Dezbaterea publica a Legii Turismului: Intalnirea de la Brasov-Prefectura

La aceasta dezbatere organizata in ziua de 06.09.2017, au participat prefectul Brasovului d-l Rasaliu, prefectul Harghitei, secretarul de stat Vicentiu Stir si evident ministrul Turismului, d-l Mircea Dobre.

Ca si la articolul anterior, fac precizarea ca mai jos sunt exprimarile aproximative ale personajelor, ideile principale notate de mine.

Cladirea Prefecturii si nu numai ci si a Consiliului Judetean, Curtii de Apel. In imagine este doar o latura a edificiului.

Ministrul a deschis dezbaterea spunand ca la Busteni, cu o zi in urma, au fost circa 45 de persoane si lucrarile au durat pana la ora 19, ca au fost discutii constructive.

D-l Stir de la ministerul pentru Dialog Social a prezentat putin proiectul CONECT,  acel Catalog National al ONG-urilor de care vorbeam si la articolul anterior. Iata ce spunea: „Avem la nivel national cateva zeci de mii de ONG-uri dar in baza noastra de date sunt doar vreo mie. Ne propunem sa organizam pe viitor o dezbatere cu toate ONG-urile pe fiecare judet in parte, vom trimite pe viitor adrese tuturor Prefecturilor.”

Prefectul: „Este timpul ca o lege sa fie dezbatuta cu entitati private si publice la aceeasi masa, sa lasam putin ura la o parte si sa intram in paine.”

Prima interventie din sala a apartinul d-lui Nicolae Vlad Popa, fost chestor al Senatului, cu 3 mandate de parlamentar la activ, fost initiator al legilor turismului in anii 2002 si 2008, daca am retinut corect, ambele insa au fost respinse: “Turismul functioneaza dupa o lege de pe vremea lui Constantinescu. De atunci, legea a fost depasita prin intrarea in U.E. si de multe realitati. Trebuie sa se dea operatorilor sansa sa creasca, fiindca ei in prezent doar supravietuiesc. Trebuie evitata centralizarea si birocratia. Nu se vorbeste in lege de turismul de altitudine, de cei aflati la peste 1800 m, care trebuie  sustinuti financiar si parafiscal. Nu se vorbeste de turismul culinar, de croaziera, turismul montan de suprafata moare, de turismul educational, medical nu balnear. Daca aceia de pe munte, cabanierii, nu ar face evaziune ar muri. Daca va interesati, veti afla si cum a crescut turismul. In Austria, cei care vand produsele proprii nu platesc TVA, deci exista modalitati de a sustine turismul. Cativa ani, investitorii ar trebui sa fie scutiti de impozite. Ar trebui sa faceti o simulare ce inseamna acum activitate turistica si ce inseamna dupa legea dvs.

Ministrul Turismului: Referitor la turismul montan avem un Master Plan aprobat din care reiese interesul major pentru zona montana. Despre fiscalitate, avem 9% TVA, impozitul specific inlocuieste impozitul pe profit, ce sa mai reducem? Intr-adevar, avem o problema la forta de munca. Cand am venit la minister am incercat sa vad pe ce se sprijina turismul de afaceri, ce sali de conferinta avem, ce baza de date si nu am gasit nicio baza de date. Sunteti intr-o mare eroare cu turismul montan, am vorbit de infrastructura, statul sustine turismul montan. Grav ca vorbiti de evaziune ca si cum o sustineti.

Dezbatere la Brasov

Sorin Dencescu, presedinte ANAT Centru: „Ne bucuram ca in sfarsit vom avea o lege a Turismului dupa 27 de ani. Cunosc discutiile de la Busteni, de ieri, stiu exact ce s-a discutat. (In mod sigur, d-l de la Asociatia de Promovare Prahova l-a informat si d-l Dencescu nu a avut niciun moment ideea de a infirma acest lucru). Sistemul informatic are niste probleme iar legea nu atinge niste chestii esentiale: promovarea la nivel national trebuie sa fie unitara.

M.T.: „Vreau sa asez un minister care nu a existat. Cand am venit cea mai eficienta persoana era casiera de la Directia Economica. La Directia Juridica din 3 oameni doar 1 stia meserie pe bune si el trebuia sa reprezinte ministerul in circa 300 de procese. OMD-urile vor putea pe viitor sa administreze statiunile turistice, vor fi participatii de 50% stat si 50% privat. Directia de Promovare are termen pana la 1.10.2017 sa puna in SEAP caietele de sarcini pe noile brosuri turistice, 9 la nr. doar cu turismul national. In brosura de prezentare a tarii, in engleza, ajunsa prin toate colturile lumii, am agsit 79 de expresii gresite. Timp de 5 ani nu s-a facut nimic la acest capitol, iar la brosura in spaniola am corectat-o cu studentii spanioli, pentru ca ministerul nu are venituri proprii, legea interzice sa avem activitate comerciala.

Sorin Dencescu: „In centrul legii trebuie sa fie turistul, ANPC-ul iese acum cu o masura, cu cei 20% avans platiti de turist, care omoara rezervarile timpurii. Referitor la ce faceti, legea aduce o descentralizare foarte descentralizata, nu trebuie lasat totul la mana entitatilor locale. De la 1 ianuarie, introducerea cotei defalcate de TVA va fi moartea investitorilor.”. Respectivul domn a avut tot felul de pareri si exemple.

M.T.: „Proiectul de fata este ceea ce s-a discutat in Comitet dar si de-a lungul anilor intre stat si diferite entitati. Modificam doar 5% din toate acestea si am luat tot ce era util dintr-un dosar foarte mare adunat in 10 ani. Cred ca e pentru prima oara cand se pleaca de la Bucuresti cu o dezbatere a unei legi catre teritoriu.”

Vicepresedinte ANTREC, clusterul Transilvania Lands: „As propune ca pe partea tehnica, de exemplu, atribuirea margaretelor sa se realizeze si cu consultarea ANTREC, sa fim cooptati in lege pentru consultare. Trebuie introdus termenul de cluster pentru ca noi nu il avem in lege, iar la nivel european clusterele pot accesa multe finantari. Sa alaturam la OMD-uri si clusterele, ele pot sprijini activitatea de informare si promovare. Ar trebui postate initiativele/propunerile celorlalti colegi din tara ca sa stim si noi. Noi avem un draft al legii, alcatuit de noi, si am vrea sa circule in paralel cu legea, sa luam ce este mai bun. Dorim sa va invitam la Alba Iulia, unde vom avea curand o intalnire de lucru, sa dam un semnal de unitate in prag de Centenar.

M.T.: „De acord, dati-ne acel draft si ce propuneri mai aveti.”

Ministrul isi nota absolut orice.

Ruxandra-BV: Am citit legea din scoarta in scoarta, sunt de 29 de ani in turism, pe restaurant si servicii. Avem aici o problema cu turismul la negru, exista o evidenta concurenta neloiala. La nivel de Brasov si imprejurimi sunt 464 de unitati neclasificate, apartamente etc, nu se dau bon, factura. Aceste unitati fac o proasta impresie turistului strain si nu pot fi trase la raspundere. Va intreb cum vedeti o strategie de promovare a calitatii serviciilor romanesti? Daca nu sunt calitative nu poti cere bani. Scolile Nationale de Turism nu trebuiau desfiintate. Facultatea de Turism de la ASE Bucuresti este zero, fiul meu a fost acolo si concluzia a fost ca invata mai multe la mine la receptie. De ce in Romania, turistul asteapta ca pe cele mai mici preturi sa primeasca cea mai inalta calitate? Investitiile sunt degeaba, daca nu avem infrastructura. Sistemul informatic da acces la date personale prea mult. Vedeti cat se sta in coloana pe Valea Prahovei. Ar fi bine sa recreem acele scoli nationale dar sa nu fie private. Nu mi-au scapat multe de tari de vizitat, doar ca unii au stiut ce sa faca si noi nu. Mi-as dori sa nu mai fim o destinatie de mana a treia.”

M.T.: „Legat de sistemul informatic, noi nu avem acces la datele personale ci la statistici, doar structurile M.A.I. au. Eu vreau ca legea sa fie dinamica, daca punem toate in lege, atunci cand va trebui sa modificam ceva, va dura ca trebuie trecut prin Parlament. La normele metodologice daca au greseli se poate interveni mai rapid pentru corectare, prin H.G. sau O.M. Pe noi ca minister, ne intereseaza cum se plimba turistii, pe unde se duc acestia, statistici reale, ca sa ne prioritizam investitiile. Intai de toate vreau sa specific ca pe primul loc sunt turistii romani, pe locul 2 se situeaza romanii din strainatate si abia pe 3 sunt ca pondere turistii straini. Am avut in ultimele luni cereri foarte multe de clasificare de apartamente de 3 sau 4 stele, unele chiar de pe Calea Floreasca.”

Ruxandra-BV: „In toata U.E. este interzisa inchirierea sub 30 de zile. Ne trebuie centre de pregatire…”. Au mai urmat si alte probleme ridicate.

M.T.: „Bun, facem niste centre de pregatire, ele vor fi active din 2018, ce calificam si cum calificam? Vom avea 3 saptamani de practica deci ne mintim unii pe altii. Trebuie minim 6 luni ca un om sa fie pregatit. Suntem destul de seniori in turismul traditional si trebuie sa ne mentinem. Romania trebuie sa vanda la un pret-calitate corect. In zona montana se poate face turism 365 de zile pe an. La infrastuctura de transport s-au dezghetat lucrurile, s-au facut pasi cu autostrada, sunt 5 zone ale acesteia, fiecare echipa cu zona sa, deci se lucreaza. Legat de atasatii de turism am constatat ca nu faceau nimic de ani de zile pentru promovarea Romaniei, lucrau pentru ei. Au venit 6 la minister, doar atat, din care unul singur lucreaza, restul au plecat in concediu. Eu plec de la premisa ca inainte de a cere, trebuie sa oferi.

Balaluta-BV: „Din articolul 34 a fost omis invatamantul profesional. Noi avem aici la Brasov o scoala pe sistem german, duala. Sa fie completat articolul cu „invatamantul profesional” fiindca avem mare nevoie. Noi dam fiecarui elev 200 lei lunar ca sa invete, avem parteneri Colegiul Tehnic, hoteluri, calificam ospatari, bucatari. La anul vom scoate prima promotie.”

M.T.: „Va rog sa transmiteti pe mail totul, vrem sa iasa ceva ce nu am avut pana acum, poate nu avem cum sa fim perfecti dar incercam sa ne apropiem cat mai mult.”

Se propun sanctiuni pentru turistii care nu achita serviciile, se spune ca trebuie un pic reglementat acest aspect, trebuie sa avem un cadru mai aspru, turistul sa fie responzabilizat. Cei din Predeal propun sa se considere infractiune neplata serviciile turistice sau amenzi descurajatoare.

Primar Intorsura Buzaului: „Vorbesc in numele mai multor localitati. Exista o anomalie, noi nu am stiut de elaborarea Master Planului.”

M.T.: „Am semnat personal peste 200 de adrese catre primarii si CJ-uri, sa anunte pe toti. Sa stiti ca nu a fost un primar la usa mea care sa astepte mai mut de 5 minute cand a venit sa vorbeasca de proiecte. Va astept cu alte proiecte sa le punem in Master Plan daca nu s-au trimis.

Primar: „Nu suntem statiune turistica si nu avem acces la fonduri. Ar trebui ca orice localitate sa fie statiune turistica dca are potential natural.”

M.T.: „Am avut 1400 de proiecte depuse in Master Plan si dupa aprobare au ramas doar 146, cam 10% strict pe infrastructura si turism.”

Dupa 5 minute cei trei primarin din zona Intorsurii s-au ridicat si au plecat.

Hortensia Vlase – Asociatia de Promovare Brasov: „Sunt fost hotelier si fost agent de turism. Ma bucur ca turismul nu mai e Cenusareasa Romaniei. As atrage atentia ca avem nevoie de scoli specifice dar si asupra turismului la negru din Bran si Brasov unde nu se face nimic pentru combaterea evaziunii.”

M.T.: “Nu ne scuzam, dar nu putem prelua atributiile altor ministere si institutii. Am avut discutii cu M.A.I., A.N.P.C., A.N.A.F. Va pot spune ca sanctiunile in noua lege sunt fixe, nu va fi loc de negociere. Promovarea se face de jos in sus, de la firul ierbii. Avem multe de facut, sectoare neexploatate, de exemplu 35% din rezerva europeana de ape curative este la noi.

Hotelierii din Poiana Brasov: „Trebuie facut ceva cu cele 6 institutii care apara aceasta lege a audiovizualului, sunt prea multe si ne iau o multime de bani pentru acelasi lucru. La punctual 38 la “sezonalitate” cred ca este aplicabila si in ceea ce priveste zona montana, in special in Poiana Brasov si… am vrea si noi sa beneficiem de aceasta interpretare.

M.T.: „Sunt intr-adevar prea multe entitati cu aceasta lege a audiovizualului. Daca introducem si la munte „sezonalitate” inseamna ca inchideti.”

Ghizii Montani ai Romaniei: “Ar trebui la definitia ghidului de turism scos „de turism” si introdus ‘in turism”. Definitia traseelor turistice este incompleta.”

M.T.: „Am observant ca pe Facebook toti ghizii sunt suparati, dar nu vine nimeni cu o propunere. Reglementam activitatea ghizilor prin H.G. va rog veniti cu propuneri. De asemenea, ministrului nu i se pare corect ca ghidul sa plateasca intrarea la unele obiective turistice.”

Ministrul Mircea Titus Dobre

SKV Brasov: „Noi vom fi gazda unei conferinte europeane in Brasov, in septembrie. Va pot spune ca suntem tot in situatia din anul 1880, cand am fost noi infiintati, si trebuie sa ne ocupam de trasee si de cabane. Daca oamenii ar fi orientati spre drumetii si munte am avea multi membri. 100.000 de membri la nivel national ar putea tine in viata toata infrastructura montana. Lipseste un actor principal pe scena montana, care sa formeze turistii si sa-i instruiasca. Potecile sunt dezvoltate insular dar in ultimii ani s-a dezvoltat turismul de lunga durata, mersul mult pe jos. Am avut un proiect de 250.000 euro dintr-o finantare elvetiana si am marcat o treime din cei dei 2000 de km de poteci principale. Ar trebui sa existe poteci si o retea de trasee locale in jurul pensiunilor si hotelurilor, harti cu acestea si indicatoare.

O d-na din jud. Covasna a vorbit cu emotie despre procesul de excludere a romanilor de la deciziile importante din asa-numitul Tinut Secuiesc si de un eveniment public organizat exclusiv in limba maghiara la care reprezentantul ministerului Turismului a avut nevoie de casti si de traducator. Atrage atentia ca de pe site-ul viziteazacovasna.ro sunt scoase obiectivele si obiceiurile romanesti.”

Cineva care reprezenta Tara Fagarasului spunea ca este mare nevoie de flexibilitatea fortei de munca, sa lucram mult mai flexibil. Si ca la art. 38 fisa turistului trebuie sa fie ca in Europa, sa nu mai fie incarcata, ca denota un alt interes, care nu este turistic.

Mai intervin pentru lamuriri o doamna care organiza evenimente si care pune in discutie art.24. cat si un domn de la Ecoturism Romania.

Ministrul care isi nota orice propunere si intrebare, le-a raspuns clar, a precizat ca avem 2500 de agentii de turism in tara si ca va trebui sa facem o strategie pe Ecoturism.

Consilier la primaria Covasna: „Ar trebui sa existe un fond turistic pentru cercetari in domeniul balneoclimateric.”

Centrul National de Informare Turistica Predeal: „Cum facem cu scolile de schi si centrele de inchiriere de la bazele partiilor?”.

M.T.: „Cu centrele de inchiriere ar trebui reglementat de fiecare primarie.”

Ministrul a mai specificat pe final: „Vom introduce si un articol, prin care Ministerul Turismului poate institui masuri de sprijin pentru agentii economici.”

Cam acestea au fost in linii mari discutiile. Cu siguranta, in urma atator discutii am si eu cateva propuneri de facut, neaduse in atentie si probabil ca le voi publica pe acest blog. Mai trebuie sa precizez ca d-l de ANAT Centru, cei de la Intorsura Buzaului, d-na de la asociatia hotelierilor si alti jucatori importanti pe piata turismului au iesit din sala, dupa ce si-au pus intrebarile sau si-au strigat nemultumirile. Pentru mine, aceasta este o dovada a educatiei acestora, a bunului lor simt. Ei nu au inteles, in opinia mea, ca se dezbate o lege viitoare si e nevoie de experienta lor. Au inteles ca este o ocazie de a spune si ei ceva, ce probleme au, sunt, in loc sa vina cu propuneri strict la lege si sa le argumenteze.

Mult prea civilizat si educat acest ministru al Turismului. Ma asteptam ca la Brasov sa vina oameni din turism de o inalta calitate, cu propuneri viabile, coerente, nu cu nemultumiri pe care le stiu cam toti cei din acest domeniu. Comparativ, discutiile de la Prahova au fost mult mai productive. La Brasov, multi au inteles ca este ocazia perfecta sa-si strige ofurile si apoi sa plece la ale lor. Sper ca ministrul, care are atat de mult material strans, sa reuseasca sa trimita legea in Parlament, fara a se incurca de toti oportunistii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.