Spre deosebire de alte constructii vechi din zona Filipestilor, acesta este astazi restaurat. La articolul anterior scriam de ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino tot din Filipestii de Targ. Conacul se gaseste la o „aruncatura de bat” mai spre nord de ruinele palatului.
Postelnicul in afara de baieti mai avea si 3 fiice. Marica sau Maria, care era fiica cea mare a acestuia, s-a casatorit cu marele logofat Pana Filipescu. Avea si acesta prin acea zona diferite posesiuni. Cei doi au si ridicat conacul Pana Filipescu, undeva in jurul anilor 1650, in mijlocul unei paduri de stejar, nu departe de apa Prahovei.
Intrarea pe domeniul conacului
O serie de busturi se afla in fata muzeului. Intre acestia si Mihai Viteazul. Chiar nu am inteles legatura acestuia cu Filipestii 🙂
Un sculptor C. Ionescu a realizat busturile. Mie nu mi se par foarte reusite, cel cu Mihai Viteazul daca nu ar avea scris, nici nu ai sti cine este. Adica nu seamana cu voievodul care a unit Tarile Romane.
Acesta este ce a mai ramas din padure de stejar. Un ultim mohican… si trasnit. Am avut cu noi ghidul locului, de aceea…
Ghetaria… de aici s-au scos tot felul de resturi ceramice.
La subsol sunt spatii de vizitare ca si la etaj. Cand am ajuns, duminica trecuta, unde este mansarda se tineau niste lectii de muzica.
Toate acestea sunt gasite in perimetrul conacului cu ocazia unor sapaturi arheologice.
Prin interior nu am facut poze ca nu e voie. Nici nu am intrebat daca e vreo taxa sau cat este, nefiind deocamdata ceva care imi trebuie urgent. Sunt insa tot felul de piese, obiecte, tablouri, carti de cumparat care atrag atentia. Mai revin cu siguranta.
Sunt si aspecte de corectat pe acolo, strecurandu-se mici greseli pe care le-am si semnalat… sunt acte traduse de pe la 1750 in care se vorbeste de Pana Filipescu. Cu siguranta nu este vorba de logofatul care ridica pe la 1650 conacul cum s-a tradus, ci de vreun urmas cu acelasi nume.
I like your post 😊.
ApreciazăApreciază
Multumesc 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană