Eveniment special la Predeal ocazionat atat de Centenar cat si de Zilele Orasului. A iesit un program special, unic pe Valea Prahovei ca valoare istorica si culturala.
A fost un moment in care am vazut cum membrii comunitatii predelene si-au scos in fata valorile si le-au prezentat generatiilor tinere. Cu edili, profesori, preoti, sportivi, politisti, vanatori de munte, jandarmi etc si etc, s-a creat un cadru rareori vazut in zona Vaii Prahovei. Oamenii acestia, indiferent ce reprezentau, au conlucrat perfect, si-au dat mainile si au marcat 100 de ani de la Marea Unire, exact asa cum trebuie facut oriunde in tara aceasta.
Au vorbit si de eroi, si de unire, si de Romania dar nu au uitat nici de cei din prezent, inca printre noi, care si-au adus aportul la dezvoltarea localitatii.
Primul episod al evenimentului s-a consumat vineri, 18 mai, la Manastirea Sf. Nicolae, locul de unde a inceput sa pulseze viata la Predeal, prima asezare a viitorului oras. La 1774, calugarul Ioanichie cu sprijinul mocanilor din Sacele, ridica un schit mic. Asa isi are inceputurile aceasta localitate.
Pana la acest moment, Predealul a a avut cele mai multe actiuni dedicate Centenarului, din zona Vaii Superioare a Prahovei.
Colonelul Stefanescu, veteran de razboi alaturi de liantul generatiilor: Catalin Campeanu, directorul Centrului National de Informare si Promovare a Turismului din Predeal.
Doamnele din Liga Pensionarilor din Predeal au pregatit o multime de deserturi
Pe toate scriau Predeal, Zilele Orasului Predeal…
Biserica veche a manastirii din Predeal. Evenimentul s-a desfasurat loc chiar langa aceasta. La anul, biserica va implini 200 de ani existenta, fiind refacuta total in anul 1819.
Ce mi-a placut foarte mult a fost faptul ca tineri si batrani, adulti si copii, s-au regasit in acelasi loc, socializand si bucurandu-se unii de prezenta altora. Evenimentul a fost incarcat de multa emotie.
Se vad mormintele staretilor Predealului: Panteleimon Vidrighinescu si Antonie Naescu, mai in spate mormantul eroului politist Lepadatu Gheorghe, ucis in luptele de la Brasov din anul 1989, si o parte din monumentul si fostul cimitir legionar. Acolo au fost ingropati circa 100 de legionari ucisi in vremea lui Carol al II-lea. In perioada comunista, cimitirul a fost distrus. A fost reconstituit cat de cat dupa 1990.
Soldatii romani in Razboiul de Intregire. Nu stiu de unde poate fi imaginea, poate fi chiar in Valea Prahovei, la Azuga sau intre Predeal si Azuga.
Momentul in care a fost introdus in scena, un alt veteran de razboi.
Toti cei aflati in curtea manastirii, un alt loc mai bun nici ca putea fi ales, au putut sa-si vada eroii inca in viata, sa vorbeasca si sa se pozeze alaturi de ei. Atmosfera nu a fost una protocolara ci una de prietenie. Standardele, etichetele nu-si aveau locul, oamenii prezenti simteau momentul deci, fiecare stia ce are de facut.
Profesoare si alte doamne implicate periodic in viata comunitatii.
Parintele Teofil de la Manastirea Predeal, cel care a si initiat amplele restaurari ale locasului religios din ultimii ani.
Parintele paroh Lucian Vitan prezentand o carte veche cu Poeziile lui Eminescu, gasita nu stiu pe unde. I-a prezentat-o d-lui profesor Campan, liderul incontestabil al istoriei la Predeal. Pentru ca una este sa stii istorie si alta sa o si sadesti in sufletele elevilor. Generatii de elevi s-au indragostit iremediabil de Predeal, istorie si natura datoria lui. In acest an, va face jumatate de veac de activitate didactica… Tot cu aceasta ocazie, am mai cunoscut un domn care avea jumatate de secol de activitate didactica.
D-na Ioana Bran, creatoarea portului popular de la Predeal
Personaje predelene la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire: Catalin Campeanu – sufletul Centenarului la Predeal, parintele Teofil – restauratorul vetrei vechi a orasului, prof. Campan – cel mai prolific cadru didactic al orasului Predeal.
Prof. Campan, vorbind despre Unire, despre azi, despre viitor. Uitandu-se prin curte ne-a aratat 5 generatii…
Da, cel mai mic avea cateva luni.
D-l Liviu Cocos, fost primar al Predealului. Omul sub care orasul a inceput sa se miste si care a dat credit unor tineri ca d-l Catalin Campeanu, sa se ocupe de anumite probleme ale orasului. Imi este clar observand nu doar viata la Predeal, ca orice comunitate are nevoie de o echipa tanara care sa initieze lucrurile. Tinerii au energie, sunt impetuosi, aduc progresul…
Pe oriunde a fost si am fost, l-am vazut pe d-l Cocos inconjurat de oameni. Acestia il cauta, il pretuiesc.
Mai sus, l-ati vazut cu o carte mare. Era de fapt o carte dedicata Centenarului pe care dansul a tinut sa o doneze comunitatii. Aceasta carte va circula din casa in casa, pentru ca fiecare predelean sa transmita un gand spre viitor, celor care vor veni dupa noi… peste 100 de ani. Atunci vor fi 200 de ani de la Marea Unire, moment in care „noi, cu totii, vom fi uniti, dincolo de gard”– cum spunea d-l profesor Campan. Adica in cimitir 🙂
Parohul Lucian Vitan cel care a indemnat tanara generatia sa citeasca. „Sa citeasca orice si mult, sa miroasa a carte in camerele voastre; mirosul de carte e cel mai frumos miros!”
D-na Ungureanu, sefa Ligii Pensionarilor, o femeie omniprezenta in viata orasului. Ea a rugat asistenta si mai ales elevii, sa raspunda cu prezent atunci cand sunt solicitati la evenimentele din Predeal, asa cum o fac si ei, pensionarii, de ani de zile.
Maica stareta Spiridona, o persoana care nu prea se afiseaza in public, un exemplu de smerenie.
I s-a dat cuvantul si unui mic elev, sa spuna ce crede despre acum si despre viitor. Am vazut cu totii un copil coerent, cu idei bine fixate…„Vreau sa ne pastram traditiile si sa fim cu totii mai buni, mai uniti!”
Cei de fata au oferit apoi diplome elevilor
Copiii si nu numai vibrau de emotie langa veteran. Au fost momente in care copiii se apropiau de acesta, sa-i vorbeasca, sa-l vada… cand vor fi mari el va fi mort demult… Buna treaba au facut organizatorii evenimentului, punand fata in fata generatiile, in contextul sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire.
Reprezentantul Federatiei Romane de Bob si Sanie
Iesirea din scena a veteranului
Si au inceput sa curga randurile in Cartea de Aur a Centenarului…
Primul cetatean al Predealului care a scris in aceasta carte a fost celalalt autor al proiectului Pasi in Timp. Apoi au venit sa scrie copiii…
Poza de final a doamnelor aflate la pensie dar mai active ca oricand in viata comunitatii.
O sa revin cu alte episoade intamplate in aceste zile la Predeal! Marea Unire si Centenarul se simt evident mai puternic acolo unde a fost o granita seculara, nedreapta, care ne-a separat de ceilalti frati ai nostri!
Nu mai e granita in inima tarii, la Predeal!
Mai mult de atat, bariera de la fosta granita a fost descoperita in urma cu niste ani si este la MApN. O sa va povestesc ce se va face cu aceasta!
Maaaai Adi, e poate cel mai fain si mai emotionant articol ar tau din ultima vreme. E drept ca ai avut si material extraordinar pentru el. Absolut superba atmosfera, ma fac invidiosi predelenii. Dar iarasi nu mi-ai zis nimica despre eveniment, acum am aflat ! Si stii bine ca Predealul face parte din identitatea mea, copilaria mea inseamna Predeal, iar bunicii mei dorm somnul de veci la doi pasi de curtea bisericii in care s-a tinut sarbatoarea… Nu ma oftic, pentru ca ieri am lucrat si nu aveam cum sa ajung, dar daca nu lucram ?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc. Chiar a iesit ceva special la Predeal. Si inca nu am cuprins tot. Mai urmeaza un articol si tot nu voi cuprinde tot… Am avut atatea pe cap in aceste zile incat am uitat multe. Imi cer scuze…ai dreptate!
ApreciazăApreciază
Uita-te putin la stalpul acesta, crezi ca e posibil sa delimiteze fosta granita?
http://adevarul.ro/locale/focsani/foto-stalpul-delimita-romania-austro-ungaria-1888-gasit-accidental-muntii-vrancei-importanta-putea-descoperirea-1_5b01475adf52022f75335f8b/index.html
Intreb pentru ca avem si noi ceva asemanator prin zona…
ApreciazăApreciază