Cum stabilisem am plecat toti in dimineata de 16 noiembrie spre Parcul Natural Bucegi fiecare grup din directii diferite, urmand ca toti sa ne intalnim in Saua Batrana la noul refugiu salvamont. Insa acest punct a fost ales provizoriu pana cand am primit confirmarea ca proprietarul unei locatii particulare din Valea Ialomitei a dat cheia grupului ce pleca in Valea Ialomitei.
Astfel s-a plecat in urmatoarele grupuri:
Grupul 1, plecare de la Cabana Diham Phoenix – Valea Glajariei – Braul Padina Crucii – muntele Velicanul – Vf. Omu pe la Refugiul Scara, ultimul ales in caz de eveniment neprevazut. Acest grup urma sa se deplaseze noaptea de la Vf. Omu la Refugiul Batrana unde sa ramana pana dimineata.
Grupul 2, plecare din Saua Dichiului spre Zanoaga si Bolboci apoi prin Saua Strungulita spre muntele Tataru, mai departe spre Saua Strunga si sosire la Refugiul Batrana.
Grupul 3 plecare din Simon prin Plaiul lui Lom spre Poiana Gutanului urcare spre Saua Batrana iar pana in Sa urmata poteca pe sub Coltii Tapului pana la intersectia traseului cu triunghi rosu dupa care urcat pe acest marcaj la refugiul din Batrana.
Grupul 4 plecare din Valea Ialomitei, coborare prin Cheile Ursilor si apoi urcare prin tot bazinul Vaii Horoabei de la firul vaii ce conflueaza cu Ialomita pana sus aproape de refugiul Batrana.
In cele din urma fiecare grup a mai parcurs pe intuneric kilometri buni pana la locatia din Valea Ialomitei.
Ca observatii generale:
– s-a descoperit ca ursii nu intra in barloguri decat in conditii destul de vitrege, cutreierand in voie zonele montane
– sunt multe animale care presimt schimbarile de vreme cu cel putin 12 ore inainte si parasesc in grupuri importante zona montana inalta.
– In Valea Ialomitei segmentul Horoabele, Doamnele, Cocora, Blana, Strunga sunt adevarate turme de mistreti. La 4 dimineata era un concert la un lac de circa 20 mp situat in apropierea padurii.
– Au fost reconfirmate coridoarele de deplasare ale unor pasari cum ar fi gastele salbatice, ce zburau noaptea la circa 3000 metri altitudine.
– cateva areale dominate de ursi au fost cartate si coroborat cu alte date se va vedea cat spatiu necesar are nevoie un singur urs…
si voi mai reveni ca sunt atatea de spus.
Eu am plecat cu alte doua persoane spre Brasov si de aici spre Simon. Am strabatut Simonul, un sat linistit in circa o ora dupa care am inceput sa urcam pe traseul marcat cu banda rosie. Dupa alta ora intersectam traseul ce vine din Moieciu si duce la Pestera, apoi ne-am oprit la fosta cabana de vanatoare Bangaleasa, o paragina.
POZA PE CARE MI-A FACUT-O MERCEDES, IN TIMP CE MIHAI FILMA NISTE CORBI CE SE TOT ROTEAU PRIN COLTII TAPULUI
Trebuie sa iau o pauza si revin maine, ca am multe de rezolvat…