De ce nu se aproba Planul de Management al Parcului Natural Bucegi?!

Chiar ar fi o greseala ca Planul de Management al Parcului Natural Bucegi sa fie aprobat asa cum este la aceasta ora.

Pentru ca, in forma actuala, acesta nu are legatura cu protectia ariei protejate si satisface doar interese opuse mediului, adica fiecare actor local sau regional si-a impus punctul de vedere, cat vrea el din Bucegi sa fie zona de dezvoltare durabila, ce sa se introduca si ce sa nu se introduca in plan. Sunt tot felul de tabere, de interese, fiecare cu frica in san sa nu se imbogateasca altii, sa nu prinda unii mai mult ca ei…

Planul de Management al Parcului asa cum este acesta intocmit, este nul pentru aria protejata, nu ajuta cu nimic; in afara de interesele imobiliare. Intai trebuie remasurata aria protejata pentru ca s-au pierdut nenumarate zone, acestea avand actualmente un alt statut. Apoi, trebuie data aria protejata in custodia altora, oricare: ONG, ICAS, Facultatea de Silvicultura etc. In principal, inlocuiti multi oameni din institutiile de mediu cu atributii in Bucegi.

Si fara Plan, s-a vazut cum se dau avize pe banda rulanta ca sa-si faca oricine casa pe Platoul Bucegilor. Pentru ca in Bucegi sunt lupii paznici la oi.

Mai jos, atasez un document cu transcrierea discutiilor ocazionate de o dezbatere asupra Planului. Toti folosesc termeni ca transparenta, protectie, mediu, dezvoltare; la nivel declarativ evident. In fapt, discutiile pe tema Planului sunt niste lupte date intre grupurile de interese. Exclus orice legatura cu protectia mediului. Nimeni nu are nicio treaba, nicio legatura, nici cea mai mica. Dezbaterile de acest tip sunt doar orientari in teren, la locul faptei, bifari de etape…

Nimeni nu vede Parcul Natural Bucegi ca pe un bun de patrimoniu care trebuie administrat durabil… si care trebuie dat mai departe celor care vin dupa noi. Ci doar ca pe o sursa de imbogatire; cu orice pret.

Trebuie facuta o dezbatere pe acest Plan numai cu societatea civila, care are o cu totul alta parere; diferita de a acelor institutii care nu au fost capabile sa faca vreodata un lucru durabil, de interes general in acest munte. Institutiile statului traiesc din banii cetatenilor… prin urmare, vointa acestora din urma ar trebui sa se regaseasca in Plan, nu tot felul de interese, nu negocieri de genul iti mai dau tie ceva, mai largim zona de dezvoltare etc.

Iata cum s-a discutat pe marginea Planului, ciolaneala pe Bucegi:

Nu s-au inteles la prada prima oara… au venit a doua oara. Nu s-au  inteles nici pana in zilele noastre.

Ion Dumitru este celebrul fost director Romsilva, detinator de paduri in Bucegi.

Ion Dumitru le arata celor de la Parc ceva interesant: ca ei au dat aviz pentru extinderea intravilanului comunei Moroieni in anul 2006. Exact de atunci, s-a schimbat macazul cu protectia ariei protejate.

Drumul spre Poiana Stanii apartine orasului Sinaia; reprezentantul Romsilva arata ca doar anumite obiective apar pe harta 😉

De la bariera pana la Piatra Arsa este DJ 713B 🙂 In Plan sigur vor duce drumul pana la Canton. Vor baga buldozerul printre jnepeni si daca spui ceva, se scuza cu Planul. Probabil si exista aviz pentru o noua constructie in locul Cantonului. Evident „ceva frumos”.

Niciodata Administratia Parcului nu a dovedit transparenta. Daca era o institutie pro-mediu, pro-arie protejata, toate solicitarile si avizele se regaseau postate pe site. Sa le vada oricand toata lumea. Asa, jocurile se fac din spate, ce trebuie sa stie lumea…

Se vrea si un heliport 🙂

Totul este doar o negociere deoarece Administratia Parcului a dat acel aviz in 2006 si multi au devenit proprietari pe Bucegi (intravilan com. Moroieni).

Asadar, se observa clar cate interese trebuie sa multumesti. De ani de zile se negociaza. De ani de zile se spune ca orice completare e binevenita. Doar nu or zice contrariul 🙂 Treaba este ca realizatorii Planului nu mai au credibilitatea necesara. Nimeni nu mai crede ca acest Plan protejeaza/ajuta cumva aria protejata.

Practic, unele bucati din munte se dau mai devreme, altele mai tarziu…

Partea buna este ca acest „Plan” inca nu s-a aprobat. Nu s-au inteles inca!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.