Cred ca s-a sapat dupa una si s-a dat de alta 🙂 Dar nu se stie, posibil sa fi fost cineva bine documentat si sa fii sapat intentionat.
Oricum, si tine deja de fantastic, lucrarile s-au oprit. Regula pe la noi prin tara, este de a distruge tot pentru a nu mai aparea alte probleme, interpretari, reclamatii. Nivelezi tot si gata, „mortul de la groapa nu se mai intoarce”. Ramai un pic pe ganduri cand vezi astfel de chestii.
Deci nu a bagat vreunul buldozerul, nu a dat mai departe cu barosul, a lasat asa si probabil a si anuntat autoritatile. L-am si contactat pe Facebook pe d-l primar George Barbu sa aflu punctul sau de vedere referitor la acea descoperire. Sa vedem ce spune…
Nici prin carti mai vechi sau vederi nu am vazut sa fi fost vreo banca pe langa acea fantana.
Fantana, este o replica dupa aceea a mesterului Manole de la Curtea de Arges si a fost realizata in anul 1906, cand se celebrau 40 de ani de cand a venit la domnie Carol I. Modelul a fost luat de catre inginerul dirigent al caii nationale Campina-Predeal, renumitul Nestor Urechia, cel cu atatea carti despre Bucegi.
Astfel de banci, nu sunt la fel cu acelea realizate de-a lungul caii nationale, actual DN 1, in anul 1905, ci sunt dintr-o perioada ulterioara. Realizarea lor trebuie plasata undeva intre 1905 si 1910, pentru ca sunt vederi din anul 1910 si 1911 in care apare acest model de banca.
Fantana este pe partea dreapta cum mergi din Busteni spre Azuga. In prezent, nu mai are apa, probabil izvorul este infundat.
In spatele fantanii, mai sus, pe deal, la vreo 200 m, se afla ruinele unui monument inchinat eroilor din regimentul 4 Ilfov, cazuti prin aceste locuri in anul 1916. Monumentul de tipul unei capele a fost vandalizat, furata orice piesa metalica si azi arata jalnic.
Fantana, pana anul trecut, era si ea un monument paraginit, pana cand autoritati, agenti economici, azugeni si-au propus sa il refaca. Astfel, partea superioara si o placa au fost restaurate ca la carte. S-ar putea insa, am retinut fugitiv chestia aceasta si ulterior am mai auzit-o de la cineva, ca acoperisul fantanii sa fi fost initial din tigla si nu din sindrila. Oricum, nimeni nu cred ca a prins fantana cu un astfel de acoperis 🙂
Pe cand veneau cerbii la izvor. Na, povestile locului.
Calatorii de altadata veneau la apa, se odihneau si pe banca… Nu cred ca era vreun arbore ceva, pe langa fantana.
Iata o banca intreaga, de acelasi tip, in centrul statiunii Azuga, chiar in fata Bisericii „Sf. Treime”:
Banca din ciment de Azuga, cu o vechime de peste 100 de ani.
Si o vedere din anul 1911:
Este aceeasi banca pe care am pozat-o ieri 🙂 Lemnul e diferit, logic!