De Inaltare/Ziua Eroilor, la Campina a avut loc o frumoasa calatorie prin istoria municipiului.
Protagonist: d-l Madalin Focsa de la Centrul National de Informare si Promovare Turistica Campina
La ora 18, a inceput la Scoala Centrala evenimentul acestui pasionat de istoria locala. Intai a vorbit directoarea scolii, apoi d-l primar Horia Tiseanu. Ultimul a stat pana la finalul prezentarii care a durat aproape 2 ore.
Acesta a inceput sa ne aduca la cunostinta faptul ca nu exista inca o lista a eroilor campineni cazuti in Primul Razboi Mondial/Razboiul de Intregire. Si ca pentru acest lucru trebuie mers si studiat mult arhive militare. In acestea trebuie vazute registrele Divizilor 5 si 13 Infanterie, care au inrolat campineni.
A specificat asistentei deosebirea dintre Primul Razboi Mondial si Razboiul de Intregire. Primul a durat din 1914 si pana in 1918, pe cand Razboiul nostru de Intregire Nationala a inceput in anul 1916 si s-a prelungit pana dupa 1920, chiar 1922, soldate cu ocuparea Budapestei si lupte la Nistru cu graniceri bolsevici.
In principal, campinenii au cazut in lupta de la Sibiu dar si pe alte fronturi, unii dintre acestia participand la celebrul atac in camasi de la Marasesti.
Demn de retinut este ca urmare a acestui Razboi, Regatul Romaniei a pierdut 10% din populatia sa si aproape fiecare familie a avut un mort sau un invalid.
Generalul Ion Manolescu, un adevarat ctitor al orasului Breaza si fondator al conceptului de camin cultural. Unul dintre cei mai mari artizani ai comemorarii eroilor. El a initiat constructia multor monumente inchinate eroilor. Mai stim ca tot el a dispus ridicarea Crucii de pe dealul Gurga din Breaza si articolul urmator este chiar despre acel obiectiv. Am fost cu cateva zile inainte chiar acolo… Na, se mai leaga lucrurile…
D-l Madalin a mai precizat ca in cimitirul eroilor de la Campina sunt cei cazuti in luptele de la Predeal, fiind ingropati un nr. de 203 soldati in 12 gropi comune.
Proiectul unei catedrale dedicate eroilor, propus a se ridica in Campina. Initiativa nu s-a materializat…
Au fost prezentate multe imagini inedite cu orasul, cu sondele, cu cladiri vechi. S-a mai adus in atentie un mare artist, tot din zona invecinata Campinei:
Sculptorul Gh. Tudor, autorul monumentelor eroilor din Provita si din Campina
La Provita de Jos, taranii au strans 80.000 lei si l-au chemat pe sculptor sa le faca si lor un monument, asa cum crede el. Si cei de la Campina l-au chemat, dar au fost mereu nemultumiti, mai voiau tot felul adaugate la monument. De aceea a si iesit cel de la Provita mai frumos 🙂 La Campina au vorbit toti, la Provita l-au lasat pe artist sa-si faca treaba.
Tot acest sculptor este autorul bustului lui Nicolae Grigorescu, situat tot in Campina si despre care d-l Madalin Focsa afirma: „este poate cel mai valoros bust al pictorului Grigorescu din tara!”
Un basorelief facut de sculptor…
Masca mortuara a lui Aurel Vlaicu cel cazut la Banesti cu avionul, langa Campina. Intamplandu-se ca sculptorul sa treaca prin zona, a auzit de nefericitul incidentul si s-a dus repede la fata locului. Nu se stie unde este acum aceasta masca.
In ultima parte a prezentarii, d-l Madalin s-a referit la monumentul eroilor din Campina, celebrul soldat din Primul Razboi Mondial…
Cel care a realizat la un moment dat soclul monumentului a fost pietrarul din Busteni, Domenico Tramontini.
A mai fost amintita si epopeea aviatorilor americani, primii din acestia fiind inmormantati la Campina si ulterior transferati la cimitirul american din Poiana Tapului.
Dupa aceasta valoroasa prezentare, am fost sa vad cum mai arata „Soldatul” aflat in centrul Campinei – Parcul Milia.
Parcul era in reparatii, monumentul invelit in plastic.
Cred, asa cum spunea si cercetatorul local, ca „un astfel de simbol e bine sa fie vazut si azi de toata lumea!”. Eu as propune mutarea sa cat mai aproape de drum sau toaletarea unor arbori pentru ca monumentul sa fie cat mai vizibil. Din cauza catorva copaci situati la drum, nu prea se observa.