Amnezie si aventura in Consiliul Judetean Prahova: de la TransBaiul portocaliu la TransBaiul galben

Nici nu au inlocuit bine administratia PSD ca liberalii si-au suflecat manecile si s-au apucat de treaba. Au scos de la naftalina proiectul PDL-ului cu TransBaiul, l-au mai completat pe ici, pe colo, foarte siguri ca in 4 ani nu are ce sa se schimbe si s-au apucat de acte:

Preluare de pe Facebook…

Consider ca aceasta initiativa a aparut mai ales pentru a se cheltui o suma uriasa, adica 45 de milioane de euro. Asa au inventat un proiect mai mare prin prelungirea TransBaiului. In mod evident, nu a fost nimeni in teren sa vada daca unele drumuri exista sau daca exista, cum arata acestea?! De ce spun asta? Pentru ca in mare parte segmente din traseu nu exista sau sunt deja asfaltate. In aceasta vara le-am accesat cu bicicleta 🙂 Deci, este doar o lovitura de imagine… la adapostul unei asa-zise dezvoltari se doreste sa se dirijeze niste bani. Mai ales ca sunt bani europeni.

Imagine de prin 2011-2012 de cand PDL-ul dorea sa faca acel drum peste muntii Baiului. Insa, a venit la guvernare Victor Ponta si s-a dus povestea.

Insa, nu am sa folosesc in acest articol referiri la protectia mediului ca sa nu se creada ca sunt impotriva dezvoltarii vreunei comunitati. Nu spun asta pentru ca m-ar interesa in mod special de vreuna sau de cineva anume. Fara a ma folosi de protectia mediului doresc sa arat ca nu e vorba real de nicio dezvoltare, nu ajuta pe nimeni, cheltuim si banii aiurea.

In primul rand, daca ne amintim, in campania din toamna aceasta se spunea ca actualul presedinte de Consiliu Judetean Prahova are legatura cu serviciile. Poate o avea sau poate nu, dar, raportat la acest proiect e clar ca e „cum e turcul si pistolul”. Si ca el sunt toti ceilalti, fara nicio viziune strategica, fara nicio idee si, clar, fara niciun plan de dezvoltare. Toti acestia au plecat de la ideea cheltuirii fondurilor nu si de la cat de folositor va fi proiectul.

In al doilea rand, nu poti vorbi de vreo fluidizare de trafic pe DN1 si pe DN 1A intrucat aceste drumuri nationale doar strabat Prahova si fac legatura intre Muntenia si Transilvania. Tu daca faci un drum la naiba in praznic, prin munti, paduri si livezi, alte coclauri, poate o faci ca vrei sa-i ratacesti pe plan judetean. In niciun caz nu fluidizezi ceva pe drumurile nationale care leaga regiuni de alte regiuni.

Daca astia care au gandit prostia aceasta de proiect, erau niste pui de ochi albastri ma gandesc ca aveau o oarecare zestre patriotica, o precara intelegere a unor concepte strategice sau o minima intelegere a unor termeni economici, in cel mai nefericit caz. Dar nu au nimic! 🙂

Deci tu, ca sa produci niste efecte in judetul pe care il conduci pentru 4 ani de zile, ai nevoie sa-ti coordonezi politicile sau dezvoltarea cum o numesti cu vecinii, adica Brasovul, Dambovita, Buzau, Ilfov. Fiind constient ca nici la Sf. Asteapta nu se va face o autostrada ar trebui sa faci ceva in acest sens. In loc sa faci asta, o arzi aiurea cu risipitul a 45 de milioane de euro pe unde nu trebuie. Pai, in aceeasi cheie a procedat Consiliul Judetean Dambovita cu o imaginara strategie de dezvoltare montana, fara cap, coada, fundamente. Fara nimic! Doar sa cheltuie banii primiti. Si daca mergi spre cabana Podul cu Florile o sa vezi o investitie de peste 22 miliarde lei vechi care sta asa, ca nu avea niciun scop, ca nu exista o logica. Si mai sunt multe exemple de acest fel in Bucegi. Adica si desprinsi de realitate si prosti. Bine, prosti nu in sensul ca i-a arestat cineva sau ca au patit ceva. Prosti fiindca si-au batut joc de acei bani inmormantati in coasta muntelui.

In al treilea rand, acest TransBaiu care incepe din Busteni, o ia asa la deal, spre golul alpin al muntilor Baiului pe un drum forestier care pe kilometri strabate o padure privata. Pai nu e rau deloc ca le accesibilizezi padurea; si asa, in prietenie cu autoritatile locale din 2011-2012 au incercat sa-si faca o statiune, ceva cu Zamora Resort… insa nu oricum, ci numai daca statul garanta cu 1 miliard de euro. Parca tot noroc cu schimbarea guvernului nu s-a intamplat smecheria asta.

Ok, nu ar fi o noutate in zona. Si Directia Silvica din judetul vecin, Dambovita, a accesat fonduri ca sa faca un drum forestier, actualul drum Bolboci Contur Stang pe care mergem toti la Padina-Pestera. Iar acel drum forestier nu traversa un metru de padure al directiei ci toate erau private. Le-a facut drum pe bani europeni.

Deci, le faci drum asfaltat celor care au castelul Cantacuzino din Busteni si totodata, acele paduri din muntii Baiului. Acum, la Busteni este o alta administratie, liberala, mi-e greu sa cred ca vor face si ei jonglerii cu terenurile din golul alpin. Dupa vreo 10 kilometri din Busteni esti in culmea muntilor Baiului unde exista acum un drum de pamant. Pentru ca varianta spre Valea Doftanei nu era vizibila a fost trimis un buldozer in anul 2013 sa largeasca pe acolo. Uite asa, gata drumul, exista.

Pentru ca Google pe atunci nu prea facea verificari, au creionat tot felul de trasee, carora le-au zis drumuri, si le-au pus pe harti. In teren, nu e nimic sau fie urci pante abrupte, fie o iei prin livezile oamenilor. De aceea ni se spune cu harta in fata, asfaltam pe aici, o luam pe acolo… ca apare o linie, chipurile drum.

Vedem pe harta drumul judetean 101T. In realitate, pana la sageata rosie pusa de mine, este o strada obisnuita care face parte din comuna Valea Doftanei, nicidecum un drum. Exista si un indicator pe acolo pe care scrie LUTU ROSU la care satenii rad cand ii intrebi daca e drum pana acea localitate. „Sunt nebuni!” asta mi-au zis cand i-am intrebat de acel drum, eu fiind cu bicicleta si uitandu-ma la indicator. E clar ce crede lumea despre astia cu drumul lor.

Bun! De la sageata rosie vine un drum de caruta, urat de tot; nu ai cum sa-l largesti ca te bagi pe proprietatile oamenilor, in livezile lor, pe toata intinderea pe care am trasat acele sageti galbene. Iata, mai jos, poze din vara acestui an, de pe 101T, segmentul care ar lega bazinul Doftanei de bazinul Teleajenului, adica drumul semnalizat cu sageti galbene:

„Drumul” o ia pe aici si apoi se pierde, nu mai exista. Trecand peste faptul ca sari garduri si intri prin livezile oamenilor pentru a intersecta paraul Paltinoasa care se varsa in barajul de la Paltinu. Valea acestui parau se ghiceste in dreapta.

Se trece paraul, aici va trebui clar un pod serios, apoi se intersecteaza drumul forestier Paltinoasa. Nu pentru mult timp, ci pentru vreo 100-200 metri dupa care urca abrupt:

Acesta e drumul 101T. Aici o sa fie nevoie de vreo 2 kilometri de serpentine. Se ajunge in culmea dealului dupa care pe un drum de pamant distrus de ape si exploatari forestiere se ajunge in Lutu Rosu. Si aici e de lucru mult de tot, kilometri buni de amenajat, rape, valcele, pante…

CONCLUZII:

  1. Segmentul Busteni-Valea Doftanei nu va fi accesibil tot timpul anului, existand pericol de avalanse pe partea cu Valea Doftanei mai ales cat si in golul alpin ce tine de orasul Busteni:

Ce o sa-i faci la acest versant? Zapada vine la vale orice ai face. Vor trebui evident doua benzi…

Asa arata drumul intr-o iarna fara prea multa ninsoare, partea dinspre Busteni.

Din start, proiectul peste muntii Baiului nu va functiona. Nu e nimeni prost sa ajunga din Busteni la Brasov traversand muntii Baiului spre Doftana si mai departe spre valea Teleajenului, sa ocoleasca mai bine de 100 de km, presupunand ca printr-o minune drumul e accesibil in integralitatea lui, in orice perioada a anului.

Nu se realizeaza nicio fluidizare a vreunui drum national. De altfel, intelesul termenului de „drum national” si rolul unui astfel de drum este o mare necunoscuta pentru cei din Consiliul Judetean.

2. Nu se dezvolta niciun turism, nicio activitate economica si nicio comunitate locala. Ar trebui sa iau fiecare categorie in parte insa m-as lungi foarte mult. Astfel de aberatii se nasc numai prin mintile oamenilor care nu ies din birouri pentru a verifica daca astfel de proiecte sunt si realizabile. Care este zona turistica presupusa care se leaga de o alta? Ce infrastructura turistica este pe undeva prin preajma drumului? Ce obiective? A, peisaje! :))))

3. De la Lutu Rosu nu au ce sa mai faca, acolo drumul 101T chiar e drum asfaltat, ba chiar traverseaza localitati: Bertea, Ostrovu, Livadea, face jonctiunea cu alt drum asfaltat 102, trecut si el in proiect. Mai departe, din 102 se desprinde la Poiana Varbilau DJ 100G asfaltat si el… care iese la Gura Viitoarei in DN 1A. Adica, de la Lutu Rosu imi vei pune niste indicatoare ca sa-mi spui tu pe unde sa o iau ca sa ajung in DN 1A :)) La drumurile acestea nu ai ce sa le faci, sa le latesti nu poti. Poate doar sa pui niste indicatoare dar toata lumea cam stie sa o ia dupa GPS.

Vai de capul nostru! Legi nimic de ceva care exista, imaginand o „dezvoltare” si o „fluidizare” care nu vor exista niciodata! Mai cheltui si 45 de milioane de euro! Mi se pare fantastic cum astfel de personaje lipsite de orice simt al realitatii si lipsiti de cunoasterea propriului judet pe care-l administreaza, fabrica niste tampenii irealizabile. O data ca nu vor putea sa aplice un astfel de proiect din cauza reliefului si a proprietatilor private; a doua oara ca nu este functional un astfel de proiect din nenumarate motive.

Mai departe, singura cale de fluidizare a traficului pe drumurile nationale mentionate este crearea unor rute secundare, complementare:

EXEMPLE:

  1. Busteni – Gura Diham – Saua Baiului, de aici cu ramificatie spre cab. Diham-Rasnov si alta ramificatie spre Forban-DN73A (Predeal sau Rasnov). Ramificatiile exista sub forma de drumuri forestiere. Pana la Gura Diham a asfaltat tot Consiliul Judetean. Proiectul legarii Busteniului de Rasnov era mai vechi dar administratia locala din Busteni vreme de 15 ani nu a stiut sa-l finalizeze.
  2. Azuga-Valea Azugii – Sacele, drum forestier existent, cu ramificatie spre Predeal, ramificatie si ea existenta.

In afara de segmentul Gura Diham-Saua Baiului, celelalte drumuri exista.

3. Valea Doftanei – Pasul Predelus – DN1A – Sacele. Existent sub forma unui drum forestier/pamant.

Drumuri care daca ar fi realizate ar lega Muntenia de Transilvania, cu tot ce inseamna acest lucru: fluidizare drumuri nationale, dezvoltare turism, comunitati locale…

Am scris un articol candva:

https://buceginatura2000.com/2019/08/01/autostrada-pe-valea-prahovei-sau-retea-de-drumuri-modernizate/

Deci, daca ai 45 de milioane de euro, apuca-te sa faci din variantele: Busteni-Rasnov, Azuga-Sacele, Valea Doftanei-Sacele macar doua si tot dezvolti judetul acesta. Evident, fara cei de la Brasov nu faci mare lucru dar ei au cu siguranta mult mai putina treaba de facut.

Am fost cu bicicleta prin toate colturile judetului Prahova niste ani de zile. Nu din masina sau birouri am cantarit realitatea si nici din birouri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.