O carte despre Cocorastii Caplii, descoperirea unui picior de masa de altar, noul site al Manastirii Sinaia

In sfarsit, pe vremurile acestea, mai apare si o carte despre patrimoniul prahovean. Spun aceasta pentru ca pandemia a orientat pe multi oameni spre sine.

D-l Mihai Staicu, implicat in multe actiuni, cum ar fi realizarea monumentului eroilor de la Cocorastii Caplii, a dezvoltat o adevarata pasiune pentru istoria acelor locuri. Astfel, dupa ani de cercetare a reusit sa publice prima monografie a acestui sat denumita: „Monografia satului Cocorastii Caplii – 700 de ani de istorie”.

Cartea va fi prezentata joi, 10 iunie a.c. de Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor), la Monumentul Eroilor din Cocorastii Caplii, dupa slujba de Inaltare. Tot in aceeasi zi, se poate achizitiona respectiva carte de la pangarul bisericii. Banii rezultati din vanzarea cartilor raman ai bisericii pentru a fi continuate lucrarile la noua biserica a satului.

Tot legat de domeniul religios, pr. protos. dr. Mihail Harbuzaru de la Manastirea Sinaia a anuntat ca este gata un nou site al manastirii. In special, sectiunii „Documente” ii va fi acordata o atentie sporita.

https://manastireasinaia.ro/

Ca sa inchei in aceeasi nota am sa postez doua imagini cu piciorul unei foste mese de altar, pierdut pe undeva prin Valea Superioara a Prahovei.

Ar fi apartinut unei biserici din lemn necunoscuta. Piciorul are o excavatie in care, potrivit unor specialisti care au mai vazut asa ceva, se pastrau moaste. Materialul, rar pe la noi, a fost cioplit manual cu mare efort fiind o roca dura. Initial, am gasit piciorul dupa care, ratacind potecile, am nimerit in zona de provenienta a rocii. Sunt facute demult demersurile catre autoritati nefiind ceva recent.

Nu e vorba doar de vechime ci obiectul in sine este deosebit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.