La articolul din 29.06.2020 a fost postat un comentariu lucid care surprinde exceptional starea de fapt a turismului montan… si nu numai. Fiind atat de realist acel comentariu am considerat ca trebuie sa-l repostez intr-un articol pentru a fi citit de cat mai multe persoane. Unele dintre exprimari le-am scos „in relief”:
„Un subiect important pentru munții României este cum s-a ales praful de toate cabanele din România. Nu doar din Bucegi. Până în 1989 existau și funcționau mult mai multe cabane. Unii ar fi putut spune că aveam și turism montan. Declinul cabanelor este indisolubil legat de schimbările la nivelul societății românești din ultimii 30 de ani. În acești 30 de ani a fost posibil ca scursuri ale societății, personaje ca gigi fecali sau băsescu-petrov să ajungă în vârful societății. Valorile au fost date peste cap, învățământul distrus, industria distrusă, pădurile defrișate, agricultura distrusă, terenurile vândute. Și 5 milioane de români au emigrat, dintre care mulți absolvenți de învățământ superior, acei specialiști de care ne plângem că nu există. Un mic capitol din această istorie scârboasă îl reprezintă turismul montan. Turism marcat și el de ticăloșia și lichelismul ce caracterizează o parte a poporului nostru. De la gunoaie aruncate pe trasee, până la grătare cu manele în arii protejate.
Cabanele montane nu au făcut excepție. Ne întrebăm ce s-a ales din ele. O parte din ele a ars și nici că s-a mai întâmplat ceva cu ele (Clăbucet). Altele au rămas închise pe vecie. Altele s-au manelizat (Susai, Gura Diham, Plaiul Foii, Trei Brazi, Piatra Arsă). Și mai toate au încăput pe mâna unor oameni de nimic. Uitați-vă ce lături pot să servească pe post de mâncare și în ce condiții de lipsă elementară de igienă. Evaziune fiscală la greu și atitudine de Lică Sămădăul. Pe sistemul – aici eu sunt legea! În mod normal ne-am fi întrebat cum au reușit să pună ghearele pe acele colțuri de rai niște nemernici, niște ciurucuri de oameni. Dar România nu este o țară în care să existe justiție. Un proces civil poate depăși și 10 ani… Iar nemernicii nu duc lipsă de bani. Cu niște avocați bine plătiți pot invoca sute de excepții și procesul nu se va termina niciodată. Și totuși, problema de fond este una foarte simplă: CABANELE NU AU FOST CONSTRUITE DE EI, TERENURILE NU LE-AU APARȚINUT LOR. Acesta este adevărul implacabil și de necontestat. Niște târâie-brâu au știut să dea șpagă unor alți târâie-brâu și au pus labele pe clădiri care au fost ridicate de oameni de ispravă, de oameni serioși. Dacă vă uitați cu atenție la cum este finisată și lucrată Poiana Izvoarelor se vede că acolo au lucrat meșteri serioși, nu bătaie de joc ca acum cu spumă și termopane. Iar dovada este că încă mai stă în picioare după atâția ani. Nu mai spun de locație. Și totuși se alege praful de ea.
Am discutat de multe ori despre acest subiect, părerea mea este următoarea: turismul montan de calitate într-o țară ca România este posibil numai cu patrule de jandarmi montani, rangeri, vânători de munte și naționalizarea tuturor cabanelor și declararea lor patrimoniu național. De asemenea trecerea cabanelor în patrimoniul unei regii autonome de stat, fără șmecheri din primării care fac toate abuzurile pe care vor ei să le facă cu clica lor de nemernici și clanurile care taie și spânzură la nivel local. Regia să fie condusă de manageri și personal străin din Occident, să li se dea case și scutiri de taxe. Pentru că la noi, tot ce este condus de români ajunge inevitabil să fie condus de un clan de șmecheri care fac ei ce vor. De asemenea sacțiunile pentru defrișări și aruncarea gunoaielor ar trebui să fie mai mari. 30 de ani ne-au dat deja răspunsul: NU SUNTEM ÎN STARE.
Vinovăția nu este exclusiv la cabanierii de genul celor mai sus menționați. O mai mare parte din vină este la unii „turiști”. Sunt necivilizați, intră cu mașinile peste tot, lasă gunoaie, fac gălăgie, aruncă mucuri de țigări. Pe trasee de alpinism se lucrează cu bormașina în stâncă – dar cine le-a dat lor dreptul să bage bormașina în perete? E cumva muntele lui tacsu și al lui mă-sa?! Nu mai spun de ăia cu ATV-uri sau motociclete care distrug traseele și fac eroziune. Un loc special ar trebui să îl ocupe dezaxații care distrug refugii sau rup stâlpii de marcaj – niciun om în toate mințile nu ar putea să facă așa ceva. Ăsta este turismul montan din România – o manea. Nu. România nu este o țară în care merge cu vorba bună și respectul față de lege. În România cine respectă legea este văzut și tratat drept un prost. Un fraier. Șmecherii se urcă pe tine și se p.. pe tine.
Eu n-am înțeles cum de este posibil ca o cabană ridicată de Siebenbürgischer Karpatenverein sau BNR să ajungă pe mâinile unui băiat „pe persoană fizică”. Adică ea este ridicată de o persoană juridică și ajunge prin te-miri-ce proceduri în mâna unei persoane fizice. Cum vine asta?! Proprietatea obligă. Degeaba ai privatizat-o, dacă nu o întreții. Și mai am o problemă: mai toate cabanele iau foc. Nicidoată din mână criminală – întotdeauna din cauza unui așa-zis scurtcircuit. Desigur pentru că o investigație înseamnă muncă, iar pedepsirea vinovaților la fel. La noi magistrații și poliția sunt obișnuiți cu pensionarea la 40 de ani și pensii speciale. Cu munca, mai greu. Chiar toate cabanele au ars dintr-un „ghinion”? Nu ar fi normal ca într-un loc izolat, inaccesibil pompierilor, normele PSI să fie mult mai stricte? N-ar fi normal să fie obligați prin lege să aibe minim 1 angajat cu astfel de atribuții și sisteme speciale de stins incendiile într-o locație izolată, sisteme adaptate acestor condiții??? Toate cabanele din România iau foc. Nu este un pic ciudată toată povestea asta? Ori suntem nația cea mai oligofrenă de pe pământ, ori nu ni se prezintă tot adevărul. Chiar toate cabanele trebuie să ia foc? Suntem în 2020, nu mai suntem în Evul Mediu. Faceți o comparație câte cabane existau și funcționau înainte de 1989 și câte mai există și funcționează astăzi. S-a ales praful de ele.
România nu este o țară căreia să i se potrivească democrația și legislația europeană. O dovedesc cei 30 de ani. O dovedește respectul față de știință în plină pandemie în care fiecare face ce vrea. Nu mă consider comunist, nu apreciez comunismul, dar nu pot nega un adevăr: în comunism România avea turism și oamenii se comportau CIVILIZAT în vacanțe. Avea Băile Herculane – ce s-a ales de Băile Herculane? – Puteți vedea zeci de reportaje. A făcut cineva ceva? Nu. Exista turism balnear. Pe litoral veneau turiști străini din țări de calitate Germania, Suedia. Și atunci – cum să nu recunosc eu că în turism lucrurile mergeau mai bine în comunism? Se făceau defrișări în comunism? Vedeai ATV-uri și șmecheri cu grătare și manele? Vedeai cum se alege praful de cabane? Nu. Vedeai tot felul de braconieri și interlopi? Cam asta este ideea. La noi pur și simplu nu este posibil să se facă turismul montan din SUA, Elveția, Austria. Asta este realitatea. În România acești 30 de ani blestemați ne-au demonstrat că nimic nu merge cu vorba bună. Dacă nu mă credeți – uitați-vă la rezultate.” – autor Un cititor fidel.
SALUT.
Enumeram CATEVA CABANE
1. PISCUL CAINELUI – RETROCEDATA ( inchisa )
2. HOTEL BRADET – inchis
3. VALEA CU BRAZI – inchisa
4. VIRFUL CU DOR – incendiu
5. MIORITA – inchisa
6. CARAIMAN – inchisa
7. BABELE – inchisa
8. DIANA – inchisa
9. SCROPOASA – inchisa
10. CUIBUL DORULUI – inchisa
11. STANA REGALA – demolata
12. CAMINUL ALPIN – inchisa
13. POIANA IZVOARELOR – inchisa
14. CHEIA RISNOAVEI – inchisa
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Citez din articol „Regia să fie condusă de manageri și personal străin din Occident, să li se dea case și scutiri de taxe.”
Asta s-a mai incercat in Romania , in alte domenii, intre cele doua razboaie mondiale si rezultatul a fost un dezastru si mai mare: toti directorii straini s-au „adaptat” sistemului spagilor din Romania si a mentalitatii romanesti : merge si asa.
Au invatat si ei cum se zice ciubuc in romaneste si s-au adaptat sistemului ..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In linii mari sunt de acord cu articolul. Ca in orice domeniu economic si turismul montan a fost victima „baietilor destepti”, ca sa folosesc o sintagmă a unui produs de vârf al democrației postdecembriste. Pe de altă parte, și departe de a face apologia comunismului, educația montană lipsește din sistemul de educație românesc. Cu excepția unor inimoși oameni de la catedre. Un mic sondaj realizat printre cei ce parcurg potecile muntelui ar fi suficient. Câți cunosc măcar jumătate din legile nescrise ale Muntelui, legi asociate cu numele lui Luis Trenker? Închei cu încă un posibil subiect de investigație. Ce oameni politici au reușit să intre în posesia unor terenuri din zona Bucegilor? Cele bune!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Doamne fereste. Nici sa nu te gandesti la asa ceva. Toti astia care vin din Occident se romanizeaza, manelizeaza si devin mai romani ca romanii. Sunt primii care distrug, vand, fac diverse artificii toxice si asa mai departe. Rezultatul e acelasi.
Nici nu stiu daca si ce se mai poate face…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Parerea mea e ca luarea drept reper a anului 1989 e foarte inselatoare. S-ar putea deduce ca inainte era lapte si miere, ceea ce complet fals. E adevarat ca eram cu totii mai tineri atunci 🙂 dar trebuie sa fim obiectivi. Celor care nu au trait pe propria piele anii ’80, le pot spune sa se gindeasca ca atunci cind grija principala a omului e hrana pentru ziua de miine, turismul montan ajunge cam la coada listei de prioritati. Cabanele administrate – cum altfel – de stat nu o duceau nici atunci prea bine.
Consider ca o cabana, ca orice activitate economica din capitalism, ar trebui sa produca profit insa, in ciuda cresterii popularitatii turismului, bag de seama ca nu produce suficient. Lasind la o parte reaua vointa sau nepriceperea administratorilor, costurile pentru intretinerea unei cabane sint prea mari pentru a o face profitabila. Cei care au mai multi clienti o sa fie acuzati ca gazduiesc „cocalari” si ca strica muntele. Cei la care ajung mai putini turisti o sa fie nevoiti sa creasca preturile si atunci vor fi acuzati ca jupoaie clientul si ii ofera in schimb conditii de lagar, etc.
Chestia cu defrisarile de dinainte si dupa ’98: va invit sa va uitati pe imaginile istorice din Google Earth. De la noi sint din anii ’80 dar numai la zoom out mai mare. O sa constatati probabil acelasi lucru pe care l-am remarcat si eu pe zona pe care o cunosc mai bine, in jud. CV: padurile actuale mai batrine sint exact cele ce erau taiate la ras in perioada aceea. Suprafata rasa atunci e perfect comparabila cu cea din prezent. Nu se taia deloc mai putin; deosebirea e ca banii intrau probabil in visteria statului de unde subventionau o industrie falimentara.
ApreciazăApreciază