Ziua Eroilor sub egida Cercului de Istorie din Predeal; trecut si prezent intr-o fosta localitate de granita!

Marea sarbatoare a Inaltarii Domnului a adus cu sine si celebrarea eroilor neamului. Si, pentru ca, Istoria se simte diferit intr-o fosta localitate traversata de o granita, este evident ca si lucrurile s-au intamplat tot la fel, diferit.

Fiind inca sub restrictii, aranjamentele nu s-au desfasurat cum as fi voit… dar aceasta inseamna si ca vom fi mai bine pregatiti pentru o actiune viitoare. La ora 8:45 in toate clasele de gimnaziu si de liceu ale Liceului Teoretic „Mihail Saulescu” din Predeal, elevii din Cercul de Istorie sustinuti din banci de colegii lor si de la catedre de profesori, au demarat concomitent o actiune dedicata eroilor.

Constientizarea, unde mai era cazul, a venit dupa prima fraza. Nici nu se incheiase bine aceasta ca in fiecare clasa domnea o liniste totala. Pentru ca numarul urias de soldati cazuti pentru apararea Predealului si a Vaii Prahovei, adunarea osemintelor de eroi de prin paduri si munti, chiar si la 10 ani distanta de eveniment, miile de eroi care au inlaturat pentru totdeauna o granita aflata in inima tarii sfintind pamantul acestei zone, faptul ca ne-au lasat o tara mare si libera, obliga, responsabilizeaza.

Cu toate ca a fost ziua tuturor eroilor, la Predeal au fost mai intai prezentate unitatile militare legate de aceasta zona a Vaii Superioare a Prahovei: Regimentul 2 Graniceri, Divizia 21 Infanterie condusa de generalul Arthur Vaitoianu, batalionul de la Vf. Omu, tunarii de pe Costila, Batalioanele 4 si 1 Vanatori de Munte (din Predeal si Sinaia dupa anul 1918), Grupul de acoperire „Moroeni”, toate regimentele participante la luptele din anul 1916. Apoi eroi ca poetul Mihail Saulescu profesor la scoala din Posada, cronicarul Predealului Iordan Tacu etc:

„Desi astazi este Ziua tuturor Eroilor Romani, noi ne vom opri in mod special la eroii cazuti in lupta pentru apararea Predealului si a Vaii Prahovei sau care au o legatura cu Predealul. Prin mii si mii de jertfe, ei au sfintit localitatea noastra cu sangele lor. In acelasi timp, ne indreptam gandurile spre toti eroii romani din trecut, prezent si din viitor.”

Au fost si referiri la un text aflat pe coperta unei carti despre Predeal al primului predelean care a arborat steagul Centenarului Marii Uniri la Predeal si, in mare, acesta a fost discursul comun. Dupa care, fiecare clasa a avut o lista nominala cu eroii cazuti in diferite razboaie. Astfel, o clasa a citit eroii Vaii Prahovei cazuti in Razboiul de Independenta, alta eroii din Predeal cazuti in Razboiul de Intregire, la alta clasa au fost cititi eroii din Azuga, apoi, Busteni, Sinaia, cei de la Revolutia din 1989 si cei cazuti in Afganistan din cadrul Batalionului 21 Vanatori de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal:

„Clasei noastre ii revine datoria de a citi doar numele eroilor din Valea Prahovei care au cazut in Razboiul de Independenta (1877-1878). Citindu-le numele ii pomenim si pe ei in aceasta sfanta zi a Inaltarii Domnului.”

Au fost implicati intre 4 si 6 elevi la fiecare clasa. Pe langa cei care citeau mai erau un responsabil foto, un responsabil cu muzica, fiindca la final s-a auzit Imnul Eroilor, ascultat de elevi in picioare, din proprie initiativa.

„Pentru ca Istoria nu este doar o poveste, este despre mine, despre tine, despre noi, despre eroi, despre tara noastra si despre ce facem fiecare pentru viitor! Iar aici, la liceul din Predeal, noi intelegem Istoria cu mintea insa pe eroi ii purtam in sufletele noastre!”

Se poate spune si ca in aceasta zi sfanta, vocile si sufletele nevinovate ale elevilor din Predeal i-au facut pe cei cazuti pentru tara noastra, Romania, sa se miste in mormintele lor…

Hristos s-a Inaltat si Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti eroii tarii noastre!

Aici este vizita la cimitirul eroilor din Sinaia a primei grupe din cadrul Cercului de Istorie din Predeal, in alta zi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.