Provocare dintr-un film: imagini din zona Poiana Tapului in filmul „Dacii”

Poiana Tapului chiar e „buricul targului” :))

Lucretiu Patrascanu cu casa aici, Administratia Mosiilor Regale cu casa tot aici (bine, nu mai exista), Laptaria Regala tot aici, Badea Cartan a murit tot aici, scriitorul Nicolae Poiana tot de pe aici… scene din „Dansam in familie” la gara din Poiana Tapului si lista e lunga tare. Nicolae Vacaroiu si-a asternut si el o vila pe aici si nu doar el…

Mormantul dr. Kremnitz al Casei Regale tot aici… Astept sa vina primavara sa vedem cine sapa in locul unde a fost mormantul, pariez ce vreti ca oasele lui sunt acolo…

Nu stiu cine este proprietarul locului pe care se afla mormantul.

Ansamblul funerar de pe acel loc a fost distrus mai demult pe fondul zvonurilor false care circulau inca din perioada comunista: ca nu e nimeni acolo ingropat, ca s-a prabusit un avion si a murit pilotul… Crucea pe care azi nu mai scrie nimic se gaseste in parcul din Poiana Tapului. Cei care ne-am jucat copii fiind pe la acest monument, stim exact locul mormantului.

Problema este sa nu se sape cu excavatorul vreo fundatie…

Sa revin:

Multi am auzit de filmul „Dacii” nu toti l-am si vazut.

Nu m-am uitat la filmul „Dacii” ca nu aveam ce face. Mi-am amintit ca sunt secvente de prin zona Bucegilor. Am zis sa le caut. Si ce sa vezi? Am gasit ceva si mai interesant.

Locuri prin care am copilarit si eu si multi altii… si care nu mai exista astazi, fiind ocupate de constructii:

Intai am vazut acest cadru. Pe aici, fiecare arbore il cunosteam. Imediat in dreapta este paraul Urlatorii. Ce poiana frumoasa era aici…

Filmul a fost realizat in 1966, eu pe aici ma jucam la vreo 25 de ani distanta. La fel ca in imagine a fost pana in anii 2003-2005.

Molidul din stanga poarta marcajul punct albastru; traseul spre Cascada Urlatoarea. Cand ajungeam la Cantonul Schiel pe terasa, identificam acest copac aflat la marginea padurii. Asta prin 1995-1999.

In fundal, departe, se vede o zona plata. Prin 1988 acolo era o constructie din panouri metalice pe o fundatie. Se spunea pe atunci ca acel loc a fost amenajat pentru o statie de telecabina. Adica prima tentativa de a face o telecabina din Busteni nu a fost pe Valea Jepilor ci pe aici.

In prezent, unde este cerbul rapus este o parcare a pensiunii Cochet si alte vile prin apropiere. Iar unde este acel platou este o alta vila.

Filmul, aici:

Frumos! Sunt multe imagini cu Bucegii 🙂

Strada Urlatorii. Acum este asfaltata. Inainte era doar drum cu pietris. Pe stanga si pe dreapta sunt numai constructii. Inainte erau doar poieni.

In dreapta se afla o poiana frumoasa cu mai multi arbori, la poalele carora multi turisti si localnici se odihneau. Si pe stanga tot poiana era. Se vede si marcajul turistic spre Urlatoarea, pe un stalp. Inainte era pe un molid.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.