„Breaza cu imprejurimile” – cea mai buna harta realizata in ultimii 25 de ani in judetul Prahova

Cand te uiti la alte harti, gen Schubert si nu stiu mai cine sau la ce au realizat diverse asociatii care promoveaza judetul, te umfla rasul sau plansul. Niste chestii copiate si recopiate! Abia cand vezi o harta buna iti dai seama de nivelul de mediocritate si de slabele cunostinte ale altora din acelasi domeniu. Nu stiu de ce ma mai mir… doar toata lumea a vazut cat de jalnic ne-am prezentat ca tara la Targul de la Berlin.

Bine, cu Schubert treaba este destul de simpla… aduni bani de la agentii economici, acestia primesc o caseta pe dosul hartii, mai mica sau mai mare, dupa contributie. Apoi vine unul de la capatul tarii sa-ti redea pe o harta unde stai tu 🙂 Se preiau date, in special de pe net, copiezi ca mai toata lumea o face in acest domeniu si gata proiectul.

In loc sa cauti pe plan local oameni care pot face o harta, chemi pe nu stiu cine sa-ti aplice si tie sablonul clasic. Rezultatul este si unul pe masura, multe obiective nu apar pe harta, elemente gresite din alte harti sunt perpetuate, in final devine evident ca harta respectiva nu are o prea mare utilitate… reducandu-se la un simplu desen. Imprimi o harta cu strazile de pe Google si aia e…

Azi mi-am propus sa vorbesc despre harta realizata de Centrul National de Informare si Promovare Turistica din Breaza cu sprijinul Primariei din localitate.

O harta care reprezinta la ora actuala… unul dintre putinele materiale turistice de promovare din judetul Prahova, care au un inteles si sunt realizate la modul profesionist.

In spatele acestei harti, nu s-au aflat agenti economici care au cotizat pentru un spatiu publicitar, ci un tanar metodic, serios, d-l Madalin Focsa. Ajutat de colega sa din CNIPT Breaza, d-na Ramona Nita, acestia au creat un material de exceptie pentru Breaza si fara echivalent in judetul Prahova.

Lucrarea nu s-a sprijinit pe copy-paste ci pe iesiri de peste jumatate de an pe teren, s-au rasfoit arhive, corespondente cu Directia Topografica Militara, permanente discutii cu cei care realizau grafica la harta, astfel incat sa se redea fiecare curba de nivel si suprafata impadurita asa cum este in teren. O munca de Sisif pentru acestia deoarece nu era ca in alte situatii, tu platesti si iti dam noi ce vrem. Fiind geograf, d-l Madalin Focsa chiar stia ce trebuia facut 🙂

Un mare merit in acest proiect l-a avut evident administratia locala care a inteles necesitatea unei astfel de harti. Adica faci o harta buna o data, nu o mai schimbi de la an la an, nu mai derutezi pe nimeni.

Ca sa faci asa ceva nu e de ajuns sa poti sau sa vrei… ci sa si ai cu cine. Madalin Focsa este cunoscut la nivel de judet ca un mare patriot, un om cu credinta in Dumnezeu si care apreciaza tot ce au facut inaintasii nostri, implicandu-se in diferite actiuni culturale. Este limpede ca doar astfel de oameni pot crea niste lucruri durabile fiindca pun suflet si isi dau interesul.

Intreaga harta reprezinta conceptia celor doi reprezentanti ai Centrului Turistic din Breaza si, in aceasta, vreau sa subliniez ca nu veti gasi promovate alte aspecte care de regula guverneaza asemenea materiale turistice (pile, relatii 🙂 ) ci doar valorile autentice ale Brezei, cultura, peisajele, istoria. Pentru mine, marea frumusete a acestei harti consta in faptul ca au facut un lucru corect. In zilele noastre rar mai vedem un lucru facut asa cum trebuie, de la inceput si pana la sfarsit, fara imixtiuni.

Daca treceti pe la Centrul din Breaza, veti gasi acolo harta dar si pe d-na Ramona. Pe d-l Madalin il gasiti la Centrul din Campina, strecurat in tot felul de proiecte 🙂

Eu astept sa spuna intr-o zi: „Uite, aici, sunt sigur ca a fost Vama Prahovei!” 🙂

Baietii de la Artmap/Mapexpert sunt in topul seriozitatii.

9 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Bogdan spune:

    Foarte frumos! Apreciem și munca autorilor hărții și munca de promovare, care se face prin acest articol. Ca să vin în întâmpinare și să arăt că se mai face câte ceva pentru Județul Prahova, trimit un link către o hartă publicată peste hotare, dar gratuită, pe internet, poate mai puțin vizibilă din spațiul publicului larg.

    https://www.tandfonline.com/doi/suppl/10.1080/17445647.2016.1197162?scroll=top

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc foarte mult, Bogdan! Si felicitari 🙂

      Apreciază

    2. madalinfocsa spune:

      Foarte tare Bogdan, imi zicea ceva dl Nedelcu c-ar vrea sa facem harta judetului, si noi aveam nevoie la centrele de informare, oare e vorba de a voastra, sa fie tiparita ? Da, e o harta de profesionisti asta, intr-adevar. Pacat ca nu are o bogatie mai mare de obiective turistice, macar cum am bagat eu in harta mea (zona cu harta de imprejurimi am facut-o la scara 1:150.000 si se intinde pana la Sinaia, Slanic, Metro Ploiesti, Moreni si Fieni) – sa o iei sa te uiti ce informatii utile are, e vorba de reteaua drumurilor si obiective mai ales. Ar fi fain sa ne mai intalnim sa vorbim, te-am tot vazut fugitiv prin Bucuresti

      Apreciat de 1 persoană

      1. Bogdan spune:

        Salut! Scuze că răspund târziu. Mulțumesc pentru apreciere. Da, despre acea hartă era vorba. Am văzut-o fugitiv și pe a ta, la dl. Nedelcu. Mi-a plăcut ;). Harta pe care am făcut-o noi nu a fost gândită să fie turistică…ci o hartă generală (de fapt, este generată din harta generală a județului Prahova, anexă la monografia județului, scoasă de noi la Editura Academiei în 2016 – https://www.librariaeminescu.ro/ro/isbn/973-27-2542-9/Bogdan-Andrei-Mihai__Judetul-Prahova-Spatiu-Societate-Economie-Mediu.html). Dar poate fi adaptată la una turistică și puse mai multe obiective 🙂 Ar trebuie să vorbim, da!

        Apreciază

  2. Sergio P spune:

    Bună seara și salut @madalinfocsa!

    Tu ai început să lucrezi la hartă încă de când erai aici la centru la Breaza, apoi s-a abandonat o perioadă, fiind scoasă ulterior.

    Am cuprins și eu recent cu mâinile NOUA HARTĂ TURISTICĂ A ORAȘULUI BREAZA, iar ca și cunoscător bun al acestor meleaguri pe care le-am parcurs la pas și ghid turistic local am luat-o, inevitabil, la puricat,

    Voi începe cu o nedumerire, anume faptul de ce harta nu conține ISBN ?!!!

    Voi lăsa deoparte greșelile gramaticale frecvente în text în doar cele 7-10 paragrafe existente, printre care nu pot să nu enumăr și diacriticele și semnele de punctuație așternute la pură întâmplare. Par example:

    “mănăstire, deoarce, ușooară, amenajata, coborîre, pana, diskinezii (corect: dischinezii), freesbe (corect: frisbee)”

    cât și altele cu mult mai grave precum, citez:

    „Crucea de pe Gurga poate fi observată pe dealul aflat la răsărit de centrul orașului” (TOTAL GREȘIT) … unde cum bine știm înspre răsărit vom privi în direcția de unde răsare Soarele (spre Est, spre dealul Sinoiu), ci nicidecum spre Dealul Gurga, care mai degrabă din centrul orașului se află spre Apus (dacă privim din Breaza de Jos), căci doar de pe Dealul Gurga vom admira un frumos apus de Soare descris de către Matei Stăncioiu, iar ca direcție vom vorbi de S-V (dacă privim din fața Primăriei Breaza)… sau poate că centrul orașului se află la Valea Morii (ironic), iar atunci mea culpa, vom privi într-adevăr spre răsărit.. ori probabil s-a omis un „de”, unde Crucea de pe Gurga poate fi observată, într-adevăr de pe dealul aflat la răsărit de centrul orașului, anume Sinoiu.

    De asemenea, citim o descriere a izvoarelor terapeutice din stațiunea noastră și ne vom întreba CARE SUNT ACESTEA ?? !!!!

    Un alt lucru nou este REZERVAȚIA GEOLOGICĂ DEALUL CU TROVANȚI (locul unde, pe vremuri, era fosta groapă de gunoi a orașului Breaza), despre care Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, organ legal a aproba această denumire, nu se află în temă !!!
    Rezervații apar peste noapte și pe hartă, nu numai în text, anume Rezervația Naturală Complexă Dealul Sinoiu !!!!
    Haideți să fim lucizi. Singurele rezervații naturale din județul Prahova (6 la număr) sunt acestea:
    https://ro.wikipedia.org/…/Lista_rezerva%C8%9Biilor_natural…

    REVENIM: Conacul Toma Cantacuzino (CORECT).. pe hartă: Conacul Brâncoveanu… pe website infoturismbreaza: Conacul Bibescu – Brâncoveanu.. pe website-ul primăriei: „Cei doi Cantacuzino, Gheorghe și Toma și-au ridicat conace la Breaza: primul în Breaza de Sus, iar cel de-al doilea în Breaza de Jos (cartierul Podu-Vadului)” (CORECT)
    Toate acestea în doar câteva paragrafe așternute pe o hartă !!!!

    Continuăm să luăm harta la puricat și observăm lipsa multor obiective de o importanță majoră, precum Izvorul Micșunelelor sau Dealul Corneanca, cât și unele vârfuri trecute eronat, precum Vf Sultănelul din Valea Bradului la EST de Poiana Stânii, când de fapt acesta se află spre V, mai spre culmea dealului !!!

    Ca să nu mai vorbim de semnele de marcaj ale anumitor trasee de drumeție INCOMPLETE SAU INEXISTENTE PE PARCURSUL ÎNTREGILOR ITINERARII !!!!!!

    Aici vorbim clar de lipsa semnelor de marcaj, nu doar a stâlpilor indicatori și de faptul că nu este admisibil să menționezi pe o hartă turistică un NEADEVĂR, faptul că un traseu este marcat când situația este cu totul alta !!

    Plus alte apariții noi precum Pădurea Cacova (poate Gurga monsieur!!)

    Nu voi pune la socoteală poveștile frumoase despre păsările de rasă și o absență totală a păstoritului, ocupație de bază din răstimpuri pe aceste meleaguri.

    Mă rezum la poveștile frumoase despre trasee de drumeție care parcurse la pas după marcaj (Sinoiu – Frăsinet) duc pur și simplu la rătăcire. INADMISIBIL !!!

    Vă mulțumesc,

    Cu drag, Sergio P

    Apreciază

    1. Salut, Sergio. Unde ai dreptate, ai dreptate. Adica unele trasee de pe harta nu sunt marcate si in teren. Totusi, un om care iubeste drumetia se poate orienta cu aceasta harta. Greseli gramaticale si chiar unele confuzii se intampla cand vorbim de astfel de lucrari mari si serioase. Dar, se vede ca incerci sa scoti orice greseala in evidenta si nu pot decat sa banui de ce. Partea cu ISBN, te asigur ca nu intereseaza turistul si nici pe mine. Nu stiu de ce te intereseaza pe tine! Termenul „mănăstire” chiar asa se si scrie. Probabil tu stii ca se scrie „mânăstire”. La „usooara”, ce mare lucru ca a scapat un „o” in plus? 🙂 E clar ca este o greseala efectuata in graba. Acolo unde scrii cu Crucea de pe Gurga cred ca au omis un „de” din tastatura.
      E foarte bine daca a trecut ca Rezervatii si alte obiective, pentru ca sunt demersuri ca acestea sa si devina arii protejate. Pana atunci, titulatura aceasta le poate feri de comportamentele iresponsabile ale altora mai needucati.
      Nu imi dau seama daca stii istoria conacului din parc. Care este in opinia ta denumirea corecta?
      Parerea mea este ca ai dreptate doar in privinta lipsei marcajelor de pe unele trasee… Probabil vor marca acele trasee in primavara. Sau, ai putea tu initia aceste marcari, esti destul de cunoscut in localitate, s-ar strange multi, as veni chiar si eu. In rest, alte consideratii pe care le faci, cu greselile gramaticale imi suna a invidie, a suparare. Practic, ai cautat in orice nod in papura. Este o harta si nu un tratat despre limba romana. Stii, corectam pe altii cand noi insine cunoastem mult mai bine.
      As putea sa-ti enumar si eu la paginile postate de tine din cartea pe care o vei publica, ce greseli am observat, nu doar gramaticale. Asta nu inseamna in niciun caz ca nu va fi o carte buna.
      In concluzie, harta chiar asa si este, singurul produs autentic si profesionist nu doar din Breaza ci din tot judetul. Ca s-au incurcat unele denumiri de varfuri, nu sunt marcaje peste tot, aceasta nu face ca harta sa fie de nefolosit cum insinuezi. Daca ar face altcineva o harta a Brezei, ar prelua din aceasta 99% din informatie 🙂 Eu nu stiu ce meciuri ai cu cei din Breaza, Primarie sau Centru dar a rade de munca lor prin orice colt al netului, nu inseamna ca tu faci o promovare mai buna orasului. Harta Brezei este un produs turistic si geografic foarte bun si ma asteptam sa constati daca sunt corecte izohipsele, suprafetele de un anumit tip, nu erori de scriere. Cu o astfel de harta se ia 10 nu doar la lucrarea de licenta 🙂

      Apreciază

      1. Sergio P spune:

        Bună ziua.

        Preluăm doar ceea ce am și evidențiat în finalul primului comentariu, faptul că TRASEELE NU SUNT MARCATE !!
        (DEȘI… DEȘI am inițiat demersuri de mai bine de 2 ani, vezi punctul 3 cu adresele oficiale http://ecotrekker.org/adrese-ecotrekker/ ) !!!

        Referitor la izohipse, termen pe departe cunoscut celor care vor veni să ne viziteze stațiunea, căci aici vroiam să ajung…. câți dintre cei care vor sosi la BREAZA vor cerceta pe teren și vor descifra tainele naturii cu harta în mână prin păduri, urmând curbele de nivel??!!

        Poate doar prietenii dragi, care dacă veți urmări postarea de pe modesta mea pagină (fb) vor afirma: „Altfel…. si prin curbele de nivel mai sunt hibe (eu m-am tot chinuit pe o portiune si nu-mi iesea la calcul :)) ”

        Vă acord credit pe cele pe care le afirmați mai sus, și, DA, harta este un BRAVO și un start pentru stațiunea noastră…

        Dar pe de altă parte, dacă v-ați pune în locul meu și ați înțelege faptul că atunci când un turist calcă pragul centrului de informare din Breaza și întreabă, în orice anotimp și zi din an: CE ESTE DE FĂCUT LA BREAZA? !! (sau) CE POT FACE ASTĂZI LA BREAZA?

        Singurul răspuns corect întru călăuzire este DRUMEȚIE. Drumeție poți să faci la BREAZA, în orice sezon. (căci nu există nici un muzeu, conacul este proprietate privată, izvoarele de apă nu există, expoziția de păsări se desfășoară doar odată pe an, per total.. PER TOTAL) 😦 😦

        Iar atunci când faci toate demersurile posibile, te zbați să inițiezi trasee de drumeție și duci muncă de sisif iar răspunsul vine ignorant și indiferent, lucrurile stau cu totul altfel…

        99% dintre cei care vor pune cuprinde cu mâinile această hartă, sosiți pe meleagurile stațiunii noastre, vor citi textul.

        Afirmați că „Daca ar face altcineva o harta a Brezei, ar prelua din aceasta 99% din informatie ” și mă întreb oare de unde au preluat aceștia 99% din informație și muncă pe teren?!!! (ca să fim corecți)

        PS: Cu drag primul volum al cărții mele așteaptă să ajungă la dvs, iar o întâlnire pe meleaguri „sinăiene” (la editura Amanda a dlui Istrate sau la cenaclul asociației socio-culturale Excelsior) cu dezbatere despre DRUMEȚIE ne-ar cunoaște mai îndeaproape. (cu mare drag, de asemenea, aștept observațiile dvs cu privire la noul volum al cărții)

        Gânduri bune și mult succes!

        – – – –

        [Cum spuneam mai sus, greșelile gramaticale, deși sunt doar câteva paragrafe, nu au nici o importanță. Importanță nu o are nici faptul că un vârf sau două sunt poziționate greșit pe hartă, bine că totuși există. Trecem cu vederea și peste faptul că textul este eronat în definiție și tradus parțial în limbaj de lemn în engleză. Vă dau dreptate și la partea cu „rezervații”, deși nu există nici un demers referitor la acestea, căci nu îndeplinesc nici o condiție necesară acestor titulaturi. (mi de scuze dar o hartă se verifică, se citește, se corectează etcaetera, înainte de a fi editată, mai ales că nu este vorba de o carte, cu sute de pagini, dacă vorbim despre profesionalism)
        Dacă are sau nu ISBN, ține tot de responsabilitatea și corectitudinea celor în cauză, dar nu aceasta ne privește.]

        Apreciază

        1. Sergio P spune:

          Revin cu mulțumiri pentru răspunsul dumneavoastră și timpul acordat.

          O zi faină!

          Apreciază

        2. Cunosc foarte bine acest fenomen, al ignorarii cetatenilor care au ceva de spus si care cunosc niste lucruri foarte bine. Pentru ca, la randul meu, in trecut, m-am intalnit foarte des cu el. De regula, autoritatile… daca nu lucrezi la ei, tind sa se pozitioneze pe un piedestal de unde nu prea iau in seama pe nimeni. Adica, vii tu sa-i inveti pe ei sau ce? Cunosc, cum spuneam, perfect aceasta atitudine. Este trist ca primaria nu a dat curs propunerilor tale si ma gandesc ca nu din rea vointa ci pentru ca fie nu cunosteau traseele sau nu intelegeau utilitatea lor. Mai este si chestia ca oamenii vor considera ca la initiativa ta s-au facut unele lucruri si atunci cine mai taie panglica? 🙂 Am observat astfel de orgolii in multe institutii. Ei gandesc ca mai bine sa nu se faca nimic decat sa puna pe altii in lumina pozitiva, ceea ce este evident o greseala… toti care au o idee cat de mica trebuie ascultati si la urma se face ce e cel mai bine.
          Trebuie realizata pe langa harta si o brosura cu traseele turistice explicate insa, evident acestea trebuie marcate integral. Daca te lovesti mai departe de cei din primarie, poti pune traseele pe GPS, poti organiza tu excursii doar cunosti zona, poti capta o parte importanta din fluxul turistic. Sau cere aprobare de la primarie sa le marchezi tu, dai un anunt pe Facebook si se strang si banii si voluntarii.
          Despre cartea ta, mie mi se pare frumoasa, utila, scrisa cu suflet si ar trebui sa apara. La pagina 37 ai un fluture postat. In ceea ce priveste domeniul acesta, cu fluturii, sunt documentat cat de cat… studiind vreo 10 ani fluturii din Bucegi. Ce ai tu la acea pagina este un fluture ochi de paun de noapte (Saturnia pyri) din familia Saturniidae. Acesta este cel mai mare fluture nu doar din tara noastra ci din toata Europa. Fluturele ochi de paun de zi (Inachis Io) face parte din familia Nymphalidae, ca si celebrul amiral (Vanessa atalanta), si arata altfel. Sunt insa fluturi de noapte pe care ii vedem uneori zburand si ziua, gen fluturele ochi de paun de noapte, insa au un zbor haotic si se recunosc repede. Cea mai simpla diferentiere la fluturi o poti face studiindu-le antenele. Daca au bumb la capat sunt de zi, daca antenele sunt paroase atunci sunt de noapte. Tu l-ai pozat pentru ca el este mai raspandit in zona ta decat in a mea, larvele lui le gasesti pe pomii fructiferi. Deci el sta indeosebi in zone cu meri, pruni, ciresi… Urzica este preferata in special de fluturele urzicii cum o spune si denumirea acestuia (Aglais urticae), un alt nymphalid care conform UICN este o specie vulnerabila, deci protejata. Si fluturele tau este amenintat cu disparitia; interesant la acesta este cum se intalneste el cu femela. Se „cheama” prin miros de la un kilometru 🙂
          Sa ne auzim cu bine. Multumesc si eu!

          Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.