A murit Parintele Gherontie… cel care a pus bazele Manastirii Caraiman

Sper sa fie un zvon, desi nu stiu cand am retras vreun articol de pe blog, ca fiind nefondat.

Am aceasta informatie de la un personaj monahal. Se pare ca parintele a murit azi-dimineata.

Si spunea cineva, nu de mult, ca nu arata prea bine…

Daca se confirma, ce sa spun, Dumnezeu sa-l ierte. A ridicat o manastire si a trait sa-si vada visul indeplinindu-se.

Fiecare dintre noi trebuie sa realizam ca in urma noastra raman doar faptele… noi suntem trecatori.

manastire

Intr-adevar, parintele a murit, scrie pe site-ul manastirii:

211Sursa: http://www.manastireacaraiman.ro/

 

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. carmen spune:

  Dumnezeu să-l ierte pe părintele Gherontie!

  Iată, parcă mă întorc în urmă cu doi ani, când tot de pe acest blog, am aflat de moartea părintelui Ioanichie de la Schitul Sfânta Ana.

  Se mai încheie încă un capitol al vieţii monahale din Valea Superioară a Prahovei. Părintele Gherontie aparţinea unei alte generaţii de călugări, ce venea din alte timpuri, din alte vremuri, nu ştiu cât se mai regăsea el în ceea ce se întâmpla astăzi.

  Cu siguranţă, va fi înmormântat la mănăstirea Caraiman, care este ctitoria lui, lucru indiscutabil. A început demersurile prin 1998-1999, şi iată, după 15 ani, în acel loc se ridică o mănăstire grandioasă, poate mult peste ceea ce şi-a imaginat părintele.

  Şiruri nesfârşite de oameni i-au trecut pragul părintelui în aceşti ani, şi-au găsit o mângâiere, o alinare în cuvintele lui, în sfaturile lui, şi-au întărit credinţa în Dumnezeu.
  De numele părintelui Gherontie se leagă această mănăstire Caraiman şi acest fenomen spectaculos declanşat de ridicarea mănăstirii, fenomen care a iscat multe discuţii şi comentarii.

  Am scris acum vreo 3 luni că l-am văzut pe părinte şi am ieşit tristă de la el. Nu mai avea acea vitalitate pe care i-o ştiam din totdeauna, am simţit că intrase deja pe un alt drum, nu mai aparţinea acestei lumi…
  Dumnezeu să-l odihnească, vom aprinde o lumânare, vom duce o floare la mormântul lui, ne vom ruga pentru sufletul lui. Imaginea lui rămâne pecetluită pe mănăstirea Caraiman.
  Rămâne un gol, părintele a plecat, mănăstirea merge mai departe…

  Apreciază

  1. Desi o veti vedea ca pe o lauda, tot pe acest blog a aparut prima oara si stirea mortii parintelui Ioanichie. Acum scriu despre parintele Gherontie, cu toate ca mi-ar fi placut sa scriu o stire pozitiva si nu trista, ca aceasta.
   Cred ca aceasta a fost menirea lui, sa ridice manastirea Caraiman si sa o vada finalizata. A trait atat cat i-a randuit Dumnezeu, iar acum misiunea sa s-a incheiat… ramane de vazut cum vor duce mai departe aceia care au stat pe langa el, crezul sau. Important mi se pare sa nu se piarda directia… sa se poata raspunde intotdeauna la intrebarea: Pentru cine se ridica o biserica? … cu adevarul!

   Apreciază

 2. Bunul Dumnezeu sa-l aseze in rand cu dreptii ! Vesnica lui pomenire !

  Apreciază

 3. danratziu spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  Apreciază

 4. carmen spune:

  Este interesant, dacă analizăm, cum părintele Gherontie se înscrie în lista unor iluştri ctitori de lăcaşuri religioase, pe Valea Superioară a Prahovei, lăcaşuri ce au dăinuit, peste veacuri, până astăzi.

  Astfel, în 1661, se pun bazele schitului Lespezi de la Posada, pe malul Prahovei, de către spătarul Drăghici Cantacuzino şi fiul acestuia, logofătul Pârvu Cantacuzino.

  În 1695, spătarul Mihail Cantacuzino termină de construit mănăstirea Sinaia, pe malul Peleşului, mănăstire ridicată în urma visului unui călugăr de la schitul Sfântul Nicolae, cum spune legenda.

  În 1889, regele Carol I ridică la Buşteni frumoasa biserică Domnească.

  În 2008, este sfinţit schitul Sfânta Ana din Bucegi, ridicat anevoie, în mulţi ani, de pe la 1995, de către călugărul Ioanichie de la mănăstirea Sinaia, în apropierea stâncii Sfânta Ana, locul primului aşezământ religios cunoscut în Bucegi, din 1453.

  Şi iată, la cumpăna dintre milenii, în jurul anului 2000, vine călugărul şi preotul Gherontie şi ridică la Buşteni, într-un loc superb, la poalele Bucegilor, sub Crucea de pe Caraiman, o mândră mănăstire. Legenda spune că tot aşa, a fost un vis pe care l-a avut părintele, în care Maica Domnului l-a trimis să ridice această mănăstire, în acest loc.

  Îi doresc mănăstirii Caraiman să dăinuie peste timp, să înfrunte veacurile, la fel ca şi suratele ei mai vechi.
  Istoria ei abia a început, felul cum aceasta va fi scrisă, depinde foarte mult de cei ce o vor păstori.

  Pentru cine şi pentru ce se ridică o biserică?
  Biserica a fost şi este un loc sacru, în care ar trebui să trăim un timp sacru.
  De ce să ne întâlnim, noi, oamenii, doar la mall, la club, la o bere, la o cafea, un ceai, o prăjitură ?
  Să ne întâlnim şi la biserică.
  Ştiu, spunem că Dumnezeu este peste tot, ne putem ruga oriunde, oricând.
  Dar poate că avem nevoie să mergem şi la biserică, să intrăm într-un spaţiu sacru, să ne desprindem, un moment, din zbuciumul vieţii cotidiene şi să privim un pic şi în noi, la cine suntem, ce suntem, ce facem şi încotro ne îndreptăm…

  Apreciază

 5. Jana Peica spune:

  Parintele Gherontie Puiu, un monah bine-placut de Dumnezeu. L-am vazut ultima data in februarie 2014. Am intalnit acolo nu un parinte ci un inger: fata era scaldata in lumina, chipul era nefiresc de seraphic, ochii erau blanzi si luminosi; era parca un inger coborat pe pamant, pentru a ne binecuvanta.
  Baietelul meu I-a inmanat chiar un desen cu inger facut de el la repezeala, in timp ce scriam un acatist. Nu stiu de ce a desenat un inger, dar stiu ca parintele a luat bucata de hartie din mana baiatului si a pus-o alaturi de dansul, pe un raft, a zambit…Nu pot uita bunatatea si lumina ce insotea acel zambet…
  Da, deja se vedea, privind chipul parintelui, ca se apropia „urcarea la ceruri” a unui veritabil monah!
  Noi nu am ramas „saraci”, ci suntem „bogati” caci parintele a trait alaturi de noi o perioada si vorbele Dansului ne vor calauzi in viata!
  Dumnezeu sa-l odihneasca in vecii vecilor!
  Amin!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.