Pesteri si grote din Bucegi (I) …si nu doar atat!

Domeniul speologic al Parcului Natural Bucegi este departe de a fi cunoscut asa cum ar trebui. Sunt munti in care nu s-au facut cercetari, sunt pesteri inchise cu bolovani uriasi cazuti in urma cutremurelor, sau altele care isi asteapta descoperitorii…nu neaparat pe mine 🙂 dar cred ca nu m-as supara 🙂

Nu stiu cate pesteri sunt in Bucegi, in unele carti de specialitate se vehiculeaza un nr. intre 35 si 40. Cu siguranta sunt mai multe iar nr. grotelor este probabil triplu.

Mai intai sa spun ce consider eu o pestera. Speologii tin cont de anumite caracteristici cand denumesc o cavitate in stanca drept pestera. Importanta este mai ales lungimea care trebuie sa depaseasca parca 6 metri.

Bunaoara, speologi renumiti au denumit o cavitate lunga de vreo 12 metri drept Pestera Tunelul Apelor. Multi au cautat-o si o vor cauta in zadar pentru ca este un mare nimic. Sa va spun si unde este. Ajungi in fata intrarii Pesterii lui Bogdan. Imediat in stanga intrarii este o deschizatura, posibil sa aiba vreo jumatate de metru patrat. Intri pe burta ca altfel nu ai cum si mergi asa…si asta e, adica nimic. Este un fel de viziuna…prin urmare eu nu-i spun Pestera, nici macar Grota, ca si cu altele asemenea le ignor. Cum mi se pare mie…daca pare putin interesanta ma opresc daca nu, nu.

Astazi prezint cateva imagini cu grote si pesteri, naturale si artificiale:

Tunel artificial, fotografie nepostata pana in prezent, aflat la o extremitate a muntelui

Pestera in Muntele Zanoaga

Tunelul din Cheile Tatarului considerat gresit de catre majoritatea ghizilor si montaniarzilor drept Pestera Ursului.

O pestera mica, binecunoscuta, in muntele Diham

Grota de 10 metri, inaltimea medie 1,60m…in muntele Jepii Mari

Grota de circa 8 metri in Padina Crucii

Grota in muntele Batrana

Pestera in muntele Vanturis

Pestera Bogdan

Avenul Nou, de peste 15 metri in muntele Babele

Avenul din Cimitirul Elefantilor

Pestera din Piciorul Babelor

Pestera din Capul Vaii Obarsiei…pentru mine este doar o grota

Pestera cu 2 intrari din muntele Lespezi

Cavitatile din imaginile 5,6,7, 8, 10a si 12 sunt descoperite de mine, alaturi de o Pestera unde am gasit o vulpe strivita de o stanca, precum si de o pestera cu sala, cu o lungime de 25 metri, ambele existente in muntii Sinaii. Grote stiu multe…

La acestea se mai adauga o Pestera in muntii Dichiului, etc…voi publica poze si inregistrari video in aceasta vara.

Pe langa cele gasite de mine si a caror localizare exacta probabil nu o voi scrie vreodata, mai sunt in Bucegi urmatoarele: Pestera Ratei, peste 6000 metri, nevizitabila teoretic, cunoscuta Pestera a Ialomitei, Avenul din Vanturis, Pestera Onicai, Pestera Pustnicului, Avenul Haiducilor, Avenul din Bucsoiu, Pesterile din muntele Tataru, Pesterile din Tiganesti, Pesterile din Ciubotea, Avenul din Coltii Tapului, Pestera Coteanu, Pestera din Bucsoiu, Pestera Horoabei, Grota Haiducilor de la Coltii lui Barbes, Grotele din muntele Jepii Mici situate departe de orice poteca sau traseu turistic. Grotele din Cheile Rateiului considerate in unele carti pesteri si numerotate in teren cu vopsea sunt niste…nimicuri, nu sunt pesteri ci mici grote de maxim 3 -4 metri lipsite de interes.

La cele enumerate se mai pot adauga 13 barloguri de ursi existente in stanca. Acestea pot fi grote sau pesteri. Probabil nu voi sti pentru ca daca ursul miroase ca a intrat om in barlog nu mai revine…deci l-am lasa fara casa.

Dupa aprecierea mea, pesteri si nu grote, nedescoperite, ar trebui sa mai fie in zonele muntilor Batrana, Tataru, Jepii Mari, Cocora, Vanturis. Dispunerea stratelor, locul de iesire la zi al unor paraie, arata existenta foarte posibila a unei pesteri mari in amfiteatrul Jepilor Mari, la o anume altitudine…pentru exemplu. Ca si observatie, cea mai lunga pestera gasita de mine are zeci de metri. In fata acesteia am plantat acum ceva ani mai multi copaci, molizi si brazi.

In timpul ultimei excursii, in aceea in care am scris de Sfinxul Unicorn sau Uriasul, eram la un moment dat la sute de metri distanta de cel care ma insotea. Am vazut un horn, o despicatura lunga inclinata la 45 de grade. In contrast cu totul din jur, hornul avea putina zapada. Cum in el nu batea soarele, poate prin aprilie sa ajunga razele si acolo, m-am oprit sa privesc mai bine. La circa 5 metri distanta era un copac, un foios si nu un conifer care se dezvolta bine, ferit de vant intre peretii hornului. Mai sus de acesta pe acelasi plan inclinat si la alti metri distanta era o stanca uriasa intepenita intre acesti pereti. Parea ca trebuie doar impinsa ca sa se rostogoleasca. Cu ceva efort te puteai strecura printre stanca si perete, agatandu-te de colturi stancoase. In spatele stancii se ghicea un loc de plat care continua peste 5 metri pana la un tavan…de jnepeni. Deci deasupra hornului erau jnepeni care acopereau ca un tavan acel loc plat. M-am uitat la stanca intepenita si m-am gandit ca o fi in echilibru instabil de cine stie cat timp…si daca vine la vale peretii hornului sunt prea stramti ca sa ma feresc. Locul plat de deasupra stancii ma atragea…asa ca am observat stanca mai bine, am pasit pe pietre si iarba uscata, m-am apropiat de copac…si aud un zgomot de dincolo de stanca. Din cauza copacului nu se vedea ce este, dupa zgomot era…un animal mare. In afara de urs sau ras nu avea ce sa fie pe acel loc plat. Problema era ca animalul nu cred ca avea pe unde sa fuga din acel loc…probabil ar fi sarit pe mine. Asa ca am coborat, am facut cateva fotografii ca sa gasesc o cale de a ajunge deasupra dupa ce as fi gasit un punct panoramic. Posibil ca zapada sa se tot fi rostogolit de la urcarile/coborarile animalului, de aceea era putina. Cine stie ce era…nu ma gasea nimeni pe acolo 🙂 Eu inclin sa cred ca doar un urs ar fi stat acolo, rasul ar fi gasit ceva mai putin spatios. Mai revin eu pe acolo fara doar si poate…

Cam asa imi umplu timpul liber uneori, cu tot felul de ciudatenii…am o lista lunga si nu ma plictisesc niciodata. Bine, mai am inca o preocupare: il plimb, ma joc cu el, il pup, il schimb, i dau sa manance celui mic…care este adorabil. Daca lipsesc prea mult plange, cand vorbesc cu el se bucura, da din maini si picioruse, rade, intoarce capul cand il strig. Are o putere…doctora s-a speriat cand l-a vazut asa voinic 🙂 Asculta atent, ridica mirat din sprancene, i arat biberonul imediat intelege ca este al lui 🙂 Am zis ca-l voi duce cu telecabina pe Platoul Bucegilor cand va fi ceva mai cald si el mai maricel…este cam devreme la 2 luni si ceva. Este si un mic smecheras, cand crezi ca a adormit de fapt nu a adormit, deschide ochii 🙂

Apoi am propus un traseu de alergare montana cu plecare din Azuga prin muntii Baiului spre Valea Doftanei pe un drum de legatura amenajat in anii’60. De acolo vedem noi 😉 ori ajungem in Campina ori in Comarnic…ma duc cu prietenii de maratoane, pe unul deja l-am „speriat” ca fugim pana nu mai putem si ne intoarcem…vedem noi cand. Bineinteles ca lucrurile nu stau asa, la intamplare nu merg pe undeva, ci pe un traseu prestabilit cu timpi si variante 🙂

In urmatoarea perioada voi reveni cu stiri electorale interesante, eu am ras vreo doua zile de unele aspecte, de ce pot debita unii oamenii, de ce inteleg ei. Se spune ca gratuitatile pe instalatiile de transport pe cablu din Sinaia sunt oferite pentru ca sunt mai multe tabere care se dusmanesc. Si ca fiecare tabara ofera gratuitati in speranta atragerii sustinatorilor celeilalte parti. Pana aici nu este cine stie ce. Dar scopul atragerii ar fi altul, nu obtinerea de voturi cum s-ar crede…ci, sa vina cat mai multi sustinatori ai taberei adverse pentru ca acum se schiaza destul de dificil, zapada este grea si poate isi rup mainile si picioarele si nu mai merg la vot :)))) Este o prostie evident 🙂

Trebuie sa mai scriu ceva despre Drumul Granicerilor existent pe ramura vestica a Bucegilor, sa pregatesc o mica expeditie cu jandarmii printr-o zona salbatica, va fi ceva interesant.

21 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Mihaela C.P. spune:

    Ce viata frumoasa ai, te invidiez :), toata ziua plimbare , singura ta problema este alegerea unui traseu .

    Apreciază

    1. De ar fi mereu asa ce bine ar fi…sunt si zile in care nu am cum sa fiu invidiat. Dar imi iau revansa :))

      Apreciază

      1. Geana Sebastian spune:

        Sa sti ca sunt si jandarmi montani (ghizi ,salvamontisti,instructori) in randul lor care stiu foarte bine muntele si au salvat ,ajutat si indrumat o gramada de asa zisi oameni de munte care se dau cunoscatori ! Si intotdeauna se vor oferi sa ajute neconditionat! Au cursuri si experienta in domeniul montan ! Intra pe site-ul Jandarmeriei Montane Romane !

        Apreciază

        1. Bine ma’ Sebi, daca tu zici :)) Dar sa stii ca nu m-am indoit de asta 🙂 Sunt un obisnuit al acelui site, mai vorbim 🙂

          Apreciază

  2. supernaturalvibes spune:

    Hm…cand ai spus „jandarmi”,s-a dus tot farmecul.Nu stiu de ce…

    Apreciază

    1. Pai de ce? Trebuie sa invete si ei despre anumite zone 🙂

      Apreciază

      1. supernaturalvibes spune:

        Nu suna DELOC bine.Echipamente,ATV-uri,oficialitati…Ma rog,sper sa ma insel.End of transmission…

        Apreciază

        1. Nu va fi asa…zona este greu accesibila, stanci uriase, apa, este dificil de mers, nu este semnal la telefon…

          Apreciază

        2. Geana Sebastian spune:

          Afla ca te inseli !

          Apreciază

          1. Sebi, era vorba de o deplasare cu Eugen si altii de la Jandarmeria Montana, nu de la voi, in zona Cascadei Vanturis. Supernaturalvibes nu are o parere buna despre anumite institutii ale statului, nu stiu, poate are el un motiv.

            Apreciază

    2. Geana Sebastian spune:

      De ce ?

      Apreciază

  3. cica in bucsoiu sunt 2 pesteri :D… pestra 1 cica ar iei in partea cealalta a muntelui…
    avenu de aur e interesant rau… 😉

    Apreciază

    1. Da, mereu am cautat sa vad cascadele din aven, nu am avut noroc, poate anul acesta 🙂

      Apreciază

  4. Silving spune:

    Interesant, desi recunosc ca nu m-as baga in vreo grota din aia :D.Dar ma fascineaza din afara.

    Apreciază

    1. Nu este niciun pericol, altfel nu as intra 🙂

      Apreciază

  5. criscar50 spune:

    In afara pesterilor arhicunoscute,mai stiu si eu unele grote,intrari de tunel…dar inventarul tau(si se pare ca mai ai surprize) e coplesitor!///Cascadele din aven…suna fascinant!!!///V-am vazut „Smecherasul”(in „7 Situatii”),nu-ti mai poti lua privirea de la el,sa nu fie de deochi(asa se spune,dar eu nu cred in chestii din astea oculte)

    Apreciază

    1. Crisan, cat m-am straduit sa prind cascadele nu am reusit…sunt si departe, trebuie sa urci o mare parte din Bucsoiu…dar vine si vremea lor 🙂 Iar cel mic stie cum sa-si ceara drepturile 🙂 nu prea cred eu in deochi 🙂

      Apreciază

  6. dorel spune:

    salut as vrea sa te intreb despre pesterile acelea cu uriasi e adevarata chestia sau e abureala? mersi

    Apreciază

    1. De regula nu ma pronunt decat dupa ce am mai multe premise pentru a trage o concluzie. Dar pesterile acelea nu le-am vazut…sunt urme ce arata munca unde s-a folosit o forta mare, insa nu se poate spune ca au fost uriasi. Povestile cu Bucegii sunt fictiuni in mare parte, dar mai exista si acea mica parte…

      Apreciază

  7. marius-adrian spune:

    Linga pestera lui Bogdan mai este una mica,unde au birlogul ursii din Sinaia,care este mai incapatoare ca cea a lui Bogdan.Ar putea fi puncte de atractie pentru turisti.Insa cind te gindesti la lipsa de educatie a lor(turistilor) mai bine nu.Trebuie sa facem educatie si eu am propus si primariilor si statului un sistem:CONSTRINGEREA DEPLIN ACCEPTATA.Intrebare: vrei sa traiesti intr-o tara curata? raspunsul nu poate fi decit DA.Atunci pentru o hirtie pe care o arunci pe jos platesti 1000 ron.Ai dreptul sa faci mizerie dar platesti.De aceea apreciez mult,ce faci tu.Apropo de drumul din Azuga spre Campina pe Baiului.Stii ca se fac curse cu masini off-road si se ia 1000 euro de persoana?.A ajuns poluarea si acolo nu numai pe Bucegi.

    Apreciază

    1. Da, mai bine sa ramana asa, mai putin cunoscute. Foarte faina initiativa ta, subscriu 🙂 Si eu as vrea sa-i vad pe altii platind pentru poluarea mediului, poate ai vazut ultima realizare…Garda de Mediu a acoperit un agent economic dar un alt control superior l-a prins si l-a amendat. Daca erau destepti acopereau gunoaiele dar cand aplici legea te crezi atotputernic. Nu stiam ca se fac curse si pe Baiu,pai, tot vor unii de ceva vreme sa traseze drumuri prin toate cotloanele muntilor. Ma bucur insa ca nu mai sunt fonduri, ca distrugeau si acel munte! Multumesc Marius! Super conceptul, ideea, si o repet: CONSTRANGEREA DEPLIN ACCEPTATA! 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.