1 ianuarie: Statistici si Proiecte, Directii si Atitudini

LA MULTI ANI, DRAGI PRIETENI AI BLOGULUI BUCEGI NATURA 2000!

Va doresc ca anul 2014 sa va intreaca asteptarile…

Cat despre ce anuntam ca va fi „altfel” pe acest blog, va invit sa cititi ceva mai jos. Mai intai, statisticile trimise de WordPress. In aceasta zi, 01. 01.2014, s-a pasit in alta suta de mii de vizualizari. Cred ca in 2014 blogul va atinge un milion de vizualizari. Asta o spun asa, in loc de introducere. Niciodata nu s-a pus problema vreunui scor, publicitate sau altceva…

I. Statistici:

Cei mai activi comentatori in 2013, pe acest blog, au fost, potrivit WordPress:

 • 1 Camelia 451 comments
 • 2 un.bolovan 211 comments
 • 3 criscar50 165 comments
 • 4 mariana 154 comments
 • 5 supernaturalvibes 103 comments

The Louvre Museum has 8.5 million visitors per year. This blog was viewed about 250,000 times in 2013. If it were an exhibit at the Louvre Museum, it would take about 11 days for that many people to see it.

In 2013, there were 259 new posts, growing the total archive of this blog to 1,208 posts.

The busiest day of the year was August 23rd with 7,327 views. The most popular post that day was Mafia din Busteni vs. Statul Roman: 3-0! Vandalii au smuls cu jeepul bariera ce inchide drumul spre Babele! Autorii morali? Doi politicieni iresponsabili! .

That’s 104 countries in all!
Most visitors came from Romania. The United States & Germany were not far behind.

Se mai observa cate articole s-au publicat in 2013, ca in ziua de 23 august au fost cam 7300 de vizualizari, nr. de vizualizari pe anul 2013, precum si 104 tari din care au provenit cititorii…

V-am mai spus eu ca nu exista in Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi un alt site, blog, mai vizitat ca acesta. De retinut ca WordPressul nu contorizeaza propriile mele vizite. Deci pot sa intru intr-o zi de o mie de ori, ca nu se contabilizeaza. Am mai zis 🙂

3

II. Proiecte

Anul 2014 este anul proiectelor. Sunt implicat in alcatuirea multor proiecte ce tintesc atragerea de fonduri europene. Sunt consultant, consilier, expert pe probleme de mediu in diferite proiecte ce se vor desfasura in Parcul Natural Bucegi si nu numai, in domeniile Mediu si Turism.

In afara de acest lucru, ce sper eu ca va fi incununat cu succes, va prezint astazi si un proiect la care va fi nevoie de sprijinul cat mai multor oameni. Si la celelalte va fi nevoie, dar la acesta cu atat mai mult.

Este adevarat, sunt unul dintre cei mai buni cunoscatori ai Bucegilor, nu este o lauda, ci o realitate. Stiu ce merge si ce nu merge ca si investitie, cunosc oamenii si locurile, stiu ce este real si ce nu este. Am sapat prin Bucegi, am intrat prin pesteri, am facut atatea incat nici nu pot sa le spun, dar asta doar pentru a cunoaste acest munte. Evident, invat zilnic, si la batranete voi fi Wikipedia Bucegilor 🙂 🙂 🙂

Proiectul de care va spun este in mintea mea de cand parintele Ioanichie Soncutean a inceput sa ridice schitul Sf. Ana. Se intampla prin 1995, eram in primul an de liceu. Schitul, insa, a fost finalizat abia in perioada 2008-2010.

Intotdeauna am fost contrariat de ridicarea acestui schit. Pentru ca acest schit nu are, in afara de nume, legatura cu fostul schit Sf. Ana. Acesta din urma a existat la baza Stancilor Sf. Ana si a fost intemeiat de aceia care au fugit din calea turcilor, dupa caderea Constantinopolului (mai, 1453). Schitul a fost edificat in anul 1453, potrivit datelor de la manastirea Sinaia, si a fost o constructie mica. Acest schit este prima constructie religioasa a Vaii Prahovei. Ortodoxismul in Valea Prahovei acolo s-a nascut.

Ei bine, noul schit Sf. Ana se afla la circa 2 km de Peretele cu Icoane de la Stancile Sf. Ana, locul de odinioara al fostului schit. Noul amplasament nu are nicio legatura cu istoria monahala, comună este doar denumirea de Sf. Ana.

1Actualul schit

Desi locul initial este plin de marturii istorice, inscriptii si picturi, si orice om interesat stie ca acolo a fost leaganul ortodoxismului in Valea Prahovei, intreaga zona de la Stancile Sf. Ana este azi in paragina, este un loc unde oricine poate face ce pofteste. Personal, am fost deranjat de aruncarea in anonimat a primului loc monahal al Vaii Prahovei.

Nu vreau sa intru in detalii prea mult…in perioada 2004 -2006 am purtat discutii cu cei de la Patriarhie, am primit si cand traia Patriarhul Teoctist o adresa de la el pe aceasta tema…mi-au cerut dovezi. Cand am alcatuit un studiu presarat cu dovezi din manastirea Sinaia si cu nume de calugari, Patriarhia nu mi-a mai raspuns. I-a deranjat adevarul, banuiesc eu.

Anul trecut, in 2013, cu sprijinul mai multor autoritati si oameni credinciosi, a fost restaurata icoana de la Stancile Sf. Ana, a fost un articol amplu publicat pe blog. Restauratorul picturii a mentionat ca ultima repictare a avut loc in anul 1905, dar erau culori de dinainte de anul 1900. Nimeni nu stie cand s-a pictat prima oara acea icoana. Nimanui nu i-a pasat de acest loc religios si toti s-au concentrat pe schitul din apropiere de Cota 1400.

2Urme istorice la vechiul loc al schitului

Intotdeauna am fost de parere ca trebuie ridicat un schit la baza acelor stanci, pe locul original, si nu in alta parte. In data de 29.12.2013 urcam spre Cota 1400 cu niste prieteni. Am intalnit pe unul dintre ucenicii parintelui Ioanichie. Acest calugar l-a avut drept duhovnic pe parintele Ioanichie, inca de prin anii 1980…

Ei bine, calugarul ne-a spus niste lucruri pe care eu le aveam fixate in minte de multa vreme. Dumnezeu i-a pus vorbele potrivite in suflet si acestea, o data spuse, au rodit in toti aceia care ascultau. Ce spunea el?

„Trebuie ridicat un schit, jos la Stanci, acolo trebuia de la inceput!”

Asadar, ne-am propus sa ne interesam de statutul juridic al terenului, de avize si aprobari, de acceptul Patriarhiei…apoi dupa obtinerea actelor sa fie gasiti si banii. Evident, acolo trebuie o constructie redusa ca dimensiuni, sa se integreze in peisaj. Nu sunt adeptul ridicarii de biserici asa oriunde, dar aici trebuie una, este mult mai justificat, de care sa se ingrijeasca 2-3 calugari.

Asta doream sa va aduc la cunostinta: in 2014 vor trebui incepute demersurile de ridicare a unui schit la baza Stancilor Sf. Ana. Vorbele calugarului erau parca aceleasi cu cele din mintea mea. Va reamintesc ca acel loc istoric este la indemana oricui si ca de data recenta, din nou au fost mazgalite cu vopsea imprejurimile… Viata monahala la baza acestor Stanci a continuat pana in perioada razboiului de independenta 1877-1878, cand in acel loc era atestat pustnicul Inochentie, vizitat de personalitatile politice ale vremii.

III. Directii si Atitudini

Blogul Bucegilor va ramane calibrat pe protectia mediului, cu scopul direct de a face mai departe lucruri folositoare pentru mediu si turism. Este un an in care investitiile in Bucegi, adica acele proiecte aplicate haotic, par a lipsi, pentru ca nu sunt bani. Vremurile cand unii se lafaiau pe bani publici si risipeau banii pe tot felul de prostii, de genul locatii ridicate in 2012 si inchise in 2013, ce au necesitat costuri de circa 20 miliarde lei vechi fiecare…s-au cam dus.

Nu mai sunt bani de risipit aiurea. Poate ca mai vor cate unii sa fure si vor mai face unele chestii, dar nu va mai fi la fel ca in alti ani. Acum, cine obtine fonduri europene traieste, cine nu, da inapoi mult sau dispare…

In plus, reprezentantii legii au intervenit, sunt dosare penale, o multime de amenzi, multe altele. In 2014 este destul de periculos sa mai faci prin Parcul Natural Bucegi ceea ce iti trece prin minte. Administratia Parcului vrea sa introduca o taxa de vizitare, pe care eu o vad drept o masura civilizata si benefica pentru aria protejata. Soferii de jeepuri au inceput demersurile pentru constituirea unei asociatii. Au fost prinsi braconieri; un om al legii din Valea Ialomitei este cercetat pentru diferite fapte…in tot ce s-a intamplat in unele locuri prin Bucegi, un mic rol l-a avut si acest blog. Altii scriu vorbe, noi prin Bucegi am presarat fapte…si cu ajutorul lui Dumnezeu vom mai face multe altele.

Asadar, in 2014 nu mi-am propus conflicte cu nimeni. De o perioada, putini au mai fost luati la tinta pe aici. Acum, in 2014, este ocazia potrivita de a se mai face ceva si pentru acest munte pe care noi, romanii, l-am mostenit de la alti inaintasi si pe care trebuie sa-l redam cat mai bine si generatiilor viitoare. Traind momentul si prinsi in valtoarea unei societati ce evolueaza in degringolada, scapam din vedere faptul ca in spatele nostru ramane ceva, bun sau rau. Ziua trece, actiunile, vorbele, gandurile raman undeva, nu ramane nimic, zero sau vid, cum poate gandim in sinea noastra. Anumite evenimente sau lucruri se produc la o scara pe care mintea umana nu o intelege suficient, nu exista coincidente si intamplari, exista doar fapte produse cu un rost, bazate pe ceva.

Pe acest blog, s-au adunat in timp niste oameni extraordinari, pe toti ii leaga Bucegii. Oare de ce? Ce au acesti munti asa de atractiv? Simtiti, stiu, dar nu puteti explica…poate ca matricea, originile 🙂 Unii sunteti rude cu fosti angajati ai Casei Regale, lucrati in Bucegi sau aveti la baza formare religioasa. Mai sunt aceia care au venit in Bucegi de cate ori au reusit, pentru ca au simtit chemarea muntelui…nu drumetia si ruptul picioarelor pe pantele muntelui, cum au spus cate unii, nu privitul peisajului i-au facut sa vina.

Nevazute, niste fire ale Constiintei te leaga de Bucegi. Cand ajungi in anumite locuri din acest munte si stai singur sa aprofundezi, sa te gandesti la viata si altfel, iti apar niste exprimari pe care le respingeai cu scepticism: „Parca este ceva!”, „Nu-i asa ca este ceva?!”. Simti ceva dar nu stii sa spui, pentru ca mintea nu are pe ce sa aseze noul sentiment. Te rogi la Dumnezeu sa te lumineze, daca tu crezi ca este ceva 😉

5

In niciun caz piramide sau ca te duci prin munte pana in Tibet si Egipt. Stiti ca in noi vorbesc multe voci, nu o poti descoperi pe aceea reala imediat, pentru ca suntem prinsi in lume si in obiceiuri care nu au nicio treaba cu adevarul. Nu traim doar pentru burti, bani, putere si condus alti oameni…mai avem si alte lucruri de facut in viata. Este greu de dezbatut sau scris pe acest subiect, deoarece in cuprinsul Bucegilor, si nu numai, au fost semanate nebunia si ratacirea, acum oricine cu ceva dictie poate trage dupa el 2-3 persoane si asa deturneaza adevarul. A vorbi despre anumite lucruri va fi doar o alta forma de nebunie…

Raman valabile si in 2014 regulile de comentare pe acest blog, afisate la rubrica „Despre Mine”. Imi scria cineva prin noiembrie, deranjat ca nu-i postam comentariile, ca nu am auzit de libera exprimare 🙂 Aici nu este libera exprimare in sensul dorit de fiecare, care cum i se pare. Este absurd sa invoci dreptul la libera exprimare cand nu ai identitate reala si injuri pe altii. De asemenea, aceeasi linie va fi mentinuta si cu zicerile unora, menite a arunca in ridicol opiniile celor ce scriu pe aici, a semana scandal sau a lovi in terte persoane publice. Deseori am spus ca unele lucruri sunt cum mi se par mie, dar ofer suficiente detalii ca oricine sa traga propriile concluzii. Ma duc si eu cu oistea in gard, dar mai si revin, nu o tin asa, ne mai revenim si noi 😉 Asa este firea umana!

7

Ma intalnesc pe strada uneori cu aceia care scriu prostii pe aici si pe care le vad doar eu si ei. Doar nu credeti ca scriu prea multi aiurea. Scriu tampenii, oameni cu care am fost prieten, am lucrat impreuna…care se straduiesc sa vada cu totul altceva. Eu ii stiu pe fiecare in parte, mi-e rusine sa le spun ca sunt doar niste oameni ce isi pierd timpul de pomana. Un prieten din presa scrisa spunea acum cateva luni, anonim evident, ca se va afla ca eu sunt platit ca sa scriu pe blog 🙂 Adica pe mine ma plateste cate cineva sa scriu despre altcineva 🙂 Nu s-a putut desprinde de ideea ca nici macar ipoteza nu poate fi luata in considerare, pentru ca unii chiar asa functioneaza, ca niste tonomate in care bagi bani si ei scriu la comanda. Este plina asa-zisa presa de treburi din acestea…de aceea se orienteaza oamenii spre Facebook si bloguri, sunt surse ce devin mult mai credibile.

Mai spunea ca fanii mei vor fi dezamagiti sa afle asta 🙂 🙂 Bietul de el, pai eu sunt vreo vedeta, fac ceva extraordinar ca sa am fani? 🙂 Eu cunosc oameni si imi urmez crezul de a face ceva pentru mai multi. Unii lucreaza ca ingrijitori pentru copii, altii sunt profesori, etc, fiecare trebuie sa facem ceea ce stim. Dar sa facem, nu sa trecem prin viata asa ca insectele…Unii nu vor intelege niciodata ce film ruleaza pe acest blog. Ii roade invidia, ii roade prostia, nimicnicia…De aceea, nici nu le tai bilete 🙂 🙂 Ma refer la aprobarea comentariilor.

Insistam in 2014 pe altceva. Nu mai tindem sa demonstram ilegalitati, pentru ca se vor petrece la scara mai mica decat in alti ani. Consider ca in acesti ani am reusit sa determinam unele institutii sa lucreze impreuna. In prezent, sunt mult mai pregatiti si vor gestiona destul de bine unele situatii. Nu sunt bani de furat, nu sunt nici proiecte de aplicat prin Bucegi la scara mare…si nu are rost sa ne pierdem timpul cautand si urmarind pe oricine. Trebuie facut acum cat mai mult cu bani europeni. Mai scriem despre natura, mai facem si alte lucruri prioritare, dar in 2014 nu mai smulge nimeni bariera de la Piatra Arsa, ca exemplu… Institutiile statului si-au facut datoria.

6

Dusmanii de ieri sunt prietenii de astazi. De la „il prindem si il aruncam pe munte prin vreun cotlon”, azi ne salutam cordial. Nu pentru ca le este teama, ci pentru ca incet-incet si-au dat seama de adevar, toti se obisnuisera cu ilegalitatile, era o rutina, nimic important. Insa ei aveau alte atributii…acum sunt constienti de rolul lor in Parcul Natural Bucegi.

Sanatosi sa fim, ca mereu va fi loc de fapte bune in Bucegi! 🙂 Mai si invatam unele lucruri…

Este bine! 🙂

26 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. un.bolovan spune:

  La multi ani, Adrian!! La multi ani, BucegiNatura2000!
  Interesant proiectul cu un schit la stanci, foarte interesant si foarte greu de facut imi pare. Maretia acelor locuri trebuie pastrata nealterata, un schit va trebui sa se incadreze perfect in peisaj, cred eu si va trebui sa aiba o arhitectura aparte, locul fiind destul de mic.

  Apreciază

  1. La Multi Ani tuturor bolovanilor 🙂 Ii salutam pe toti, pe oriunde ar fi ei 🙂
   Nu este nimic greu, daca acel lucru Ii place lui Dumnezeu. Greu este sa gasesti slujitori ai Domnului care sa se ocupe de acel loc. Asta mi se pare mie dificil. Sa fie acolo un om cu frica LUI, nu sa se inchine la zeul Ban.Eu am crezut si mai cred,oarecum, ca rolul Bisericii nu este de a ne face sa cumparam lumanari si sa donam bani, ci este acela de a ne invata pe noi cum sa ne apropiem de Dumnezeu. Preotii, calugarii, trebuie sa fie mult mai umili, nu cu burtile si masinile la vedere, sa-i caute pe enoriasi pe acasa, sa le vorbeasca, sa-si faca un program anual, sa treaca pe la cate o familie si sa le mai spuna despre Dumnezeu.
   Iti dau exemple de oameni ai Bisericii pe care eu ii apreciez. Pe parintele Tanase Benone il cunosti, un om extraordinar. Pe aici au scris: Amos, apoi cineva de la manastirea Sinaia, cat mai ales fratele Ninel. Tu ai vazut cum scriu acesti oameni. Este clar ca in ei exista Duhul Sfant, nu poti scrie daca nu simti.
   Intai voi face o scrisoare Patriarhiei, trebuie intrebat pe la Primarie, pe la Administratia Parcului, pe actualul staret de la schitul Sf. Ana, la manastirea Sinaia, etc. Ideea exista, materializarea ei va fi problema.
   Spatiul de la Stancile Sf. Ana este suficient, credinta unora ar trebui sa ne ingrijoreze 🙂 Credinta nu se masoara in dimensiunea bisericii 🙂 …stai sa vedem ce spune Patriarhia 🙂

   Apreciază

 2. supernaturalvibes spune:

  TREI !!!…DOI !!!!…UNU!!!!…HAPPY NEWWWW YEARRRR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Eh,undeva trebuie sa fie si la ora asta o trecere intr-un nou an 🙂 🙂 🙂 🙂

  Apreciază

  1. La Multi Ani, SNV 🙂 Vezi ca ti-am trimis o vorba 🙂 🙂
   Sa ai un an foarte bun! Sa ramai la fel de (ne)bun 🙂
   Multumesc!

   Apreciază

 3. mihai spune:

  la multi ani. sa duci blogul mai departe si sa ai cati mai multi vizitatori.Si eu sunt de acord cu ridicarea unui schit la stancile sf.ana si vreau sa ajut si eu cu ce se poate chiar sa ajut la ridicarea schitului ca forta de munca,sa ma anunti daca se face ceva.Inca o data un an plin de bucurii.

  Apreciază

  1. Hei, hei, usurel 🙂 Inainte de a ne sufleca manecile, ne dam parul din ochi ca sa vedem mai bine 😉 Nu ne apucam asa de un lucru sub impresia momentului. Analizam, tragem concluzii, intoarcem opiniile pe toate partile, si cate nu mai sunt 🙂 …abia dupa aceea, daca vrea Dumnezeu… Stii cand vedem ca vrea? Cand totul decurge fara cusur.
   Te anunt, iti dai seama 🙂 Multumesc, Mihai, sa aveti si voi un an cat mai bun, cu cat mai multe impliniri.

   Apreciază

 4. Felicitări pentrurezultatele bilanţului wordpress.
  Un An Nou mai bun ca cel care tocmai a plecat!
  La mulţi ani ţie, Oanei şi celor doi voinici ai voştri !

  Apreciază

  1. Va multumesc si va asigur de toata consideratia. Bilantul wordpress ca bilantul, sunt si altele mai importante 🙂
   Multe realizari sa aveti in 2014. Saru-mana si toate cele bune!

   Apreciază

 5. dolly spune:

  La multi ani!Interesanta idee de reanviere a unei vetre de rugaciune!Daca e vrerea Lui Dumnezeu,cu siguranta se va face intr-un mod miraculos .Toate sa fie de bun augur in acest an,tie si celor dragi ai tai.

  Apreciază

  1. Trebuie gandit foarte bine totul dinainte. Nu sa ne trezim ulterior ca am pus umarul la o „fabrica de bani”, la ceva care nu va avea decat teoretic legatura cu Dumnezeu. A se vedea Manastirea Caraiman, unde oameni inimosi au participat la ridicarea bisericii mici din lemn si acum privesc cu uluire la ce exista in acel loc…
   Exista riscul ca peisajul sa fie afectat, exista riscul sa se ridice tot felul de spatii de cazare pentru „dreapta credinta”,evident…mai vedem, intai o sa adresez o scrisoare Patriarhiei, o public si pe blog, le scriu in ea ca nu prea se simte influenta Bisericii in societate, ca nu prea lucreaza pentru Dumnezeu. Eu nu stiu la ce le tot trebuie atatia bani devreme ce au ales o alta cale…lasa ca le zic eu cateva si vedem cum vor decurge lucrurile.
   Va multumesc pentru gandurile frumoase! Saru-mana si 2014 sa fie mai bun pentru toti.

   Apreciază

 6. dolly spune:

  O constructie cum e Schitul Par.Onufrie din Postavaru,unde doar cativa credinciosi mai trec pragul cu ocazia hramului ,altfel…pauza.Lumea cauta spectaculosul nu saracia crunta in care se zbate Parintele. Unii, din curiozitate vin sa mai vada relicve de Sfinti vii. Lipsa de oameni cu Duh bun ,care sa faca fapte bune, acolo unde chiar trebuie facut ,cel mai mic efort!

  Apreciază

  1. Nici asa nu ar fi bine sa fie. Trebuie ceva estetic, sa fie un reper turistic-religios, fara opulenta, ceva de bun simt, sa te poti reculege in liniste, sa poti asculta slujba in acea poiana pe banci… Cred ca doar un om cu har poate ridica ceva la Stancile Sf. Ana. Daca-l gasim 🙂 Va fi greu, pentru ca in ziua de azi credinta a devenit o afacere.

   Apreciază

 7. criscar50 spune:

  Fie ca Noul An sa insemne trepte pt. implinirea proiectelor initiate in SPIRITUL „BUCEGINATURA 2000”, blog-ul care aduna gandurile legate de aceste legendare, mirifice locuri, blog-ul drag multora, blog-ul (indraznesc a spune) NOSTRU! MULTI si BUNI ANI!

  Apreciază

  1. Asa sa fie, Crisan. Sa ma mai astepti si in acest an, sus, dupa Vertical Trail Race 🙂 Blogul a fost mereu „AL NOSTRU”, dar unii si-au dorit scaune mai in fata sau mai mari, nestiind ca aici sunt toate la fel. Astfel ca s-au trezit tot in picioare 🙂
   La Multi Ani sanatosi!
   Multumesc 🙂

   Apreciază

 8. Elena Rizea spune:

  La multi ani Adrian! Sa ai un an cat mai bun si multa sanatate si putere de munca!

  Am fost la munte, am vizitat Schitul Sfanta Ana,am fost si la Stana Regala si mi-a placut, l-am cunoscut si pe Marius-patronul de la Stana Regala, am stat un pic de vorba cu el,mi s-a parut ca si el ar face ceva pentru tara asta daca ar avea un lider sa il urmeze…

  Mi-e asa de neplacut la vedere peisajul dezgolit de falnicii brazi,cand eram de-o schiapa asta ma impresiona cel mai mult la munte-maretia brazilor si mirosul lor patrunzator…acum insa nu mai e la fel…

  M-am gandit mult la tine cat am fost prin locurile acelea, ale tale,dar si ale mele dupa cat le iubesc de mult,am povestit prietenilor despre blogul tau si cat te zbati tu ca sa schimbi ceva,imi pare rau ca nu te-am cunoscut personal, dar mai e timp.

  Inca o data iti doresc tot ce e mai bun sa ti se intample in viata si sa ai cea mai buna inspiratie si protectie Divina mereu!

  Cu stima,
  Elena Rizea

  Apreciază

  1. Saru-mana, d-na Elena! La Multi Ani va doresc si eu. Tot ce va doriti sa vi se intample in 2014 🙂
   Pe 29.12. am trecut si eu pe la schit. Ma bucur ca ati revenit la munte…un moment, chiar acum m-am trezit prin camera cu preotul de la biserica din Poiana Tapului 🙂 A dat cu ceva pe aici 🙂 Cum scriam eu, ridic ochii, castile imi erau pe urechi si privesc. A deschis usa la camera si tot el a inchis-o. Cred ca sunt singur acasa si nu-mi dau seama… de se intra asa, bine, si cu castile ce sa aud…sa revin,
   Da, nu mai este la fel, pe langa munte au ramas locuri asa cum le stiam in copilarie.
   Este timp sa ne cunoastem, multumesc pentru gand si intentie 🙂 Marius este administrator la Stana Regala, suntem amici.
   Va multumesc pentru gandurile calde. Sa ne ajute Dumnezeu sa facem cat mai mult Bine 🙂

   Apreciază

 9. Ursu' brun spune:

  Nu prea-mi suna bine un schit la Sf. Ana, sa-ti spun si de ce. Am doua exemple care au schimbat locul: 1. bisericutza de la intrarea in pestera Ialomicioarei. Imi placea mult mai mult cand nu era nimic acolo, eventual un monument era Ok. Dar nu, acum trebuie sa dai banu’ la bisericutza ca sa intrii in pestera… o sa spui ca bisericutza opreste si vandalismul, etc, asa o fi, dar tot o vad ca o ingradire a accesului. 2. Schitul Sf. Ana, in principiu o constructie OK, dar ce nu imi place este hoarda de caini care este omniprezenta la intrare. Nu poate omu’ sa mearga o cu bicicleta, sau cu schiurile iarna, fara sa treaca cu frica. Daca noul schit la stanci o sa duca la o noua ingradire a accesului, sau o noua hoarda da caini, mai bine nu. Lasa ca e bine si asa cu bariera la intrare si pictura refacuta, cine vrea sa se reculeaga, se reculege si asa, nu trebuie inca un schit. si apropos, acum inca mai am loc sa ma adapostesc in grota de la Sf Ana, in viitor nu o sa mai am ca tocmai acolo o sa fie constructia.

  P.S.: nu pot sa uit cand m-au fugarit popii de la Pestera (student fiind) fiindca am pus cortul pe terenul lor, bine, ei avand cam tot muntele. constructiile megalomanice care le-au facut la Pestera si la Busteni, nu miros prea bine. Apropos, platesc impozit la stat ptr turismul care il practica? Ca banuiesc ca serviicille lor de cazare sunt pe bani!

  Apreciază

  1. 🙂 Te-au fugarit popii 🙂 Nu doar pe tine…am mai auzit.
   Ai dreptate, bisericuta din Pestera Ialomitei si-a pierdut farmecul de cand a fost ridicata acea constructie din fata pesterii. Posibil sa fie asa si la Stancile Sf. Ana. Poate ca un monument ar fi mult mai indicat in acel loc.
   Ce impozit sa plateasca? Ieri am aflat ca preotii sunt bugetari, nu stiam…pai sa mai iei si bani de la stat si de la oameni, asta da afacere in care sa-ti prinzi sufletul 😉
   Cine crezi ca are curaj sa intrebe daca se plateste ceva la stat? Nu ai auzit ca in urma cu 4-5 saptamani, Patriarhia a interzis cazarea persoanele din grupurile organizate de agentiile de turism? Pot fi primiti in spatiile de cazare ale manastirilor doar daca au, retine, „binecuvantarea” Patriarhiei 🙂 Folosindu-se de numele Domnului si de credulitatea oamenilor, unii reprezentanti ai Bisericii percep activitatea religioasa ca pe un drept, ca pe o afacere personala. As vrea sa nu fie asa…dar asta ce spun ei, ca „zidim cetati ale credintei” este trasa de par. Ti-o spune cineva care a stat de mic printre calugari si stie cu ce se „mananca” ceea ce ei numesc „dreapta credinta”. Tu nu ai vazut cum combat de exemplu: Femeia. Si in opinia mea, femeile sunt principalele sustinatoare ale bisericilor, prin donatii. Un preot daca nu a fost implicat in tinerete intr-o relatie cu o femeie, sa stie ce simte o femeie, nu are ce sfaturi sa dea. Spune si el ce a invatat, crede ca femeia este ispita celui rau 🙂 Eram pe la manastirea Caraiman anul trecut si cel care tinuse slujba tinea o predica despre efectele negative ale feminismului. Indemna la ascultare de barbati. O ipocrizie fara margini, in opinia mea.

   Apreciază

  2. supernaturalvibes spune:

   Pai daca nu prea te impartasesti ,spovedesti nici atat…donatii pe la biserici cam subtire…cam de vara cu acatistele…normal ca te simt dulaii si te iau la rost…ce draq…

   Apreciază

 10. carmen spune:

  La mulți ani !
  Vreau să spun doar că trebuie multă atenție și bine analizate lucrurile, pentru că în ultimul timp, B.O.R. zidește multe ziduri, dar se pare că a uitat faptul că principala ei menire este să zidească suflete, printre noi, cei „preanefericiți”.

  Apreciază

  1. La Multi Ani, d-na! Vedem cum se potrivesc si daca se potrivesc lucrurile. Nu ne grabim sa dam natura asa, fara temei 🙂 Nu inteleg la ce le trebuie atatia bani? Ce fac cu ei? Pentru cei multi, ce fac, ca ar trebui sa vorbeasca toata lumea de bine, Biserica.

   Apreciază

 11. niste drumeti spune:

  La multi ani si mult spor in apararea Bucegilor!
  Profit de natura subiectului pentru a va intreba unde si care este Stanca lui Varsanufie. Nu am gasit nicaieri vreo fotografie sau macar o localizare cat de cat precisa. Exceptand pomenirea ei in unele ghiduri ca fiind pozitionata pe Piciorul Pietrei Arse si marcarea aproximativa pe unele harti, undeva intre iesirea din padure a traseului banda albastra si Coltii lui Nica, nimic mai clar.
  Poate am noroc si cunoasteti mai multe detalii.
  Semneaza,
  acelasi iubitor al Bucegilor.

  Apreciază

  1. La multi ani si voua! Ma bucur sa te revad 🙂
   Pozele vi le-am copiat de pe site-ul acela, in legatura cu actiunea voastra 🙂
   Ce stiu este ca ar fi in stanga ultimei poieni, dinainte de a iesi din padure. Din traseul turistic, traversezi poiana, cam 100 de metri si ajungi pe marginea unei stanci. Cand am urcat cu un profesor de geografie, eram prin clasa a VIII-a, el asa a denumit acea stanca. Cam asta stiu.
   Si altfel daca privesti lucrurile, pana sus, la Colti, nu sunt alte stanci impunatoare decat aceea din padure…pana in podet.
   Toate cele bune! 🙂

   Apreciază

   1. niste drumeti spune:

    Adrian, multumesc.
    Data viitoare cand trec pe acolo voi zabovi un pic, poate am noroc sa ma dumiresc.
    Banuiesc din ce spui ca ar fi vorba de stanca pe sub care se strecoara din traseul banda albastra potecuta (stiu, nemarcata, nu ma certa 😉 ) numita Brana Ursilor, ce traverseaza Valea Pelesului si iese fix la schitul nou.

    Apreciază

    1. Prietene, nu ai de ce sa-mi multumesti, ma bucur sa-ti pot fi de folos. Esti un om de bun simt, educat, deci…intelegi, alte vorbe nu-si au rostul. Da, aceea ar fi stanca 🙂

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.