Povestea incepe cu o actiune comuna a unor institutii prin Parcul Natural Bucegi, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Administratia Parcului, Fondul Cinegetic 25 Sinaia, Garda de Mediu… capre negre, evaluari, problemele cu jnepenii, patrule si ce veti vedea putin mai jos. Pentru mine… o zi plina, fiecare cu traseul lui. Doi pe dincolo, doi pe dincoace, si tot asa…
Iata pozele mele:
Totusi, va trebui sa gasesc o zi cu soare la iarna, ca sa ajung cu schiurile prin padurea aceea. Mi-am promis mie de vreo 2 ani chestia asta. Nu am gasit o zi cum trebuie, adica senin, dar nici prea cald, sa te afunzi prin zapada, nici timp. Acum stiu ca pare o nebunie, ce sa cauti cu schiurile pe acolo… insa, cand aud de partii de schi, nu am niciun interes, dar, asa, o aventura pe acolo ar fi foarte interesant. Sa cobori de la Cota 2000 prin Valea Dorului, apoi pana la cabana Dichiu, sa mergi mai departe spre un varf si de acolo, la vale, prin padure, pana la manastirea „Inaltarea Domnului” de la Cota 1000 si DN 71.
Primele capre negre observate, trecute imediat la numaratoare. Ce frumos stau ele pe acolo, nimeni nu ajunge prin acele locuri
Vedere spre zona Vaii Zamorei – Busteni. Acolo va fi o pastravarie, nu departe de acel foc
O alta vedere asupra cartierului Zamora. Se pare ca s-au jucat unii cu focul intr-atat de tare, ca se vedea de pe Bucegi
Prietenul meu, Sfinxul 🙂 Am fost iarna pana acolo… am si scris un articol, poate mai merg
„Plapuma” de jnepeni… mi s-a spus ca inainte, adica in Codul Silvic, jnepenii erau considerati parte din fondul forestier… dar cu aceste modificari ce ar putea fi aprobate, nu ar mai aparea ca parte din acel fond… nu ar mai aparea in niciun fel. Noroc ca sunt in Parcul Natural, cred ca in alti munti, fara astfel de statut… sa nu mai continui!
Cum a murit omul acela chiar acolo… trasnit!
Undeva mult mai jos era o alta capra neagra, dar m-a simtit si s-a ascuns
Cantonul Schiel… am baut o cana de ceai cald cu lamaie, aveam la mine… gandindu-ma la cum se va solutiona litigiul pe aceasta constructie. Partile implicate doresc mansardare, extindere… nu restaurare, reabilitare. Unii mi-au zis ca ma agit si ne agitam degeaba, ar costa mult mai mult restaurarea. Dar, totusi, vorbim de un lucru vechi, emblematic pentru Bucegi si Busteni, ridicat nu acum cativa ani, ci in 1910… este, de fapt, o sacrificare a trecutului, o renuntare! As recomanda vizitarea micului muzeu al d-lui Samoila Gheorghe, strajerul colectionar din cetatea Rasnov, ceva de acel gen ar trebui sa devina acest canton, pe langa utilitatea turistica, fara extindere.
Stalpii funicularului construit acum circa 100 de ani… care traversa Bucegii, sau, cum imi spunea cineva: „de fapt, povestea vine de demult, insa nu toti o cunoastem”.
O creasta stancoasa acoperita cu zade. Eram in week-end pe la Cota 2000 cand, de la o masa vecina, o familie discuta pe tema zadelor… Ea: „nu am vazut niciodata brazi asa de galbeni”. El: „S-au uscat!”. De fapt, nu sunt brazi, sunt zade, singura specie de conifer careia ii cad acele.
Pacat ca nu a stat mai mult, era tot intr-o miscare, fugea pe acolo, pleca dupa acea inaltime, iar revenea pentru scurt timp
Se mai puneau si bulgari de sare ici-colo
Intr-un articol, scris prin septembrie, spuneam ca se intampla ceva cu jnepenii din zona muntelui Jepii Mari, azi am observat ca fenomenul apare si la Jepii Mici. Am intrebat la Ministerul Mediului acum cam o luna de zile, iar azi, cativa specialisti incercau sa afle care este cauza… o fi un atac, o boala:
Cam asa arata jnepenii afectati, se usuca pe la varfuri
Probabil, aici s-a incheiat ori au fost alte cauze
Incepand din stanga sus, prima sageata arata orasul Predeal, a doua-orasul Azuga, si ultimele doua, orasul Busteni
Ultima poza cu jnepeni afectati… pozele sunt facute in zone diferite, cea mai afectata suprafata fiind aceea dintre stana Piatra Arsa si Vf. Jepii Mari
Sa tot mergi prin asemenea locuri 🙂 Si urcusul este pe masura 🙂
Vedere spre Busteni… linia aceea lunga de blocuri apartine strazii Cezar Petrescu. Se mai vad DN1 si calea ferata, str. Victoriei, diverse
Statia de telecabina de la Babele… azi nu a functionat telecabina, marti este mereu revizie tehnica si apoi sufla si vantul destul de tare. Poate sa ninga, poate sa ploua, telecabina circula… daca sufla vantul peste o anumita limita, nu mai circula telecabina. De retinut! Ca daca este senin, nu inseamna ca functioneaza!
Capre negre vazute de mine… destul de multe
De incheiere, niste poze nu mai prejos decat altele 😉 Ceva destul de neasteptat… dar eu gasesc lucruri din acestea… sa vezi acum intrebari…
Un camion militar prabusit de multe decenii in Abruptul Prahovean! Voi vedea ce este si cu treaba asta… apoi, cand o sa am toate datele, voi scrie.
Nu i se stie povestea. Poate ai noroc si afli ceva de la bustenarii seniori ca sa ne scrii asa cum ai promis.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, am scos prima parte a comentariului dvs. pentru a nu atrage hotii de fier vechi, fiti sigur ca aia il scot de acolo. Au furat tot ce le-a cazut in mana de pe Platoul Bucegilor, au ajuns si la releul Costila, au furat motoare de instalatii de transport pe cablu ce aveau fiecare sute de kilograme din zona muntelui Furnica… a ramas o mare nedumerire cum au reusit sa le transporte… ce mai, intr-o zi „furnicile” din Moroieni il iau cu totul de acolo 🙂 Sa-i aflam povestea si o voi scrie, banuiesc ca accidentul s-a produs prin anii ’60-’70.
ApreciazăApreciază
Mmmmmm…ce multe „deseuri fieroase”… 😉 😉 $$$$$$$
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De aceea nu am spus unde este, ca sigur il fura cineva. Intr-un an, am si postat atunci, un tip controla tot jnepenisul din preajma cantonului Schiel. Ei bine, a scos o multime de fiare de pe acolo, deci astia cand pleaca la adunat nu lasa nimic in urma 🙂 Altfel, mai sunt roti de la funicularul Busteni-Valea Brateiului, trebuie sa-mi aduc una acasa, ca nu cred ca are cineva prin Valea Prahovei o astfel de piesa originala. Am propus sa fie etalate aceste roti la Centrul de vizitare al Parcului Natural Bucegi, recent deschis la Busteni. Sa vedem…
ApreciazăApreciază
Mi-am adus aminte de ceva… pai a furat o firma podul metalic de la Zanoaga, in plina zi, in 2012.
ApreciazăApreciază
Superb! Bravo!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, George! 🙂
ApreciazăApreciază
Moamaaaaa!!!! ce de vacute milka….Nenea !!Nenea!!…da’de ce au capul alb???
ApreciazăApreciază
Imbucurator este faptul ca erau vizibile prin multe locuri, majoritatea greu de atins de om. 🙂 Asa este culoarea lor 🙂 Nu-i asa ca sunt frumoase? 🙂
ApreciazăApreciază
Da nene ,sunt extraordinare nene,insa te rog nene sa fii atent si sa le numeri bine nene fiindca eu cand o sa fiu mare ,o sa vin cu tovarasii…colegii mei de serviciu si ca sa mai scapam de stressul de prin guvern, ministere sau pe unde ne-om mai chinui si noi zilisoarele, o sa venim cu tot ce ne trebuie ca sa facem rost de ceva materie prima pentru un gratarel, fiindca sigur,sigur la pinny markit in sat la matale nene o sa fie coada la standul cu carne(cum e de obicei cred), nu-i asa nene?
Asa ca te rog nene sa le numeri bine nene ca sa stim noi cei flamanzi si goi cum sa le impartim intre noi…Da nene? 😉 😉
ApreciazăApreciază
Bine, nene SNV 🙂 Am sa le numar cum trebuie, dar vezi ca pe acolo, pe unde umbla ele, este foarte dificil de ajuns. Apoi, nu aveti cum sa veniti, sa zicem asa, inopinat, fara sa se stie 🙂 Da, ai dreptate, nu stiu cum sa zic, dar romanii sunt tare flamanzi, disperati dupa carne 🙂 Nu ti se pare urat, primitiv? 🙂 Ca la multi cand le zic, li se pare ciudat 🙂 Ca as fi cum nu trebuie… cat ma enerveaza sa stam asa la o masa, plina de mancare si bautura, sa stam asa ca „oamenii” 🙂 🙂 Bine, este in regula si asta, dar la anumite momente. Altminteri, este anapoda tare sa stai in fiecare zi cu gandul la mancare, carne, alte prostii. Viata trebuie altfel traita…
Ca sa revin la respectivele animale si la gluma ta, sunt destul de in siguranta acolo… 🙂 Chiar sunt!
ApreciazăApreciază
Hmmmm…incep sa am indoieli in privinta patriotismului tau…
Adica ia explica-ne si noua ce ai impotriva traditiilor noastre stravechi de a ne imbuiba cu orisice ocazie…ba chiar si atunci cand nu avem ce sarbatori sau cand situatia nu impune neaparat un dezmat culinar???
Sau cumva dumneata ai ceva impotriva consumului excesiv al proteinelor din carne si esti un soi de „proteinofob” 🙂 🙂 …mai precis acel gen care prin demersurile intreprinse si a stilului de viata sanatos urmareste falimentarea abatoarelor si saracirea bietilor tarani care in dorinta lor de a duce un trai cat de cat decent, cu sudoarea fruntii cresc mai cate o vacuta mai cate o caprita…cate doi trei purcelusi rozalii…
Si ma rog ce ai vrea domnia ta???Sa traim sanatos ca FranceJii, FinlandeJii, DaneJii, SuedeJii? Vrei sa ne sugerezi subtil si sa ne impingi incet-incet catre un stil de viata echilibrat?????Asta vrei???
Ei bine…NU!!!!!! Noi nu vom renunta!!!!!! Suntem ROMani,facem aceste lucruri de mii de ani, ne „simtem” foarte bine asa si nu ne intereseaza ideile tale progresiste !!!!! Punct!!!! (.) 😉 😉 😉
ApreciazăApreciază
In primul rand, mi se pare ceva barbar, primitiv… in al doilea rand, si cand aveam 13-14 ani, tot priveam cu uimire la oamenii care se imbatau, se imbuibau, mi se parea prostesc. Nu m-am regasit niciodata alaturi de astfel de persoane, dar inteleg ca asemenea… petreceri, sa le zicem, isi au rostul lor, cu anumite ocazii 🙂 Sa stii ca as vrea sa traim rational, cat mai echilibrat, sa nu ne mai zbatem atat dupa mancare si sa pierdem atata timp… cautand doar sa mancam 🙂 🙂 Mi se pare atat de prostesc, scuze! 🙂 In timp ce noi muncim ca sa mancam, altii fac multe altele…
ApreciazăApreciază
Uitandu-ma la pozele astea,imi vine sa-mi iau rucsacul si sa plec catre Bucegi;dar am mult de lucru la mine’n ograda.
Camionul din ce-mi dau seama este rusesc generatie anii ’50,la ochiu meu as zice ca este GAZ 63.
Bunicul meu imi povestea cum urca iarna pe platou in anii’ 60…
ApreciazăApreciază
Ei, obligatiile inainte de toate 🙂 Toate vin si se fac la timpul lor. Multumesc foarte mult pentru observatia cu acele resturi de camion. Pe platou… poate ajungeau pana la releul de pe varful Costila…
ApreciazăApreciază