Anul trecut, participand la un studiu cu componente geo/hidro mi-a ramas in minte o chestie. Am vazut in aria proiectului o fosila, la modul fizic ma refer. Am retinut informatia ca o curiozitate.
De curand, din mersul trenului, privind la peisaj, calculam dupa „urme” ca apa Prahovei la ultima ploaie mare a atins circa 1,20-1,50m. Cand mergi cu trenul e ca si cum te uiti in curtea ta, adica inregistrezi orice modificare in peisaj. De cam 3-4 ani vazusem intr-un echilibru instabil niste pietre uriase plate, potrivite pentru a face niste mese mari, prin curte sau la un loc de popas. Cred ca 3 oameni nu ridica una. Ma uitam la ele, nu puteau fi luate din acel loc cu nimic.
Si ultima viitura a afectat malul si le-a prabusit aproape de drum, acum mai trebuie un excavator :))) Pe acelasi rationament continui cu fosila vazuta candva. Realizand anul trecut niste masuratori, am vazut acea fosila si m-am gandit ca e un filon, ca asa mi se parea. Si imi zic acum cateva zile, sa vezi tu ca apa a curatat stanca in locul acela…
Prin urmare, iau copii si prieteni, ca sa facem si o plimbare cu descoperiri… si la tren.
Mergem ce mergem, ca aveam ziua intreaga la dispozitie si ne oprim la locul in care presupuneam ca apa a afectat malul in cauza. Si cam asa era:








Dupa un timp bun petrecut in descoperiri, am revenit la realitati printre care si un gratar:



Foarte interesant, mai ales ca sunt si copiii prezenti! Imi aminteste de copilarie cand scobeam prin treptele alunecarilor de teren dupa tot felul de scoici. Sau ca, mergand la o rapa mare, am gasit bucati de frunze fosilizate si abia le-am carat (cu nisipul pietrificat pe care erau imprimate) acasa si mai apoi la laboratorul de geografie. Am zis bucati pentru ca cea mai mare lespede avea undeva la 20x30cm si continea doar o parte din frunza…
ApreciazăApreciază
Saru-mana! Stai sa vezi cand o sa vin cu elevii 🙂 In acest an am obtinut aprobare pentru… sa zicem un mic laborator istorie/geografie si sigur o sa luam 2-3 fosile si de aici. Copiii au nevoie sa vada fizic, sa fie luati din fata unor ecrane pentru ca realitatea, viata sunt diferite. Foarte frumoasa initiativa/munca ta, intr-o asemenea constructie intelectual-emotionala vreau sa-mi plasez elevii :))) Am multi cu potential si ma bucur mult mai ales daca ne raportam la actualul context. Mai sunt totusi si elevi care invata, care mai pun mana pe carti si citesc, au aceea maturitate in priviri. Apropo de fapta ta sa stii ca am un elev care a luat toate decoratiile bunicului si le-a adus la scoala. Ni le arata din mana, ca pe sfintele moaste, nu ca ar fi fost cine stie ce valori, ci pentru ca in mintea lui acel bunic intruchipa un ideal, o mandrie… Cine stie cate povesti a auzit de la el…
Multumesc!
ApreciazăApreciază
ce bogatie
ApreciazăApreciază
Pentru unii 🙂 Cu putina atentie se pot observa exemplare de fauna marina (apa sarata) si de fauna provenita din alt mediu, de apa dulce. Este o alternanta interesanta, in strate… ce mai, alte timpuri, sarmatice 😉 Cochiliile sunt parca de ieri, atat de bine s-au conservat. Trebuie atinse mai cu atentie, altfel se sparg. Este o descoperire importanta pentru Prahova dar mai multe in alt articol dupa ce se face o cercetare autorizata.
ApreciazăApreciază