Nu incep acum sa-l glorific pe pictorul in cauza, pentru ca pe mine ma intereseaza… conexiunile, istoria, descoperirile. Dar nici nu pot sa nu mentionez doua-trei vorbe despre acest mare pictor. Citez din amintiri… ca nu ma intereseaza prea multe detalii despre el si vasta sa opera. E timp…
A pictat vreo 5000 de tablouri din cate am retinut. A pictat si in timpul Razboiului de Independenta si a murit la Campina in 1907. Este usor de tinut minte cand a murit pentru ca 1907 este anul rascoalei. Parca am fost anul trecut sau acum doi ani, la Muzeul Memorial din Campina… de unde am plecat cu ideea ca acea casa nu este si cea in care a locuit pictorul, deoarece a fost arsa in Primul Razboi Mondial si mai tarziu a fost refacuta sub actuala forma. Erau expuse si vreo 100 de tablouri sau mai bine. Veneam de la nu stiu ce eveniment la castelul Hasdeu si am zis sa mai dam niste bani si pe biletele la muzeu. Ca oricum nu mai intrasem acolo de cand eram elev. Cam acestea sunt notiunile mele despre Grigorescu… mai pot fi adaugate ca a pictat biserici, cum este aceea a manastirii Zamfira, de aici, din Prahova, plus celebrele sale… tablouri cu care cu boi si tarani. Pentru mine este suficient!
De curand, studiind un drum vechi din Valea Prahovei, descopar niste jumatati de potcoave. Ma uit eu in jur si ma intreb cum au ajuns acolo… si de la ce sunt. Erau prea late ca sa fie de cal. Tot ma gandeam la asta pana acasa, ce naiba animal sa fie. Caii se potcoveau, magarii la fel, dar boii? Aflu acasa cu tata Google ca se potcoveau si boii 🙂 Compar cu alte potcoave, si da, erau potcoave pentru boi. Cum stiam ca boii se foloseau la padure, cum pe acolo nu prea se putea exploata padure, a ramas varianta cea mai credibila ca se circula cu carele trase de boi. Cand spui care cu boi, gandul te duce la Grigorescu.
Uite asa ajung iar la Grigorescu. Ce naiba avea acesta de tot picta prin Valea Prahovei? Ideea era de a vedea tot ce a pictat pe aici. De ce? Pentru ca un peisaj de acum 100 de ani poate furniza informatii pretioase celor care studiaza trecutul. Observasem cu ceva timp in urma un aspect important in tablourile lui, despre care voi vorbi la momentul potrivit, si ma gandeam ca poate o mai fi ceva si in altele.
Carele cu boi ale lui Grigorescu pe Valea Prahovei.
De altfel, cu boii s-a circulat pe aici si dupa 1940. La inmormantari se foloseau carele cu boi si am vazut asta intr-un filmulet care arata inmormantarea legionarilor la Predeal. Apoi, un localnic din Predeal, a postat pe Facebook in 2015, o poza care prezenta un car cu boi ce traversa orasul. Poza cred ca e de prin anii ’50.
Oare ce nume purtau boii in trecut? 🙂 Ii strigau si pe ei cumva… 🙂
Bun, si tot la rubrica intrebari, figura si faptul ca Grigorescu Nicolae Pictor trebuia sa stea si el undeva peste noapte, in Valea Prahovei, de a pictat atat. Uite asa am aflat ca inainte de a se muta la Campina, a stat la… Posada. De altfel, omul a stat la Campina doar in ultimii trei ani ai vietii.
Zic sa caut tot ce a pictat la Posada si am gasit cateva:
Tabloul „Primavara la Posada” inca nu a fost vandut de Artmark.
Tabloul „Peisaj din Valea Posadei” a fost vandut.
Totusi, tabloul are pe fundal niste linii… de relief. Cunoscand Posada am presupus eu ca omul acesta nu picta foarte departe de casa. Cand picta care cu boi iesea la drum, cand picta asa de dragul peisajului, nu mergea chiar departe. Na, „logica”! :))
Cu prima ocazie, mi-am propus sa intreb pe acolo niste cetateni mai in varsta. In acestia mai ai o baza. Ca peste tot, intai dai de cetateni de alt tip, impuscati in aripa, asa le zic, pentru ca merg asa, intr-o parte, de la bautura 🙂 Ca un cerb cand isi pierde doar un corn… si merge cu capul intr-o parte 🙂
Gasesc si o ba.., o batrana si o intreb de vreun pictor de demult pripasit pe acolo. Ea nu stia, dar un mosulet din preajma ei s-a bagat si el in vorba. In trecut, adica acum vreun an, tataie se mai bagase el in vorba cu mine, pentru ca ma uitam peste gard la o faneata care o avea. Pe atunci cautam niste urme istorice. El nu ma mai tinea minte, evident. Mosulica a inceput ca de ce intreb, de unde sunt, ca batranii, cred ca e trist tare sa fii batran iar noi, cei mai tineri, nu prea avem rabdare sa intelegem ca pentru ei curge timpul altfel. Pana la urma, invins de bunul meu simt (modestia, ce sa-i faci!), nu pot sa fiu pe termen lung cum zic unii ca trebuie, ma asez langa batranel. Vorbea orice altceva decat ma interesa.
Numa’ ce imi aduc aminte ca un prieten spunea ca i-au trebuit ore bune de inregistrat povestile unui batran. Nici dezamagit, nici cu speranta, pentru ca in opinia mea, daca este ceva planificat sa se intample, se va intampla oricum, ma intind la vorba. Il stia pe primar dar nu l-a vazut, dar e baiat bun. Ma gandeam ca de cate ori m-am intalnit cu acest subiect, cu Grigorescu, am reusit doar sa ma enervez. Singura similitudine intre mine si Grigorescu sunt boii. El ii vedea la care, eu ii vad azi ascultand extaziati de cate un guru in diferite domenii, afisandu-se pe langa acestia, ca sa fie si ei Cineva 🙂
Cand ajung sa-l intreb si eu de pictor, omul nu stia nimic. Intr-un final, a scos de prin sertarele cu amintiri, ceva. Atentie, la cei mai in varsta li se incarca greu search-ul. Astepti, rabdare multa… 🙂 Cu rabdarea sunt artist desavarsit, se stie, dar s-a intamplat cu omul acesta sa fiu intr-o pasa mai receptiva. Din povestile lui am retinut ca tatal sau, dar eu cred ca mai degraba era vorba de bunic, spunea de un carciumar care picta si avea in carciuma numai tablouri pictate de el. In casa carciumarului se juca el si alti copii pe vremuri. Carciumarul era zgarcit rau si se temea de hoti, avea gratii la ferestre, la usi.
Il intreb, nu e casa aia veche din vale? El ca aia este dar s-a prabusit. Treaba era ca anul trecut pozasem o casa darapanata despre care tot o persoana in varsta mi-a zis ca a fost casa unui hangiu, ultimul care a avut un han in zona.
Asta este cea mai veche casa de pe acolo… si fara niciun dubiu, deoarece am mai vazut constructii asemanatoare, este ridicata intre 1890-1900.
Un element ce imi atrasese atunci atentia: prezenta gratii la ferestre.
Mai departe, rationamente:
- un hangiu avea tablouri in hanul propriu.
- hangiul de regula, locuieste tot la han… dar nu este exclus sa fi avut si o casa mai departe de propria afacere.
- un hangiu pictor nu au inregistrat nici memoria locurilor si nici cei care au scris carti despre aceasta zona, intre 1893 (I.G.Babes) si 1913 (N. Urechia).
- in multe tablouri ale lui Grigorescu apare un han, deci el picta de peste drum. Daca ploua trebuia sa se adaposteasca undeva. La fel si daca venea noaptea.
- pictorul si hangiul erau prieteni, hangiul ii cumpara tablourile sau le primea de la pictor.
- se stie ca pana in 1904, pictorul a locuit la Posada.
- ca locuia in casa hangiului sau chiar in casa lui ramane de vazut, cert este ca „hangiul pictor” a locuit in casa din imagini.
- fie este casa hangiului, fie este casa pictorului.
Evident ca peste timp, probabil de cand s-a mutat la Campina, casa de la Posada a fost vanduta de catre pictor… daca era a lui.
In 1907, marele pictor Nicolae Grigorescu paseste in alta lume, la care picteaza si acum, si unde cred ca deja are pe putin 20.000 de tablouri cu care asteapta sa ne bucure 🙂 Numa’ la gandul asta parca iti vine sa te muti 😉 Kilometri de tablouri. Daca nu exista moarte vesnica, e clar ca nu ne vom plictisi niciodata. Doar vizitarea galeriei Grigorescu o sa ne ia saptamani. Si la cata puzderie de pictori este de ceva timp pe acolo… nici nu vreau sa ma gandesc, sa fie mai bine o surpriza :))
Ati inteles, a murit omul acesta in 1907, in patul lui, cel mai probabil langa un tablou neterminat, stiti ca marii oameni mor langa lucruri neterminate. Ar mai fi vrut el sa mai dea cu pensula de cateva ori, dar cand vine, vine si gata, pa. Mai departe nu stiti ce s-a intamplat. Sa va spun…
La moartea sa, pe langa steaua care a cazut dupa cum stim cu totii ca se intampla in astfel de momente, a venit in fata casei sale… nu ghiciti inca?? Ei bine la moartea marelui pictor ce oare putea sa-si faca aparitia la poarta casei sale decat: UN CAR TRAS DE BOI! 🙂
Un car si niste boi l-au purtat pana la cimitirul din str. Bobalnei de azi, din Campina. Marele pictor Nicolae Grigorescu a murit in anul rascoalei din 1907 si a fost ingropat pe o strada ce aminteste de o alta rascoala, tot taraneasca. Na, a pictat boi in nestire si boii l-au dus la groapa 😉 I-au placut taranii si de ei s-a legat pe veci. De unde un al enspelea simt imi spune ca pasiunea te decide pana dincolo de final! 😉
Frumos articol cu frumoase corelatii
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, e cu de toate 🙂
ApreciazăApreciază
Nu pot sa te ajut in raționamentul tau sau sa aduc elemente noi, dar iti pot spune ca ai reusit sa ma transferi in atmosfera căutărilor.
Episodul cu bătrânul e literatura curată, iar umorul din cel mai bun 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Saru-mana 🙂 Enigma asta e posibil sa ramana asa pentru o vreme indelungata. Trebuie vazut prin arhive unde a avut casa pictorul la Posada. Daca nu apare nimic, inseamna ca locuia in casa hangiului. Dar asta inseamna mult timp. Cand am scris articolul, imi revenea in cap episodul cu batranul si ma miram cata rabdare am avut. Cred ca eram obosit sau ceva de genul 🙂 Cand am vazut in minte cum se leaga lucrurile, radeam singur. E prea de tot, pictezi care cu boi o viata si la final ei te duc la groapa. Iti plac taranii si ai mormantul pe o strada cu nume de rascoala. Mai mori si in 1907 🙂
Acum sunt preocupat de o descoperire. Un prieten a gasit niste carti de-ale lui Coresi, la una lipseste pagina de titlu… trebuie vazut ce carte este.
Multumesc foarte mult 🙂
ApreciazăApreciază
Felicitari pentru inca un articol frumos.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu e chiar frumos ca e vorba de un mare pictor. Dar ideea e alta 🙂 Multumesc.
ApreciazăApreciază
Beeey, dar stii ca dupa nici o luna a murit si Hasdeu, la cativa zeci de metri distanta, nu ? Si ala n-a avut treaba cu boii :p
Acuma, vreau sa-ti restrang putin plaja cautarilor in timp: Grigorescu se stabileste definitiv la Campina in 1891-1893, dovedit pe documente si marturii. Pana in 1904 cand si-a facut casa lui (care, a propos, dupa incendiu ramasese cu zidurile in picioare, exista o poza, si fiind refacuta in 1954-55 e foarte posibil sa nu se fi ruinat prea mult intre timp), a stat in mai multe case cu chirie (cel putin una a si pictat-o, si se stie cu aproximatie locul ei). Deci la Posada a locuit foarte putin, o trecere efemera. Avea nevoie pt plamani, la recomandarea medicului (pana la urma tot de plamani avea sa moara) sa respire aer curat, si de-asta s-a mutat la Posada, insa aerul de munte era totusi prea umed pt el, si din cauza asta a coborit apoi mai jos, la Campina, unde avea doctorul Istrati o casuta de vacanta, statuse si Heliade Radulescu. Campina era celebra pt clima ei blanda dinaintea Brezei, era statiune balneo-climaterica din vremea lui Cuza.
ApreciazăApreciază
Se pare ca acest articol iti scapase :)) Multumesc pt. precizari.
Casuta dr. Istrati era situata langa parcul cu acelasi nume, despre care mai vorbisem noi? Cand a fost prezentata public pentru prima data colectia Capsa-Istrati, acest lucru s-a efectuat in Campina? Stii cumva unde anume?
Iar casa de la Comarnic care apare in articol, nu mai exista, s-a prabusit intre timp…
ApreciazăApreciază
Pai multe imi scapa ca nu am ragaz sa citesc in ritmul in care postezi :)) Acuma cautam harta aia medievala alb-negru, cu drumul pe valea Prahovei pana la Campina, care avea un nume ciudat, ai pus-o undeva dar nu mai gasesc…
Casuta era chiar in mijlocul parcului, defrisat si ocupat de MAI dupa razboi. Exista vreo 2 poze cu ea din vremea lui Istrati, a demolat-o in 78 Scoala de Politie, ii incurca… Da, la Campina a fost prima oara scoasa in public colectia, in 1897, cel mai probabil in casa lui. A stat acolo 3 ani pana a mutat-o la Bucuresti.
Sa-mi dai si mie un link din googlemaps cu punctul exact unde a fost casa cu gratii, prabusita
ApreciazăApreciază