Un articol absolut superb a fost postat in aceste zile pe site-ul alerg.ro. Preiau, mai jos, o parte din acesta, reiterand sustinerea mea totala pentru Lucian Clinciu, organizatorul Maratonului Pietrei Craiului. De cate ori am participat la acest maraton, nu am gasit un cusur organizatorilor. Nici nu vreau sa par lipsit de empatie dar, si eu daca eram, asta era, am facut ce voiam, mi-am asumat. Stiu, e usor sa vorbim, dar cine participa la MPC participa ca vrea el… Na, cuvintele, oricum ar fi ele, sunt goale chiar de nu vrei. Poate si pentru ca ne enervam ca nu putem impiedica moartea…
„Cred că moartea se lasă simțită. Vineri seara, la ședința tehnică de dinaintea celei de a XIV-a ediții a MPC, Lucian Clinciu avertiza sobru: de cînd se face organizat alergare montană la noi, am avut noroc că nu s-a întîmplat niciun accident mortal. Ca de obicei, el a făcut apel la atenție, la responsabilitate și a adăugat: sper ca nici de data aceasta să nu avem evenimente neplăcute.
De data aceasta nu a fost să fie. De data aceasta moartea a lovit brusc, necruțător, nedrept.
Nimic nu părea să o anunțe. În dimineața startului (sîmbătă la ora 9), vremea era tocmai bună pentru alergare. Plouase înainte, era răcoare, ceva ceață înspre munte, dar nimic mai mult. La MPC a fost, nu o dată, mult mai rău decît atît.
Nu e pe deplin clar nici acum cum s-a întîmplat. Amintirile celor care au fost de față sînt oricum fragmentare, în plus estompate de durere și neputință.
Coborîrea pe Valea Urzicii nu se face ușor. Nici nu are cum. E o porțiune mai dificilă, expusă, accidentată. Acum se și alunecă mai ușor pe stînca umedă.
Ultima porțiune cu coardă. Traseul coboară printr-un vîlcel, cu coarda în perete, pe partea dreaptă. Traseul face o curbă strînsă la dreapta, de aproape 90 de grade. Coborîrea începe din vîrful unei stînci de vreo 10 m înălțime.
De aici avea să cadă Jakab Eniko, din Odorheiu Secuiesc. Avea 45 de ani și era o pasionată de munte și călătorii, cu multă experiență în alergarea montană. Participase de mai multe ori chiar la MPC.
De data aceasta s-a întîmplat însă ceva neprevăzut. Nu a prins coarda sau poate a pierdut coarda care s-ar fi tensionat brusc. Cert este că în loc să coboare pe vîlcel s-a prăbușit din vîrful stîncii.
Lîngă ea au ajuns, printre primii, un doctor și un experimentat alergător montan. Minute bune au încercat să o resusciteze. Fără succes.
Între timp însă, la scurt timp, se aude un alt zgomot surd. O bufnitură. Cade în apropiere, din vîrful aceleiași stînci blestemate, un alt alergător.
Eduard Klocek avea 39 de ani și era medic chirurg din Cluj, care de ceva vreme profesa în Anglia. Și el era un pasionat montaniard, cu experiență, cu multe curse la activ.
Era puțin mai în spate, într-un șir mai lung de alergători și aflînd ce s-a întîmplat se pare că s-a grăbit să intervină, să ajungă la fata căzută de pe stîncă. Dar și el avea să cadă, tot atît de inexplicabil. Cu picioarele fracturate rămîne conștient minute bune, dar nici el nu mai poate fi salvat.„
Articolul continua aici: https://alerg.ro/ginduri-la-moartea-unor-alergatori.html
…
Un eveniment la Busteni:
Si altul la Campina:
Ai uitat de centenarul celui mai vechi liceu din Valea Prahovei 😉
ApreciazăApreciază
Cat pe aici 🙂 Dar este in articolul urmator.
ApreciazăApreciază