I-au ingropat/incinerat pe copiii morti in avalansa. Gata, de acum viata continua…
Ca de obicei, in astfel de cazuri, am avut mii si mii de opinii, puncte de vedere. Tocmai de aceea, spun unii, ar trebui o Lege a Muntelui. Corect, ar trebui! Daca peste un milion de turisti intra anual doar in Parcul Natural Bucegi, e clar ca trebuie asezate lucrurile.
Ce am inteles din aceasta nenorocire:
Că ii poti ignora pe salvamontisti cand ai mers pe muntii din afara tarii, ca poti spune ‘cine sunt astia’. Ca poti ignora prognozele institutiilor statului si chiar vremea care isi desfasoara episoadele ei in fata ta. Ce daca ninge, parca nu a mai nins si altadata.
Că televiziunile si mass-media in general cauta senzationalul si mai deloc etica. Adica daca ar fi loc in cosciug, s-ar baga cineva si acolo ca sa transmita live.
Că peste noapte, tot ce iti trebuie pentru a fi expert este doar un cont de Facebook. Ai cont, le stii pe toate.
Că exista o infima categorie de oameni care vad lucrurile clar si ar fi procedat altfel, dar si o larga categorie care, totusi, de teama, nu ar fi plecat pe o astfel de vreme, in drumetie montana.
Că stirile senzationale nu au acaparat doar importante spatii publice ci si mentale, ceea ce a dus la o falsa cunoastere a muntelui. Pe munte au aparut astfel, tot felul de scenaristi si televizionisti care dupa doua-trei ture aveau muntele la degetul mic. Anii au trecut, ei circuland cu orice altceva dar mai putin pe jos, si tot dand stiri montane, au devenit repere ale celor din orase, care tanjeau dupa un crampei de munte.
Că atunci cand te apuci de munte si ai o varsta, trebuie sa fii constient ca poate niciodata nu vei avea reflexele sau cunostintele pe care le are cineva nascut acolo, si care face asta de mic copil. Poti duce copilul mic pe munte daca stai la oras, insa nu este acelasi lucru ca si cum ar trai acolo. Chestiile acestea cu recorduri, omologari de cel mai nu stiu cum in nu stiu mai ce, sunt simple infantilitati, spoieli de experienta montana.
Că multi se uita prea mult la filme, la canale tv, vad tehnici de supravietuire, aventura prinde contur in cadrul imaginar conturat si apoi debarca la Busteni, in gara, cu rucsaci astronomici, plini de toate prostiile care nu vor fi de folos vreodata. Bandana, ochelarii, bocancii, pioletul, izoprenul, sunt la vedere, pentru a se intelege ca ei fac o chestie serioasa. Sunt echipati pentru „orice”, ca vremea, nu-i asa, se schimba rapid pe munte…
Mai sunt multi de „Că”…
Pentru ca e lumea lui fac ce vreau, trebuie o lege a Muntelui, trecuta prin Parlament. Ai ignorat avertismentele Salvamont, esti pe cont propriu. Ii suni sa te salveze, esti bun de plata s.a.m.d.
Iata mai jos, cateva capturi din discutiile montaniarzilor pe Facebook. Le asez aici, ca sa intelegeti ca nimeni nu poate lua decizii mai bune in locul tau. Degeaba te raportezi la guru muntelui, nu vei fi ca el, nu va fi ca tine, sunt lumi separate. Inainte de a te masura cu muntele, alearga prin parcuri, margini de paduri, abordeaza apoi cu altii, trasee usoare cu rucsacul in spate, ia-ti cat mai putine la tine pe aceste trasee, ca sa simti lipsa la ce trebuie sa ai permanent la tine. Nevoia iti fixeaza in minte tot ce nu trebuie sa uiti cand te vei lua de o drumetie serioasa… si nu lista de sfaturi montane pe care o vezi pe tot felul de site-uri, nascute fie pentru publicitate, like-uri sau din cine stie ce frustrari.
Un om cu experienta care stie ce vorbeste. Pe Retezat au fost dupa o ninsoare zdravana, doua grupuri: unul mare, unul mic. Normal, niciunul nu avea ce sa caute in acea zi, mai bine mai asteptau 2-3 zile. Un grup a patit-o, altul nu. Supravietuitorii avalansei au fost salvati de cei din primul grup. Dupa mine, ambii lideri de grup au gresit grav. In asemenea conditii meteo iti asumi raspunderea pentru tine, nu duci si pe altii. Un lider bun este unul care le preda invataceilor prima regula a muntelui: prudenta. Evident, ca fara acel grup de 50 persoane, cei loviti de avalansa, cred ca ar fi murit de frig. Insa nu avem de a face cu eroi si salvati, ci doar cu persoane care au tras si pe altii dupa ei, in conditii in care se putea muri.
Vedem ce inseamna mass-media si recordurile, directiile gresite in abordarea si intelegerea muntelui. Nu inseamna ca nu trebuie sa mai faci performanta sau sa nu duci copilul pe munte. Inseamna ca tu poti pleca si la 2 noaptea, pe frigul cel mai cumplit, este strict treaba ta. Cand tragi pe altul dupa tine, nu mai este acelasi lucru…este o mare raspundere.
O marturie credibila, venita chiar din grupul celor 50. Liderul scolii de ghizi ca multi alti oameni de munte, poate strabate muntii cam pe orice vreme. Are antrenament, experienta, urmareste iarna liniile de creasta si nu traseele de vara inzapezite. Cand ai o vreme nenorocita si pericol de avalansa iminent, te uiti insa la cei 50 de oameni si zici: „hopa! ce naiba fac? unde-i duc pe astia 50?” Cand e vorba de tine e usor, cand e vorba de altii, te apasa o enorma responsabilitate. Daca te apasa, daca nu, ii iei ca pe oi si la drum…
Apoi, cineva a cautat pe site-ul ANT sa vada daca sunt autorizati acesti ghizi care umbla pe munti. Unii spun ca nu au gasit. Ma cam indoiesc sa faci de capul tau scoli de ghizi fara sa fii tu insuti autorizat. Dar e posibil!
Un ghid bun il formezi dupa ani de zile, de aceea si costa destul de mult astfel de servicii. Un ghid face foarte multe: fise, programe, tabele, stie legislatia, cunoaste oamenii care-i conduce, vorbeste cu toti, e primul care rezerva, care aseaza turistii in autocar, la masa etc si apoi se gandeste la el. Cand lucrezi cu agentii si hoteluri renumite, aia nu accepta sa o dai in bara sau sa fii iresponsabil. Niciun operator de turism serios nu lucreaza cu persoane care nu sunt autorizate de catre ANT. Scolile astea de ghizi pentru multi inseamna tehnici de supravietuire, mers incolonat, carat de rucsaci, haiducie. Ce lectii de management al riscurilor sa dai, cand pleci pe munte cu 50 de tineri, in asemenea conditii? Departe de mine gandul ca omul nu stie muntele, el insa are mentalitate de Legiune Straina, de luptator, iar aspirantii la titlul de ghid nu sunt si nici nu vor fi niste soldati.
Un punct de vedere extraordinar.
Multi au indemnat la liniste si la respect fata de victime si fata de cei care au scapat cu viata. Sa fim nu stiu cum, sa dovedim respect, sa ne oprim, ca este o tragedie…
Deci, in viata asta una din chei, ca sa o parcurgi asa cum trebuie, este sa ai bun simt. Cu bun simt faci cu mult mai multe decat daca ai fi pragmatic. Pragmatici si nepasatori sunt ucigasii, oamenii fara scrupule, care la finalul vietii vad ce au pierdut dar nu mai pot schimba nimic. Insa, nu trebuie sa confundam bunul simt cu spusul adevarului in fata. Nu o sucim acum, ca bietul parinte trebuie sa-si planga copila, traieste marcat pe viata. De fel, nu doresc raul nimanui, merg pe ideea ca timpul, Dumnezeu, viata, rezolva aceasta problema mult mai bine decat noi. Dar, acest om, maniac dupa recorduri, trebuie sa-si aline durerea la Puscarie. Acolo ii este locul. El si-a ucis propriul copil, el este autorul moral, pentru ca el i-a bagat in zona de avalansa.
Evident ca nu a vrut asta, dupa cum ce sofer vrea sa ucida pietoni?.. Asa cum unul se suie beat la volan sau calca neatent un om pe trecere, asa si altii umbla zapaciti prin tot felul de locuri periculoase. Ai omorat oameni beat, te duci la puscarie. Asa trebuie si in zona montana cand mor unii din cauza altora. Sa lasam mila si compasiunea pentru acest inconstient care nu este la prima abatere, el tot recidiveaza. Multi nu inteleg cum la experienta lui a gresit astfel. Uite ca se poate! Pentru ca mergi de 999 de ori in zone de risc si nu se intampla nimic, apoi intervine obisnuinta, simturile nu mai sunt in alerta. In mod sigur, din cauza cetii dense nu a vazut zona in care se angajase, altfel nu s-ar fi bagat pe acolo. A fost o decizie eronata, de moment. Si cand din cauza ta mor oameni, ca ai vrut sau ca nu ai vrut, te duci la Puscarie. Ai omorat niste oameni, ce sa faci in libertate???
Vlad Petreanu in articolul sau, pune punctul pe i, cu acest domn cu experienta montana, patimas al recordurilor.
http://www.petreanu.ro/omorat-copiii-retezat/
Intai umbla cu copilul in spate fara casca, apoi i-a dus prin zona de avalansa. Insa, acest episod sa fie oare singurul? Mai sunt pe net, marturii ale unora care spun cum prin alti munti, nu ai tarii, forta copila cea mare la efort, cum trecusera un curs de apa, pe frig si cum copila fiind la o anumita perioada a racit puternic…
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/traumele-cumplite-spatele-marilor-succese-copiilor-alpinisti-fost-desfiintat-tatal-dor-getei-popescu-modul-si-a-tratat-fiica-1_58ff478e5ab6550cb88ac8d1/index.html?ref=yfp
Prin urmare, sa terminam cu povestile ca parintii trebuie sa-si doreasca nu stiu ce de la proprii copii, impingandu-i la nu stiu ce fel de eforturi. Cand chinui astfel copiii, nu cred ca te mai poti numi parinte. Copiii nu sunt soldati, nu sunt animale, nu se instruiesc cum esti tu format.
Acest domn este foarte posibil sa fie personajul principal dintr-un alt accident, intamplat in Bucegi in anul 2005. Atunci un tata si o fetita de 10 ani, au ramas izolati, noaptea, pe un traseu spre varful Omu. Si tot iarna. Tare mi-e teama ca tot de acest om e vorba, doar ca era cu fata cea mare, nascuta in 1994.
Priviti cati oameni si-au riscat vietile si atunci.
http://ileanachindia.blogspot.ro/2005/03/teste-la-frig-16-februarie-1-martie.html
Dragostea de munte se poate insufla in diferite moduri, nu sa dormi cu un copil in zapada, pe la 2400 m altitudine. Se poate verifica pe cine au salvat in 2005, salvamontistii, intre 26-27 februarie. Daca este acelasi personaj, omul isi poate plange durerea, ca evident ca este o durere, pe patul unei Puscarii, de unde isi poate scrie memoriile vaste. Nu e vorba ca-l judec eu, ca nu am mila, nu stiu ce. Problema este, ma intreb asa, ca parinte: ce mai trebuie sa mai faca acest domn, ca sa-l ia cineva la intrebari? Sper sa fie omul de la cele mai mari altitudini care face puscarie; sa mai doboare un record.
Iar daca de Legea aceasta a Muntelui, se apuca vreodata cineva, se va face vreun colectiv de lucru, atunci ca sa functioneze si sa se intample ceva, trebuie ales un lider. Cea mai abilitata persoana din Romania, care a dovedit ca poate uni oameni cu aceleasi pasiuni, un om de o calitate morala superioara, un super om, persoana care este un exemplu pentru mii de oameni de munte, este d-l Lucian Clinciu.
Mai jos, cum vorbeste, cine este, ce gandeste. In opinia mea, acest OM este cel mai bun lider montan din tara:
Pe la minutul 7:50… „in momentul in care incerci sa dezvolti ceva, nu faci lucruri care-i distrug pe oameni…”. Asa gandeste un om responsabil…
Inclin să cred că cei doi copii, cu bruma de experienţă pe care o aveau, n-ar fi mers pe acolo.Dar au hotărît adulţii.
Trebuie responsabilizaţi, iar demenţii din media să-i dea exemplu.Poate aşa, părinţii nu vor uita să fie părinţi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Copilul ramane copil. Cei din media s-au intrecut in titluri, insa prea putini urmaresc sa educe, vor doar sa faca senzatie, sa nu scape ocazia de a culege cititori, aprecieri. Ca romanului ii plac tragediile, conspiratiile, sa-si dea cu parerea.
ApreciazăApreciază
Acum, din câte spun prietenii lui, acel tată nu și-a forțat copiii să meargă pe munte. O făceau de plăcere.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce poate sa spuna un prieten? 🙂 Mai este un pic si dam vina pe copil, ca de fapt lui ii placea, ea a decis traseul si tatal nu a avut incotro.
Copilul nu stie sa aleaga, de aceea se si numeste copil. Si la 18 ani unii au nevoie de parinti, din toate punctele de vedere, daramite la varsta ei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uneori nici prietenii nu știu adevărul…
ApreciazăApreciază
Buna Adrian,
noi am mai discutat de aceasta lege.E super simpla,dar trebuie aplicata.
1.N-ai echipament corespunzator(nu vorbesc de fite,echipament „de marca,etc)nu te urci in niciun mijloc de transport care duce sus pe munte.
2.Daca urci pe raspunderea ta suporti consecintele
3..Daca nu respecti indicatiile institutiilor abilitate,platesti.
4..Daca te-ai accidentat in afara traseelor marcate si chemi Salvamontul platesti.Si facturile vor fi foarte mari.Cind se va afla ca s-a platit pentru o actiune de salvare sute de milioane oamenii vor fi descurajati sa se mai creada buricul pamintului si sa ignore avertizarile.
5.Salvamontul va trebui sa-si faca meseria si sa se chinuie sa-i aduca jos in conditii bune(chiar si morti).Facturile vor fi pe masura.
Educatia nu se face prin massmedia.Totdeauna am zis ca sunt trei feluri de oameni;Prostii,carora orice le-ai spune,ei sunt cei mai tari,ei le stiu pe toate si nu asculta de nimeni.Desteptii care invata din greselile lor si Inteligentii care invata si din experienta altora.La ora actuala avem prea multi din prima categorie,datorita EDUCATIEI care este nu la pamint ci sub pamint.Insa si ei se pot educa daca ii arzi la buzunar. Mie imi place sa merg pe munte pe trasee nemarcate insa oricine face asta trebuie sa se bazeze pe ceva (experienta,conditie fizica,cunostinte de suparvietuire,cunostinte de prim ajutor,cunostinte de interpretare a vremii,etc).Insa este ca in trafic:ai masina si n-ai avut niciun accident 99 ani si vine o zi cind se intimpla…. si PLATESTI.Asa si aici o clipa de neatentie si bagi mina ADINC in buzunar platind neatentia.Dar ignorind avertismentele,celor abilitati si crezind ca esti buricul pamintului,se numeste PROSTIE.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Va salut, d-le Marius.
Stiu, si dvs., si Alexandru-Fosile si multi altii, au venit de-a lungul timpului cu tot felul de sfaturi si propuneri utile. Eu le-am adunat si daca va fi momentul, venim si noi cu cateva, nu? 🙂
Nu stiu, eu ma intreb asa, daca ninge de doua zile, ce naiba sa caut sa parcurg Retezatul si cu nu stiu cati dupa mine? Ca ma pot duce singur si ca pot realiza traseul, inseamna ca atat pot gandi si e treaba mea. Cand apar si altii, nu mai e treaba mea. Intr-adevar, e vorba de lipsa de educatie si de multa infatuare. Eu sunt Ovidiu care urc varfuri de mii de metri, cum sa ma impiedic de un Retezat… Celalalt este Legiunea Straina, e rau, „mergi sau crapa”, vopseste porci in culorile tricolorului si-i ingroapa ca sa nu faca turcii moschee. Pentru amandoi nu conteaza ce spune Salvamontul, nu conteaza vremea, ca ninge. Pentru ceilalti conteaza, ca nu au experienta lor. Pentru oameni de acest fel, nu exista limite, insa totul se termina cand e vorba de altii. Mass-media ridica astfel de oameni undeva sus si pe masura ce vorbesc cat mai multi despre ei, incepe sa ni se para normal, ca asa e bine. In astfel de momente, ca tragedia din Retezat, ne revenim, nu e bine asa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Imi aduc aminte ca am mai discutat odata de accidentele pe munte si toti cei care isi pun in pericol viata pentru a salva niste inconstienti.
Am fost de parere ca numai o reglementare clara poate pune capat pierderilor de vieti omenesti si cheltuielilor inutile cu echipamente, utilaje si aparate de zbor platite din impozitele pe salariile tuturor celor care sunt cuminti. Daca ar fi o lege, precum ceri si tu, atunci fiecare ar fi pe cont propriu. Greseste plateste. Ca o paranteza, gandeste-te cat este ora de zbor la un elicopter.
ApreciazăApreciază