As scrie la fel si despre Busteni, daca lucrurile s-ar intampla macar pe sfertul celor din Sinaia. Despre Jandarmeria din Busteni nu am ce scrie pentru ca nu se aude nimic de ei, pe munte i-am vazut rar…despre echipa salvamont a orasului cunoasteti ca au nevoie sa se deplaseze cu mijloc motorizat chiar si pe distante de cateva sute de metri, se mai stie ca abuzand de numele de Salvamont incalca periodic legislatia de mediu.
Asa ca scriu ce vad, la Sinaia, in cazul de faţă. Nu scriu nici din minte si nici din amintiri. Este realitatea pe care o vede toata lumea si rezultatul politicii locale dusa de fiecare edil in parte. La aceasta se adauga evident si calitatea oamenilor. Tu ca salvator montan nu incerci sa accidentezi oameni cum este cazul celor de la Busteni cand tu esti platit sa salvezi oameni, deja sunt diferente majore…intre formatiile Salvamont din Parcul Natural Bucegi. Ar fi normal sa vedem jandarmi montani la Babele sanctionand zecile de acte zilnice de incalcare a legislatiei de mediu…dar nu-i vedem. Nu pentru ca nu ar vrea ci pentru ca probabil ar fi inlocuiti daca si-ar face treaba. La Busteni orice este posibil!
Comparatii sunt multiple. In timp ce Sinaia isi asfalteaza impecabil centrul si a accesat un proiect de peste 22 milioane euro, la Busteni centrul arata ca dupa bombardament, parcuri rase, betoane, un amalgam inestetic. Bine, macar ca a inceput sa creasca iarba pe partia Kalinderu 2. Mai spun unii ca nu scriu de bine despre Busteni, pai sa-mi zica si mie cineva daca se face ceva prietenos cu mediul in oras si scriu. Pana una alta sa trecem la Sinaia, sa va prezint ce doream de la inceput.
Coboram de pe Platoul Bucegilor:
Cabana Valea cu Brazi si statia meteo de la Cota 1500
Cota 1400…daca priviti mai atent, o masina blocheaza drumul
Inchiderea acestui segment de partie, dintre cele doua cote, a dus la inierbarea versantului
Se vede clar, o masina blocheaza drumul
Este normal sa blocheze drumul pentru ca acesta nu este un drum public, permis mijloacelor motorizate. Drumul de Vara este traseu turistic si partie de schi. Din ce am vazut, toti bolovanii mari de pe acest „drum” au fost indepartati pentru a avea o partie cat mai buna, la iarna.
Exista la intrare, dupa cum se poate observa, un panou montat de Administratia Parcului Natural Bucegi ce explica de ce accesul este interzis si ce lege de mediu se incalca. Prezenta Jandarmeriei arata ca panourile de acest tip sunt doar pentru oamenii de bun-simt, educati. Logic ca atat edilii Sinaiei cat si jandarmii inteleg ca permiterea atv-urilor si a jeep-urilor prin aceasta parte a muntelui, nu doar ca dauneaza mediului ci are repercursiuni si asupra starii partiilor de pe muntele Furnica.
Jandarmii supravegheau zona din preajma telegondolei. Cred ca daca lasi un asemenea panou la Babele ar fi demontat rapid prin interventiile unor edili. Exista o problema de perceptie. Atat la Busteni cat si la Sinaia nu ai ce sa faci decat turism. Or, turismul fara protectia mediului nu merge. Deoarece faci turism doar in cadrul natural al Bucegilor. Cum ai grija de el asa il ai.
In timp ce la Busteni edilii orasului sunt autorii morali ai distrugerii cu masinile a zonei Babele-Sfinx-Releu Costila si Monumentul Eroilor, la Sinaia se lucreaza la intretinerea muntelui, domeniul schiabil al orasului. Se amenajeaza de luni bune fiecare partie pentru ca de aici vin banii…
Deocamdata, remarc cu tristete ca zona Babele-Monumentul Eroilor nu aduce un ban bugetului local al orasului Busteni… nu stiu ce sa faca si cum sa faca! Autorizatiile emise de Primarie, unor transportatori auto sunt ilegale…este o intreaga poveste. Intr-o alta zi va trebui sa fac lumina si aici. As vrea sa va amintesc ca au incercat si altii. Intr-o singura zi, un jandarm curajos a aplicat peste 20 de amenzi, adica aproape pe jumatate cat ar trebui aplicate zilnic in zona Babele. De atunci nu s-a mai intamplat o asemenea minune. Pentru ca jandarmul, nu am o poza inca cu el sa-l pun la rubrica „Montaniarzi”, a avut o multime de greutati. Ideea este ca asemenea actiuni in beneficiul mediului, al tuturor, sunt rapid inabusite pe aici. Jandarmul este evident bustenar dar lucreaza la Postul de Ordine Publica din Sinaia…i-a amendat elegant. Le-a spus sa nu incalce legea si totusi multi au facut-o.
Ar trebui sa stiti ca legea este asa cum v-am spus de multe ori. Depinde cu cine esti prieten. Dai un telefon si nu ai probleme cu reprezentantii legii. Jandarmul a considerat ca nu este platit de stat sa ingaduie toate aceste fapte. I-a asteptat la intoarcere si le-a dat…fiecaruia zeci de milioane lei vechi, amenda. Numele lui: Eugen Pietroi. Probabil acesta nu va spune niciodata cate injuraturi, amenintari si telefoane a primit. Oricum ramane un profesionist, un om ce contribuie dupa „posibilitati” la pastrarea mediului, la prevenirea faptelor anti-sociale in Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi.
Vorbeam de Salvamont. Toti muntii ce tin de Salvamont Sinaia au traseele curatate si remarcate. Fiecare intersectie este marcata corespunzator, cat de incepator ai fi, nu ai cum sa te ratacesti. Sunt montate panouri, indicatoare noi, de la inceputul verii. In muntii Sinaiei este organizare, asta lipseste Busteniului. Ati vazut doar cum au fost impanziti muntii Baiului cu tot felul de vile si stane ilegale.
Asa incep traseele Sinaiei, din orice punct le-ai aborda. La Busteni, Salvamontul nu a reusit sa schimbe de la Revolutie, indicatoarele turistice de la Pichetul Rosu, Poiana Izvoarelor, Valea Bucsoiului, Bucsoiu spre Brana Caprelor, etc….si pe acelea tot altii le-au pus, nu ei. Ar trebui marcate multe intersectii, de genul aceleia de la Cerdac, unde se unesc traseele banda rosie si banda galbena. Sunt necesare indicatoare cu timpi pe la mijlocul Vaii Jepilor…sunt atatea de facut in muntii Busteniului. Bani de plimbat mijloace auto prin zone interzise din Bucegi au, de indicatoare si de lucruri normale nu au.
L-am lasat la urma pe parintele Nicolae, staretul de la Sf. Ana, nu pentru ca este mai putin important. Ci pentru ca toate lucrurile trebuie prezentate succesiv, sa arate ca independent unul de altul, fiecare simte ca trebuie sa faca ceva pentru turisti si implicit pentru comunitatea locala. Este drept si la Busteni se intampla lucruri asemanatoare pana la un punct. Dar actiunile independente, de genul vila d-lui Contes sau drumul ilegal al d-lui Geaca se opresc la nivelul de independent. Ei sunt comunitatea locala, devreme ce nimeni din Primarie, Politie, Jandarmerie, Ocol Silvic, Directie Silvica, Inspectoratul de Stat in Constructii nu le-a spus nimic. Intr-o zi, cand am vazut ca vor sa-si acopere prin forta si alte metode faptele, am anuntat si alte institutii. Pentru ca mie cand imi zice cineva sa stau linistit ca o voi pati, eu caut sa o patesc. La fel, cu orice amenintare, cu impuscatul de exemplu. Eu caut sa fiu impuscat. Pentru ca nu exista limite cand vorbesc de protejarea mediului, de lege, de interesul statului, comunitatea locala!
Trecand duminica, in jurul pranzului, pe langa Schitul Sf. Ana, m-am oprit la o vorba cu staretul Nicolae.
Micul monument este gata, el aminteste de parintele Ioanichie
In vara, va aratam diverse afise plastifiate in zona dintre Schit-Stana Regala-Sinaia. Acestea, scoase la imprimanta color, aveau si au diferite detalii folositoare celor ce trec prin acea zona. Timpii pana in Sinaia, scurtaturi, puncte panoramice. Autorul acestora este staretul Schitului Sf. Ana.
Este bine de stiut ca din spate pot sosi biciclisti in viteza
Este o stanca uriasa, cu balustrada din piatra. Dincolo de asa zisa balustrada este un hau de vreo 100 metri cel putin. Practic stai pe poteca si zidul de piatra iti vine pana la piept, aproximativ. Admiri o mare parte din Sinaia. Staretul Nicolae a numit aceasta stanca „Balconul”. O denumire potrivita, tot nu avea stanca un nume!
Castele in Sinaia: Foisor, Pelisor, Peles…vazute de pe stanca „Balconul”
Pot depune marturie ca e necesar sa se faca mai mult simtita prezenta Salvamontului si a Jandarmilor montani. Duminica,pe platou ,am intalnit destui plimbareti echipati precar,dezorientati.Daca la iesirea din telecabina ar fi cineva sa-i vada cat sunt de pregatiti pt. munte,sa-i intrebe ce vor sa faca,sa-i indrume, ar putea fi prevenite situatiile neplacute.Noroc de vremea buna si ca ziua e inca suficient de lunga pt. redresare dupa plecari la intamplare!Ti-am mai spus in septembrie, ca in M. Fagarasului,in weekend cel putin,salvatorii montani patruleaza pe trasee,pt. a preveni evenimente nedorite,sau pt. a interveni mai prompt la nevoie! //Asa cum a fost blocat accesul spre partie la Cota 1400,s-ar putea bloca si ramificatia spre Babele! Si daca tot ii lasi sa treaca ,desi au fost avertizati,cel putin aduna bani din amenzi pt. intretinerea,marcarea,semnalizarea traseelor!//Din pacate,s-a produs si un accident grav,se pare ca din imprudenta,din scaderea atentiei,vigilentei spre sfarsitul unei escalade.Cei din Busteni au avut o misiune neplacuta si dificila!//Astept ANUNTUL IMPORTANT! Numai bine!
ApreciazăApreciază
Crisan, eu pot spune cu modestie ca merg pe Bucegi putin mai des…nu am mai vazut salvamontisti sau jandarmi pe Platou de nu mai stiu cand. Crezi ca le pasa de turistii de pe Platou, prea mult? Noroc cu cei de la Teleferic ca-i indruma si le explica in telecabina, una-alta, ca sus pe munte nu au pe cine sa intrebe. Ramificatia spre Babele trebuie sa o blochezi cu un blindat, ceva de genul asta 😉 Glumesc! Solutii sunt foarte multe. Dar, daca ar fi dupa mine, nu mi-as mai bate capul cu toata lumea. As aduce un buldozer si la circa un km de la intersectie as rupe drumul inchis prin lege. Si nu mai trece nimeni, si nu mai are nimeni probleme…unii cu altii. Fiind un drum inchis circulatiei publice nu are nimeni ce sa iti faca. Si lasi asa drumul pana organizezi lucrurile, cine ajunge si de ce la Babele. Bine, as trimite noaptea buldozerul ca iti sar politicienii si alti mafioti in cap. Ca sa opresti ilegalitatile pe munte nu te poti opune altfel. Asta este solutia temporara pentru drumul spre Babele!
Sper sa-si insuseasca si cei responsabili de protejarea muntelui aceasta idee. Mai bine strici 10 metri de drum decat sa te alegi cu zona inalta a Bucegilor degradata…kilometri patrati! Locul este lesne de observat si nimeni nu mai il repara prea repede. „Riveranii” vor trebui sa scoata banii pentru refacere :))
Am vazut imagini cu acea fata din Brasov, zdrobita in Valea Costilei. Niciodata nu mi-a placut acea vale. Biata de ea…ce se mai poate spune?!!
Anuntul este simplu:
Am surprins un sef de politie trecand pe rosu la bariera CFR…nu are cum sa conteste probele. Vreau sa le trimit la IPJ Prahova dar inainte de asta, fac un anunt. Caut argumente pro si contra, daca omul acesta a facut fapte bune la viata lui, daca si-a facut meseria si daca a lucrat in folosul cetatenilor, nu trimit nimic. Daca nu a facut, le trimit imediat 🙂 Simplu! Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Am fost martor la acea trecere pe rosu peste calea ferata, eram prima masina la bariara dupa toti cei din fata mea au trecut pe rosu. Acel domn a venit din spate si a trecut. Sper sa fi facut fapte bune 🙂 chiar sper 🙂 Eu am zis, nu trec pe rosu chiar daca s-a defectat semaforul. E drept a tinut mult, au trecut 3 trenuri, aproape incredibil. Am spus, daca dupa juma de ora e tot rosu sun la 112 dar tot nu trec pe rosu….
ApreciazăApreciază
:))) Tu esti un cetatean bun cu respect fata de legile tarii…asa cum au fost ele facute, mai bune, mai pentru unii. El…
ApreciazăApreciază
Nu-i vorba de respect fata de legi aici… e vorba ca totusi CU TRENUL NU TE PUI 🙂 🙂 🙂 ca iese rau…… avem nenumarate exemple…
ApreciazăApreciază
Iese rau si daca te pui cu trenul si daca te pui cu legea 🙂
ApreciazăApreciază
well, toti mai gresim. Statisticile arata ca un conducator auto face in medie 2 greseli grave la 100 de km parcursi. Greseli, adica nu sunt intentionate si premeditate.
ApreciazăApreciază
Citesc în continuare, şi aici, despre bătăliile pentru mediu şi mă gândesc că cineva a zis, destul de demult, ceva de genul : „Tot ceea ce trebuie să facă oamenii buni pentru ca răul să triumfe, este să facă NIMIC.”
Şi apropo de „împuşcat”, ducând raţionamentul la extrem, eu cred că este foarte uşor să mori pentru o cauză ; oare nu este mult mai greu să trăieşti pentru ea ?
Îmi place monumentul de la schit pentru memoria părintelui Ioanichie, cred că ridicarea lui era ceva ce se impunea de la sine.
Şi este foarte frumoasă fotografia cu cele trei castele din Sinaia, mă gândeam că o fi făcută din „balcon”.
ApreciazăApreciază
Asa este, si mie nu imi place sa fac NIMIC :)) Trebuie facut orice sau aproape orice pentru anumite lucruri, care ne privesc pe toti. Sa stii ca nu fac diferenta, legat de rationament, nu ma gandesc, este totuna. Au facut frumos acel monument. Da, fotografia este facuta de pe acea stanca. Numai toamna poti face o poza reusita de acolo. Am mai incercat si primavara dar nu au iesit asa 🙂 Sunt si niste intamplari personale legate de aceasta stanca, in urma cu multi ani…
ApreciazăApreciază
Adrian, ma duci si pe mine sa vad BALCONUL? 🙂 🙂 🙂
Zilele urmatoare voi reveni pe Valea Pahovei sa facem ceva prospectii dupa descoperirea de saptamana trecuta… Cine stie, poate ne imbogatim. Ne-ar trebui totusi ceva unelte….
ApreciazăApreciază
Neaparat, dar sa-mi zici cu o zi-doua inainte, ai vazut ce dinamic este jobul :))
ApreciazăApreciază
Neata Adrian 🙂 butonam impreuna dimineata la cafea? 🙂 🙂
ApreciazăApreciază
Buna dimineata :)) Trebuie sa public ANUNTUL si plec :)) M-am trezit cam tarziu azi 🙂
ApreciazăApreciază
Astept cu nerabdare 🙂 tot dau refresh 🙂 🙂
ApreciazăApreciază
in doua minute :))
ApreciazăApreciază
Felicitari pentru cei care fac ce trebuie si
Huoooo! pentru ceilalti.
Sa-ti fie bine!
ApreciazăApreciază
Venind din partea ta, inseamna mare lucru. Daca te-ar cunoaste ar stii de ce spun asta. Este o mare bila alba pentru ei. Multumesc, asemenea!
ApreciazăApreciază