Legea Vanatorii si noile modificari

OBS. Ecologistii timpurilor noastre sunt in proportie covarsitoare oamenii tastelor. Pe aceia adevarati ii vezi reparand refugii, refacand marcaje, realizand documentare, reportaje, impadurind…

Cu share-ul si cu like-ul unii au ajuns chiar sa fie exponentii mai multor mii, zeci de mii de ecologisti virtuali. Bine, cate unii dintre cei propulsati de share si like, nu se sting neaparat de dorul mediului; ei doar folosesc valul pentru a ajunge sau a se mentine. Mai vine insa si cate un moment din acela, cand se uita la nr. de like-uri si nu mai au incotro. Vor-nu vor ursul devine „gingasul ursulet cu urechiusele sale”, vanatoarea practicata de milenii devine „o crima oribila, un genocid pus in practica de fiinte subumane”.

In timp ce unii jelesc pe Facebook si dau share la dezastre in lumea virtuala, in cea practica, altii stiu ce au de facut. Ca o fac noaptea ca hotii sau in plina zi ca smecherii nici nu mai conteaza… pentru ca merge oricum. Unul face ca poate, altul o tine cu discursul plangacios, cu viitorul, generatii, genocidul…

Sarind peste aceasta introducere trec la alta, la cotropirea Bucegilor de catre investitorii imobiliari. Am vazut cum au aparut cativa parlamentari care, au inceput sa ceara acte in stanga si in dreapta, sa vada ei ce se intampla, cine ne fura muntele, amintind de un spatiu european, de niste copii care vor avea un viitor distrus, despre pierderi vegetale si etc. Dincolo de aceste contorsionari „ecologiste”, totul este sa simti directia curentului si sa arati ca faci ceva. Ca sunt niste copilarii, ca rezultatele sunt din start nule, nu mai conteaza 🙂

In cazul Bucegilor, daca era vreunul dedicat cu adevarat cauzei mediului, nu publica pe Facebook ce „a ordonat” el unor institutii care nici macar nu sunt enumerate 🙂 Trebuia sa mearga personal la acestea… De aceea nu mai pot unii functionari ca esti tu senator sau deputat si ca scrii pe Facebook 🙂 🙂

Problema este ca poate chiar ar fi mers dar unde sa mearga? Pentru ca habar nu au de institutiile de mediu, cum functioneaza, ce atributii au sau pe unde sunt localizate…

Ca X-ulescu sa-si faca o vila pe Bucegi, el trebuia sa treaca pe la APM. De ce nu ai urmarit cand se derula procedura de autorizare? De ce nu ai sunat sau scris acolo la timpul respectiv??? Poate pentru ca unii sunt ecologisti la fel cum comunistii batrani mimeaza democratia…

Nicio persoana din zecile de mii ce se dau iubitori de Bucegi sau de mediu in general, nu a urmarit cum se autoriza omul acela. Pentru ca nu stiu sa intrebe, sa sune, sa scrie, sa ceara o informatie. Nu stiu legislatie de mediu nici macar la nivel minim… Si foarte putini si-ar lua din timpul personal sa sune, sa intrebe, sa faca la modul concret ceva. Concret insemnand altceva decat apasarea butoanelor de Like si Share. Concret adica te duci cu nume si prenume, adresa unde locuiesti, pe la anumite institutii, depui cereri, astepti. Nu merge ca „ii faci tu din Facebook” :)))

Cativa parlamentari carora le pasa de mediu, sau cel putin asa este trendul, au cerut Planul de Management al Parcului Natural Bucegi :)) Adica tu vorbesti de Bucegi, de protectia mediului si nici macar nu cunosti ca de ani buni acest plan nu este aprobat?!

Dar e bun Facebook-ul… fiindca asa, refuleaza oricine, dupa care se linisteste, amagindu-se ca a luptat pentru mediu 🙂 Intre timp, nu se petrece nimic: cei cu proiectele imobiliare asteapta sa treaca agitatia, guvernantii merg mai departe cu ideile lor, alesii mediului isi reiau locul asteptand „o alta lupta”, vorbind despre proteste, petitii si nimic concret care ar putea schimba aspectele realitatii care ne deranjeaza pe toti.

Pe tot Facebook-ul nu am vazut unul sa pomeneasca de ceva ce se numeste studiu de impact. Nu stie nimeni dintre „varfurile ecologiei romanesti” cine este autoritatea de mediu care iti da acte, ca tu sa te apuci de ceva pe Bucegi…

Tu le ceri unor functionari sa-ti prezinte niste acte de parca ai fi nu stiu ce organ de control… iar peste acestia au trecut nu stiu cate generatii de parlamentari 🙂 Evident ca au facut dezbateri publice dar daca nu ai stiut unde sa cauti, ca nu te-a interesat, este mai usor sa te prinzi intr-un spectacol al vorbelor si pozelor care starnesc emotii.

….

LEGEA VANATORII si modificarile sale…

Termenul „vanatoare” a ajuns azi un cuvant cernit, care desemneaza crima si criminalii… Cati s-au intrebat dintre cei cu share-ul si like-ul la purtator: oare despre ce e vorba in aceasta lege?

E greu! E de ajuns sa spuna cineva o cifra, nu stiu, sa zicem 200 de ursi vor fi impuscati si… gata, am redus o lege intreaga la genocid. Mii si mii de oameni cred azi ca aceasta lege nu are ca prevedere decat lichidarea a sute, mii de animale. Pentru ca imputernicim pe altii sa gandeasca pentru noi. Legea in cauza a devenit munitie electorala, uite ce mai face PSD-ul 🙂 Nu ca invers nu ar fi fost la fel!

Orice partid va ajunge la guvernare si va pune mana pe ministerele de mediu, ape si paduri, va face aproximativ la fel. Pentru ca nu exista un mediu normal fara vanatoare! Nu ca sunt pentru vanatoare dar fauna se tine astfel sub un anumit control. Insa nu doar vanatoarea rezolva problema; sunt necesare masuri de protectie a padurilor, masuri de restrictionare a tranzitului turistic prin zonele protejate. Multi dintre cei care il plang pe urs, merg pe carari nemarcate, adica pe acolo pe unde nu ai voie. Nu ai voie fiindca e habitatul unor animale… ca ursul 🙂 Vorbind de Bucegi sunt 3 cauze majore care i-au determinat pe ursi sa coboare in statiuni.

In ordine, acestea sunt:

-interactiunea aproape permanenta cu oamenii care merg pe oriunde prin aria protejata.

-inmultirea excesiva

-„managementul” deseurilor

In Parcul Natural Bucegi, taierile de padure nu sunt o cauza majora, din fericire.

Evident ca acestia aflati la guvernare stiau perfect ca aceasta lege le va aduce un mare deserviciu numai ca, unele lucruri trebuie facute chiar daca nemultumesc o mare parte a populatiei.

Toate partidele politice au votat aceasta lege a vanatorii care cuprinde masuri actualizate. Nu a votat USR-ul. Dar, in sfarsit, cineva de acolo recunoaste ca legea are si prevederi benefice. Cladit pe iubitori de natura, mai realisti sau mai idealisti, USR nici nu avea cum sa voteze, fiindca si-ar fi pierdut o parte din electorat.

Pentru ca e chiar nasol ca tot Senatul sa voteze si tu nu, nu ai alta solutie decat aceea de a striga ca e genocid, ca nu ne patam, sa plasezi totul sub o „lupta” si alte povesti.

Amendamentul cu pricina apartine:

In cadrul Legii:

1. La definitia termenului de vanatoare, a fost introdusa posibilitatea ca animalele care ameninta vietile sau bunurile oamenilor, sa poata fi capturate si indepartate de Jandarmerie, Politie, alte institutii militarizate. Acestea actioneaza in intravilanul localitatilor. In extravilan intervin vanatorii si gestionarii fondurilor cinegetice.

2. Se creaza un schimb de informatie permanent intre gestionar si unitatile administrativ-teritoriale, sub forma unui acord-cadru, prin care gestionarul fondului informeaza aceste unitati despre ce face, cat vaneaza, cata hrana complementara da animalelor, nr. de animale, ce pericole pot aparea si unde.

3. Despre despagubiri:

Daca gestionarul este obligat sa recolteze sau sa efectueze relocarea unui animal de pe fondul sau pe un altul, va fi despagubit de catre Minister.

Despagubirile pentru pagubele produse in urma accidentelor de circulatie in care sunt implicate specii de interes cinegetic se suporta de catre sofer, daca sunt indicatoare cu „Atentie, animale!”. Daca nu sunt, pagubele le suporta administratorul drumului.

Vor trebui amplasate astfel de indicatoare pe drumurile asfaltate din Bucegi.

Cine are culturi agricole nu mai este obligat sa-si ia masuri de indepartare a exemplarelor de fauna de interes cinegetic sau de imprejmuire. Fiind introdusa aceasta prevedere, orice fermier pagubit este eligibil pentru despagubire.

4. Despre atacuri asupra oamenilor:

5. Iata si cum se va face evaluarea:

6. Am inteles ca se vor folosi pe timpul noptii dispozitive de termoviziune, de vedere in infrarosu si sisteme de ochire care functioneaza pe principiul laser si la vanatoarea la mistret, vulpe si sacal.

Cum se vor scoate cainii fara stapan din unele zone, gen habitatele caprelor negre:

Pentru o perioada de 5 ani va fi permisa vanatoarea la urs:

Si PNL a votat, ramane de vazut ce va face Presedintele!

Oricum ar fi, in afara acestei legi, trebuie elaborat un plan la scara nationala, cu masuri clare si unitare in domeniile cinegetic, forestier, turistic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.