Prin 1916 aveam Ministerul de Razboiu. In 2016 avem Ministerul Apararii Nationale.
Pe 27/28 august 1916 unitatile romanesti au pornit din Valea Prahovei spre Predeal declansand ofensiva in aceasta parte a Transilvaniei. Centenarul ce a marcat intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial s-a sarbatorit sambata.
Cu o zi inainte, printr-un ordin emis de MAPN, prin vreo 100 de orase din tara s-au omagiat eroii citindu-se numele acestora. O idee exceptionala, de altfel! Ca idei avem dar punerea lor in practica e tare dificila. Asadar pe 26.08. la ora 10 au inceput simultan aceste ceremonii de pomenire. Autoritatile locale au fost luate prin surprindere si nu au apucat sa anunte cetatenii.
Astia cu armata lor in cap, cu reguli cazone si alte prostii, speriati de bombe inainte de scoaterea acestora din depozite, nu au spus nimic la nimeni. Ma refer la conducerea MAPN, la ofiterii lui Gabriel Oprea, facuti din pix nu pe merite. Ca nu ai cum sa crezi ca lipsa de comunicare cu societatea si autoritatile civile, pot fi imputate unor profesionisti, unor militari seriosi, patrioti, cu studii superioare.
Mai exact, in conducerea acestui minister sunt tot felul de parveniti in uniforma, aroganti si fara minte prea multa, care viseaza doar strategii si atacuri, pokemoni islamici, alte prostii de genul: linguseala politica, umilinta ca poate mai urca o treapta ierarhica, demagogie cu faimoasa armata romana dotata cu nu mai stiu ce…
Si in Sinaia plina de turisti, ca doar era vineri, la ceremonie nu au venit decat vreo 10 cetateni care treceau intamplator prin zona. La Busteni, consilierii locali au aflat chiar in acea dimineata ce se intampla. Intelegeti cat de nesanatosi sunt astia din minister? Au pastrat „secretul militar”, cred ca asta si-au imaginat! Astfel ca, oamenii, reprezentantii societatii, preoti, profesori, multi altii interesati nu au stiut de ceremonii si le-au ratat!
Pentru seara de 27 august, MAPN-ul a pregatit niste evenimente absolut fabuloase. Ostasii actuali urmau sa simuleze trecerea Carpatilor ca in anul 1916. Ceva mai frumos nu puteau inchipui. Pentru ca a fi general nu inseamna si a fi uman sau a intelege ca traiesti intr-o societate peste 90% civila, aceste evenimente au fost tinute asa, in tacere. Nicio autoritate locala de pe aici, nu a comunicat nimic, un anunt, un afis postat… ca nu a stiut. Pentru ca in aroganta lor de ofiteri limitati, ei au zis ca sunt singurii organizatori, doar ei fac „strategia”.
Prin urmare, la Predeal, o localitate seculara de frontiera, nimeni de pe strada nu stia dimineata ce se va intampla seara, cand vanatorii de munte urmau sa defileze prin centrul statiunii… de la unitatea lor spre Timisul de Sus cu torte aprinse…
Si asta pentru a se pastra „secretul”, ca ba vine ministrul, ba vine nu stiu ce general. Adica tu, MAPN organizezi un eveniment de importanta nationala si ignori societatea civila, prilejul de a educa publicul, de a fi aclamat de acesta, de a le aminti in ce oras istoric traiesc, de a-i face sa se simta mandri, de a-i constientiza ca traim in niste granite pentru care au murit sute de mii de soldati.
La Predeal a venit prin parc un fel de televiziune a ministerului, care mereu mi s-a parut ca lustruieste prea mult anumite parti din uniforma si care in opinia mea in afara de propaganda si dezinformare nu face. Totul e prezentat la superlativ, desi militarii fac petitii ca nu le ajung banii, ca isi iau mancare singuri in tot felul de misiuni. Insa astfel de reportaje nu se dau ca deranjeaza conducerea care in cine stie ce univers comod dar mincinos, traieste.
Daca gandeau si nu erau manati doar de orgolii si de gandul de a se vedea filmati pentru tv, ar fi inteles ca trebuie anuntata populatia. Dar nu gandesc si nici nu simt romaneste. Cand nu te ajuta capul, te ajuta sufletul. Din pacate, acesti generali nu au nici una si nici alta.
„Intrat in dotarea Armatei Romane din 1916”
Dar folosit cand a ajuns o piesa si la noi, adica in 1918, din ce se vede 🙂
Astia au uitat ca si atunci Armata avea tot felul de incompetenti in conducere, a se vedea Turtucaia… si ca au plecat soldatii pregatiti mai mult de abator decat dotati de razboi. Cine stie… o fi fost capturat/furat tunul de la unguri prin 1919 si l-au trecut cumparat din 1916. Sa mai fure niste bani, ca hoti cu trese erau si pe atunci.
Fiind si week-end, Predealul plin de turisti, ar fi fost cateva mii de oameni insiruiti pe marginea soselei, in asteptarea militarilor. Asa, au fost cativa cetateni sau turisti rataciti, ici-colo, anuntati pe loc sau cu o ora inainte. Ca astia cu regulamentul lor stupid doar bifeaza evenimente, nu le si inteleg. Nu te poti adresa societatii civile ca de la ofiter la soldat. Ca noi nu urmam ordine. Poti fi tatal generalilor si cusut cu fir rosu peste tot, pentru civili nu reprezinti o valoare daca te comporti ca in unitate. Noi, civilii, privim dincolo de uniforme, la omul care o poarta. Nu ne uitam la grad, ca nu ne pasa.
De cand si pana cand un general si un ministru sunt mai presus de societatea civila si de autoritatile locale alese democratic? De cand astfel de magari au dreptul de a trece peste toti si sa organizeze ei, un eveniment al lor, care de fapt ar trebui sa fie al tuturor?
Ce securitate a evenimentului, ce secret militar, cand nu este alt inamic prin tara decat noi insine?? Da’ pe astia, generalii facuti de Oprea si pe ministru si daca-i lasi liberi prin Siria sau Irak, nu le face nimeni nimic. Nici naiba nu a auzit de ei, nu s-au remarcat niciodata cu nimic, in cel mai rau caz ar fi fost retinuti pentru a face munca necalificata, metereze din ciorapi umpluti cu nisip, gropi pentru ouale de strut, ceva de genu’. Ei sunt importanti doar in propriile lor scenarii fictive care le umbla brambura prin minte. Si asemenea inexistente la scara timpului, a istoriei, a realitatii, au exclus de la un astfel de eveniment localnicii si turistii din Predeal si Valea Prahovei, alegand sa strecoare in noapte singuri. Soldatii mergeau in fata cantand si filfizonii din Bucuresti in spatele lor in masini. Ca romanul pana nu-i pune piciorul pe gat altui roman ca sa fie unul mai sus ca altul, nu poate trai normal. Magarii au stat in masina, trupa pe jos. Un adevarat general, un comandant, sta in frunte nu tolanit undeva prin spate. Doamne Fereste de un razboi cu o asemenea conducere!
In locul primarului din Predeal, cu o ora inainte anuntam pe Facebook, sunam consilierii, cetatenii, chemam cati oameni as fi reusit sa contactez. Si blocam soseaua in dreptul fostei frontiere si cand ar fi venit coloana militara nu i-as fi lasat sa treaca. Ia duceti-va voi inapoi ca nu meritati nici sa treceti simbolic vechea frontiera! De cand si pana cand un eveniment national se organizeaza privilegiat, cu excluderea societatii civile si a autoritatilor locale?
Fraierii astia din minister nu au inteles ce inseamna cu adevarat acest eveniment. Si au crezut ca toata lumea e proasta, ignoranta si ei sunt singuri destepti care stiu ce e de facut. Oamenii chiar ar fi trait cu emotie marsul, ar fi aplaudat, ar fi ramas cu niste amintiri frumoase. Va imaginati insa cum a fost?
Aia prin masina chibzuind ofensive surpriza, chipurile strategi sau sefi, si altii cantand la urechile lor. Si cand filmul s-a terminat, nu au inteles nimic si au plecat sa doarma. Ca MAPN are la Predeal, pe Cioplea, si o locatie unde se da bine cu somnul, un fel de hotel. Daca-i duceai a doua zi prin Predeal, pe serifii astia din minister, sa-ti arate pe unde a fost traseul marsului, s-ar fi ratacit cine stie pe unde. Ar fi chemat fortele speciale in ajutor terorizati de ideea ca le-ar putea face cineva vreun rau 🙂 Dupa care pentru a-si ascunde „pregatirea”, ar fi mintit ca totul a fost sub control, nimic mai mult decat o simulare, o verificare a timpilor de reactie. Imi si imaginez un atacator la margine de drum, fluturandu-le un tub cu insecticid. Pana sa scoata ala capacul, astia ar fi murit de groaza!
Nu ar fi rau ca primarul si consiliul local sa voteze o hotarare prin care sa creasca impozitele pe terenurile si cladirile din Valea Rasnoavei. De vreo 10 ori mai mult doar la unitatea militara, sa plateasca MAPN-ul pana se satura a mai face astfel de evenimente. Ca ala daca e general se crede nu stiu cine, cum sa treaca el, „o valoare”, pe la primarie sa ceara voie sa defileze? Defileaza asa, rupt de realitate crezand ca poate da ordine si civililor.
Tocmai de aceea am facut o sesizare la IGPR, sa cerceteze un pic cazul, ca daca nu au avut autorizatie pentru mars de la Primarie si Politie, sa-i amendeze pe organizatori, daca legile sunt aceleasi pentru toti.
Inamicul capituleaza oricand si fara drept de apel, daca instruim un regiment de artileriste din acestea 🙂 Sunt probabil singura sansa de a sarbatori 100 de ani de la Marea Unire. Cu astfel de tradatori, trantori si sabotori prin MAPN, se poate intampla orice.
Pentru cei care nu inteleg stilul de pe aici, cateva precizari:
Nu imi place sa las capul jos, chipurile e bine si sanatos, cand astfel de chestii se intampla. Acum cativa ani de Ziua Eroilor s-au depus coroane la un monument la Predeal. A doua zi a venit cineva, le-a luat si le-a aruncat. Absolut nimeni dintre autoritatile care au depus coroanele nu a reactionat. Intelegand ca a fost doar un act de prezenta acea depunere, si pentru a nu ne obisnui gresit, am sesizat Politia. Oamenii legii au cercetat, au depistat autorii, au sanctionat, au luat diverse masuri. De atunci exista normalitate. Coroanele stau intotdeauna pana se ofilesc, nu le mai arunca nimeni!
Apoi, am aflat cum Casa Regala a actionat in instanta MAPN-ul. Cerea terenurile, cladirile unitatii de vanatori de munte din Predeal. Cum eu cercetasem prin arhive cand m-am documentat pentru cartile „100 de pasi in timp…” si o alta cu istoria Predealului, stiam ca aceasta cerere este neintemeiata. Acele terenuri si cladirile nu au apartinut niciodata Casei Regale. In acest sens, am luat documente cu stampila Arhivelor Nationale, m-am intalnit cu o comisie a MAPN si le-am dat hartiile ce demonstrau ca acestia de la Casa Regala sunt in eroare. Si este imposibil sa castige Casa Regala. Oricum intr-un post viitor o sa public aceste documente, ca deja sunt depuse in instanta de luni bune.
Acum, cu marsul acesta, „strategii” acestia ignoranti din minister, trebuie luati la rost. Sigur ei se felicita ca au obtinut „victoria”, ca le-au iesit planurile de razboi :)) Ca daca toti tacem, ne obisnuim asa… sa ne plimbe de colo-colo fiecare smecher ajuns cine stie cum intr-o functie. Daca astia cunosteau istoria, luptele din Valea Prahovei, batalia pentru Predeal, aliniamentele de pe Muchea Lunga-Clabucetul Taurului, bombardamentele executate tocmai de la Rasnov, ca exista un osuar cu peste 1400 de eroi, ca prin paduri mai sunt cel putin 2000 de morti, ca se tragea cu tunul de pe Bucegi spre Predeal, ca Primariile din zona au cinstit eforturile actualilor vanatori de munte ce au fost prin misiuni straine acordandu-le titlurile de cetateni de onoare, nu ar fi gandit de o asemenea maniera un astfel de eveniment!
Trist si penibil. Adriane, iti multumesc pentru prezenta ta de spirit cetatenesc!
ApreciazăApreciază
Saru-mana! Astfel de evenimente sunt lipsite de componenta sufleteasca, devenind pentru sefii unor ministere si alti ciudati, simple acte de prezenta. Pentru ei, cel mai important lucru a fost prezenta echipei lor de fotografi.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,domnule drag!
Te felicit pt tot ceea ce faci si mai ales pt minunatele tare ture!In ultima vreme nu am mai intrat pe blogul tau,sa ma crezi pe cuvant ca de ieri seara pana azi la 10 ,am citit tot ceea ce nu citisem!!
Eu ma gandeam prin vara,sa candidezi la un post de consilier la primaria Busteni!!Sigur ai fi avut voturi si mai ales sa imprimi o alta gandire financiara si mai ales ecologica!!
Vreau sa cumpar si eu cartea cu ”100 pasi”!
ApreciazăApreciază
Salut, prietene la fel de drag 🙂
Imi plac oamenii de bun simt, educati, stapani peste niste principii de la care nu abdica, asa ca oricand te citesc cu bucurie. Multumesc pentru tot!
Nu am vrut sa ma bag in cursa aceasta politica de pe plan local pentru ca am alte planuri pentru urmatorii 2-3 ani. Intai, am luat-o cu jurnalismul, apoi cu turismul, dupa care cu blogul de protectia mediului… dupa ce mi-am atins obiectivele si am facut in opinia mea niste lucruri frumoase, am revenit la un vis mai vechi, cu cartile, cu istoria. Din fericire, am avut sansa sa descopar o sumedenie de chestii inedite care imi vor lua timp. Nu aveam cum sa merg la Primarie, pentru ca acolo trebuie sa te tii de promisiuni, sa lucrezi exclusiv pentru alegatori. Si nu am vrut sa dezamagesc pe nimeni. Nici nu am fost pregatit psihic. Mai am cel putin 20 de ani la dispozitie ca sa particip 🙂
Dupa ce vei vedea cartea iti vei da seama cat de important este sa inchei ce mi-am propus. Mai am doua carti care trebuie sa apara in acest an. In cel mult 7-8 zile iau primul exemplar dintr-o carte cu Predealul pentru a fi corectat gramatical, sa nu scape nicio virgula. Altfel se vede o carte printata decat pe un ecran. Trebuie sa las aceste informatii scrise, apoi vad eu de ce ma iau 🙂
Cartea „100 de pasi in timp” se mai poate gasi la Sinaia: langa Mega Image este un Book Store, la libraria Flower Power si la Centrul Cultural „Carmen Sylva”. Din pacate, nu le gasesti la pretul autorilor ci la un pret mai ridicat, cred ca pun ei vreo 20 lei. Desi mai sunt solicitari, cam la 2 zile fie ma suna, fie ma contacteaza pe email sau facebook cate cineva si ma intreaba unde poate gasi cartea, este imposibil sa mai scot un alt tiraj in acest an, din diverse motive. In principal, sunt oameni care vor sa le-o trimit prin posta, insa nu am nicio carte eu si singurele ramase sunt cele din Sinaia.
Atat cartea cu Predealul cat si urmatoarea ce trebuie sa apara in noiembrie, vor face un pic de senzatie, nu spun mai mult. Vorbim de umplerea multor goluri de istorie de pe aici, despre descoperiri de tot felul…
ApreciazăApreciază
Superb ! Subscriu !
ApreciazăApreciază
Multumesc, Dan! Chiar nu stim sa apreciem unele momente. M-am uitat si prin tara, am vazut filmari, am citit stiri. Cam peste tot participarea aceasta militara, a fost doar pentru unii, tot militari. Stirile ca vor fi marsuri cu torte au aparut cu vreo 40 de minute, o ora sau doua, inainte de intamplarea acestora. Peste tot sunt comentarii ca oamenii ar fi vrut sa participe si ei. Din acea zi am inteles care este masura capacitatii celor care conduc Armata, Ministerul. Daca de la varful unei institutii ce se bucura de increderea si de asteptarile cetatenilor, pleaca astfel de atitudini, inseamna ca sunt capabili de lucruri si mai rele.
ApreciazăApreciază
Blogul tău este un adevărat jurnal de drumețe , imbină in mod fericit realitatea (uneori tristă) cu momente calde de prin toate zonele țării . Nu lipsesc nici aventura şi nici porția de mister , fiecare articol este automat postat pe contul meu de facebook , oamenii sunt dornici să-şi cunoască țara in notele pitoreşti de altă dată …păcat că oamenii nu mai ajung la țara lor …încă o dată felicitări pentru jurnalele de călătorie căt şi pentru comentariile realiste . Cu respect Dan Brezeanu
ApreciazăApreciază
Multumesc foarte mult pentru aprecieri! Cu acelasi respect, te salut si eu. Sa ne auzim cu bine! 🙂
ApreciazăApreciază
Eu am stiut de defilarile prin tara cu ocazia aniversarii a 100 de ani-inca din luna aprilie.Pot zice sa sunt apropiat acestui domeniu mai mult decat altii,dar nu asa de mult!
In urma cu cateva zile am facut o plimbare de dezmortire pana la Vf Omu.M-a mirat/bucurat cati oameni erau,dar m-a speriat cat de multa mizerie era in jurul statiei meteo!!Se pare ca ei aduc alimente sus si nu mai duc jos ambalajele jos pt reciclare ci le ard intr-un mare recipient de fier.Plus ca unde este fundatia de beton erau multe cioburi si mai ales saci intariti de adeziv pt faianta/gresie care puteau fi numai de la cabana Omu.Cumva in nord estul releului Costila erau cutii de tabla-conserve-gunoaie cam cat sa umpli 10mc.Nici acolo nu cred ca se pune problema ca gunoiul sa plece din munte,sa ajunga jos si sa fie selectat pt reciclare.
Puzderie de masini ce era la Piatra Arsa,ar fi buna o taxa de intrare si mai ales sa fie facuta/administrata de Primarie/CJ o parcare.E prea multa lume,umbla haotic,neechipati,zici ca se duc la un cockteil pe plaja nu la 2000m altitudine!
ApreciazăApreciază
Esti tare daca ai stiut din aprilie 🙂
Da, ai vazut ce este pe munte de la Piatra Arsa la Omu, e plin de lume… asta e bine ca lumea se plimba, face miscare, dar partea proasta este ca nu sunt toti educati. Acum o saptamana, jandarmii montani si copii voluntari au strans vreo suta de saci de gunoaie intre Babele si Piatra Arsa. Nici oamenii de munte nu prea isi mai dau interesul de a mentine curatenia in jurul locatiilor in care isi desfasoara activitatea. Uneori ma gandesc ca nu strica deloc, fie si pentru un motiv minor, sa amendezi mai mult sau mai putin, de 2-3 ori pe an, locatiile turistice din Bucegi 🙂 Pentru ca romanul nu se educa altfel, decat atunci cand il atingi la buzunar. Nu mai zic de turisti 🙂 Nu ai cum sa nu dai zeci de amenzi zilnic daca iti faci treaba. Adesea cand urci sau cobori pe traseele dinspre/inspre Bran vezi iesind fum din zona Omu… atunci se ard gunoaiele, activitate de altfel interzisa. Si cei de la cabana au un spatiu identic inspre Valea Gaura. Este o masura interpretabila…
Ce este langa releul Costila este un depozit istoric si ar trebui facute niste demersuri pentru evacuarea lor. Acele conserve sunt adunate inca din perioada comunista…
Daca Administratia Parcului ar sta mereu la acea intersectie de la Piatra Arsa, sa perceapa taxa de acces ar strange destui bani pentru viitoare activitati. Cred ca pe viitor trebuie gandit si un fel de refugiu turistic intre Babele si Omu, o chestie dreptunghiulara, inchisa pe 3 laturi, cu mese si banci, unde sa se adaposteasca turistii de ploaie.
ApreciazăApreciază
Uite,daca vrei sa facem o ecologizare alpina pun la bataie camioneta si cobor de la Omu/Costila toate gunoaiele.IN ultimele doua weekenduri,un grup de prieteni-”Om pe Munte” desfasoara o actiune de reconditionare a refugiului din saua Strunga.Stiai?
Eu incerc sa ajung in acest weekend,sa vad cum imi ies pasentele!
Buna ideea cu refugiul,multi ”desculti” si ce ma miram este cati isi cumparau bere de la cab OMu si cate cutii de bere erau pe jos.Am adunat ceva de am umplut portbagajul la automobil.Prefera bere Timisoareana:))) inainte era Aurora Bere Brasov.
ApreciazăApreciază
De la Omu e mai greu si mai sunt necesare persoane. De la Costila e mai simplu si noi doi ne descurcam… sau hai inca doi 🙂 Dam anunt cu organizam tura de ecologizare cu panorama de la releul Costila, cost 50 lei de persoana. Se si plimba, fac si treaba, mai si platesc, se si educa :))
Despre actiunea de la refugiul din Saua Strunga am aflat luni. Cred ca daca as fi stiut, as fi participat. Buna treaba! Dar ca de obicei lucrurile bune nu prind la cei multi. Asa ca de ani de zile, eu merg pe principiul faci si atat. Ceilalti cu vorbele, aprobarile, legea, si tu cu drumul tau.
La Costila daca mergem sa evacuam acel depozit trebuie sa stim si unde il ducem. Fiind metalic, zic sa-l ducem la fier vechi 🙂 si ti-ai scos banii de benzina. Si poate facem o halta pe drum ca sa iau acasa o roata veche de funicular, ca sta pe munte degeaba si o vor acoperi aluviunile. Sper sa nu te superi cum gandesc, dar cand merg undeva, fac cat mai multe. Poate cumparam si niste branza daca mai tin ciobanii oile pe munte.
Ocazie cu care trebuie sa ma uit mai bine si la niste ruine. Nu pot in acest weekend, aici e problema… dar hai sa facem chestia cu Costila, sa luam chestiile acelea de pe acolo, luna aceasta, septembrie. Chiar, urca masina pana la releu? Adica daca nu e joasa… ca nu are rost sa caram un sac de conserve goale pana la bariera de la Piatra Arsa.
ApreciazăApreciază
Urca trocariciul meu fara pb!conservele le bagam in saci de rafie.
Aduc EU!e 40-50 bani kg de tabla.samb dimineata plec sa ajut LA refugiu.
Incerc sa ajung sus cu masina,pt a cobora placile de azbest .
ApreciazăApreciază
Inainte trebuie sa stabilim si cu cei de la Parc, pentru autorizatie.
ApreciazăApreciază
PS: masina e…, anvelopele sunt Simex extreme off road.
ApreciazăApreciază
Am modificat eu la masina, ma gandesc ca esti usor identificabil altfel. Adica mie nu prea imi place sa mi se stie prietenii… si nici acestia sa aiba vreo problema din cauza ca ne stim 🙂
ApreciazăApreciază
Bine,vorbeste te rog pt autorizatie si sambata viitoare mergem!
Maine ma duc LA refugiu sa ajut.
ApreciazăApreciază
Gata, asa facem!
ApreciazăApreciază
Am fost samb si dum si am dat o mica mana de ajutor la refacerea ref Strunga.Au fost oameni cu suflet,muncitori si incepe sa arate tare frumos.Din pacate ieri,la coborare,mi s-a spart o conducta de frana ,am lovit malul si mi-a cedat un levier de la directie.Eu am ajuns acasa,dar masina am lasat-o la aer curat…Sper sa o iau si sa o repar.
ApreciazăApreciază
Lasa ca vorbim, toamna e lunga 🙂 Important este ca ai facut treaba cu oamenii aceia. Sa speram ca nu vor mai baga ciobanii oile in refugiu…
ApreciazăApreciază
Am luat luni noaptea masina cu platforma de unde o lasasem,ieri m-am uitat la ea si avariile sunt destul de mari(datorita batranetii si a oboselii materialului).Incerc sa o pun pe picioare si sa facem ceva bun!
ApreciazăApreciază
Ti-am lasat pe mail nr. de telefon si ne auzim. Mult succes 🙂
ApreciazăApreciază