Busteni Integrat

Un fel de… Scurt Istoric

Daca am invatat ceva de la viata a fost ca destul de multe lucruri pe care le facem au nevoie de proba timpului…

Si daca am mai invatat ceva este ca adesea numele ne caracterizeaza actiunile :))

Intr-o zi, cam deranjat de o situatie cu amenajarea unui spatiu educational spre care se duceau destule resurse, mi-am zis ca trebuie sa gasesc o idee. In societatea noastra lucrurile sunt chiar simple de inteles: educatia trebuie sa fie un domeniu prioritar ca sa avem un viitor. Nu ma obliga nimeni sa fac vreun lucru, mereu este strict optiunea mea. Pot sta foarte bine in banca mea, ca atata lume normala la cap, doar ca sunt fidel ideii mele ca doar faptele raman. Mai am  si incapatanarea ca daca faci un lucru bun pana la urma nu are cum sa nu se intample.

Deci, problema mea era cum sa fac un lucru inteligent, durabil, sa nu deranjez pe nimeni, sa nu ma bag peste nimeni? Cam asa au fost gandurile mele. Am imaginat o chestie, nu parea suficienta, am mai cosmetizat-o, completat-o… Pana la urma o impartasesc unor apropiati convins totusi ca nimeni nu o va intelege pe deplin. Nu stiu, aveam/am eu impresia asta ca e cam complicata…

Proiectul Busteni Integrat

Stiind ca pot face cateva lucruri in cateva domenii, m-am gandit ca asa-zisul spatiul turistic al statiunii Busteni imi ofera cadrul potrivit. Pentru ca la noi, la Busteni, nu exista un turism organizat. Bine, nu doar la Busteni. Insa, ca in multe alte parti, sunt afaceri de succes in domeniu, sunt povesti frumoase de o anumita calitate… dar ele raman la scara mica pentru ca statul doar ia, nu si ajuta. Pentru ca statul daca iti ia taxe si impozite ar trebui, prin alte institutii ale sale, sa te si ajute… insa bietul stat roman nici nu face dar mai si incurca. Astfel ca, cum sa-i ceri unui functionar de o viata intr-un minister, sa zicem al Turismului, sa inteleaga o initiativa privata, resorturile si tot ce implica asa ceva??! S-a ajuns totusi, ca o chestie de compromis ca fiecare sa-si vada de treaba lui, functionarul de hartiile lui si privatul in legea lui. Peste tot in tara e asa…

Analizand spatiul turistic local mi-am dat seama ca ideea mea nu ca nu va incurca pe nimeni, ba chiar va creste vizibilitatea statiunii ca destinatie turistica.

Iata ideea:

Mai departe, acest proiect se bazeaza pe 3 instrumente:

  1.  Un serviciu de verificare fizica a rezervarilor/cazarii;
  2.  Un buletin/news de orientare in statiunea Busteni;
  3.  Un tur cultural-istoric.

A durat… doua luni de zile pana am aranjat ideea. Dupa care si alti prieteni au pus umarul/umerii…

Explicatii, intrebari si raspunsuri sunt numeroase. Cel mai bine acestea pot fi citite pe micul site al proiectului:

https://bustenintegrat.wordpress.com/

Si cred ca articolul de mai jos explica foarte bine de ce este necesar un serviciu de verificare fizica a unei rezervari:

https://bustenintegrat.wordpress.com/2023/03/29/experiente-turistice-nefericite/

Iar daca se poate banui o anumita subiectivitate, exista un articol similar, preluat din presa nationala:

https://bustenintegrat.wordpress.com/2023/02/08/incident-turistic-care-sustine-necesitatea-serviciului-de-verificare-a-cazarilor/

Vorbeam mai sus de un alt instrument din cadrul proiectului Busteni Integrat si anume: un buletin. Acesta poarta numele de „Buletin de Busteni”, orienteaza perfect turistul sosit in statiunea Busteni si primul numar a aratat asa:

Aceasta a fost prima pagina.

Mai jos, o mica selectie cu aspecte din diferite pagini:

Selectie 1

Selectie 2:

Un fel de … concluzie

Pe respectivul site al acestei idei vor aparea mai toate unitatile turistice din Busteni. Spun mai toate pentru ca e greu sa le gasesti pe toate si sa le prinzi in poze reusite etc. Dar, cu timpul, poate chiar iese o baza frumoasa de unitati turistice. Nu costa nimic pe niciun proprietar pentru ca nu e pe publicitate pe ceva atat de mic ca acel site. Si proiectul poate ca promoveaza orasul dar are in centru turistul, nu localnicul. Ultimul stie ce sa faca in propriul oras…

Oricum, pare o idee atat pragmatica dar si de bun simt!

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Daniel Georgescu spune:

    Buna Adrian,
    Cred ca e o idee foarte buna, se practica in multe orase cu potential turistic, oamenii se pot abona si pot primi pe email saptamanal/lunar toate informatiile.

    O zi buna,
    Daniel

    Apreciază

    1. Buna ziua!
      Am pastrat ideea, multumesc. Chiar arata foarte bine.

      Sa ne auzim cu bine!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.