolele 12-17 erau binecunoscute doua simboluri religioase. Ale lunii in crestere cu stea si crucea crestina, taiata de luna in crestere. Amandoua simbolurile insemnau acelasi lucru. Steaua reprezenta probabil Steaua din Bethlehem iar semiluna eclipsa solara asociata crucificarii lui Iisus Hristos. Simbolurile s-au separat dupa separarea bisericilor in secolul XVII. Aceasta cruce avand semiluna la baza este prezenta pe multe din turlele bisericilor din Rusia si atrag atentia multora care stiu, ca de fapt semiluna este simbol exclusiv al Islamului.Singurul raspuns este ca in epoca razboaielor religioase din Europa, Islamul a fost invins si astfel s-a pus steaua otomana la baza crucii crestine ca simbol al victoriei si ca oamenii sa isi aduca intotdeauna aminte de triumful crucii impotriva semilumii.

    Apreciază

    1. Sustin ce spui cu semiluna ce poate insemna eclipsa solara asociata crucificarii lui Hristos. Mi se pare o explicatie pertinenta, justifica prezenta ei pe cruce.
      Nu prea cred ca Europa a invins Islamul si apoi a pus crucea infipta in semiluna. In 1453 turcii ocupa Constantinopolul si timp de cateva zile ucid orice fiinta crestina din cetate. Au masacrat intreaga populatie, la fel cum procedasera crestinii in 1204. In secolul urmator asediaza fara succes Viena, la trei ani dupa batalia de la Mohacs, din 1526, cand dispare regatul Ungariei. In 1683 din nou sunt prezenti la portile Vienei. Crucea infipta in semiluna, „victoria crestinismului” apare in Tarile Romane in timpul ocupatiei otomane. Nu cred ca romanii erau atat de sinucigasi sa puna acest simbol sub nasul turcilor si sa riste daramarea bisericilor. Nici aia, turcii nu erau atat de fraieri sa nu stie ce puneau romanii pe biserici.
      Daca spui ca simbolul este prezent si in Rusia, atunci acest fapt situeaza semiluna mai degraba ca simbol al crestinismului rasaritean. Potrivit Wikipedia, semiluna si steaua apar alaturate pe steagul turcesc, dupa 1750.

      Apreciază

      1. succesulpe spune:

        Absolut corecte afirmatiile tale si vin cu o confirmare. Asta m-a facut sa dau prin „carti”.
        Se pare ca per total razboile crestine au limitat expansiunea islamului in Europa, dupa cum se vede pe harti. ( islamproject.org/images/muslim_2000_final.jpg). Si se pare ca o biserica din Voievodina a scapat cu crucea intreaga (migueldcbalkans.blogspot.ro/2011/07/days-4-7-novi-sad-war-crimes-prosecutor.html). Si pentru ca rusii si-au avut o mare contributie la aceste razboaie s-au impaunat si ei cu acest simbol, dupa cum am spus. (flickr.com/photos/33561885@N02/6126565700).

        Apreciază

        1. Este adevarat, expansiunea islamismului a fost limitata de razboaiele crestinatatii, fie estice, fie vestice. In perioada medievala, pierderea capului era un subiect la fel de comun cum discutam noi politica. Mi se pare o cutezanta extrema, ca prin orase si targuri sa colinde ienicerii si spahii si tu ca roman sa-ti bati joc de semiluna lor. Sa zicem ca asa este si ca asta semnifica, izbanda crucii, ca domnitorii romani in perioadele cand ii bateau pe turci, montau simbolul pe biserici. Apare intrebarea: Cand reveneau astia, turcii, pusi pe luat si pe razbunare, nu dadeau ei jos simbolurile batjocoritoare la adresa lor? Hai ca le dadeam noi bataita, 10 ani consecutiv, dar in al 11-lea erau iar peste noi. Crucile au rezistat la noi, cred eu ca din alt motiv. Daca noi ne bateam joc de simbolul lor, nu mai ridicam in veci biserici. Sau Stefan cel Mare, pe multe din bisericile sale a pus o astfel de cruce. Era timp berechet dupa moartea sa intamplata pe 2 iulie 1504 si pana in 1821, anul cand se incheie perioada fanariota sa fie toate date jos. Ma gandesc eu 🙂
          Daca la catolici nu exista o astfel de cruce, ca la ortodocsi, atunci semiluna cu cruce este simbol bizantin, aminteste in spatiul ortodox de originile sale.

          Apreciază

          1. succesulpe spune:

            Pare cea mai apropiata si corecta afirmatie. oricum punerea in discutie a unei astfel de probleme poate constitui o provocare pentru oricine dintre cei ca isi pun intrebari sau care cauta raspunsuri. Eu ma bucur ca ai ridicat-o si te astept cu noi astfel de provocari.

            Apreciază

            1. Multumesc pentru opinii 🙂 Cand mai apare ceva, te anunt.

              Apreciază

  2. Ana spune:

    Crucea este un simbol al crestinismului, aparut la noi in tara prin venirea Sf. Andrei , care a trait in zona judetului Constanta intr-o pestera. Pestera sf. Andrei are astazi un mic altar unde se tin stlujbe si unde crestini vin sa se roage. O posibila explicatie a semilunei pe crucile din turlele anumitor bisericii din perioada de ocupatie otomana ar putea fi un semn de rezistenta a ortodoxiei sau un semn al victoriei crestinismului asupra islamismului. Sa nu uitam faptul ca crucea a fost folosita in cele 7 cruciade pentru recuperea locurilor sfinte de la invadator.

    Apreciază

    1. Tocmai de aceea, Ana, acest simbol, crucea si semiluna reunite ar trebui sa se regaseasca prin Occident, pe biserici.
      Da, poate fi si asa: un semn de rezistenta ortodoxa.
      Multumesc! 🙂

      Apreciază

  3. carmen spune:

    Din ce am mai citit, mi-am format o altă părere.
    Aceste cruci ce au o semilună la bază, așezate pe biserici, semnifică tocmai faptul că aceste biserici sau doar ele, crucile, au fost realizate exact în perioada când teritoriul pe care se aflau era sub stăpânire otomană.
    Amplasarea semilunii pe crucea noastră ortodoxă era un gest de recunoaștere a supremației otomane și de „îmbunare” a cotropitorilor, a stăpânirii, a Înaltei Porți, bisericile astfel însemnate având mai multe șanse de a nu fi distruse de turci.
    Deci, nu era un semn de sfidare, de proclamare a unei victorii, ci, dimpotrivă, era un semn de recunoaștere a unei înfrângeri, de conformare, de supunere.

    Nu știu dacă și în Rusia sunt astfel de cruci. Știu foarte bine crucile care se află pe cupolele măreței catedrale Sfântul Vasile din Piața Roșie, aflată în centrul Moscovei și al întregii Rusii, de fapt.
    Aceea este crucea rusească, bine cunoscută, care diferă de crucea noastră, crucea latină, să zic, și care se poate confunda cu o cruce cu semilună la bază.
    Crucea rusească, spre deosebire de crucea latină, care are o bară verticală mai lungă și o bară orizontală mai scurtă, mai are niște elemente în plus.

    Astfel, mai are o bară superioară, orizontală, mai scurtă, ce amintește de plăcuța ce a fost pusă pe crucea lui Iisus, din ordinul lui Pilat din Pont, cu inscripția INRI, și, foarte important, mai are o bară inferioară, la baza crucii, dar care nu este chiar orizontală, este puțin înclinată. Semnificația acestei bare s-a cam pierdut de-a lungul timpului, dar, totuși, se spune că ar fi un semn de legătură cu crucea Sfântului Andrei, cea sub formă de X, ca un omagiu adus acestuia. Se consideră că Sfântul Andrei este cel care a introdus creștinismul în Rusia, ca și la noi, de altfel. Acesta a considerat că nu este demn de a fi răstignit la fel ca Iisus și a rugat să i se facă o cruce de formă diferită.
    Crucea rusească se poate vedea și la noi în țară, pe bisericile și în cimitirele minorității rușilor lipoveni, sau pe Biserica Rusă din Bucureşti.

    Mai există și crucea ancoră, care la fel, seamănă cu această cruce cu semilună. Este un simbol vechi. Există biserici ce au pe cupolele lor crucea ancoră, ca semnificație a faptului că biserica este o corabie ce străbate neînvinsă o mare de deșertăciuni și înfruntă cu curaj toate valurile ce se abat asupra ei.

    Apreciază

    1. Multumesc, foarte documentat comentariul 🙂
      Deci o alta opinie, semiluna pe cruce era un semn de imbunare. Mi se pare o ipoteza credibila.
      Pai s-ar putea ca in imaginea ce insoteste articolul, sa fie o cruce de tip ancora. Ar explica acel fir din sarma groasa ce porneste din varf. Daca spui ca acest tip de cruce este unul vechi, trebuie sa aflam de cand dateaza, si atunci cred ca discutia despre cruce si semiluna nu mai are rost. Niciodata nu a fost vorba de o semiluna, ci de o ancora.

      Apreciază

      1. carmen spune:

        Un lucru știu sigur. În orașul Tulcea, deci în Dobrogea, teritoriu aflat mult timp sub stăpânire otomană, există biserica ortodoxă „Schimbarea la Față”, pe turla căreia se află și astăzi o cruce cu semiluna la bază, în aceeași poziție, orizontală, ca în fotografia din articol.

        Biserica s-a construit în perioada 1868-1872. Pentru construirea ei, a fost necesară obținerea autorizației de la Poarta Otomană. După îndelungi demersuri, sultanul Ahmed Pașa a eliberat autorizația și Firmanul. Firmanul era un ordin al Sultanului, ce viza teritoriile ocupate.
        Acest document, în original, firmanul imperial otoman semnat de sultanul Ahmed Pașa, se află la Arhivele Statului Tulcea.

        În autorizația de construire se specifica faptul că biserica nu trebuie să fie mai înaltă decât geamia din oraș, iar la baza crucii de pe biserică să fie pusă semiluna, ceea ce s-a și respectat.

        În perioada stăpânirii otomane, în Dobrogea s-au construit foarte puține biserici ortodoxe, și acelea cât mai modeste, cât mai puțin observabile, unele și fără turle și chiar cu o parte îngropată în pământ.

        Asta mi-amintește de bisericile ortodoxe construite în Cetatea Brașovului în perioda stăpânirii habsburgice, austro-ungare, tot așa, ascunse, camuflate, băgate prin ganguri, cât mai puțin la vedere, pentru a nu deranja stăpânirea.

        Apreciază

        1. Deci crucea cu semiluna la baza nu semnifica in niciun caz victoria crestinismului. Documentul turcesc este cea mai buna dovada. Era logic ca nu puneau ai nostri cruci sfidatoare si turcii sa se uite asa la ele, fara sa priceapa.
          Inseamna si ca sunt doua lucruri diferite, crucea ancora si crucea cu semiluna. Acel document lamureste tot si incheie orice discutie pe marginea subiectului crucea cu semiluna. Acest simbol inseamna acceptul puterii suzerane de ridicare a unei biserici.
          Multumesc! 🙂

          Apreciază

    2. succesulpe spune:

      tocmai am pus link la o fotografie in mesajul de mai sus 🙂
      Russian Church / Biserica Rusa

      Apreciază

      1. Bine, multumesc 🙂 Dar intre timp am lamurit totul, cu lux de amanunte. Am fost la Sinaia, la manastire, am fost ieri la Pestera Ialomitei, azi la Predeal, am intrebat si la catolici, am scormonit net-ul…si a iesit ceva foarte frumos. Intr-o zi, o sa descriu totul, este lunga povestea, dar nu ai idee cat de frumoasa. Subiectul acesta cu crucea si semiluna il inchid definitiv, pentru ca tot ce trebuia am aflat. Ramane sa scriu intr-un articol…dar nu imediat 🙂

        Apreciază

  4. yousef59 spune:

    Cred că semnifică semiluna otomana infrinta de cruce …din cauza poziţiei orizontale…
    La mulţi ani,cu sănătate şi împliniri!

    Dă clic pentru a accesa I-2005-1-p.5-16-Liviu-Pilat.pdf

    Apreciază

    1. Va multumesc si ma bucur sa va revad 🙂
      Am citit documentul, saru-mana! La Multi Ani si toate urarile de bine.

      Apreciază

  5. Eons spune:

    Crucea ortodoxa romana,dar nu peste tot este singura cruce adevarata din crestinism…pentru ca s-a strecurat un sincretism intre crestinism si religia strabunilor, zamoxianismul.Crucea cu brate egale sau chiar incadrata intr-un cerc,care se crede ca este celtica…doar ca un preot zamolxian a plecat in nord si a creat cultura celtica.Crucea romana de tortura,nici macar nu era o cruce ci un T.CRUCEA CU BRATELE EGALE INCADRATA intr-un cerc EXISTA SI IN TABLELE DE SMARALD.Cat despre semiluna sub o cruce… as putea sa mai spun ca la tolteci se pune ca la ei de aia ii zic la D-ZEU Vultur pentru ca asa l-au vazut ei sub forma unui vultur cu bratele deschise(cruce stilizata)…semiluna reprezinta lumea,cosntiinta colectiva.Secera este semiluna stilizata in simbolul comunist…Deci crucea egal constiinta christica ,universala,deasupra constiintei colective….sau nu deaupra,ci unitatea lor.Cat despre spiritualitate,nu religie ea nu se razboieste nici dintr-o parte nici dintr-o alta.Ala nu este D-zeu pe care trebuie sa-l aperi sau sa-l impui.Dumnezeu doar se marturiseste.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Frumos comentariul, multumesc pentru aceste informatii.

      Apreciat de 1 persoană

  6. Colaj Impact Media -Freedom spune:

    Semiluna si crucea cu raze radiante circulare reprezinta vechile zeitati ale spatiului Sumerian .Aceste simboluri au fost preluate de cultura greaca de la Babilonieni in timpul invaziei lui Alexandru Macedon si extinse prin cultura romana tributara cutumelor antice grecesti. Mai multe despre acest subiect fascinant gasiti Aici >>> http://www.isushristos.org/simbolistica-pagana-a-vechilor-zeitati-in-heraldica-romaneasca-si-internationala.html

    Apreciază

  7. Dragos spune:

    Salutare!
    Ceam mai plauzibila explicatie poate fi citita aici :

    https://www.aparatorul.md/despre-semiluna-care-se-afla-pe-sub-unele-cruci-de-pe-biserici/

    Apreciază

    1. Da, dar exista un decret al sultanului in arhiele tulcene, in care se spune sa se puna la baza crucii semiluna…

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.