In aceasta dimineata, absolventii claselor VIII-a au avut de sustinut o proba din Evaluarea Nationala, si anume proba la limba si literatura romana. Au avut si noroc pentru ca a fost extrasa una dintre cele mai usoare variante:
Din ce am vazut, elevii spuneau ca a fost chiar mai usor decat la Simulare.
…
Acum, sa trec la gandacelul ce ataca frunzele de fag si care a terminat toate frunzele de fag de prin zona noastra. Mi-au zis cate unii ca-si vor reveni frunzele, dar eu ma intreb cum oare? Cresc altele? Deci nu prea cred varianta asta.
De asemenea, ca s-au luat probe si ca acestea au fost trimise la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, la un laborator. Daca ne amintim, oamenii acestia, considerati specialisti trebuiau sa se pronunte si asupra jnepenisurilor ce se uscau anul trecut prin Bucegi, din motive pe care le puteau doar ei deslusi… si totusi nu am vazut vreun raspuns, ca sa stim si noi despre ce este vorba. Probabil tot au studiat problema si o mai studiaza si acum…
Daca au luat probe in prezent, adica s-au implicat in treaba cu fagii afectati de un atac al daunatorilor, cred ca s-a pus cruce problemei. O sa asteptam pana vor descoperi, candva, despre ce este vorba. Apoi, si legislatia cica nu ar permite luarea de masuri in zonele protejate, adica natura stie ea ce face, are propriile mecanisme… Corect si acest lucru, dar ce se intampla cu padurile din muntii Baiului, neprotejate? Eu ma gandesc asa, daca am un hectar cultivat cu cartofi si vine gandacul de Colorado la papat frunze, trebuie sa-l las asa pe ideea ca mananca doar frunzele?!
Tot din zona mediului mi-a venit un raspuns ca de fapt ar fi un atac al trombarului ghindei, pentru ca acesta depune oua pe stejar, apoi la maturitate se hraneste numai cu frunze de fag. Naiba stie ce o fi cu exactitate, ideea este ca autoritatile silvice sunt direct responsabile si ca ele trebuie sa decida ce masuri se vor lua si daca se vor lua.
am citit superficial textul: cred ca iau un 7 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Asa la prima vedere? 🙂 Cred ca luati mai mult…sunt elevi care au facut totul intr-o ora 🙂 Eu m-am mai uitat pe variantele acestea si aceasta mi s-a parut cea mai simpla. La Romana, ar trebui sa fie un procentaj mare de promovabilitate.
ApreciazăApreciază
La gramatică au fost nişte chestii în care unii, mulţi, s-au împotmolit, pe alţii i-a pocnit cu basmul în moalele capului pe când se aşteptau la altceva.
ApreciazăApreciază
Majoritatea elevilor de pe aici cand au iesit de la examen, spuneau ca a fost usor. Si ca a fost cu mult mai greu la Simulare. Eu cred ca a fost vorba de noroc, de extragerea unei variante mai accesibile… iar daca au mai si citit ceva de-a lungul anului scolar, parerea mea este ca mai toti pot lua peste 5.
ApreciazăApreciază
Nu e vorba de nota de trecere, la noi lupta se dă pentru note cât mai apropiate de vârf, unele licee, doar câteva şi puţine, fiind din cele mai râvnite. Nici la simulare nu a fost greu, dar nici subiectele astea de la capacitate nu au fost atât de accesibile unora, altora însă în schimb, da.
La gramatică, precum spuneam, foarte mulţi s-au împiedicat într-un pronume reflexiv şi într-un atribut care au fost luate drept ceea ce nu sunt, o capcană în care au căzut mulţi de pe-aici, din câte ştiu.
ApreciazăApreciază
Asta am inteles, cred ca fiecare incearca sa ia o nota cat mai buna, dar eu zic ca, in general, subiectele au fost accesibile pentru orice elev.In plus, mai primesc puncte pentru asezarea in pagina, exprimare, punctuatie…
Gramatica asta mereu a fost problematica, totusi este cu mult mai frumoasa decat matematica. Apoi, este inca devreme sa vorbim de altele, mai este examenul la matematica, se mai aduna si cu media cu care au terminat scoala…
ApreciazăApreciază
Punctele alea de zici de ele, douăsprezece la număr, unora mai degrabă li se iau, nu li se dau, nu toţi le primesc în totalitate.
ApreciazăApreciază
Pai, acest lucru tine de fiecare elev in parte. Daca stie sa foloseasca acest avantaj… sunt totusi niste chestii elementare pe care ar trebui sa le stapaneasca.
ApreciazăApreciază
Flăcăul tău cel mare în ce clasă este?
ApreciazăApreciază
Mai are cativa ani, mai poate copilari 🙂
ApreciazăApreciază