Propuneri noi de monumente pentru clasare, o noua harta pe piata, descoperiri intamplatoare

Ordinea din titlu este si ordinea viitoare. Intai un subiect detaliat in acest articol apoi celelalte in alte doua articole.

Primul subiect. Nu neaparat pentru ca suntem in Anul Centenarului ci pentru ca asa e normal, daca iei in calcul ca trebuie transmise anumite lucruri si generatiilor viitoare. M-am gandit ca sunt lucruri care daca nu apar intr-o lista si nu se iau masuri de conservare, vor disparea in viitorul apropiat. Noi, astazi, ne-am obisnuit cu ele, trecand de sute de ori pe langa acestea si nu le mai vedem. Ca si noi, oamenii, si acestea sunt supuse probei timpului.

Azi, din tren, am vazut un astfel de exemplu. Intre gara Sinaia si halta Sinaia Sud, dincolo de trecerea de cale ferata spre zona Piscul Cainelui, ceva se modificase in peisaj. O casa veche, emblematica in acea zona, cu o arhitectura traditionala, avea tot acoperisul dat jos. Se mai ridica un etaj… iar cladirea nu va mai semana deloc cu ce a fost. Aceasta observatie a venit inca o data sa arate ca daca nu se iau niste masuri, unele lucruri se pierd pentru totdeauna. Important este ca fiecare monument cu o anumita valoare pentru istoria locala si nu numai, sa fie pozat… notate anumite caracteristici si luate coordonatele GPS.

Prin urmare, m-am gandit ca trei monumente unice in Sinaia, observate de mine prin cimitirul localitatii in anul 2014, ar trebui sa fie clasate. Demersurile in acest caz le poate face numai administratia locala, eu doar le-am trimis propunerile.

Prima propunere este ca monumentul funerar al inspectorului general al muzicilor militare, Eduard Hubsch, sa devina monument istoric. Eduard Hubsch a fost parintele muzicii militare romanesti, ocupand functia enuntata intre anii 1867-1894. Este autorul primului imn national compus in anul 1862, deci pe timpul lui Cuza, viitor Imn Regal, pe versurile lui Alecsandri. Monumentul are diverse inscriptii dar si o vioara si un portativ.

Cu steluta verde monumentul lui Eduard Hubsch.

A doua propunere este ca monumentul funerar al familiei Ungarth, care a dat primul hotelier din istoria Sinaiei, sa devina monument istoric. Aici sunt inmormantati de asemenea… celebra Carola sau pictorul Villy.

Si a treia propunere… ca monumentul funerar al lui Eduard Kirchner, cel care a avut Noul Hotel Sinaia, existent si azi in parcul din Sinaia sub denumirea de Hotel Regal, sa devina si el monument istoric.

Moumentul familiei Ungarth si monumentul lui Eduard Kirchner

Toate aceste monumente sunt invecinate. Tinand cont, ca Hubsch si Kirchner nu mai au rude in viata, se poate gasi cineva peste un timp, dupa ce se vor darama aceste monumente, care va instraina locurile de veci. Toate aceste trei persoane au fost mari personalitati ale sfarsitului de sec. XIX si inceput de secol XX. Multi vorbesc despre ei, dar ar trebui stiut ca existe si urmele lor fizice, ca „dorm” in pamantul Sinaiei… chiar daca proprietatile lor sunt azi ale altora. Mai multe detalii despre acestia si poze sunt in cartea „100 de pasi in timp, un alt fel de ghid al Vaii Superioare a Prahovei si Parcului Natural Bucegi”, paginile 29-35 si paginile 131-133.

Subiectul articolului urmator se refera la o harta aparuta recent, sub egida unei administratii locale, o harta facuta la modul profesionist. Este cel mai bun material de acest tip realizat in judetul Prahova in ultimii 25 de ani. Deci, nu e cu Shubert si nu stiu care, realizatorii aceia de harti compilate care nu spun nimic, dar care te cauta pentru publicitate, acesta fiind de altfel si scopul…

Aceasta este o harta lucrata de un specialist si chiar te ajuta in teren. O sa revin cu detalii.

Un alt subiect in pregatire, face referire la o descoperire intamplatoare. Am gasit niste varfuri vechi de sageti… cred ca sunt din vremea… 🙂 le-am predat ca asa trebuie facut si… astept sa vedem ce spun specialistii despre acestea!

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Lucian spune:

    Buna ziua,

    Felicitari pentru articol!

    Cautand pe internet o piatra funerara pentru a amenaja mormantul parintilor si bunicilor mei, am dat peste materialul dumneavoastra si piatra funerara a familiei Ungarth. Daca este posibil, va rog sa-mi spuneti in care cimitir din Sinaia este amplasata, intrucat vreau sa merg sa-i fac cateva fotografii in detaliu si sa le dau mai departe mesterului pietrar care se ocupa de proiectul meu.

    Va multumesc anticipat,

    Cu respect,
    Lucian Holban

    Apreciază

    1. Buna dimineata.
      Va trimit pe mail.

      Nu aveti pentru ce!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.