Dezvoltarea Vaii Superioare a Ialomitei…un adevarat Paradis in Destramare

O piesa jucata in Parcul Natural Bucegi cu dezvoltarea turistica durabila, valorificarea potentialului natural…simple gogosi, nimic adevarat.

Singurul lucru ce se intampla este cheltuirea unor mari sume de bani, banii cetatenilor, nu se dezvolta niciun turism ca nu are cine sa-l dezvolte, majoritatea papagalilor ce apar la tv cu idei de dezvoltare a acestui munte nici macar nu cunosc notiuni elementare, nu fac diferenta intre un Parc National si un Parc Natural, mai mult de atat mai distrug si mediul inconjurator.

Este ca si cum ai lua un repetent de la gimnaziu si il pui decan la facultate. Ce sa stie? In afara de smecherie intalnita la tot pasul, nu vezi calitate, o directie turistica sanatoasa. Exista si o explicatie: atat Ministerul Turismului cat si cel al Mediului gem de tot felul de incompetenti, deci este greu de gasit un consens, este dificil sa imprime cineva o directie generala.

Nu se spune oare totul cand patru comisari de la Garda Nationala de Mediu au avut nevoie de patru zile pentru a se deplasa la patru obiective situate la cativa kilometri unul de celalalt? Si dupa patru zile nu au observat nimic. Va dati seama cat de prosti sunt oameni acestia? Sa nu vezi tu nimic, nu zic ca acele obiective puteau fi controlate in patru ore doar…mai jos o sa vedeti o diferenta majora numai la unul dintre obiective. Ce este in minte acelasi lucru a aparut si pe nota lor de constatare…adica NIMIC. Astia patru comisari au avut nevoie de sprijinul proprietarului celor patru obiective ca sa poata completa nota de constatare, va dati seama ce obiectivitate au avut :))) Au scris nota la el in birou 🙂 Poate nici sa scrie nu stiau si trebuia cineva sa-i ajute…

O fi venit arhitectul-sef din Consiliul Judetean cu vreo expresie de genul: „Eu sunt Consiliul Judetean Dambovita, dezvolt durabil si valorific potentialul muntelui, dar cum se intampla pe la noi, mai gasim si oameni inconstienti care nu vor sa mearga lucrurile bine…dar voi cine sunteti?” Si astia de la Mediu: „Pai, pe noi ne scuzati, suntem niste comisari mititei, nu vrem sa deranjam, ne-au trimis si pe noi sefii…”.  Cat de mici si inspaimantati s-or fi simtit ei pe scaune. D-le arhitect, next time cand vor mai veni luati-va dv un scaun inalt si lor aduceti-le niste taburete pentru copii, dupa firea fiecaruia 🙂 Sau sa stea ca turcii :))) Doar va rog sa nu tipati la ei ca incep sa planga si fug cu jucariile acasa 🙂 Oricum mai lamentabili de atat nu au cum sa fie…

In Bucegi sunt o multime de vandali deghizati in costume de iubitori ai naturii, simulanti desavarsiti ai grijei pentru concetateni. Pe unde apar sunt inconjurati de presa aservita care prezinta totul ca pe niste laudabile si marete realizari. Unele chiar sunt 🙂 Iata un exemplu. Se planteaza maine 3000 de copaci. Vin vasalii si filmeaza, langa initiatori sunt si copii care invata chipurile iubirea pentru natura, reprezentanti ai mediului, personalitati…totul e perfect.

Dincolo de asta, cand iei cu 10 maini iti permiti sa dai cu o mana…si pe astfel de regii. In presa nu mai apare si pretul copacilor, o ocazie binevenita sa cheltui niste bani, bani care de multe ori ies din circuit si ajung unde trebuie. Oricine daca are o firma de profil poate scoate gratis din Bucegi mii si mii de puieti si apoi sa-i vanda, mai trebuie ceva cunostinte intr-o institutie publica. Si asa se duc banii statului…traseul este usor de intuit.

Sa ne oprim insa azi la un subiect, o incursiune in dezvoltarea turismului, in Valea Superioara a Ialomitei.

Consiliul Judetean Dambovita a pus in practica o sumedenie de proiecte turistice cum le denumesc cei de acolo, cu ridicari de constructii, realizari de partii…evident le-a supus atentiei Agentiei pentru Protectia Mediului Dambovita. Stiti care a fost concluzia Agentiei? Niciun un proiect nu se supune impactului, mai pe scurt nu are nevoie de studiu pe biodiversitate Ca daca impuneau chestia asta proiectul se aplica mai greu, dureaza, poate chiar nu se aplica.

Sa nu ceri tu studii de impact si sa dai drumul la un manunchi de proiecte in inima sitului Natura 2000 inseamna doar inconstienta si neprofesionalism…asta la prima vedere. La „a doua vedere” probabil ar fi zburat de la joburi. Functionarii statului cu atributii in Bucegi miros de la 50 km a frica, a spaima. Am cerut detalii despre o constructie ce se edifica in zona hotelului Pestera. Era a unei societati Ramif nu stiu cum, dar cei din Agentie, de spaima sa nu-si asume raspunderea intr-un act, au anagramat numele de Ramif si mi-au scris ca acea constructie este ridicata de SC FIRMA…

Poza de ansamblu…mai jos drumul ce urca in dreapta spre statia de telecabina de la Pestera, in fata constructia de care vorbeam, o pensiune, in stanga ultima cladire este hotelul Pestera…masinile vazute pe la ridicarea acestei pensiuni le-am observat si pe la obiectivele de mai jos, pensiunea are toate actele asa mi s-a spus…deci bravo lor, nu? :))) un panou de constructie nu am vazut insa, poate este mai in spate 😉

Deci din Ramif a iesit Firma…cand am vazut asta nu am mai insistat. Doar toate sunt bune si frumoase, se fac investitii pe timp de criza…din cand in cand mai comenteaza cate unul ca mine, asa e lumea nu poate fi perfecta. Numai ca toate aceste investitii denumite ale tuturor sunt de fapt doar ale unora, cine priveste dincolo de aparente vede asta…si se mai lamenteaza cate unii ca nu merg lucrurile in tara asta.

Dispui de o caruta de bani, nu zice nimeni sa nu te lingi pe degete ca asa e romanul, dar mai faci si lucrurile cu cap, sa se vada ceva, sa scoti macar o parte din bani, ca sa arati lumii proaste ca orice parere critica nu este indreptatita. Cand insa le comiti asa in vazul tuturor, ce credibilitate sa mai ai? Si cu asemenea angajati…:))))

******************************

Primul popas pe care va invit sa-l facem este la cabana Podu cu Florile, de fapt viitoarea cabana 🙂

Amplasata la circa 2 km distanta de lacul si de cabana Bolboci, si tot la aceiasi distanta si de DJ 714, aceasta constructie se afla chiar pe marginea drumului forestier ce urca in fosta cariera Podu cu Flori.

Acel drum prin lege nu este unul public insa de teama reprezentantii mediului se feresc sa monteze un panou cu un insemn specific. Potrivit OUG 164, art. 96, alineatul 1, punctul 21, nu ai voie sa mergi cu mijloace motorizate in ariile protejate, in afara drumurilor publice. Cum de acest aspect a fost omis de cei care dau acte de mediu nu este greu de intuit…”de ce sa se complice, doar nu schimba ei lumea?” …laitmotivul obisnuit.

Amplasamentul este unul neinspirat, daca la cariera Podu cu Flori nu se putea, macar in saua aceea unde mai erau ruine de constructii, nu departe de o stana, acolo era un amplasament foarte bun. Au bagat cabana sub o rapa, a cazut pamantul peste tantalai, au jumulit toate imprejurimile ca sa faca terase, la cativa pasi este un parau cu aluviuni la nivel cu drumul…totul este cum nu se poate mai rau. Parca sa cheltuie cati mai multi bani.

Amplasamentul si cabana Podu cu Flori…va spuneam mai sus despre comisarii de mediu ce au mimat un control la acest obiectiv. Faceti o comparatie intre cele doua fotografii…se vede cu ochiul liber cat de mult s-a depasit suprafata intiala. Au rupt din munte cat au vrut si cat au considerat ei…amatorii de la Garda de Mediu nu au vazut nimic deosebit. Specimene din acestea decid viitorul sitului Natura 2000 Bucegi.

Mai jos priviti poza:

Undeva in dreapta este un drum ilegal facut, pe copacul de marginea stanga a acestui drum se vede un marcaj turistic. A fost creat un traseu turistic ce urca pana in Saua Strunga. Copacul din imagine are scoarta indepartata prin cioplaj pentru a se aplica un marcaj turistic. Aceasta actiune contravine tuturor normelor silvice si turistice. Un marcaj turistic se aplica numai pe scoarta arborilor.

Desi au trecut la cativa pasi de acest traseu, comisarii nu au vazut nici acest abuz asupra mediului. A trebuit sa revin cu o sesizare in care spuneam ca astia cu dezvoltarea lor turistica neadevarata au dezbracat copacii de scoarta. S-au dus din nou oamenii mediului si de data asta au vazut si ei ca acei copaci au fost vatamati…posibil sa fi fost alti oameni 🙂 Au dat o amenda modica….doar atat. Bai baieti, sa va duceti voi o data si sa nu vedeti nimic poate ca nu e mare lucru, dar sa va duceti a doua oara si sa constatati ceva diferit, e prostie tata…pacat de banii statului pe care-i risipiti.

In dreapta cabanei, un peisaj dezolant, distrugere

Propun sa aiba si aceasta locatie un imn. Am auzit acum cateva luni de zile o strofa din folclorul unei etnii. Privind zona constructiei este foarte clar ca „educatia” din acel imn se potriveste perfect cu situatia de la aceasta cabana. Iata si versurile, eu rad de cate ori aud chestia asta:

„I-auzi mama, vine, vine/Avioanele straine/Nu vin sa viziteze/Vin ca sa ne bolmbardeze.” :)) Ar trebui sa devina  Imnul cabanei Podu cu Florile.

In stanga cabanei, acelasi lucru…dar au cerut bani pentru lucrari suplimentare. Sa vedeti cate miliarde de lei vechi ingroapa ei prin malurile acestea. Banii tuturor…turismul asta nu trebuie dezvoltat si el? La noi totul costa mai mult decat in alte tari normale.

**************

Al doilea popas: Campingul Zanoaga

O idee buna sa faci un camping in zona Valea Ialomitei…dar langa albia raului si la cateva sute de metri de barajul de la Bolboci este o dovada de neintelegere a lucrurilor din Parcul Natural Bucegi. Bineinteles si a legilor 🙂  Din ce stiu parca suma realizarii acestui camping ajunge pe la 10 miliarde lei vechi…sa vedem insa ce lucrari suplimentare vor mai aparea. Ar fi de necrezut daca nu ar fi adevarat.

***********************

Al treilea popas: Baza Salvamont Zanoaga

In cladirea asta, dupa aprecierea mea pot sa doarma nu doar salvamontistii damboviteni ci toti salvatorii montani din Bucegi. Zona aceasta nu este una de risc, rar auzi sa se accidenteze cineva pe aici, si ei au ridicat o cladire, care va avea multiple functionalitati…va cred si eu, e un proiect foarte bun si inainte si dupa incheierea aplicarii lui :))) Cum e baza de la Cota 1400, o cladire inutila, unde se fac alt tip de salvari montane, cu strigate 🙂

****************

Bun, si ultimul popas la cabana Dichiu, amplasata chiar la intersectia lui DJ 713 cu o ramificatie a lui DJ 714. Ideea de amplasare este foarte buna, cineva le-a zis sa tina cont de directia vantului predominant in Bucegi…daca greseau si aici erau praf pe toata linia.

In schimb, in imaginea de mai jos sunt doua anexe, neprevazute in actele de mediu. Comisarii de mediu au venit si pe aici…nu le-au vazut :))))

Cabana Dichiu, fata vestica

Acoperisul pana jos, latura nordica

Acum trebuie sa zic ceva si de proiectant, arhitect…constructiile astea sunt masura eului, sunt prea colturoase, prea mari, nu sunt foarte estetice si nu se incadreaza in peisaj. Cel sau cei care au realizat aceste proiecte nu le au cu tipul constructiilor in zona montana. Sa vedeti costuri la intretinere 🙂

In plus au asezat la drum rezervoarele de apa si alte anexe. Inestetic, tiganie…cum naiba sa pui in fata casei magaziile alea doua? Le realizai naibii prin spatele cabanei. La Podu cu Florile mergea o constructie betonata in mal apoi montat acolo bazinul cu apa. Castigau si spatiu si dadeau alta nota peisajului. Asa cand vor avea o terasa si vor sta turistii in aer liber ce vor vedea langa ei? Un rezervor cu apa urias…astia sunt cei mai mari amatori care s-au preocupat vreodata de destinul turistic al Parcului Natural Bucegi.

Si cateva cifre, bani alocati pentru ridicarea obiectivelor de mai sus, fara lucrari suplimentare:

Cabana Dichiu = 2.423.389, 17 lei (Ron)

Cabana Podu cu Florile = 1.951.303, 68 lei (Ron)

Baza Salvamont Zanoaga = 1.865.601, 32 lei (Ron)

Restul…data viitoare 🙂 Uitasem ceva, aprecierile de mai sus apartin unui ghid turistic cu atestat national si international, deci nu unei persoane care merge si nestiind cum arata binele, intelege ca este rau…dar oamenii astia chiar gresesc si rau de tot, pe banii statului.

18 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. criscar spune:

  De mult se tot spune ca in tara asta mori cu dreptatea in brate.Din nefericire ceea ce ai semnalat in stadiile incipiente de costructie nu a fost inteles ,nici n-avea cine sa inteleaga sau n-au vrut s-o faca pt. a putea fura pe rupte.Incompetenta,cu rea-vointa si coruptia merg mana-n-mana cu tendinta de capatuiala pe banii contribuabililor;totul in numele „dezvoltarii durabile” si in total dispret fata de mediul natural,traditii,bun-simt.Din pacate n-am spus nimic nou! Dar nu te lasa! Cred ca trebuie mers mai sus,ori pornita o campanie de presa dusa de oameni competenti si neaseviti intereselor de grup;dar unde sa-i gasesti? Poate ca cineva aflat in postura potrivita si nu vreun pescuitor in ape tulburi, sa se lase convins de demersul atat de puternic al acestui blog!

  Apreciază

  1. Stiti si dv, si eu dupa cum si multi altii ca legea este doar pentru unii. Despre Bucegi si ce se intampla pe aici s-a scris si in presa nationala, au ajuns unele situatii foarte sus, la cine nu se astepta.
   Dar oare nu este mai bine sa lasi lucrurile asa, sa beneficieze prietenii de ele decat sa dai dreptate altora…de care nici macar nu ai auzit?
   Probabil, intr-un tarziu, ne vom satura de chestiile astea, sau poate trebuie o scanteie ca la vecinii bulgari.
   Observati ca aceste lucruri sunt vazute de mine ca si cetatean, asa la o privire mai atenta. Va dati seama ce este dincolo, unde nu se mai vede? Va puteti imagina ce combinatii sunt in spate?

   Apreciază

 2. Ion P spune:

  Inca o chestie, pe care sunt sigur ca ai observat-o: si baza Salvamont si cabana Dichiu sunt la fel, pe structura din barne de lemn si par facute de aceeasi firma, evident clientii cui trebuie. In rest ce sa spun, parca numai la Salvamont Zanoaga pot dormi tot salvamontistii din tara 😉

  Apreciază

  1. Aceiasi firma lucreaza la ambele si se numeste SC Confort Dambovita SA. Acestei firme prin O.P. nr 88/09.12.2010 i-au fost platite de catre MDRT peste 10 miliarde lei vechi…pentru lucrari efectuate 🙂 Este bine ca se fac investitii dar acestea trebuie facute cu minte, specifice locului, sa aiba utilitate…mergeau facute o multime de alte lucruri utile cu un cost mai mic. Dar daca au costuri mici nu e bine…

   Apreciază

 3. Si iar ai dreptate…

  Apreciază

  1. Cine stie ce destinatie vor avea pana la urma si aceste obiective…

   Apreciază

 4. Aliosa spune:

  @ Adrian,
  Acei comisari ai Gărzii de Mediu nu sunt proști deloc, sunt „ șmecheri” ca și seful lor cel mare !
  Și, nu te supăra, cum să cunoască să redacteze o notă informativă in limba română când la școala generală au invățat să scrie doar in maghiară ?
  Cât despre OBIECTIVELE turistice din Dâmbovița, să știi că la fel stau lucrurile și in Munții APUSENI pe care i-am vizitat luna trecută.
  Așa ne trebuie iar dacă in 2012 alegătorii nu vor vota cu capul, va fi și mai rău !
  Cu bine,
  Alioșa.

  Apreciază

  1. :)))) Comisari maghiarizati, nu? 🙂 Dar smecheria nu tine loc si de minte 😉
   Peste tot este asa, sa vedem cine apare in 2012 🙂

   Apreciază

   1. Gaby spune:

    Oricine o sa vina in 2012 o sa fie in continuare la fel. Intotdeauna cine ajunge la putere trage mai mult pentru el. Nu asta e regula in Romania?

    Apreciază

    1. La asta ma gandeam si eu, nu ai pe cine vota…

     Apreciază

 5. criscar spune:

  Demersul pe care-l faci e legat de Bucegi,dar lucruri asemanatoare se petrec si-n alte locuri.Nu stiu daca ai vazut ce hardughie a aparut in locul”casutei din turta dulce”din Ciucas si ce „aratura”de drum au lasat in urma senilele si lamele buldozerelor? Sa parcurgi Transfagarasanul e spectaculos,iar asa-zisa Transalpina inseamna si mai multa adrenalina,dar o fi facut cineva vreun studiu de impact asupra florei si faunei din zonele traversate,ori s-a gandit la urmarile dughenizarii caldarii Balea si orasenizarii de la Ranca?Eu am mai apucat vremea cand MUNTII NOSTRI erau curati, cu cabane si cabanieri in sensul adevarat,cu drumeti care nu-si doreau decat un loc de pus capul si se multumeau cu ceai cald cu o picatura de rom. Nu pretind ca lucrurile sa ramana la nivelul asta;un plus de confort e necesar si firesc,dar fara a afecta discordant si ireversibil-distructiv mediul.Nu stiu incotro ne indreptam si unde se va ajunge? MAMA-NATURA atat de generoasa si ingaduitoare cu fiii ei s-ar putea revolta si nu se stie care-pe-care?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Investitie inseamna progres, insa numai daca este realizata in acord cu cerintele normale…din pacate la nivelul intregii tarii a aparut smecheria asta cu banii publici. Am eu o firma, dv imi dati o lucrare, eu va dau partea…deci cheltuim si banii statului, si nu facem nici treaba, mai mult de atat, mai cheltuim banii si cu reparatiile, tot noi.. In Bucegi s-a asfaltat DJ 713, o parte din acesta. Primii doi kilometri i-au asfaltat la sfarsitul anului trecut, i-au inaugurat pompos. Anul acesta am trecut pe acolo si erau numai crapaturi. Dupa cateva sesizari au venit si au decopertat mare parte din asfalt, carau cu basculantele asfaltul spart…deci va dati seama ca la oameni din acestia nu le sta gandul la treaba. Au spus ca reparatia s-a facut pe banii constructorului. Cat de naiv sa fie cineva sa creada asta 🙂 Au sucit ei cumva lucrurile ca aparent sa fie asa, dupa care au recuperat cu siguranta 🙂
   Vorbiti de turismul cu rucsacul in spate, din fericire vremurile nu au apus in totalitate, mai sunt tineri pasionati, cabanieri adevarati, totusi acest segment nu se dezvolta ca in alte tari pentru ca nu are cine…sa va reamintesc ca de data recenta s-au remarcat toate traseele din zona damboviteana a Bucegilor. In plus au fost deschise si altele noi. Cei care au lucrat pentru Cosniliul Judetean Dambovita, adica o firma ajutata de salvamontisti au jupuit orice copac intalnit pentru a aplica marcaje. Nimeni nu a comentat nimic, ca in acest fel sunt afectati copacii…si erau zeci de persoane abilitate. Le-am dat o mana de ajutor…sa ia o amenda. Din pacate foarte mica raportat la distrugerile facute. Sa vedem acum daca le vor fi fixate si masuri reparatorii.
   Natura intotdeauna a reparat greselile oamenilor 🙂 dar nu trebuie sa stam in nadejdea asta…. 🙂

   Apreciază

 6. criscar spune:

  Scuze:azi la amiaza am mancat o litera.Am vrut sa scriu oameni competenti si NEASERVITI.Asta e! Vreme buna!

  Apreciază

  1. Cred ca s-a inteles ce ati vrut sa spuneti 🙂 Daca nu au inteles asta e! 🙂

   Apreciază

 7. Samsara spune:

  Daca toata lumea ar lua cat de cat atitudine acolo unde observa nereguli … tara noastra ar fi alta.

  Cu bine!

  Apreciază

  1. Foarte adevarat…multumesc!

   Apreciază

 8. cosmin spune:

  Imi vine sa injur putin cand vad asa ceva dar nu-i tocmai crestineste…

  Ok, esti firma de constructii a lu’ peste care e pe felie cu partidu; sunt proiecte, se mai fac altele, iei si tu cat poti (ca doar esti de incredere si stii sa faci imaprteala cum trebuie, sa fie toata lumea „buna” multumita), inteleg ca te lacomesti la materiale, inteleg ca te lacomesti la proiect (ca doar trebuie sa iesi pe plus bine, sa ramana si pentru campania ce se apropie, sa-ti schimbi si tu „septaru”, sa iasa si de-o „masa”, sa fie bine) dar cam cat de bou sa fii sa nu te deranjeze un ditai rezervorul, cam cat de prost sa fii sa crezi ca e „pitoreasca” o constructie incadrata de niste ditai malurile de pamant, cam cat de dobitoc sa fii sa crezi ca tu esti chiar bun in obiectul tau de activitate? (asuma-ti naibii cauza si daca tot furi si te pricepi bine la pomana, macar incearca sa nu ne deranjezi pe noi astia care chiar n-avem si nici nu vrem sa avem vreo treaba cu tine… e lucru greu, nu?!)

  Apropo, stii de povestea cu MHC-urile de prin sudul Fagarasilor? – beneficiarul se numeste „SC IMOB EXPERT CONSULTING SRL Pitesti” avea ca obiect de activitate (CAEN):”Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii” si avea 3 angajati, in 2010; cred ca-i suficient ca sa se califice sa transforme toate paraiele semnificative din sudul Fagarasilor, in albie de porci si sa produca „energie verde”, nu?!

  Nu zice nimeni nimic, furati, fratilor, impartiti prada asa cum e scris la carte dar dati-o naibii de treaba, admiteti macar ca nu va pricepeti, lacomiti-va mai putin(daca-i posibil) si pentru treaba in sine, angajati naibii pe cinvea care mai are o vaga idee….

  Apreciază

  1. Foarte bine sintetizat…sunt nesimtiti peste masura, ne cred pe toti prosti, intr-o zi se va dovedi ca s-au pacalit cu desconsiderarea asta.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.