In cautarea modelelor civice pierdute

Aproape toti criticam. Nu ne convin politicienii, nu ne convin legile date de ei, spunem ca tot pe ei ii ajuta. Mergem la serviciu unde vorbim despre meciuri, afaceri, ce a mai aparut nou, ce a scris unul despre altul. Ne interesam de meteo si de preturi. Cu gandul ca acasa ne asteapta o familie sau treburile casnice, ori si una, si alta. Aprindem televizorul sau stam cu ochii legati de telefoane, tablete, pe net. Trebuie sa trecem pe la o benzinarie, in drum este si un mall.

Cam acestea sunt coordonatele marii majoritati a romanilor. Ne invartim in niste parametri controlabili, previzibili. Ca atare, devenim o masa ciudata, incapabila de proteste sau de actiuni pentru binele altora. Nu ajuta cu nimic daca distribui o poza pe Facebook cu o persoana care are nevoie de ajutor. In opinia mea, mai degraba se propaga un efect de saturare. Intotdeauna daca vrei sa faci ceva, te implici pratic.

Va aduceti aminte, poate, despre „Povestea Coroanelor de Flori de la Predeal”, cand de Ziua Eroilor, institutiile statului, agenti economici, militari, elevi, etc au participat la un ceremonial la Monumentul Eroilor Ceferisti. Batalionul 21 Vanatori de Munte „General Leonard Mociulschi”, Politia, Liceul „Mihail Saulescu” si multi altii au depus coroane de flori pentru cinstirea eroilor.

Este obligatia noastra de a cinsti memoria celor care au murit pentru tara asta, in care azi traim si vorbim romaneste. Este o datorie morala pentru fiecare cetatean sa-si aduca aminte de eroii neamului, de a spune o rugaciune, de a ne inchina sau a trimite un gand in astfel de zile sau oricand… atunci cand trecem pe langa vreun monument sau cimitir in care dorm somnul de veci aceia care au platit cu viata pentru tara aceasta.

A doua zi dupa depunerea coroanelor de flori, a venit cineva de la Primaria Predeal si a strans coroanele. Nu cred ca pe undeva prin tara asta se poate intampla asa ceva!

De ce le-a strans? Pentru ca urma sa se desfasoare un festival cu mici si bere. Le-a luat si le-a aruncat, pentru ca Ziua Eroilor este una si Ziua Festivalului alta. Aceasta este mentalitatea pe care noi, fiecare in parte, o cultivam prin nepasare,  ne ametim constiinta cu „nu este treaba mea”.

Cativa predeleni au intrebat asa, mai cu teama, intre ei, intrigati de asemenea gest, de ce au luat coroanele de flori a doua zi dupa depunere si cine? La aceasta intrebare nu avea cine sa le raspunda. Insa atunci cand un astfel de gest trece nebagat in seama si nici macar aceia care au depus coroanele nu-si pun aceasta problema, zic eu ca ne-am obisnuit prea mult cu obiceiurile rele si ca de Ziua Eroilor, cei cu coroanele au facut doar act de prezenta.

Eu sper, daca actualul primar va pierde alegerile la anul (desi acest aspect chiar nu ma intereseaza, cine va fi primar la Predeal), ca noul primar sa fie un tip realist, sigur pe el, si care sa interzica timp de 2 ani de zile ca institutiile de forta ale statului de pe plan local: Batalionul 21 VM, Politia si Jandarmeria, sa mai depuna coroane la acel monument. Sa depuna in alta parte. Sa se duca Politia la monumentul lui Mihail Saulescu, Jandarmeria la cimitirul de pe Timis, si Vanatorii la cimitirul de pe Valea Rasnoavei, sa nu se deplaseze mult nimeni. Si Primaria si alte institutii culturale sa depuna coroane in centru, la Monumentul Eroilor Ceferisti.

In opinia mea, cand nu ai curajul sa pui o intrebare, sa pazesti acele coroane, aduceai alta si tot faceai ceva, esti descalificat total pentru alte activitati. Ca soldat, plutonier, ofiter, sunai la Primarie, te prezentai si intrebai politicos: „Unde este coroana depusa de NOI, celor care au murit aparand Predealul?”. Pentru ca ei nu au murit in afara tarii, sa necesite nu stiu ce eforturi de deplasare sau de alta natura, ci prin locurile pe unde azi pasim… Nimeni nu a avut nicio problema!

Cand calci in picioare cultura, traditiile purtate de-a lungul secolelor, eroii neamului, este clar ca nu esti educat, nu esti civilizat, nu-ti intelegi locul si rolul in societate. Nu esti roman, esti altceva. Un roman adevarat, normal, care trece pe la scoala, decent mai ales, stie ca sunt momente in viata aceasta cand te uiti inspre trecut, la ce au facut altii ca tu sa fii bine, ca tu sa traiesti in niste granite, sa ai o tara, sa vorbesti aceeasi limba cu cei din jurul tau. Depui azi o coroana si maine ti-o ia nu stiu care, pentru ca asa a vrut el… si tu te uiti lung. Tu Armata, Politie, Jandarmerie nu ai curaj sa adresezi o intrebare!!!

Pai dupa astfel de momente te duci acasa si-ti faci un dus rece. Te intrebi care este rostul tau in uniforma Romaniei??? Tu, un batalion intreg, umilit de o singura persoana!!! Sfatul meu este ca pe viitor, tinand cont de soarta incerta a coroanelor depuse la acel monument, sa se infiinteze o garda permanenta timp de o saptamana, sa fie o certitudine totusi…

Prin urmare, cum pe mine ma deranjeaza foarte tare astfel de gesturi, adica chiar asa de rataciti sa fim cu totii, sa nu mai intelegem lucrurile elementare… am facut cateva sesizari.

Iata ce a a spus Oficiul National pentru Cultul Eroilor:

” Adresa cu nr. C.R.- 91 din 12.06.2015

Stimate domnule Adrian Ciorba,

Urmare la petitia dumneavoastra adresata Secretariatului General al Ministerului Apararii Nationale si repartizata spre solutionare Oficiului National pentru Cultul Eroilor, referitoare la indepartarea a doua zi dupa ceremonie, a coroanelor de flori depuse cu ocazia Zilei Eroilor la Monumentul Eroilor Ceferisti din Predeal, in vederea desfasurarii festivalului denumit „Zilele Predealului“, va comunicam urmatoarele:

Domeniul protejarii mormintelor si operelor comemorative de razboi este reglementat de prevederile Legii nr. 379/2003 si ale H.G. nr. 635/2004, ambele modificate si completate, iar organul de specialitate al administratiei publice centrale, care coordoneaza aplicarea legislatiei in domeniu, este Oficiul National pentru Cultul Eroilor – institutie aflata in subordinea Ministerului Apararii Nationale.

Precizam faptul ca Monumentul Eroilor Ceferisti cazuti in Primul Razboi Mondial, din Predeal, este inscris in Lista Monumentelor Istorice actualizata in anul 2010, la poziţia 907, cu codul BV-III-m-B-11862, iar regimul juridic al acestuia este reglementat atat de prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cat si ale Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Potrivit actelor normative mentionate, conservarea integrata a fiecarui monument istoric si a cadrului sau construit sau natural se asigura prin instituirea zonei sale de protectie, iar in acest perimetru este interzisa desfasurarea in aer liber a unor manifestari care, prin poluarea sonora sau vizuala pe care o produc, pot impieta asupra respectului datorat eroilor in memoria carora a fost ridicat edificiul.

Fata de cele prezentate, mentionam faptul ca institutia noastra va sesiza administratorul monumentului  in legatura cu aspectele semnalate de dumneavoastra, in vederea evitarii repetarii acestora si a respectarii prevederilor legale in vigoare in domeniu.

……..

Cu stima,

DIRECTORUL OFICIULUI NATIONAL PENTRU CULTUL EROILOR

Colonel Ionel TALPAU ”

In acelasi timp, am sesizat si Ministerul de Interne pentru stabilirea cauzelor care au condus la disparitia coroanelor de flori, sesizarea ajungand la Politia Statiunii Predeal. Cred ca s-au bucurat foarte tare cand au vazut-o. Sa cercetezi ceva ce s-a petrecut sub ochii tai…

Iata raspunsul domnilor de la Politia Predeal:

Scan0002

Scan0003Ne dam toti seama ca problema nu este in niciun caz a timpului cat stau coroanele la un monument. Personal insa, cred ca dupa tot acest scandal, nu vor mai disparea coroanele.

De asemenea, Institutia Prefectului Brasov s-a implicat in aceasta problema:

Scan0001Am sters semnaturile ca mi s-a parut mie ca nu ar fi ok sa le las. Este interesant de vazut ce are de spus si Primaria din Predeal.

Singurul scop al acestui articol si al luarii de atitudine fata de acel gest reprobabil, este de a nu ne obisnui cu astfel de intamplari. Elevii au vazut ca nu mai sunt coroanele de flori, deci ce le transmitem noi, adultii? Ca spunem un lucru si gandim altul? Ca totul este o mascarada, ca de fapt, in spate, fiecare lucreaza pentru sine? Iar daca toti invatam sa lucram pentru sine, cum ne putem uni in fata unui dusman comun? Cum reusim sa pastram valorile comune? Militarii, politistii, jandarmii din Predeal, toti stiu ca acele coroane le-au fost luate. Ce pot gandi ei? Se uita spre sefi si zic: „Daca ei nu spun nimic, inseamna ca asa este bine!”. Si asta inseamna ca „merge si asa”, se indoaie si ei cum bate vantul, sa nu supere pe nimeni… ceea ce este foarte trist!

Nu ai voie, cand porti uniforma Romaniei, sa te faci ca nu vezi astfel de gesturi!

Deci, vedeti dvs., azi sunt exact 2 luni de zile de cand au fost depuse acele coroane. As fi putut sa stau linistit si sa-mi vad de altele, ca fiecare avem destule pe cap. Nu sunt nici naiv, ca sa nu-mi dau seama ca m-am pus rau cu toti cei de la Primaria Predeal, Politie, etc, atat eu, cat si cei 2-3 cetateni de prin Predeal… insa in fata unor astfel de gesturi nu trebuie sa stai indiferent. Macar vor lasa coroanele acolo… si, in timp, poate in constiinta fiecaruia va zvacni si altceva!

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Claudia spune:

  Bravo pentru harnicie! Stii? multi observam lucruri, ne revoltam, ne agitam, dar in final amanam ziua in care sa punem mana pe pix si pe hartie si sa transformam revolta intr-o fapta.
  Ceea ce ai facut tu ar trebui sa facem toti, mai des si cu simt de raspundere, ca institutiile sa aiba un feedback. Poate nu-i doare de noi, dar o sesizare azi, maine alta, macar afla si ei ca oamenii sunt nemultumiti.
  Alteori, in prezenta unei hartii sunt obligati sa ia o masura, cu de-a sila, dar tot e ceva decat deloc.
  Iar in lipsa unei sesizari, primarul de pilda, are tot „dreptul” sa creada ca turma sa e multumita…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Saru-mana si multumesc 🙂
   La inceput asa am crezut si eu, ca este inutil sa le scrii, sa-i suni, sa le vorbesti. Insa, in timp, se demonstreaza ca nu este asa. Initial rad, fac misto, in multe cazuri, sau se pun de acord intr-un fel in care sa iasa ei bine. Cand insa raman singuri, se mai gandesc si ei ca nu toti le scriem prostii.Sunt tot oameni, pusi sa reprezinte cetateanul, mai cu o ureche, mai citind doua cuvinte, tot se opresc si ei putin 🙂
   Daca nu le scriem nimic, asa este, se creaza impresia ca toti sunt multumiti, ca merge totul perfect. Pe mine m-a deranjat apatia, nu a cetatenilor, ci a reprezentatilor statului. Defilezi, tii momente de reculegere, discursuri, fluturi drapelul si apoi vine nu stiu cine si iti ia coroana si o arunca. Si tu nu ai nici macar curajul sa intrebi ce s-a intamplat. Concluzia care este? Ca nu intelegem astfel de sarbatori… simulam ca ne pasa si facem act de prezenta.

   Apreciază

 2. niste drumeti spune:

  Apropos de cinstirea memoriei eroilor.
  Iata ce le trece unora prin cap, sa-si puna pe facebook selfiuri cocotati pe Crucea Eroilor Neamului. Iar altii, si mai patrioti, cad pe spate de extaz, comentand ca „ce mare branza ca a urcat pe o cruce acolo; important e ca poza e mishto”.

  Cica au avut aprobare sa urce. OK. Nu as fi zis poate nimic daca se limitau la peisaje. Dar sa faci selfiuri, sa pui si o poza cu ghetele pe cruce, denota lipsa totala de respect fata de istoria unei tari si a celor care s-au jertfit pentru binele ei.
  Asta-i generatia care ne urmeaza …

  Apreciază

  1. O sa intreb la Primarie daca i-au dat aprobare sa se urce pe Cruce. Si daca i-au dat pentru ce… sa pozeze orasul seara sau proprii adidasi. Ma indoiesc ca pentru unii acel monument reprezinta altceva decat o inaltime tocmai buna de suit pentru niste poze. Sa fac poze fluturandu-mi adidasii pe un monument inchinat eroilor, hmmm, urata chestie! Este un exemplu clar de „educatie”. Dar daca nu are vreun act la mana, s-ar putea sa fie „dupa fapta si rasplata”! Multumesc foarte mult!

   Apreciază

 3. Serea Ciprian spune:

  Ori muriti de invidie ori e altceva…dar uitati esentialul. Nu au profanat nimic. Si cei ce schimba becurile urca pe cruce. Ideea e ca inainte sa-i judecam…fiti atenti la poze. Au realizat cele mai frumoase poze posibile ale acestui monument. Deci…eu zic sa incetati.

  Apreciază

  1. E altceva bineinteles, poate daca iti dai seama ce este ne spui si noua ca eu unul nu-mi dau seama. Fiecare trebuie sa spuna ce gandeste, personal as vrea sa-i dea cineva o amenda de 1000 lei cel putin, asa pentru tupeu. Cei ce urca pe Cruce sa schimbe becurile sunt autorizati sa faca acest lucru. Baiatul asta s-a urcat sa vada lumea cine este el si ce face, chipurile promoveaza ceva. Da, face niste poze foarte reusite dar nu cred ca sunt cele mai frumoase poze posibile cu monumentul… in primul rand ca sade pe el si la dimensiunile acestuia sa-l pozezi de sus in jos nu este cine stie ce realizare. In afara de acest lucru, frumosul si promovarea turistica merg mana in mana cu legalitatea si educatia. Cum sa promovezi un monument inchinat eroilor urcandu-te pe el? Cum sa asezi pe aceeasi treapta sau chiar mai jos, niste poze in care ne vanturam adidasii cu respectul datorat miilor de ostasi morti doar in zona Bucegi-Valea Prahovei?
   Cat timp face poze din preajma monumentului este cel mai bun baiat 🙂 si as dedica un articol exclusiv lui. Insa urcatul pe Cruce este ilegal si imoral, nu ajuta la nimic bun si nu e nimic frumos. Ar trebui sa compari putin cati cititori a pierdut. Pe Fb strangea peste 600 like-uri inainte de urcatul pe monument, acum nu stiu daca mai trece prea des de 200… ca dovada ca lumea are niste sensibilitati…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.