Despre mugurii de pin

Desi este cam tarziu pentru culegerea acestor muguri, in prezent ei mai pot fi gasiti in locuri cu umbra, totusi este bine de stiut ca:

– potrivit unor localnici mai inaintati in varsta, mugurii de pin si conurile verzi ale acestui copac surclaseaza bradul si molidul ca si proprietati.

– literatura de specialitate le da dreptate si spune ca siropul din muguri de pin este mult mai bogat in „n” substante, si poate fi folosit ca remediu in multe boli

– traditia orala pastreaza insa si aspecte clasice, cum ar fi ca orice sirop din rasinoase este bun doar cand apare tusea…in rest, nu exista ratiunea de a fi consumat.

– in opinia mea, daca as face un clasament bazat pe observatiile de ani de zile, as pune pe ultimul loc bradul, apoi ar veni molidul, o treapta mai sus pinul…si pe primul loc ar fi imbatabilul jneapan, caruia nu este permis sa-i culegem mugurii si conurile.

Daca vom compara mugurii de pin cu mugurii de jneapan se va observa ca diferenta nu este foarte mare. Mugurii de pin se pregatesc intocmai ca si mugurii de brad, cu mentiunea ca ei pot fi folositori pentru cei care au probleme cu rinichii, pentru cei cu sensibilitate la frig, in nevralgii…pentru a mari capacitatea de rezistenta a organismului se consuma cateva linguri de sirop pe zi, timp de 2-3 saptamani, cam asta ar fi ce stiu eu, mai sunt evident o multime de studii facute pe aceasta tema, nestiind cat de credibile sunt nu ma lansez in ceea ce nu stiu sigur 🙂

8 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. yousef59 spune:

    Mugurii De Pin

    Var bun cu bradul, pinul este mai bogat in rasina decat acesta si are o putere terapeutica mai mare. Mugurii sai, care apar aproape concomitent cu cei ai bradului, sunt o adevarata colectie de substante vindecatoare cu efecte dezinfectante, detoxifiante, stimulente ale rinichilor, reintineritoare generale. Mugurii de pin se prepara intocmai ca si cei de brad si, in plus, au aceleasi indicatii terapeutice, la care se mai adauga urmatoarele:
    Cistita, microlitiazele urinare, nefrita – se trateaza cu tinctura de muguri de pin, din care se ia cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. O cura dureaza 10 zile, putandu-se relua de cate ori este nevoie. Persoanele care au rinichii sensibili la racirile bruste ale vremii sau care au predispozitie spre cistita ar fi bine sa-si prepare din timp aceasta tinctura (se face intocmai ca si cea de muguri de brad), pentru a le fi la indemana la nevoie.
    Nevralgie – se iau pe stomacul gol 4-5 lingurite de sirop nediluat de muguri de pin. In plus, se aplica pe locul afectat o compresa cu tinctura de muguri de pin, care se tine vreme de un sfert de ora. Daca nevralgiile apar ca urmare a sensibilitatii la frig, se tine deasupra compresei o sticla cu apa fierbinte.
    O cura de slabire foarte interesanta este aceea in care consumam 2-3 muguri de pin proaspeti cu cinci minute inainte de fiecare masa. Foarte bogati in rasina, cu un gust aromat puternic, mugurii de pin mestecati indelung taie ca prin farmec apetitul alimentar. Totul este sa aveti rabdare si perseverenta pentru a lua inainte de fiecare masa acesti muguri, care la un moment dat au un gust amar nu foarte placut, dar care au virtuti de reglare a apetitului aproape miraculoase.
    Reumatism articular – se face o cura cu sirop de muguri de pin (obtinut in miere) diluat cu apa de izvor, din care se beau 1-2 litri pe zi. Mugurii proaspeti de pin preparati in miere (dupa reteta de la brad) au efecte diuretice, depurative, antiinflamatoare. Un tratament de 1-2 saptamani cu acest sirop de muguri are efecte exceptionale, mai ales atunci cand este combinat si cu bai fierbinti cu fiertura de ramuri tinere de pin: 3-4 maini de varfuri de cetini de pin se fierb vreme de cinci minute in cinci litri de apa, dupa care se filtreaza si se adauga in apa fierbinte din cada.
    Insuficienta ovariana, adjuvant in sterilitatea primara si secundara la femei – se iau zilnic 10-15 lingurite de sirop de muguri de pin in miere, in cure de minimum 30 de zile. Concomitent, in cazul in care aveti probleme cum ar fi anexita, infectiile renale, veti face cat mai des bai de sezut cu fiertura de ramuri tinere de pin (dupa reteta de mai sus). Studiile facute au demonstrat ca uleiul esential si fitohormonii continuti de pin au un puternic efect de stimulare a gonadelor, redand in multe cazuri fertilitatea.

    Utilizari externe

    Pentru cicatrizarea rapida a ranilor si pentru prevenirea infectiilor – se aplica pe locul afectat tinctura de muguri de pin. Este bine sa curatam locul inainte cu un tampon de vata inmuiat in preparat, dupa care vom picura tinctura direct din sticluta pe rana, scaldand putin zona tratata si lasand sa se formeze o pelicula cicatrizanta din rasina pe care tinctura o contine.
    Tenul iritat si inrosit – se trateaza cu o masca din sirop de muguri de pin, care se aplica direct pe obraz, in pelicula subtire, dupa care se lasa vreme de 15 minute. In final masca se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte si se lasa pielea sa se zvante in aer liber, fara a face si o spalare cu apa.
    Ilie Tudor * formula AS*

    Apreciază

    1. Multumesc in numele tuturor 🙂

      Apreciază

  2. yousef59 spune:

    Ar fi trebuit sa iti cer permisiunea ca sa pun materialul ala;mi-am dat seama dupa aceea…m-am gandit ca il citeste mai multa lume la tine si poate ii intereseaza…scuze …

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu este nicio problema, cei care sunt la Blogroll sunt persoane de incredere 🙂

      Apreciază

  3. Camelia spune:

    Îi mulţumesc şi eu „dragei cititoare” a mea şi a ta. I-am cerut permisiunea de a-i spune „dragă” când pe blogul meu mi-a scris că e „doar o cititoare”, devenind astfel draga mea cititoare, precum şi eu am devenit la rându-mi, cu bucurie de a o fi aflat.

    Apreciază

    1. Este o persoana interesanta si cu multa experienta de viata.

      Apreciază

  4. Nipia Phillip spune:

    Multumesc pentru deosebitele informatii. In momentul de fata fac siropul din muguri de brad cu miere. Afu acum mai multe depre nugurii de pin. Voi face si sirop din muguri de pin in acest an. Voi reveni cu propriile pareri despre acest sirop dupa realizarea si testarea lui. Acesti muguri apar cam in aceeasi perioada cu cei de brad.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna seara! Astept parerile dvs. Deocamdata, pe la noi, mugurii de brad abia apar.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.