In spatele barierei de la capatul lui DJ 713

Ce este DJ 713?

Un drum ce urca pana la aproximativ 1950 m altitudine, in Parcul Natural Bucegi. Asfaltat doar pentru a cheltui unii niste bani. In loc sa repare strazi prin orase, duc asfalt prin munti.

Ce accesibilizeaza el, ca obiective turistice?

In afara de terenuri, proprietati private, altceva nimic. Se opreste brusc la o intersectie. In dreapta, ajungi dupa circa 1 km la Complexul Piatra Arsa, inainte ai drumul de pamant spre Babele, lung de 4 km.

De ce nu s-a asfaltat pana la Babele?

Pentru ca mai departe acel drum nu exista. Ca sa existe, ar trebui o Hotarare de Guvern. In baza legislatiei de mediu, a regulamentului Parcului Natural Bucegi aprobat prin HG in 2011, acel drum de pamant este inchis accesului auto. Este de altfel si de bun simt sa nu iesi de pe drumurile publice, cand te afli intr-o arie protejata.

De ce politicienii, de exemplu, Mircea Cosma, vorbesc de asa-zisul drum al Babelor?

Pentru a forta legea, si a determina la inactiune institutiile cu atributii in Parcul Natural Bucegi. Acest om de cultura, nu poate face diferenta intre o arie protejata si lanul de porumb de la marginea Ploiestiului. Este vorba de educatie, in primul rand! Daca va uitati la activitatea sa, o sa vedeti ca ii plac asfaltarile, drumurile. Oare de ce?!

….

20 august – iresponsabilul domn Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, anunta ca va asfalta drumul spre Babele. Asa pur si simplu, peste noapte, fara baza legala. Mai mult de atat, a spus ca va veni in Parcul Natural Bucegi pe 22 august, la o repetitie la Crucea de pe Caraiman, unde cu ocazia inaugurarii DJ 713 si a Zilei Limbii Romane, va fi o manifestare culturala. La final, vor fi focuri de artificii timp de 30 minute.

Urmarea:

B10Imediat bariera ce inchidea drumul este distrusa. Soferii de jeepuri pun cablurile pe ea si o smulg din pamant

Redactorul de la Ziar de Busteni, filmeaza o scena hilara mai sus de bariera. Oricine face acum orice ii trece prin minte. Nimeni nu mai este tras la raspundere, nemaifunctionand legea. Priviti:

Vizavi de ce spunea dl. Cosma…deci nu tu avize, intrebari daca este voie sa faci anumite chestii printr-un sit comunitar ca Bucegii. Nimic! Cat de culturala este treaba cu focuri de artificii intr-o arie protejata, o sa las asta la aprecierea fiecaruia. Despre faptul ca acel drum de pamant pe care el viseaza sa-l asfalteze este in cu totul in alt judet, iar nu trebuie sa insist.

Dupa declaratia aceluiasi personaj politic, ca se deschide Transbaiu, alternativa la DN 1, drum ce leaga Valea Doftanei de Valea Prahovei prin muntii Baiului (a nu se confunda cu DJ 713-TransBucegi) si pe care „Politia monteaza semne rutiere” si constatarea ca acel drum nu exista, vazand si ce a spus in ultimele zile, am un sfat cetatenesc :

„DOMNULE PRESEDINTE, SA-MI FIE CU IERTARE CA NU MAI POT SA-MI DAU SEAMA CAT RESPECT ESTE SAU NU ESTE IN CEEA CE VA SUGEREZ  -PROBABIL DIN CAUZA  DECLARATIILOR DV. STUPEFIANTE-  DAR IMI PARETI ASA, UN PIC NEBUN; POATE NU AR FI RAU SA VA DEPLASATI CAT MAI URGENT LA O CLINICA DE SPECIALITATE, LA UN EVENTUAL CONTROL.

Daca dumneavoastra, in decursul a catorva zile, inaugurati un drum care nu exista si pe care vi se pare ca Politia monteaza semne rutiere, trageti focuri de artificii intr-o arie protejata si numiti culturala chestia asta, mai vreti si sa asfaltati un drum existent in alt judet, ce mai poate fi spus in afara recomandarii de mai sus????? Spune dumneata!

Imi permit sa va intreb, daca dupa Drumul Vinului, Drumul Voievozilor, si alte asemenea denumiri date de dv. prin judetul Prahova, nu urmeaza cumva si un Drum al Nebunilor? Dar va rog, daca tineti cont de rugamintea mea, faceti-l si dv. pe la Calinesti-Voila, nu pe la noi, pe Platoul Bucegilor. Mie mi se pare ca acea zona de deal rezoneaza perfect cu unele deziderate! Si chiar admir flerul dv., mereu gasiti cele mai bune denumiri!”

1Asa se circula mai sus de telecabina Babele. Deci se poate merge in urma declaratiilor acelui om iresponsabil pana spre Vf. Omu si spre Monumentul Eroilor de pe muntele Caraiman. De altfel, priviti:

23A ajuns mai sus de Sfinx, nu mai avea mult si ajungea si la Crucea Eroilor. Daca nu o fi ajuns ulterior. Acestea sunt consecintele faptului ca alegem mereu doar politicieni iresponsabili.

21/22 august – vandalii, sprijiniti tacit de primarul Busteniului si de un „politist” din Valea Ialomitei, smulg bariera ce inchidea drumul de pamant spre Babele. „Politistul” promisese anterior oamenilor mediului ca va lua el bariera si va deschide traficul…iar altor oameni ai legii, ca el ii va dezbraca de uniforme, dupa ce fiul sau a fost oprit de Jandarmerie. Comunicatul lui Mircea Cosma a fost insa scanteia.

22-25 august – autoritatile statului nu au reactie, toti reprezentantii statului sunt paralizati de frica. Mircea Cosma a spus ca drumul judetean 713 este pana la Babele si nu pana la Piatra Arsa! Cine indrazneste sa-i contrazica pe el, pe primarul Busteniului, pe politistul „Lupu”? Nimeni! Prin urmare, liniste!

5

4Niciun reprezentant al statului in acest loc vandalizat

Administratia Parcului incearca o actiune pe 24 august, actiune imediat oprita prin interventii telefonice. Jeepul Jandarmeriei Dambovita se face nevazut dupa nicio ora de la bariera smulsa. Un Atv al Salvamontului din Busteni a coborat si a oprit langa ei. Soferul, din cateva vorbe i-a facut sa plece.

Apoi s-a intamplat asta:

9Efectul de turma

22-25 august – cele 70 de jeepuri ce racoleaza turisti in zona telecabinei din Busteni, netaind bilete, bonuri, chitante, ci doar deruland o activitate evazionista, trec nestingherite spre zona inalta a Bucegilor. Rad de orice autoritate a statului. Banii lor negri deschid orice usa.

La jumatatea lunii august au carat functionari dintr-o primarie la stana lui Geaca din muntii Baiului, la un chef, o socializare. A doua zi de Paste, au carat politicieni la o alta stana turistica din muntii Baiului. Oameni rau intentionati, evident, spun ca si fiul d-lui Cosma, actual deputat, a fost acolo de sarbatorile pascale. Bine, mint! In perioada campaniilor electorale cara la vot populatia…deci despre ce vorbim noi? Bietii soferi traiesc din activitatea aceasta, nu? Mai ganditi-va!

7Nicio jena, ei sunt legea

Televiziunile refuza sa vina pentru a filma. De ce oare? Pentru ca este mult mai comod sa stai in fata laptopului si ofiterul de presa al unei institutii sa-ti dea mail cu toate detaliile. Astfel, nu te mai deplasezi, nu mai scrii si alta varianta. Mint lumea, furnizand informatii neverificate. A se vedea Transbaiul, subiect dezbatut intr-un articol aici pe blog, in data de 12 august.

Un alt motiv pentru care televiziunile nu transmit imagini cu acel act de subminare a autoritatii statului este pentru ca, acei corespondenti ai lor din teritoriu se au prea bine cu anumiti politicieni. Nimeni nu vrea sa-i supere pe Mircea Cosma sau pe Savin Emanoil din Busteni. Altfel, de unde mai dai stiri? Cine te mai cheama la conferinte, la chefuri, la festivitati? Cum iti mai iei salariul de „jurnalist” neavand stiri?

Doar Digi24 a avut curajul sa trimita o echipa sa filmeze acest dezastru, doar Jurnalul National scrie un articol, doar Observatorul Prahovean a filmat o discutie intre soferi si autoritati. In rest, liniste, desi avem de a face cu un act extrem de grav. Institutiile statului au fost scoase din Parcul Natural Bucegi de catre… MAFIOTI!

6Un X6 trecand ca o racheta pe langa camerele de filmat. Probabil vreun politician venit sa verifice cum merg treburile, acum depinde in ce sens il interesa

25 AUGUST 2013: Directorul Administratiei Parcului Natural Bucegi, intr-un act de curaj, declara ca in cateva zile va fi pusa la loc bariera. Il felicit! Insa pana cand nu vor ajunge la Politie autorii distrugerii acelei bariere, indiferent cine sunt ei, lucrurile vor fi la fel. Intr-o noapte iar o vor vandaliza.

Probabil, politicienii nu-l vor ierta pe dl. Iuncu, seful Parcului, daca va monta acea bariera. Il vor demite prin presiuni de tot felul. Unii vor sa-si trimita firmele sa asfalteze, altii sa nu mai fie zona protejata si sa infloreasca imobiliarele. Mai sunt si aceia care plimba turisti fara a plati statului…

8Si totusi pentru a discuta despre drumul de pamant ce urca la Babele, trebuie sa stiti ca inainte de orice, accesul pe DJ 713 este interzis pana la finalizarea acestuia. Este inchis de 2 ani dar degeaba. Nimeni nu este pe acolo sa te faca atent.

Pentru oamenii legii din Ploiesti, Targoviste sau Bucuresti, ce pot schimba lucrurile in Bucegi:

„Uneori am injurat pe aici, i-am balacarit pe cate unii. Dar intotdeauna adevarul a fost spus. Nu este evident o metoda de rezolvare a unei probleme apeland la injurii. Doar ca eu m-am saturat sa-si bata joc orice incult, de lege si de orice reprezinta un bun al tuturor. Nu mi-a fost teama si nici nu imi va fi vreodata de ceva, de cineva, in afara de Dumnezeu. Parcul Natural Bucegi este al tuturor, al fiecarui cetatean european si trebuie sa ramana astfel. In opinia mea, trebuie depistati imediat autorii distrugerii si demis rapid intreg personalul Postului de Politie Padina, alaturi de mare parte din jandarmii cu atributii in zona damboviteana a Bucegilor, posturile Pestera-Zanoaga!”

De incheiere, va invit sa urmariti discutia filmata de cei de la Observatorul Prahovean, dintre soferii de jeepuri si directorul Parcului si adjunctul acestuia. Cei care fac cea mai mare galagie, sunt membrii ai Salvamontului din Busteni. Personajul blond se numeste Stefan Petrut, salvator montan. Multa vreme s-au folosit de titlul de salvator montan si au transportat turisti prin zone interzise tranzitului auto.

Stefan Petrut a lucrat pentru Jandarmeria din Sinaia, insa datorita calitatilor sale, golanie in special, a fost nevoit sa paraseasca aceasta institutie a statului. S-a regasit la Busteni, in echipa Salvamont, intr-un oras sufocat de coruptie, condus de un primar renumit pentru relatiile sale cu lumea interlopa.

Vedeti cum niste golani, fara nicio acoperire legala stau la discutii cu oamenii statului. Cum poti sa porti o discutie cu cineva care nu exista, din punct de vedere legal? Trebuia sa vina Politia si sa-i ia cu duba. Atat si nimic mai mult! Cand vor fi constituiti in ceva legal, cu plata impozitelor catre stat, autorizati in vreun fel sa efectueze curse cu turisti, civilizati, atunci se poate sta de vorba. Pana atunci, legea trebuie sa se impuna!

Cred ca mai aveau putin si-i bateau pe cei de la Administratia Parcului. Si asta pentru ca nici Politia si nici Jandarmeria nu se pot opune celor 70 sprijiniti din umbra de personaje politice. Credeti ca baietii acestia aveau atat tupeu daca nu-i incuraja cineva?

VOR URMA DOUA ARTICOLE: UNUL CU TRANSBUCEGI-DJ 713, UN DRUM PLIN DE PROBLEME CE VOR SA-L INAUGUREZE PE 31 AUGUST, SI ALTUL DESPRE DL. PANAC, DIRECTORUL TELECABINEI DIN BUSTENI, SI PROBLEMELE DE LA STATIILE DE TELECABINA BUSTENI SI BABELE.

31 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. burlacu sebastian spune:

    Atata timp cat suntem condusi de niste caricaturi,ca oameni nu le putem spune ,care nu respecta legile ,nu ne mai miram ca se intampa asemenea fenomene.Pacat de tara asta frumoasa .

    Apreciază

  2. S. spune:

    De ce a plecat jandarmeria de acolo? Unde e curajul jandarmilor si politistilor de a-si face datoria? Parcul cine il mai pazeste? Trebuiau date amenzi in zilele dupa ruperea barierei, si daca nu s-au dat pana acum, e timpul sa se treaca la treaba cu amenzile, ce e destrabalarea aia cu masini peste tot prin aria protejata? Parca e sat fara caini acolo.

    Apreciază

    1. Au sters-o, nu au plecat! Cred ca si astazi sunt in continua alergare. Cred ca se antreneaza pentru Maratonul Bucegilor, tot trei zile dureaza si acel concurs 🙂 Lasa, ca mai merg eu sau d-l Iuncu pe acolo, singuri, noua nu este frica. Sa-i lasam pe altii sa-si revina. Probabil in afara de pistoale cu apa nu detin altceva. Nu trebuie sa mai spun nimic, bine ca au scapat nebatuti 🙂 Se putea intampla ce este mai rau, opreau 2-3 jeepuri ii bagau intr-unul, ii duceau pe vreo culme, si acolo le administrau corectii cu propriile curele de la pantaloni. Asa, anticipand pericolul, au scapat cu fuga. Cred ca la coborare au pornit sirena, si lumea le facea loc sa treaca. Cine sa stie ca ei nu erau angajati in vreo urmarire ci fugeau goniti de propriile spaime? :)) Daca nu ar fi avut jeepul cu MAI si ar fi fost pe jos, ar fi ajuns fara incaltaminte pana la Zanoaga unde au unul dintre posturi. Abia acolo ar fi constatat ca de la atata fuga si-au pierdut incaltamintea :))
      In conditiile in care eu, care am scris vrute si nevrute, si care am participat sau initiat multe actiuni prin Bucegi, merg de unul singur pe DJ 713, de la un capat la altul, si nu mi-e teama, este chiar penibil sa vezi ca niciun reprezentant al legii nu poate sta la acea bariera sau pe drum 🙂
      Maine, daca reusesc sa ma strecor prin program, as vrea sa ajung pe DJ 713 sa pozez ce vor ei sa inaugureze. Merg singur, nu pot sa incurc pe nimeni, pentru ca nu stiu la ce ora plec 🙂

      Apreciază

      1. S. spune:

        Of, imi pare rau de situatia asta idioata. Ne amuzam, radem, vad ca faci haz de necaz, dar chiar e stupid sa vezi cum jandarmi, ditamai oamenii, pleaca speriati de alti oameni, si isi paresesc postul datoriei. Spor in continuare, sper sa se redreseze curand situatia si sa revina la un normal specific unei zone protejate. Zi buna!

        Apreciază

  3. Liliana spune:

    M-am aflat pe platoul Bucegilor in ziua de 21 august. Am ajuns acolo ca toti ceilalti din pozele tale, respectiv cu masina, pe care am lasat-o la intersectie, dincoace de bariera, care pe timpul zilei respective (pana pe la ora 18.00 cel putin) a fost la locul ei. Am remarcat fara prea mult efort masinile de teren, unele din ele fara numere de inmatriculare, care din timp in timp se strecurau prin spatele barierei si porneau spre Babele. Am remarcat si vehicolul salvamontului, care facea ture intre statia de telecabina si bariera oprindu-se pentru discutii scurte atunci cand se intersecta pe drum cu jeep-urile. In mod cert, chiar si cu bariera in picioare, baietii isi vedeau nestingheriti de treburi, prin urmare de dat jos au dat-o ca sa transmita un mesaj. Cui? Asta nu ma pot hazarda sa speculez.
    As avea si cateva „consideratii de bucurestean” referitor la drumul asta care mai are putin pana sa fie deschis oficial circulatiei (o gluma sinistra, dupa umila mea parere). Pentru mine, care vin de la o suta si ceva de km departare, am doar o zi lumina la dispozitie si imi doresc sa ajung la Omu, drumul asta este util fiindca imi inlesneste accesul pana la 3 ore de mers pe jos de cabana. Nu depind de programul telecabinei, nu stau cu orele la coada sa ajung sus si nici nu ma costa la fel de mult. Imi cunosc limitele fizice si nu m-as aventura sa urc/cobor pe Jepi sau pe Valea Cerbului in timpul limitat dintre rasarit si apus, chiar si intr-o zi lunga de vara.
    In perioada cand drumul era asfaltat doar pana la Dichiu am parcurs in aprox. 3 ore de mers pe jos distanta Dichiu-Babele, o ora insemnand portiunea dintre Piatra Arsa si Babele. Atunci drumul nu accesibiliza mare lucru. Acum insa… oricine se incumeta cu masina pana la capatul asfaltului poate ajunge cu efort minim pana la Babele, intr-o ora – maxim doua – de plimbare. De-aia se si strang atat de multe masini acolo in intersectie.
    Da, oficial drumul este inchis circulatiei, insa neoficial numai cine nu vrea nu il foloseste. Eu l-am folosit prima oara cand inca mai avea portiuni in curs de stabilizare. In candoarea mea am vrut sa las masina la cabana Cuibu Dorului si sa urc pana in saua Dichiului pe jos. Era in vremea cand muncitorii roiau pe-acolo construind de zor. M-a zarit unul din sefii de santier si m-a intrebat de ce nu merg cu masina pana sus la Dichiu. I-am aratat semnul cu „drum inchis circulatiei publice” si mi-a raspuns cu nonsalanta ca drumul e circulabil si ca nu trebuie decat sa am grija la utilajele care in general misuna, dar care din cand in cand mai trag si pe dreapta sa elibereze carosabilul. M-am luat dupa el si mi-a parut rau, fiindca odata intrat pe traseu era greu spre imposbil sa intorci, dar in cele din urma chiar am ajuns la Dichiu, masina si cu mine intregi din fericire. Si tot cu emotii am si coborat. Si ca mine au mai fost destui, pe care nu i-a intors nimeni din cale, ba dimpotriva.
    Da, drumul este in continuare foarte riscant: sunt zone in care marginile se surpa cu tot cu asfalt, zone cu o singura banda de mers in gol alpin si zone fara parapeti unde poti admira prapastia aproape de pe buza ei. Dar ghici ce? Pe una din zonele inguste si fara parapeti de pana in Dichiu am vazut coborand un autocar din cele mari, de 40 de persoane. Eram in urcare – cu masina – si abea daca am gasit un locsor in care sa ma feresc de namila si pot sa spun ca am avut noroc.
    Acestea fiind spuse, ar mai fi multe de adaugat. Cert este ca pentru mine si altii ca mine drumul asta accesibilizeaza zonele Omu, Zanoaga, Padina. Prin urmare, daca deja exista (in mare parte), de ce sa nu il folosesc macar o data pe an (fara riscuri doar din 2020 incolo, cand vor fi terminat cu consolidarile, parapetii, semnele de circulatie si ce mai au ei de facut)?

    Apreciază

    1. Orice om de bun simt se opreste cand vede un anumit tip de panou, ce interzice un lucru. Insa, atunci cand vezi ca de fapt nu intereseaza pe nimeni aceasta chestie, mergi mai departe. Situatia cu acel drum se prezinta astfel:
      Constructorul isi ia masuri de precautie in cazul unui accident, iar cei abilitati nu se prezinta la datorie, ca nu au chef, ca sa nu ne mai civilizam. Apoi se vaita de soferi indisciplinati in trafic, si alte abateri de la lege.
      Dupa cele vazute cu acea bariera, si aberatiile unor pseudo-politicieni, gen Mircea Cosma, Emanoil Savin, m-am saturat si de hotii acestia aflati acum la guvernare. Au aceleasi metode ca PDL, nu sunt mai buni ca ei. Nici ei nu mai trebuie votati vreodata, lucreaza doar pentru ei, nu guverneaza deloc in interesul cetatenilor.
      Comentariul tau, pentru care iti multumesc, reprezinta ultima piesa pentru formarea unei imagini cu ceea ce s-a intamplat cu bariera. Soferii treceau pe dupa bariera pentru ca aranjau primirea iresponsabilului de la CJ Prahova. In acea noapte au si rupt bariera ca sa nu vada ala vreun obstacol in calea sa.
      Inaugurarea lui DJ 713, un drum cu multe probleme inca nerezolvate, reprezinta praf in ochii cetatenilor. Sa arate ca fac ceva. In fapt nu au facut nimic, oamenii nu mai pot fi pacaliti. Cine merge pe acolo vede realitatea, nu declaratiile mincinoase.
      Daca tot este drum si au fost alocati atatia bani, macar sa-l faca exact ca la carte si sa-l inaugureze la timpul potrivit. Ei insa ca niste incompetenti desavarsiti, au dat cu niste vopsea pe panoul de la intrare, ca sa nu se vada ca investitia trebuia finalizata in 2012. Este de speriat cat de mult pot impinge unii care ne conduc, limitele prostiei!

      Apreciază

    2. Tinel spune:

      Nu sunt de acord cu asazisa ,,accesibilizare” .Asta e o scuza pt. oamenii comozi (sa nu zic lenesi) .Am prieteni care ,de cand si-au cumparat masina ,sunt incapabili sa mearga mai mult de 1 km pe jos.Eu am probleme serioase de sanatate :3 discuri intervertebrale tasate (din cauza asta am avut piciorul drept cu pareza) ,astm bronsic si un ulcer de care nu mai scap ; asta nu ma impiedica sa urc pe platou pe drumul de vara de la Sinaia cu rucsacul in spate…Daca eu pot ,poate oricine ,vointa sa fie …dar la capitolul asta romanul sta f .prost…Ar trebui sa se inteleaga ca un munte nu se admira din goana masinii , el trebuie descoperit pas cu pas – minunile muntelui se arata doar celui care il abordeaza cu placere si respect … raiul nu e la indemana oricui, trebuie efort sa ajungi acolo…Ceea ce e mai rau e ca soseaua asta blestemata aduce pe munte oameni total nepregatiti pt traeele montane . Marti am fost la Cruce si am vazut o groaza de turisti galagiosi ,incaltati in adidasi ,,de firma” sau chiar slapi ,care lasau in urma gramezi de gunoaie si care speriati de ultima parte a traseului de pe creasta ,o apucau pe brana Caraimanului pt ca li se parea ca e mai accesibil pe acolo.Uitanu-ma cu ce erau incaltati , ma gandeam ca in cazul unei ploi ,90% dintre cei de acolo ramaneau blocati ,fiind incapabili sa mai urce pe stancile ude.Uite unde duce accesul usor pe munte ..se merge pe munte ca la discoteca,.se ignora pericolele si se indesesc crucile de pe margine !

      Apreciază

      1. Felicitari pentru acest exemplu scris aici! Poate mai invata si altii, vazand mai multe opinii ale oamenilor de munte.
        Nu poti umbla cu mainile in buzunar si in slapi pe munte!

        Apreciază

        1. Camelia spune:

          „Raiul nu e la îndemâna oricui”; un adevăr cristalizat atât de simplu de Tinel, de-asta şi atât de mulţi ajung adesea în altă parte.

          Pe-acolo pe unde spui, Adrian,pe acele drumuri, împrejurările lasă loc adaptărilor, şi se pare că orice oprelişte de fapt este cu îngăduinţă.
          Doar că grandoarea unei privelişti altfel se trăieşte, altfel se străbate, pentru cei cărora muntele le este cu adevărat dragoste.

          Apreciază

      2. Liliana spune:

        Imi cer scuze ca revin cu inca un comentariu, insa o fac pentru ca am senzatia ca ce am scris mai sus a fost gresit inteles.
        Accesibilizarea Platoului, ca suntem sau nu de acord cu ea, este o realitate care s-a materializat inca de cand s-au pus in functiune telecabinele. Cam tot de atunci se misca pe munte si turistii in slapi/papuci de casa/sandale cu toc/bascheti chinezesti/pantofi care urca la 2000 de metri ca sa se comporte tot ca in oras. Soseaua asta „blestemata” nu a creat fenomenul, dar contribuie la amplificarea acestuia cu consecinte pe care nici unul din cei care au construit-o nu le-au luat in calcul. Din punctul meu de vedere responsabilitatea consecintelor le apartine.
        O alta realitate este ca timpul nu poate fi dilatat. Cand faci cel putin 3 ore pe drum pana la munte si trebuie sa-ti iei in calcul alte 3 ore pentru intoarcere (presupunand ca nu se intampla sa fie DN-ul blocat) plus alte, sa zicem, 2 ore pentru evenimente neprevazute, orele de lumina ramase trebuie folosite cat mai judicios. Nu esti din categoria celor comozi/lenesi/puturosi etc. Te trezesti cu noaptea in cap ca sa fii la intrarea in traseu cel tarziu la 9 dimineata. Dar nu ai conditie fizica si toate miscarile tale pe munte trebuie calculate in functie de ceea ce stii ca poti da din tine. Si da, lipsa de timp si de conditie fizica te pot impiedica sa ajungi in anumite puncte. Si da, daca ti se ofera o „scurtatura” profiti de ea cat ai ocazia, ca pana anul viitor (pe langa faptul ca imbatranesti) nu stii ce te mai asteapta. Asta nu cred ca inseamna ca desconsideri muntele si nici ca il admiri din goana masinii.

        Apreciază

        1. Tinel spune:

          Da, e si asta o optiune. Te scoli dimineata din pat , te duci pe munte repede-repede, iar seara te culci in patul tau de acasa.Chiar daca in felul asta nu vezi niciodata frumusetile muntelui (care nu sunt in zonele batatorite de grupurile de turisti ) dar poti bifa Babele sau Sfinxul sau chiar Crucea …Dar niciodata n-o sa vezi un rasarit de soare pe platou ,cand piscurile parca poleite cu aur si vaile invaluite in ceata te fac sa crezi ca esti in lumea povestilor ! Si multe alte mici minuni care nu sunt la indemana turistului ,,motorizat”. Telecabinele aduc si ele ratia zilnica de neaveniti dar mai restrictioneaza accesul prin pretul destul de mare si prin frica pe care o inspira o calatorie pe cablu ,asa, cu noul drum orice harb fabricat in anii 80′ poate ajunge pe munte ,lasand in urma dare de fum si de ulei ars…vezi primul video ,cel cu epava rosie…
          Lunea trecuta am poposit cca. 3 ore langa Piatra Arsa si am vazut ,,pe viu” ce fel de oameni au venit pe munte …mai nou… 😦

          Apreciază

        2. S. spune:

          Daca nu ai conditie fizica, poti folosi TELECABINA. Imi pare rau, dar nu-mi place ce sugerezi aici, de parca toate problemele din lumea asta au ca solutie masina. Esti bolnav, n-ai timp, n-ai conditie fizica : masina. Nu, imi pare rau. E suficienta poluarea in oras, nu mai trebuie si sus pe munte. Deci nu sunt de acord cu punctul tau de vedere.

          Apreciază

          1. Liliana spune:

            S., Tinel, este perfect normal sa nu fiti de acord cu punctul meu de vedere (pe care am incercat sa-l exprim cat de clar posibil). Daca am gandi la unison, cu totul altfel ar arata lumea in care traim.

            Pe de alta parte am citit astazi acest articol:

            http://adevarul.ro/locale/targoviste/foto-transbucegi-s-a-surpat-inaugurare-1_521ed114c7b855ff56235782/index.html

            Oare situatia semnalata aici va fi deajuns sa opreasca inaugurarea oficiala?

            Apreciază

            1. Cu siguranta, Liliana, daca si-au pus in minte sa inaugureze acel drum, o vor face. Poza celor de la Adevarul, este doar un aspect din problematica acelui drum. In loc sa lateasca drumul, sa-l stabilizeze si apoi sa toarne asfalt, au abordat astfel lucrarile. Acum fac zidurile de sprijin, nu este un strat de ciment sub asfalt, acesta fiind turnat direct pe pietris.
              O veste buna legata de ziua de maine, ar fi ca prefectul a dat dispozitie sa nu fie niciun foc de artificii la Crucea de pe Caraiman!

              Apreciază

              1. Camelia spune:

                Mâine oricum o să plouă. Cineva l-a mâniat tare pe Zeus se pare, acum a început să îşi dezlănţuie fulgerele, mâine cumplit se va înfuria.

                Apreciază

                1. Doamne-Ajuta! Lasa sa ploua, sa tune, sa fulgere, toata ziua de maine. M-am rugat in fiecare zi. Focul de artificii nu se mai tine, nu vrea prefectul. I-am trimis o adresa si dumnealui cu acest aspect „cultural”. Poate o fi tinut cont de expunerea de motive 🙂 Nu suntem deloc „culturali” lansand bubuituri 30 de minute printr-o arie protejata.

                  Apreciază

  4. Vali spune:

    ce se intampla acum putea fi oprit inca din 2009, cand nu incepuse turnarea de asflat pe munte. pe atunci dl. Iuncu facea lobby si spunea ca drumul e necesar si binevenit: http://jurnalul.ro/special-jurnalul/drumul-babelor-da-unda-verde-la-afaceri-imobiliare-574307.html#

    Apreciază

    1. La momentul acela, masina de bani portocalie trebuia sa toace niste bani. Daca nu zicea ca ei ar fi fost rapid demis. Banii trebuiau cheltuiti, a se citi furati. Azi mi-a fost inregistrata cererea catre Comisia Europeana, mai mult de atat, am si avut schimburi de mesaje cu cineva responsabil de acolo. Poate in scurt timp reusesc sa public unele materiale si poze prin ziare straine si sa-i fac si pe cei de la institutiile europene de mediu, sa trimita pe cineva sa vada cam ce se intampla prin Bucegi…cum ne indeplinim anumite obligatii asumate. Daca am deschis o usa, voi mai deschide si altele. Eu am mai zis ca aici prin Bucegi, multe ilegalitati se vor impiedica de mine. Este placerea mea sa le intorc interlopilor aceleasi favoruri pe care ei le fac Parcului Natural Bucegi, indiferent de consecinte.Eu daca aveam legea pe mana, stiam sa evit problemele de care ne lovim toti in prezent, si oameni cinstiti si hoti, si sa multumesc marea majoritate, sa impac si mediul si turismul. Nici nu ar fi existat astfel de actiuni cu fortarea barierei. Am ramas insa cu gandul ca oameni abilitati sa poarte arme, pleaca ei in loc sa fuga infractorii de ei. Deci ai pistol, esti pus intr-un loc sa aperi statul, legea, si o stergi iepureste.
      Pe 31 august vin sa inaugureze drumul si sa urce la Crucea Eroilor. Iti dai seama ca vor folosi masini pentru deplasare prin zona protejata, pe pajisti alpine, ei fiind niste inculti pana la urma, in pofida vorbelor pompoase si a altor cosmetizari. Cine sa-i opreasca mai sus de Babele? Legea este doar pentru cetatenii simpli, asa a fost mereu. Astia pot fura si distruge oricat. In cel mai rau caz, pot lua cateva luni de puscarie cu suspendare, dupa vreo 5-10 ani.
      Asa mi-ar placea sa fie o furtuna cu fulgere in acea zi, sa ramana pe acolo blocati, sa o pateasca. Poate isi face mila Dumnezeu de ei!

      Apreciază

  5. mariana spune:

    Tot citesc pe aici şi încerc să înţeleg ce se întâmplă.
    Nu ştiu, lucrurile sunt clare cu acest DJ713. El este reglementat deocamdată prin H.G.1392/2009, publicată în Monitorul Oficial numărul 830 din 03.12.2009, poate fi citită aici:

    http://www.jurisprudenta.com/lege/hotarare-1392-2009-e17e2/

    Citind acest act normativ, vedem că se stabileşte că DJ 713 are o lungime de 16 km, porneşte din DN71, de pe teritoriul administrativ al oraşului Sinaia şi ajunge până în Şaua Dichiului. Asta mă surprinde, că nu apare nimic referitor la Piatra Arsă, sau Platoul Piatra Arsă, sau Platoul Bucegi.
    Există doar o notă de fundamentare la H.G. 1392/2009, unde apare menţiunea că DJ713 merge până la „Platoul Piatra Arsă din Parcul NAŢIONAL Bucegi”, greşit, parcul fiind unul NATURAL, nu NAŢIONAL, din păcate.
    Cred că o variantă pentru clarificare este măsurarea pur şi simplu pe kilometraj a drumului de la DN 71 până la acea fostă barieră, să se vadă dacă până acolo sunt cei 16 km.

    În orice caz, mai departe de acel Platou de la Piatra Arsă nu este drum public, cred că este foarte limpede, aşa că nu este voie cu mijloace motorizate.

    Am văzut în filmuleţ că acei domni cu jeep-urile tot fluturau un document de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, nu ştiu ce document poate fi, dar în orice caz nu le poate da câştig de cauză, în plus nici alte argumente la fel de puerile pe care încercau să le susţină, ca să nu mai vorbim de celelalte probleme ale dumnealor, că nu sunt înregistraţi fiscal, nu declară veniturile realizate, nu plătesc impozit pe venit, nu sunt autorizaţi de Autoritatea Rutieră Română pentru activităţi de transport persoane, etc.

    Ceea ce s-a întâmplat cu acea barieră, mie nu mi se pare altceva decât un act de SFIDARE la adresa a tot ceea ce înseamnă un stat de drept, care ne pretindem a fi, şi un îndemn la ANARHIE, ţinând cont şi de ce s-a întâmplat mai departe, care a fost reacţia autorităţilor. Mi se pare chiar îngrijorător.

    Şi toate acestea se întâmplă şi pentru că s-a asfaltat acest DJ713. Cum s-a mai spus aici, răul este deja făcut, nu trebuia să se toarne asfalt în inima Bucegilor, trebuia să rămână un drum forestier, de pământ, cu atât mai mult cu cât Bucegii sunt declaraţi arie naturală protejată şi SIT NATURA 2000.

    Despre declaraţiile din luna aceasta, august, ale domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, nici nu mai sunt cuvinte. Este de neconceput cum un personaj politic cu funcţii importante şi vechi în PSD, poate face asemenea greşeli.
    Nu ştiu ce legătură are neapărat Ziua Limbii Române cu Crucea de pe Caraiman. Părerea mea este că puteau face o manifestare frumoasă la Crucea de pe Caraiman pe data de 14 septembrie, când se împlinesc 85 de ani de la inaugurarea acestui monument simbol, eveniment ce a avut loc în data de 14 septembrie 1928.

    Apreciază

  6. criscar50 spune:

    Coalitia ticalosilor!

    Apreciază

    1. Liliana spune:

      Pe DJ 713, portiunea cuprinsa intre cabana Cuibu Dorului si cabana Dichiu are 8 km. De la cabana Dichiu pana la sfarsitul asfaltului, in apropierea cabanei Piatra Arsa, sunt inca 8 km. Nu am calculat si distanta din Sinaia pana la Cuibu Dorului, dar parca pe indicatorul rutier de la intersectia DN1 cu DN71 Sinaia-Targoviste scria de 8 km. Oricum mai mult decat cei 16 km din documentele oficiale citate mai sus.

      Apreciază

      1. Sa stiti ca au fost ca niste zapaciti ce sunt, si au masurat drumul, cred ca de la intersectia DN 71 si pana la intersectia unde era bariera. Ca sa nu uite au scris pe sosea, pe asfalt, din o suta in o suta de metri. Aproape de bariera, scrie cu galben pe drum: 16,4. Atat are drumul, dar nu stiu exact de unde au inceput, de la Cuibul Dorolui sau de la DN 71..
        Astia nici nu stiau cat era lungimea si pornisera la asfaltare, atat de jalnici sunt. Si sa ne aducem aminte ca dupa inauguarea a 2 km, cu mare fast, s-au intors dupa cateva luni si-au spart si luat cam 40% din asfaltul turnat…pentru ca crapase. Astia, o mana de indivizi cu tot felul de interese, nu vor face nimic bun vreodata.

        Apreciază

  7. eugen spune:

    Cel mai catastrofal ministru al mediului !!. In afara de Rosia Montana care se tot prefigureaza si gazele de sist, pentru care am inteles ca s-a dat aviz de explorare, mai avem si OUG 57 privind ariile protejate. Ministresa asta este cu adevarat Plumb pentru natura. Noroc ca mai exista, dar din ce in ce mai sufocati, organizatii si oameni care se lupta:
    http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15457145-premierul-victor-ponta-cerut-ministrului-rovana-plumb-nu-adopte-ordonanta-privind-ariile-protejate.htm
    http://www.rtv.net/wwf-romania-multe-dintre-ariile-naturale-protejate-vor-fi-desfiintate-daca-oug-57-2007-va-fi-modificata_95315.html

    Apreciază

    1. Am urmarit si acest episod. Noi nu suntem condusi de politicieni adevarati ci de marionete si de specialisti in manipulari si dezinformari publice. Cand vrei sa comiti un abuz important, vii si cu masuri care sa contrabalanseze oarecum perceptia generala.
      Cine se opune exploatarii de la Rosia Montana? Cei care iubesc mediul, cateva ONG. Si nu ai cum sa aprobi o HG, asa pur si simplu, sub nasul lor. Astfel ca au facut o smecherie. Au decis sa modifice OUG 57/2007, sa scoata prevederea ca avizul administratorilor de arie protejata este obligatoriu si sa introduca un articol nou…ca o arie protejata isi poate pierde statutul in caz de vreo poluare majora, incendiu, etc..
      Toate acestea erau in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului. In cadrul sedintei de Guvern de ieri, la presiuni atat interne cat mai ales externe, a aparut si proiectul cu Rosia Montana. Ca sa le iasa smecheria, au cerut ministrului mediului sa vina la sedinta si cu proiectul de modificare a OUG 57/2007 desi era inca in dezbatere publica.
      Au lasat sa „scape” informatia, doar nu crezi ca ecologistii stiu ce are notat in agenda ministrul Mediului. Lumea s-a inflamat repede si a aparut impaciuitor premierul: ‘Trebuie consultate ONG-urile, sa nu trecem peste capul lor”.
      In schimb, in timp ce ecologistii respirau usurati, guvernantii adoptasera chestia cu Rosia Montana. Cati dintre ecologisti sa mai aiba puterea sa reactioneze? A fost ca in afaceri, nu poti sa castigi tot.
      Doar ca nu era niciun castig, Guvernul avea nevoie de tertipul cu modificarea OUG 57, pentru a sprijini legal exploatarea de la Rosia Montana. Acum, ca si-au atins scopul, simuland ca au cedat si ca asteapta propunerile ONG-urilor, sa vedem ce mai gasesc ca sa aprobe OUG 57 cu noile modificari. Noua ni se pare ca este o victorie, retrimiterea proiectului la ministerul Mediului, dar nu este.
      Doar nu crezi ca ministrul era atat de fraier, sa vina in sedinta de Guvern, fara sa stie ca inca nu a trecut perioada de consultare cu publicul. Interesele pentru Rosia Montana sunt iata, mai mari decat un ministru, care acum va fi perceput de oameni ca o persoana ce a vrut sa distruga ariile protejate…si noroc cu premierul ca a fost om de inteles. A fost o alta manipulare…
      In realitate, la Rosia Montana, nu exista doar aur si argint, ci si metale rare. Iar cei din spate vor sa ia totul. Cam asa este povestea. Sa ne ia totul altii, daca noi nu suntem in stare sa gasim tehnologie si specialisti, la noi in tara.

      Apreciază

  8. Hotii dicteaza din pacate spune:

    argumentul vandalilor …. „toate gps-urile te duce la babele” :)))
    …deci se pregatesc sa toarne vile pe munte…asta e viitorul din pacate. ei asa inteleg ca trebuie sa se comporte intr-un parc national…sper sa se surpe cat mai repede acest DJ pe dichiu in zonele cu probleme, sa plece muntele la vale cu vreo 10 jeepuri din busteni

    Apreciază

    1. In alta tara erau pe la puscarie. De acord cu tine, sper si eu intr-o surpare a DJ 713, dar doar a drumului. Oricum, in cea mai mare parte a drumului, lucrarile sunt de slaba calitate. S-ar putea sa nu asteptam asa de mult!

      Apreciază

  9. Camelia spune:

    Pune într-o zi bariera la „like”; vreau să văd cine îţi merge cu adevărat alături de cuvinte, împreună. Că pe dinăuntru multe suflete care îţi sunt aproape sunt acoperite de tristeţe şi de tăcere, dar pe dinafară urcă în semne lăsate lângă paşii tăi care poartă cărare.

    Apreciază

    1. Ai dreptate, multumesc; dar nu cred ca mai are rost, pentru ca nu vad la ce se mai poate da like.

      Apreciază

  10. Aliosa spune:

    In drum spre Pensiunea IOSEFINA ( Moieciu de Jos )
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2013/08/27/
    am vazut multe despre ” mafia ” din Masivul BUSTENI ………….
    Weekend placut !
    Aliosa.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.