Revin cu continuarea articolului din 11.04.2018, acesta: https://buceginatura2000.wordpress.com/2018/04/11/din-comuna-moroieni-spre-catunul-muscel-pe-un-drum-al-troitelor/
Intr-o zi, am sa zic ca am facut cam tot ce mi-am propus. Cat timp vrei, astepti, se poate intampla. Voiam sa ajung in catunul Muscel si de acolo pana la Talea in jud. Prahova. Traseul acesta poate fi considerat o drumetie de incepatori. Ma refer la traseul ce pleaca din Moroieni, ajunge la Muscel si apoi urca putin si coboara la Talea. Ca traseul descris de mine mai jos… este asa, un pic mai complicat.
Desi poate fi parcurs pe bicicleta, nu am de gand sa-l parcurg vreodata. Nu mi se pare fain de pedalat. Talea si Muscel sunt la o aruncatura de bat una de alta. Cea mai pitoreasca portiune este aceea cuprinsa intre cele doua localitati, sa fie cativa kilometri, 3-4…
Din Muscel poti iesi spre Talea pe un drum de pamant si ajungi intr-o culme sau pe o poteca mai lata facuta de animale, tot acolo ajungi. Noi am urcat de-a dreptul prin padure ca sa nu ne murdarim de noroi. Am iesit intr-un peisaj de poveste, intr-o liniste totala, aproape de niste transee din WW1. Mai jos de noi trecea un calaret-cioban ce se incadra perfect in peisaj. Nu va imaginati ce frumoasa poate fi o astfel de scena 🙂 Intr-un decor de vis ceva il tranzita si nici copitele calului nu se auzeau… Savuram un cozonac exceptional si priveam fara sa zicem nimic. Poezie, tata! :))
Deci, si cozonacul era de poveste.
Cred ca acel calaret avea vreo stana pe aici.
Asta e pentru cine e atent. Absolut superba, Mantuitorul sculptat pe ea… nu stiu povestea crucii, vechimea e de minim 100 de ani.
Pe spate, este Maica Domnului sau vreun sfant.
Se vad Leoata, cariera de la Lespezi, Podul cu Flori, Dichiu…
Pe acolo trece drumul spre Talea, Talea fiind dupa deal. Noi, ca sa vedem peisajul de ansamblu si sa coboram in Valea Talei, am tinut linia culmei.
Pe acolo, pe la acele ruine trebuia sa coboram in Ghiosesti, cartier al orasului Comarnic. Cartierul acesta apare de-a lungul secolelor pe unele harti ba Turda, ba Bratieni. Nu s-au facut cercetari pentru a se afla mai multe. Cred ca este cel mai mare cartier al Comarnicului.
Langa Talea, am facut stanga si am coborat prin taierile acestea, in care traieste foarte bine cerbul. De exemplu, in Bucegi-Abruptul Prahovean, nu prea se dezvolta bine aceasta specie, pentru ca nu sunt taieri la ras. Nici mai mari si nici mai mici. Cerbul o mai duce bine pe Muchia Lunga, unde are poieni. Dar cum acestea au fost impadurite si toata lumea zice ca e perfect, peste niste ani, nu vor mai fi poieni pe Muchia Lunga. Se aude ca mai scot din puietii plantati cei care trec pe acolo dar cum s-au plantat cu miile, nu cred ca se cunoaste.
Coboram o vreme prin poieni si padure pana la drumul forestier din bazinul Vaii Belia.
Releul Costila si Crucea de pe Caraiman
Popas la un loc amenajat in principal pentru cei de la padure. Cand noi am mers, nu lucra nimeni si a fost perfect. Nici zgomot, nici santuri pe drum…
Apă de bârâu… cum zicea un rrom odata :))
Leurda din nou, cam departe de casele oamenilor.
Nu e drumul nostru, urmatoarea culme…
O sacosa de urzici de padure… pe acestea nu le-am ratat, erau prea atractive. Stranse cu mainile goale, cum ne invatau altii mai demult. Atunci culegeam pentru ei, ca doar asa ne luau in excursii. Nu prea ne convenea dar macar ne disciplinau un pic. Adica pe moment. Inainte de toate, e bine sa faci ce crezi tu ca e bine. Si daca esti convins ca stapanesti datele problemei e perfect! 🙂
Am trecut pe langa un fel de canton. Pe aici nu era nimeni, un caine macar. Anterior, aparusera de nicaieri niste javre puse pe scandal. I-am alergat cu bolovani de era sa uitam unde ne-am lasat rucsacii 🙂 Vazusem acum peste 10 ani, o ciudatenie la un cunoscut, o bricheta legata la un fel de spray si expulza un jet de flacari. Cred ca ar fi interesanta o jucarie din asta…
In sfarsit la ruine dupa vreo 2 ore. De acolo, de sus, veneam.
Investitia a fost abandonata de ani buni.
Deci, excursia asta poate fi foarte simpla si placuta. Noi nu am vrut sa se termine chiar asa repede si ne-am bagat prin paduri si forestiere. Dar, din Moroieni poti ajunge in Muscel, apoi la Talea si daca stii mersul microbuzelor de aici spre Sinaia. Simplu si rapid.
O luam asa, prin poienile din fata, islazuri comunale.
Pe Vf. Plesuva, cel mai inalt din imagine parca nu am vazut steagul.
Asta tot zbura de colo-colo agitat, era si ciufulit, striga intruna cucu-cucu. Ne-am dus dupa el, poate reusim sa-l pozam.
Saracul de el, cine stie ce poveste trista avea 🙂
Am ajuns la niste pante dar nu mai conta ca urcam sau coboram, nu prea trebuie sa te gandesti la astfel de aspecte, ci sa te duci pe unde vrei si crezi:
Pe acolo am si urcat sa iesim la strazile din Ghiosesti.
Pe langa apa, pe aluviuni umede… erau sute si sute de albine. Era sa calcam pe ele. Mie imi era sa nu ma intepe in mana ca nu mai pot sa scriu atat de mult sau in limba :)) E clar ca am scapat… noroc sa ai.
Intr-o curte o magnolie mare-mare
Biserica din Ghiosesti. Este o constructie noua. Ma intreb mereu unde a fost vechea biserica. Se pare ca nu a fost. Nu stiu de ce nu cred niciodata cand mi se spune ca nu a fost.
Peste Prahova se vedeau biserica principala a orasului, vechea scoala…
Casa cu arhitectura traditionala. Cum sa demolezi asa ceva si sa ridici ceva nou?!
La ora 8 eram prin Moroieni, pe la ora 16 eram la gara din Comarnic, peste vreo 30 minute venea trenul. Cum mai era timp, am zis sa mergem la o prajitura si un Pepsi. Surpriza insa, cofetaria unde fac astia checuri si prajituri, era inchisa pentru o perioada mai lunga. Scria „concediu de odihna”. Cred ca i-a gasit Fiscul cu miez de nuca nedeclarat 🙂 La ce vanzari aveau, nu inchideau ei sa plece la odihna. Bun, si zic „hai ca mai e o cofetarie!”. Se aude: „Sa dea naiba daca nu stii tot ce misca de la Brasov la Ploiesti, fiecare coltisor!”. Eu: „Cum ma’ nu as putea dormi daca nu as stii tot ce misca 🙂 Stiu de unde sa iei branza din Magureni, pe tanti cu lapte din Poiana, gogosi bune in Campina, un gratar in Ploiesti, magazinul unde au stat prizonierii americani, cofetaria de la Brebu…. ” 🙂
Nu merg de nebun ci pentru a strange material pentru niste lucrari viitoare. Nu sunt pasionat de bicicleta, e doar un mijloc adecvat de a ajunge la niste obiective. Masina e cutie si nu simti viata, locurile. E buna doar din punctul A in punctul B. Pentru ce este intre ele nu e buna.
De la prajituri, ne-am dus la gara, a venit trenul, s-a terminat excursia. Mie mi s-a parut tot trenul si la cofetarie ca mirosim a urzici si padure. Traseul aproximativ, in sensul ca am dorit sa se vada si detaliile de pe harta, a fost:
Frumos ce ai scris despre Stanley ca si traseul de altfel. Te urmaresc cu interes. Pentru mine e cel mai interesant blog de pe net. Toate cele bune si multa sanatate! Cand vom avea timp poate punem in aplicare proiectul cu o bancuta mica de lemn in Muchia Lungă, pe Varful Grecului, in amintirea lui Lucian, cred ca merita. Daca ai nevoie de ceva suna-ma.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc pentru cuvinte si aprecieri… Lucica a ramas definitiv in sufletele tuturor celor care l-au cunoscut. Cum timpul nu se mai intoarce, nu ne ramane decat sa ne amintim de momentele frumoase petrecute alaturi de el. Cu transportul s-a rezolvat pana la Dihamul militar, ramane lemnul sa gasim un proiect adecvat. Te sun cand o fi si mai stabilim, apoi vorbim si cu ceilalti. Si tie si familiei tale frumoase, toate gandurile de bine! Cu drag 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumos articol, frumos traseu, felicitari. Pana in Muscel am urcat si eu pe bicicleta in urma cu un an, dar eram singur si cu un umar in covalescenta dupa ce l-am rupt la ski cu cateva luni inainte, au sarit la mine 2 ciobanesti in sat si am facut cale intoarsa pentru a evita conflictul.
Confirm, peisajul este absolut minunat, toata urcarea din Moroieni printre gradini este frumoasa, iar zona padurii de langa stana aflata pana in Muscel mi se pare din alt film…vreau sa ma intorc in primavara asta, insotit cu intentia de a ajunge mult mai departe.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc foarte mult. Cand ne-am dus noi ne bucuram sa auzim cum canta cocosul, ca in rest era cam liniste 🙂 Peisajele sunt minunate… sa stii ca e ceva de urcat pana in culmea dealului, dar apoi nu mai ai treaba. Atentie mare, langa drum de pamant, in mijlocul islazului, este o stana cu multi caini. Noi eram sus in culme si cativa nu au fost lenesi si au venit dupa noi. Sansa nu a fost de partea lor. Si prin padure am intalnit cativa. Dar, o data ce ai ajuns in Talea vine o coborare de toata frumusetea. Intre Talea si DN 1 sunt circa 6 kilometri. Din acestia, 5 ii cobori. Deci, nu merge singur si ia la tine petarde sau un spray care arunca pana la vreo 4 metri si n-ai treaba.
ApreciazăApreciază