EVENIMENTE PENTRU MEDIU IN LUNA IANUARIE

In opinia mea, in prima luna a anului 2010 au loc doua evenimente importante, care ambele au printre organizatori si Primaria Sinaia!

Dupa data de 20 ianuarie, respectiv pe 25.01. va avea loc la Centrul Cultural Carmen Sylva din Sinaia, o dezbatere publica! Subiectul este evident instalatia de transport pe cablu ce se va construi in Valea Soarelui si raportul la studiul de impact!

Trebuie amintit faptul ca in data de 13.11.2009, Primaria Sinaia a depus o documentatie prin care s-a solicitat efectuarea evaluarii impactului asupra mediului, o etapa importanta si decisiva, ce sta la baza emiterii acordului de mediu!

De asemenea, Primaria Sinaia a mai avut o astfel de initiativa si in trecut, cand a mai fost efectuat un studiu de impact asupra mediului, dar pe un proiect integrat care cuprindea mai multe obiective, printre care si instalatia de transport pe cablu din Valea Soarelui! Studiul de atunci a relevat ca se aduce atingeri importante mediului!

Proiectul ce se afla in prezent la avizare este modificat fata de cel anterior (traseu, lungime, numar de stalpi), de aceea s-a solicitat o noua evaluare a impactului asupra mediului…numai ca daca scoti un stalp si scurtezi distanta nu inseamna ca reduci semnificativ impactul asupra mediului!


PE LANGA ACEA STANA TURISTICA AR TREBUI SA VEDEM SPORTIVI EUROPENI IN 2013!
Un alt aspect ce trebuie adus in discutie este urmatorul: in data de 24.11.2009, punctul doi de pe ordinea de zi al sedintei extraordinare de Consiliu Local era:
Proiect de hotarare privind APROBAREA CONTRACTULUI DE LUCRARI SUPLIMENTARE la contractul de  achizitionare la cheie a unei  instalatii de transport pe cablu tip telescaun cu 4 locuri  debraiabil acoperit in zona partiilor de ski Valea Soarelui in cadrul proiectului  Dezvoltarea zonei turistice  Perla Carpatilor”.

Deci reprezntantii Sinaiei sunt foarte siguri ca  vor primi aviz favorabil pentru demararea lucrarilor la acea instalatie de transport pe cablu! Daca mai adaugam faptul ca printre consilierii locali figureaza si seful Agentiei pentru Protectia Mediului, autoritatea competenta in emiterea acordului de mediu atunci poate este una dintre variantele explicabile de ce la numai 11 zile de la depunerea documentatiei, a si fost trecut pe ordinea de zi si luat in discutie acest subiect! S-o fi ridicat omul mediului in picioare si o fi garantat ca este un proiect ce nu aduce atingere mediului! 🙂
Posibil sa fi aparut alte costuri, evident necesare, dar cine are timp sa creada asa ceva? Daca in 2009 au cosit iarba pe muntele Furnica, operatiune „foarte necesara”, in 2010 cu siguranta intorc fanul si-l aranjeaza in clai!
Consider ca Primaria Sinaia nu are credibilitatea necesara pentru a pune in practica acel proiect si pentru a obtine un act de reglementare din punct de vedere al ocrotirii mediului! Atunci cand se emite un acord de mediu, sunt stipulate si conditiile de realizare, care includ si masurile de protectie a mediului. Poate sa creada cineva ca aceste masuri vor fi respectate?
Aflat pe muntele Furnica, oriunde privesti observi abuzurile asupra mediului: mai in vale celebra stana pentru care nu exista niciun act de mediu, mai intr-o parte celebrul Drum de Vara latit considerabil, actiune la fel de ilegala, dar amatorii de la Garda de Mediu au vazut doar ca se insamanteaza cu felurite ierburi, mai sus constructia noua de la Cota 2000 sta marturie ca SC. Telefericul Prahova SA nu da doi bani pe legislatia de mediu..
CONSTRUCTIA NOUA DE LA COTA 2000
Si Primaria Sinaia se ocupa de domeniul schiabil al statiunii iar Telefericul de instalatiile de transport pe cablu. Nimeni nu are vreo tangenta cu protectia mediului! In astfel de conditii cand actiunile acestora arata cat de putin le pasa de mediul inconjurator nu este oare o grava eroare sa dai girul unei viitoare instalatii de transport pe cablu?!
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
In ultimele zile ale lunii va avea loc editia a II-a a Green Planet Blues…si voi reveni cu detalii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.