30 septembrie 1916: Poetul-erou Mihail Saulescu moare in luptele pentru apararea Predealului

30.09.1916 – in timpul primelor lupte pentru Predeal, isi pierde viata poetul Mihail Saulescu.

Predau Istoria la Predeal. Predealul nu este oriunde… ci este la „vechea frontiera”. La 1916, aceasta localitate era impartita intre 2 state: Regatul Romaniei si Austro-Ungaria. Am ore de la clasa a V-a si pana la clasa a XII-a; si nu doar la Predeal.

Pot sa spun ca aveam o idee oarecum preconceputa despre Invatamant. Asta si pentru ca nu e deloc usor sa intri in sistem. Daca ai terminat o facultate, un master, un doctorat… si nu ai fost prezent la modulele psihopedagogice, poti sa ai note foarte bune ca nu poti preda. Mai departe, si daca ai modulele si nu iei nota de trecere, e degeaba. Si daca iei nota de trecere e posibil sa nu poti preda pentru ca sunt altii cu note mai mari 🙂

Inainte, ma gandeam ce profesor e acela care ia 5? Apoi, cand am vazut subiectele de examen intinse pe 3 pagini, am inteles 🙂 Pai, se pleaca de la nota 1 dupa care 6 puncte sunt din materie si 3 puncte ghici din ce? Din didactica, psihopedagogie, e vorba de competente, unitati de invatare, itemi, metode de predare/invatare/evaluare etc. Deci, daca nu ai mai predat/studiat, sa fi obisnuit cu niste definitii, cu metodica, e cam nasol 🙂 Ma miram eu ca profesori despre care stiam ca stapanesc materia, iau 5,6,7. Asta pentru ca ei stiau materia dar mai nimic din aplicarea acesteia.

Oricum ar fi, cine se face profesor, nu cred ca se face pentru bani. Sau marea majoritate…

Mihail Saulescu, cu cateva luni inainte sa moara. Imagine scoasa din arhive, in anul 2018, de catre cercetatorul Madalin Focsa din Campina.

Pentru ca azi este o zi de 30 septembrie, in contextul acestui eveniment, anumite clase au avut de realizat un eseu; care suna cam asa:

„30 septembrie 1916. Moare in luptele pentru apararea Predealului poetul-erou Mihail Saulescu. Monumentul acestuia se afla langa hotelul Rozmarin, inainte de serpentinele pe Timis.

Imaginati-va intr-o sala in care va trebui sa sustineti un discurs despre acest moment. Publicul din fata voastra este compus din:

  • eroi de acum circa 100 de ani, din Primul Razboi Mondial;
  • elevi din timpurile noastre, sositi in vizita la Predeal – 2019;
  • persoane care traiesc in anul 2119.

Ce le-ati spune? Folositi in discursul vostru termenii: „erou, Romania, generatii viitoare, valoare, educatie”. Incadrare eseu: 20-25 randuri de pagina caiet.”

Separat de acestea, ramane inca o necunoscuta locatia mormantului poetului!? Sunt niste indicii ca trupul sau a fost urcat intr-o caruta… s.a.m.d. Ramane de verificat…

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. carpediemro spune:

    Salutare! Nu stiam ca esti profesor de istorie…colega. Inca un punct comun asadar. Cat priveste tema data as merge pe un subiect atemporal. Omul pus de Soarta in fata unei (posibile) intalniri grabnice cu Moartea.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut 🙂 Viata le aranjeaza cel mai bine, asa si cu mine cu Istoria. Scopul a fost ca elevul sa descopere oarecum singur, ca avem o responsabilitate fiecare. Aceea de a duce din generatie in generatie, valorile romanesti si cultura noastra. Azi au fost niste prezentari interesante pe tema aceasta… 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.