INTRODUCERE.
Dupa momentele binecunoscute din anii: 2000, 2004, 2007, toti ne-am trezit specialisti, politicieni, fotbalisti si etc. De la an la an suntem si mai multi. Prin intermediul retelelor de socializare ne strecuram ideile si… nu are cum sa nu fie cativa care sa ne si urmeze. Nu mai exista discernamant si nici responsabilitati.
Faci eveniment pe Facebook, plimbi turisti de la capatul tarii prin afara traseelor turistice din Bucegi. Nu esti nici autorizat pe linie turistica, incalci si legislatia de mediu. Daca pui problema in asa fel, te trezesti cu: „Ce vrei ma’? Nu veni! Nu e treaba ta! Ne stim de undeva?”.
Este taxa de intrare in Parcul Natural Bucegi. Are valoare simbolica de 5 lei si acel tichet de cativa lei este valabil luni de zile. O plateste cineva? Foarte putini! Si daca era 50 de bani, tot la fel stateau lucrurile. Pentru ca ne lipseste educatia, spiritul civic.
Toti incultii care au inceput sa studieze telefonul si mai departe de tasta de apel, au aparut pe Facebook. La astia doar le pui o imagine cu o padure taiata, din alta tara, sau cu un tren cu busteni si gata, sar fripti ca fura nenorocitii bogatiile, ca la puscarie, ca nu se mai poate. Daca ar fi toti live, am vedea ca sunt fie pe langa o sticla de bautura, fie chiulesc de la serviciu…
Cineva distribuise o imagine cu cai de diferite rase, de prin alte tari, peisaj diferit si scria sub poza „Ultimii cai din Delta Dunarii”. A avut si are sute de distribuiri. Ca sa-i protejam evident :)) deci imaginati-va cate aprecieri se tot strang 🙂 O minima trecere pe la scoala, iti spunea ca in Delta nu sunt brazi, conifere, cum apar in acel cadru natural. Nu mai zic de aspectul estetic al cailor care este imposibil sa-l dobandeasca in salbaticie, pentru ca la noi ar fi fost demult capturati, biciuiti, transati, pastramiti si mancati…
PARTEA I.
Asa cum stiti, ma refer la cititorii blogului, cunosc cat de cat problemele de mediu si de turism de prin Valea Prahovei si Bucegi. De asemenea, stiti ca in perioada aceasta, in Valea Rea din muntii Baiului, narcisele sunt in toi. Ca atare, sute de oameni merg in acele locuri cu scopul de a le admira sau de a le culege, dupa caz. Desi intri intr-o rezervatie, mergi pe un drum forestier al Romsilva, deocamdata nimeni nu te ia la intrebari: incotro te duci, cand nu e niciun fel de traseu turistic sau ce cauti pe acolo?! Pe strada, este aiurea sa te intrebe cineva unde mergi, insa prin padure, prin astfel de locuri, ar trebui. In anii trecuti, Jandarmeria a aplicat nu stiu cate sanctiuni pentru culegerea narciselor…
Sambata, cum cascam ochii pe Facebook, vad ca George Secareanu, un prieten din Moieciu, de la Casa Tolstoi, locatie faina, recomandata, oameni extraordinari, vazuse ceva prin Bucegi care-l suparase. El este un tip cu suflet si care umbla pe munte, in special prin zona dinspre Bran-Moieciu. Vazuse alaturi de prietena lui, un caprior caruia ii atarna mandibula si nu stia cum sa-l ajute. Ma gandesc ca probabil capriorul a fost atacat de un caine sau de vreun ras, si cumva a scapat… insa tot va muri pentru ca nu se poate hrani. Iata cateva imagini si discutii:
Foto: Andra Tamas. Se vede ca acel caprior era pe la marginea localitatii.
Cel putin mie mi se pare ca are niste urme de gheare pe la gat…
Oricum asta se intampla in natura, din pacate. Comentariile pe marginea subiectului au aratat insa si altceva. Cum multi devin specialisti si nu numai:
Sunt unii oameni care daca ar putea, ar lua toate animalele din natura… ca sa nu stiu ce. Ca sunt frumoase, ca ne este mila… Deci l-a gasit pe Bambi o doamna si l-a luat la sufletul ei mare. E frumos dar… ATAT DE GRESIT. Iedul trebuia sa ramana in padure, pentru ca mama sa nu se departeaza prea mult si la un moment se apropie, il cheama. Daca il luam, facem un rau, practic noi il condamnam.
Nu merge sa-l luam pe „nu stiu” in brate, cand facem lucruri pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii, de la scoala. Stim ca nu trebuie sa aruncam peturi in natura si cu toate acestea umplem potecile montane; pe Platoul Bucegi la fel, aruncam, ca e vina autoritatilor ca nu pun cosuri de gunoi. Deci asta ar mai trebui, sa montam cosuri si pe munti. Luam vietati acasa, suntem Bambi, ca e la moda sa fim eco si pro-animale. Nu conteaza ca ursii se inmultesc peste masura si fac pagube prin oras. Zicem ca nu e vina lor. Ok, nu e vina lor, dar ce facem cu ei?? Daca rupi o laba ursului, ai dosar penal, daca el iti sfarteca o mana, e strict problema ta. Esti bun de plata si daca ursul e afectat si daca el te afecteaza 🙂 Ca si cu exploatarea padurilor, sa nu mai taie nimeni ca se fura, se defriseaza. Mie, in toate chestiile acestea mi se pare ca ne-am pierdut ratiunea.
Sti clar, ca om normal, ca daca pui mana pe un pui de animal salbatic, e foarte posibil ca mama lui sa nu-l mai primeasca inapoi. Sti ca padurea trebuie exploatata rational si nu interzise total taierile. La fel, sti ca si ursii astia cand produc pagube nu trebuie lasati asa, sa faca si mai multe, mergand pe ideea ca protejezi intai ursul si apoi omul. Adica trebuie niste masuri de conservare a speciei dar, in acelasi timp, mai pui si problema sigurantei oamenilor.
Dar, normalitatea nu mai exista… pentru ca suntem manipulati de atatia din cauza educatiei noastre precare. Nu mai punem mana pe carti, nu mai citim nimic in afara de sms-uri, ne umplem creierul de stiri false, suntem asfixiati de atatea informatii puerile incat scapam din vedere esentialul: rolul nostru in societate. Prin Facebook si alte retele intram cu totii intr-un mecanism care ne ocupa timpul, ne risipeste energia, dandu-ne impresia ca putem schimba intreaga lume. Astfel, cazi foarte usor in capcane intinse de persoane cu diverse interese. ONG-urile de mediu, multe dintre ele, au nevoie de sustinatori, ba pentru fonduri, ba pentru a deveni mecanisme de influentare a deciziilor autoritatilor. Una este sa te lupti ca tu Romania, sa exploatezi aurul de la Rosia Montana si alta sa aberezi cu disparitia ursilor, ca exemplu. Nici daca ar vrea cineva intentionat asta, de ursi nu scapi. Specia aceasta merge foarte mult, azi este aici, maine la 40 km. Nu e cum pare deloc. Ar trebui sa incercam sa vedem dincolo de orice actiune care cheama la sustinere: este o cauza pentru care sa luptam sau ne manevreaza careva urmarindu-si propriul interes? Si cu unele ONG-uri din acestea, realitatea nu este prea diferita de ce vedem in politica. Doar cunoastem ca pe Platoul Bucegilor s-au plantat molizi acum un an :))
PARTEA A II-A.
Tot sambata, autoritatile din Sinaia au fost puse pe jar. De ce???
Niste turisti, oameni de munte mergeau pe Valea Rea, la narcise. Deci peisaj, un ochi dupa ploaie, altul la drum, fain, splendoarea naturii in mijlocul primaverii. Majoritatea care aleg sa mearga pe munte, au o educatie sanatoasa, o alta formare. Mai sunt si inocenti din acestia care cu un rucsac in spate si dupa 3 excursii, au muntele la degetul mic. Pe pariu ca daca initiaza o campanie pentru stoparea defrisarii de pe muntele Peles, aduna niste mii de sustinatori, preponderent din acestia tot ca ei, „experimentati”. Partea ca nu exista muntele Peles nu conteaza, totul este sa se opreasca defrisarea, sa o oprim noi daca nimeni chiar asa, nu face nimic. Stim ca toti fura cot la cot, de unde pot si cat pot. Sigur Dragnea a pus la cale totul sau Soros, depinde in ce tabara esti. Bine, imediat ce ai auzit stirea, deja e fumata, ti-ai dat seama de scenariu, gata, e clar ce se intampla :))
Deci, pe Valea Rea, zeci si zeci de oameni urcau spre zona cu narcise. Nu e rau, oamenii merg in natura. Daca nu e nimeni sa te opreasca, inseamna ca e voie pe Valea Rea. Chiar nu conteaza intentiile personale din acest unghi.
Si urcau, si poezie, si frumusete. La un moment dat, ce sa fie??? BAMBIII!!! 🙂
Oamenii acestia au observat un „pui de caprioara” blocat printre pietre. L-au salvat, ca omul de munte e saritor, adesea. L-au bagat apoi intr-un rucsac. Parca nu se mai oprea din tremurat. De frig clar, nu de frica. Intotdeauna e ce ne place sa credem. Salvarea lui Bambi din Valea Rea a insemnat bagatul in rucsac:
Mai poate fi spus ceva??? Oare ce ne lipseste? In orice sector al acestei societati, lipseste ceva. Suntem defecti, neinstruiti, nu ne pasa, nu stiu… habar nu am.
L-au bagat in rucsac si l-au salvat! 😦
Dar, daca ne uitam atent, parca nu e Bambi ci… un vitel de cerb. Pentru ca sotia cerbului nu este caprioara, ci ciuta, cerboaica. Asadar, vorbim de o specie mult mai rara. Iezi de caprioara mai vezi, dar un vitel de cerb mult mai rar.
Va dati seama ca nu ai ce sa le reprosezi. Atat au stiut ei, au vrut sa-l duca la Gradina Zoologica. Am ramas asa, cum zicea George Secareanu, a zburat zen-ul. Nu e posibil ca oameni de munte sa efectueze o astfel de salvare. A-l duce la Gradina Zoologica nu este deloc o idee buna. La un moment dat, mama se intoarce dupa el si-l cheama.
Cel mai probabil ciuta a auzit ca vin oameni, s-a speriat si a fugit. Vitelul, inspaimantat, a fugit ce a fugit si a ramas blocat. In loc sa-l deblocheze si sa-l lase in acelasi loc, apoi sa plece mai departe, l-au protejat introducandu-l in rucsac.
Asta se intampla cand nu stim cum functioneaza legile naturii. Cand nu citim si nu ne pasa. Cand vorbim despre protectia mediului fara sa fi participat direct la ceva de acest gen. Sustinem si actionam dupa ureche, cum ni se pare. Mai intai de toate, ne documentam, vedem pe net, pe harti pe unde mergem, ce este pe acolo. Sustin o petitie, dau un like, dar cine este acela care o initiaza??
Intr-o zi, pe barajul Bolboci, un domn privea lacul si o intreba pe sotia lui, ce lac este. Deci habar nu avea pe unde era. Oamenii de acest gen nu-si cunosc tara, nu-i stiu apele, istoria, au golanit pe la coltul scolii si s-au trezit cu burta goala in societate si cauta si ei sa manance ceva. Atat! Alte viziuni, principii, ganduri de viitor, lipsesc cu desavarsire. Tot ce conteaza este un telefon, sa facem poze si sa ne vada vecinii. A, si mancarea. Ce alta cultura e mai importanta decat a burtii…
Revenind la oamenii de munte de pe Valea Rea cu un comportament surprinzator pentru mine, mai trebuie sa spun ca la fata locului au venit echipe din Jandarmerie si de la Fondul Cinegetic 25 Sinaia. Ce sa mai faci, ce sa le faci? Amenda este uriasa, oamenii clar au actionat cu buna intentie. La recomandarile gestionarului fondului cinegetic, lucrurile s-au incheiat in buna pace, cu avertismentul ca nu e bine, natura trebuie lasata sa-si urmeze cursul firesc… Intre oameni care au aceleasi scopuri, asemenea chestii nici nu ar trebui sa existe, presupunandu-se ca atunci cand alegi sa mergi in natura, stapanesti tot felul de notiuni.
Vitelul a fost luat de autoritati si eliberat in aceeasi zona, in speranta ca va fi recuperat de ciuta.
Credeti ca lucrurile s-au terminat???
Dar de unde…
Cei de la fondul cinegetic au fost chemati la Busteni, unde se auzise de o ursoaica si de niste ursuleti. Darnici, niste localnici au asmutit si cainii, sa fuga animalele padurii cat mai departe. Fiind si noapte, si cu cainii dupa ei, un ursulet a fost izolat de ursoaica si s-a urcat intr-un molid. Cand s-a facut zi, l-au observat cetatenii, turistii.
Vin oamenii acestia de la Cinegetic si care mai de care sa le dea sfaturi. Despre cum trebuie facut, ca ar fi bine ursuletul sa fie luat si crescut acasa de administratorul fondului cinegetic, ca ursuletii sunt atat de frumosi. Atat ne impinge educatia sa gandim. Sa alergam ursul cu caini, cu pietre, daca din cauza noastra un ursulet se pierde, nu-i nimic noi il putem salva si-l putem chiar creste. Un ursulet este asa, cum ne vinde WWF-ul, o chestie nepericuloasa, o contributie, un gift, un accesoriu.
Din fericire, pe acesta nu a reusit nimeni sa-l adopte, salveze sau ce ni se mai pare noua ca ar trebui facut, cei de la fondul cinegetic tinand „salvatorii” la distanta.
Daca un urs, in mod repetat, distruge cotete, rupe garduri, face pagube unor cetateni, noi, ceilalti, neafectati, tinem cu ursul. Cand intra si pe la noi, daca am avea o arma, l-am face sita. Totul e perfect cat timp stam in spatele monitorului, la caldurica, la confort, sustinand ce sustine toata lumea. Uneori mai facem cate o remarca inteligenta tinuta minte, dintr-o postare cine stie a cui. Sau pozam in critici literari. Daca lumea merge la stanga, noi, ca oile. Daca mergem cat mai multi, ce sa se intample? Nu conteaza ca e bine sau nu, important este sa faci atmosfera, sa vada prietenii ca existi 🙂 In lumea reala, nici nu ne salutam pe strada 🙂 Nu era conexiune uaireles, ‘msorry, eram bizi cu capu’ bro 🙂
Deci bietul ursulet, a scapat miraculos de „salvarea” oamenilor. Dupa ore bune de nervi, cand vezi atata lipsa de educatie, s-a reintregit familia de ursi. Sar peste etapa cu sa facem poze multe, live pe facebook, oare mai urca sau ce se mai intampla… pentru ca e limpede ca ne plac circul, barfele, sa ne dam cu parerea despre orice. Oricum stim orice, sursa de baza fiind Facebook 🙂 Ei bine, Viata bate Facebook-ul… si ar trebui ca autoritatile sa contureze planuri si programe plecand de la cat de mult ne afecteaza virtualul capacitatile mentale. Sa creeze actiuni in care sa fie invitati oamenii, instruiti, sa repare gardurile rupte la cetateni, sa strangem bani si sa-i cumparam gainile celui care i le-a mancat ursul, sa mergem in padure si sa adunam gunoaie, sa punem panouri cu nu e voie pe nemarcate, ca daca mergem si pe acolo, animalele acestea unde sa mai stea si ele, vin peste noi in oras…
Civilizatie nu inseamna sa convietuiesti cu ursul si cu caprioarele, ci sa-i lasi animalului sansa de a trai in mediul lui. S-au inmultit excesiv, fac pagube, iei masuri. Ca exemplu, toata tara este impanzita de mistreti. Nu ia nimeni nicio masura ca se face petitie pe Facebook, ca adica… ce facem noi, e Balc, il imitam pe Tiriac sau ce… Timp in care mistretii fac atatea pagube incat nici impuscarea si comercializarea lor nu ar acoperi valoarea daunelor. Sunt sigur ca in curand se va specula si prostia aceasta, si se va iesi cu mic cu mare la rugaciuni de alungarea mistretului…
Tineti minte, cand mergeti la munte si vedeti iezi cucuieti, „ciuţi mici” cum zicea un prieten 🙂 sau ursuleti, mai stiu eu ce, renuntati la „Save as” si alte bazaconii. Astea nu au acoperire in viata reala. „Save as” in rucsac sau la piept e nasol tare… Cel mai bine este sa ne indepartam, pentru ca daca atingi un pui de animal salbatic practic il condamni la moarte, fiind posibil sa fie respins de mama, datorita mirosului strain.
Multumiri lui George Secareanu pentru inca o lectie despre cum ar trebui sa fim, celor de la Jandarmeria Prahova, Politiei Locale Busteni si in special celor de la Fondul Cinegetic 25 Sinaia pentru gestionarea rationala a acestor situatii.
Rămîi fără grai.
Ce naiba, e chiar atît de greu să gîndești logic?
Nu sînt animale domestice, crescute în preajma oamenilor.Deci, le lași în mediul lor și natura are grijă să se întîmple exact ce trebuie.
Nu vin cu păreri, dar poate ar trebui să fie mai mulți cei care ,fiind pe teren pot să observe și să sesizeze autoritățile.Si-atunci poate…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact! Chiar nu imi dau seama ce ar mai trebui facut. Daca noi bagam un pui de cerb la rucsac, si umblam asa cu el, ce sa mai zici? Cica sa ia si ursuletul acasa… pai hai sa crestem toti ursi, ca daca sunt peste tot…
Unde te uiti cad exemplele negative pe noi. Recent, un sofer de taximetrie montana, un tip civilizat, cu atitudini, saritor si cu mult bun simt, i-a atras atentia unui om de munte ca aruncase un gunoi pe jos in mijlocul orasului. Acesta din urma, ce crezi? I-a promis o lectie cand se vor intalni pe munte. Prin urmare, soferul acesta s-a dus la Politie, ca naibii, lasi masina la Pestera Ialomitei si o gasesti cu pana, zgariata, sau isi ia vreun bolovan in cap.
Dar asta cu animalul in rucsac e maxima, te blocheaza! Astia vin dupa generatia ta, Alexandru… ati trait vremuri frumoase si se alege praful de tot cu astfel de mentalitati si atitudini ca in prezent.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Adrian, chiar dacă n-ai formație de munte,chiar dacă n-ai citit, că ți-a fost lene, e atît de greu să gîndești un pic logic, doar un pic.
Cu bune intenții poți face mai mult rău, decît bine.
Dacă i-a făcut Dumnezeu cuib, de ce te amesteci?
Lasă-L pe Dumnezeu să-i aibă grija mai departe, nu te amesteca!
Stii, pe vremea cînd mergeam și eu ca și alții pe munte, unu că nu ne amestecam în treburile naturii și doi, că eram verificați și să știi că eram trași la răspundere, de nu ne mai venea chef să facem trăznăi.
Din păcate acum, nici nu prea este lege și nici nu o aplică nimeni.
Nu e nici o scuză că n-ai știut.Păi, dacă n-ai știut, de ce te-ai amestecat?
Scuze, m-am ambalat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranta nu i-au vrut raul, ca altfel nu-l eliberau. Dar, nu stiu, vezi tu, tot vedem la televizor si pe facebook tot felul de scenarii, traim emotii si cred ca incercam sa fim… poate eroi, poate sa schimbam ceva. Cred ca trebuie sa fim atenti la lucrurile din viata reala in primul rand, nu sa ne lasam amagiti de felul de emisiuni, ong-uri, oameni care ne invata sa traim cum zic ei. Nu cred ca si-au dat seama ce fac, au considerat ca desfasoara o actiune de salvare. Desi, ca om de munte, nu asa se salveaza…
De aceea si autoritatile ce sa le mai zica? Sa-i amendezi nu era o solutie. Si apoi, ma gandesc, cine stie ce se mai intelegea.
Ti-am citit de-a lungul anilor toate intamplarile, niste vremuri in care fiecare isi facea treaba la locul lui, cu raspundere si bun simt. In general se punea problema sa nu-l deranjam pe celalalt…
Pe pariu ca daca erau amendati si scria vreunul de intamplare, se crea o frustrare generala, ca adica cum, ei au vrut sa faca un bine si astia ii amendeaza, ca toti sunt mana in mana. Iti dai seama cate se spun in asemenea situatii. Si jandarmii aceia au superiori, si de mediul acesta se ocupa cineva. Cand vezi cateva sute de comentarii cu injuraturi crezi ca i-ar fi felicitat cineva ca au aplicat legea? Deloc! Pentru ca Facebook-ul pe langa utilitatea sa, a devenit un instrument de presiune pe unele institutii ale statului. Scrie unul negativ de tine, tu iti faci treaba de fapt, agita spiritele, intoarce curentul impotriva ta… si te trezesti intocmind rapoarte pe la Bucuresti cu explicatii. Bati ca ultimul fraier pe la nu stiu cate usi, cand tu ti-ai facut doar datoria. Partea buna prin Bucegi si Valea Prahovei este ca mai sunt pe aici oameni rationali, iar jandarmii si cei de la fondul cinegetic nu se joaca deloc, dau imediat amenzi. Insa, cand vezi chestia cu pusul animalului in rucsac, iti vine sa plangi, nu sa te gandesti la lege si mai stiu eu ce. Cel mai probabil vitelul de cerb este un animal pierdut. Asta putem face, dam in stanga si in dreapta cu petitii, semnam orice ca e la moda, si, de fapt, realitatea e diferita. Daca un om are un porc si il ia ursul, noi facem petitie si ne bucuram pentru urs. Omul poate sa moara de foame. Daca tot ia porci si de prin alte gospodarii, e chiar fain, se jubileaza. Abia cand ne ia propriul porc ne dam seama ca bucuria anterioara, era un fel capra vecinului. Toate manipularile acestea ne-au zapacit, ne-au facut sa gandim aiurea…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E ciudat cum eu, in Bucuresti, am fost invatat (de nu stiu cine, pentru ca nu-mi amintesc), sa nu ating puii de pasare cazuti sau pe cei din cuiburile la care ajungeam, pentru ca era condamnarea lor la singuratate si poate moarte.
Momente intregi de frustrare am trait privind pasarile alea extraordinar de gingase care aveau ceva ce te imbia sa le atingi, sa le mangai. Mi-a luat mult timp sa inteleg ca uneori un ciripit poate insemna si altceva decat un tril de fericire pasareasca ca in desenele animate.
Astazi indraznesc sa ating doar pasarile moarte, poate tot din frustrarile de alta data.
Nu prea stiu de ce am scris asta …
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Cunosc faza cu puii de pasare si eu, de mic. Cred ca toti o stim. Bine, nu cred ca toti, dar aproape toti. Tocmai de aceea cand vezi un pui de ceva… care are patru picioare, e cam mare, stand intr-un rucsac, ramai asa… Il duceau la Zoo 🙂 Uite, s-a pierdut asta micu’, il ducem si noi la Zoo 🙂
Cu pasarile moarte, da, tu ai ingropat corbul, mierla aceea 🙂
Ai scris pentru ca iti pasa si iei mereu atitudine, nu treci nepasator prin viata. Acum, iti dai seama, daca acei oameni de munte au facut altceva, ce mai e de zis… Faptul e consumat, sper sa ne trezim din aceasta vraja a virtualului, si sa vedem ca viata e un pic diferita de ce vedem la tv, pe fb. Totusi, ca sa vezi ce inseamna tupeul sau Facebook-ul, sa ne amintim cand Agent Green a blocat Transfagarasanul. Ceva de genul ba’dar stai ca m-am suparat eu si blochez drumul, gata, nu mai trecem nimeni 🙂 Totul live pe Facebook, ca asa nu se mai poate, murim acolo 🙂 Iti dai seama ca ai sau nu ai dreptate cu transporturile lemnoase, chestiile acestea sunt niste derapaje. Strigi ca tu vrei democratie dar cand ti se nazare, te pui in mijlocul drumului, ca democratia ta nu se pupa cu democratia altuia 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
De fapt, pasarile au un simt al mirosului foarte slab si la ele chiar nu se aplica chestia cu a nu le atinge puii. Cei de la asociatia de protectie a pasarilor de prada deseori introduc pui abandonati de ciuf in cuiburile altor ciufi deoarece pasaeile nu isi dau seama si ii cresc pe toti.
Ceea ce multi fac in schimb, e ca gasesc pe jos pui care deja au pene si nu pot zbura si isi zic „saracu pe asta clar l-au abandonat parintii” si il iau fara sa isi dea seama ca asta e o etapa din viata lor in care isi urmaresc parintii pe jos iar daca se afla in pericol, in mod incredibil, parintii ii pot lua in zbor de acolo.
De aceea puii de pasari trebuie ajutati doar daca se afla in pericol iminent sau daca sunt raniti. Daca sunt gasiti cazuti din cuib, pot fi pusi la loc si parintii se intorc la ei. Am facut asta cu niste pui de ciocanitoare o data si am urmarit familia timp de cateva zile si am vazut ca parintii se intorceau constant sa ii hraneasca.
In fine, nu vreau sa fac pe desteapta ca si eu am fost partasa la greseala cu puii de pasari, comentariul meu are rol pur informativ 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Saru-mana si multumim foarte mult. Invatam unii de la altii si nu trebuie sa fie rusine… nici nu se intelege gresit 🙂
ApreciazăApreciază
Adrian, societatea merge spre RAU spre manipulare si lipsa de educatie din pacate.Ai dreptate insa cine ar trebui sa-si faca datoria nu si-o face (tot din neintelegere si lipsa de educatie).avem legi dar nu sunt aplicate,avem ONG-uri dar nu stiu cum sa-si faca treaba,etc..Parca ne-au luat mintile si nu mai suntem in stare nici sa gindim logic.Am vazut in Bucegi ca orice gaura( un canal,un sant,o piatra lipsa intr-un zid),sunt pline de gunoaie.Am vazut saptamina trecuta o tipa in sandale care s-a udat de la iarba si a scos un servetel din geanta s-a sters pe picioare si a aruncat servetelul pe jos.I-am oferit o punga spunindu-i ca se va mai uda pentru ca nu are incaltamintea adecvata si ar fi pacat sa umple traseul cu servetele. m-a trimis la origini.Ce poti face cu astfel de oameni?.Ma doare sufletul de ce se intimpla dar nu putem face nimic din pacate.O zi plina de fapte normale si placute iti doresc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Spunea cineva ca oamenii nostri de valoare, cei scoliti, olimpicii, sunt toti plecati pe afara si de aceea merge rau prin tara, intrucat astia nu doar ca erau inteligenti dar puteau fi si buni lideri. Stiu si ONG-uri care fac o treaba buna, chiar si Agent Green, doar au facut atatea, insa la un moment dat pierd contactul. Sunt si asociatii care administreaza rational arii protejate, pesteri, ideea este sa-ti faci treaba cat mai bine si nederanjand pe nimeni 🙂 Virtualul e ca un drog, te rupe de realitate si deci de problemele vietii, totul devine mai usor si ne invatam sa gandim cat mai simplu. Gandind simplu, nu mai putem face lucrurile serioase care necesita eforturi.
Si pe Jepii Mari am vazut recent intr-o crapatura langa drum, numai gunoaie, cutie de sandwich-uri, doze. Faza este ca trebuie sa muti o piatra grea ca sa le scoti. Nu stiu, parca ne-am oprit din evolutie si stagnam la un anumit nivel.
Multumesc asemenea.
ApreciazăApreciază
Multumeste-le celor de la WWF sau Agent Green si mai stiu eu ce ONG-uri mult-prea-iubitoare de animale care ii indeamna pe oameni sa ia orice pui de pe drum si sa il salveze cu orice pret. Recent poza cu un pui de urs „salvat” chiar Csibi Magor, sef la WWF Romania. Promovarea unor imagini false si a unor informatii denaturate privind fauna Romaniei nu a dus la niciun progres dar a stors lacrimi si mai ales fonduri sau donatii, bani care ar fi putut fi folositi mai cu folos de specialisti, nu de corporatii ecologiste gen WWF.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aceasta ar trebui sa fie concluzia acestui articol. Din pacate, asa stau lucrurile. De la ce s-a vrut initial, cu protectia mediului, a animalelor salbatice, s-a ajuns la depasirea unor limite incredibile. Proiecte de legi initiate sau actiuni simple demarate de specialisti cu zeci de ani de studii in spate, sunt trase pe linie moarta de teama ca aceste ONG-uri mobilizeaza nu stiu cate persoane impotriva. Practic este un santaj. Ok, si mie imi plac ursii, vreau sa fie protejati, dar ce facem cand se inmultesc pesta masura? Ce facem cu ei, ce ar trebui? Sa spuna ei… Ii inmultim asa?? Cati dorim sa avem? Nu trebuie sa fie o limita la orice specie, un echilibru? Dar. nu are rost sa mai adaug eu ceva, ai exprimat tu suficient de bine realitatea! Multumesc.
ApreciazăApreciază
Total de acord cu tine.
ApreciazăApreciază
Educatia incepe acasa si continua toata viata. Scoala este un factor important in educarea tinerilor. Dar din pacate scoala pe la noi se face doar dupa programa! Presa din Romania, site-urile de socializare, nu fac de cat sa induca in eroare!
Asa ca…..nu ma mira ca ne transformam in „salvatorii naturii”, dar in incostienta noastra si a lipsei de educatie adevarate, facem mai mult rau!
ApreciazăApreciat de 1 persoană