Spre cabana Malaiesti…un alt loc de poveste din Parcul Natural Bucegi

Am un prieten…lucreaza de ani buni prin strainatate. Isi dorea sa calatoreasca, i s-a implinit visul…muncind. Cand vine acasa, nu se odihneste, lucreaza la casa pe care si-o ridica tot de ceva ani. Este un exemplu de a castiga bani cinstit…cand am timp il mai ajut si eu, doar ma pricep la cateva lucruri.

Sambata a fost si el pe munte cu alti prieteni, trasee diferite si deci nu ne-am intalnit. Sambata seara am vorbit la telefon…tot isi dorea sa ajunga la cabana Malaiesti si nu mai ajungea. Asa ca am mers duminica…rucsacii in spate si la drum. Pe la 8:30 am pornit din Busteni pe strada, de fapt este bulevard ca asa scrie, Nestor Urechia.

Trecem pe langa case si ne apropiem de bariera de la drumul spre Gura Diham, unde se percepe o taxa de 10 lei de masina…noi eram pe jos…intelegeti, cred ca de la anul vor pune si taxa pentru accesul „pe jos” :)) Iti iau banii daca ai masina, insa drumul este plin de gropi…daca mergi prea tare, prin unele locuri mai drepte, auzi injuraturi de la corturi, de la turisti, trecatori…majoritatea despre mamă. Injura pentru ca masinile ridica nori de praf…si daca ai 50/h tot praf ridici…mai trece si un tractoras cu turisti…

De acum inainte ar trebui sa reconsideram zona: la un picnic cu praf pe Valea Cerbului, o gura de „ozon” spre Gura Diham.

Trecem de bariera, taxatorul nici macar nu ne vede, atent in zare dupa masini…o veni, n-o veni. Nu mergem 300 metri si auzim o bubuitura puternica in spate, dinspre zona ultimelor case. Evident ca nu vedeam dupa curbe…peste 5 minute auzim sirene de ambulanta, vedeti la urma ce a fost. Am vazut si noi cand ne-am intors.

Prindem din urma un grup de 4 turisti. Unul dintre ei, al doilea cum priviti de la stanga la dreapta, mergea cam ciudat, rasucit. Nu stim unde mergeau asa inhamati dar deja cand te chinui in acest fel mai bine nu pleci de acasa. Nu i-am mai revazut…cine stie, cred ca s-au intors. Baiatul acela chinuit de rucsac nu cred ca a mers nici 2-3 km cati mai erau pana la cabana Gura Diham.

Apoi ne-a izbit un miros ingrozitor…apa din apropiere mirosea, de necrezut, cred ca de la cabana vine…Imediat am intalnit taberele de corturi si de rulote, unde se sta din luna iunie pana in septembrie…unii oameni vin an de an.

Priviti si drumul, cratere si transee, cam asa sunt toate obiectivele de interes de prin preajma orasului…degradate

Pana la urma, mancand chec si cascand ochii prin padure am ajuns si la Poiana Izvoarelor

Valea Bucsoiului…nu am mai urcat de vreo 2 ani pe acolo. Poienitele acelea inconjurate de mine cu rosu sunt de vis…sa mergi acolo la…o prajitura, plaja, admirat stanci, jnepeni si capre negre…

Mai de aproape

Acum putina pauza ca este gata orezul cu lapte…in fiecare seara, de o vreme m-am trecut pe orez cu lapte…stiti faza cu „acasa, ca se raceste grisul”…revin…

Gata, 2 portii, ca una nu ajunge niciodata…si sa trec mai departe.

Cand traversam valea mentionata mai sus, vedem si indicatorul turistic, adica pseudo-turistic, bani de plimbat mijloace motorizate prin zone interzise din Parcul Natura Bucegi au, de inlocuit indicatoare nu au…dar stati ca uitasem pe aici nu poti sa intri ca incultul cu ATV-ul, ca nu este drum…pe acolo trebuie sa mergi pe jos. Ai mai vazut salvamontisti din Busteni sa mai mearga si pe jos…ar fi culmea! Cat timp sunt banii Primariei, primarul nu are nicio problema cu ei…fac bine ce fac, bravo lor!

Cativa dintre ei se plimba prin judetul Dambovita, nu stau doar in Prahova…cu Atv-ul Primariei :)))

In memoria tanarului luat de viitura de pe Valea Bucsoiului…viitura produsa in iunie, cand eram si noi pe munte pe Valea Gaura, noi am scapat…viituri au fost pe toate vaile din jurul Vf. Omu

Cei care l-au iubit, au montat  si o banca in memoria lui…Dumnezeu sa-l ierte! Nu stiu de ce nu facem astfel de gesturi cat timp suntem in viata…mereu ma intreb, chiar si pe mine. Cu vointa au adus acea banca pana in acest loc situat in preajma Vaii Bucsoiului.

Dupa un scurt popas pe banca, am pornit spre intersectia La Prepeleag.

Trecem de Prepeleag, superb traseul pe aici, spre Malaiesti…poze, priviri, exprimari, impresii…lume multa…ce locuri avem prin Bucegi

Si imi aduc aminte de Radu :)) Pe asta nu-l stiai 🙂

Il vezi din poteca, nu este prea bine ascuns 🙂

Si ajungem in frumoasa vale Malaiesti…cand ajungi pe o astfel de vreme vrei ca timpul sa se opreasca si sa porneasca atunci cand vrei.

Cabana Malaiesti, un loc unde nu ai voie sa asculti manele, sa faci galagie, sa deranjezi pe ceilalti…nu este frumos asa? Normalitate departe de civilizatie si anormalitate in civilizatie…la 1720 m altitudine

Sala cabanei

Picturi pe peretii interiori ai cabanei…pe mine ma fascineaza astfel de realizari…chestiile acestea pentru mine fac cat un Grigorescu 🙂 . Astea imi plac, pe pereti sau pe lemn, culori vii, fara forme geometrice, ceva nedefinit, limite ici-colo…as fi stat eu si as fi privit minute bune dar nu se putea…oricum nu am plecat pana nu le-am pozat pe toate, sa le privesc acasa :)) Foarte frumoase…

Pentru ca tot vorbesc de pereti, iata ce sade zidit in peretii exteriori ai refugiului salvamont din apropierea cabanei…o cana din vremurile comuniste, Salvamontistii din Rasnov au prins-o in piatra…un gest deosebit…cat au muncit la acel refugiu…ani de zile

Acesta este refugiul, cea mai frumoasa cladire din Bucegi, in opinia mea…si primarul din Rasnov am inteles ca a desfiintat echipa salvamont a orasului…cred ca este si el tot PDL-ist, altfel nu-mi explic.

Turisti la mesele de langa cabana

Refugiul vazut din traseul spre Vf. Omu

La Monumentul din Padina Crucii se zareau alte persoane. Padina Crucii este muntele din spatele cabanei Malaiesti

Asezarea montana Malaiesti …m-am gandit eu sa o botez astfel, mi se pare potrivit

Ne-am intors pe acelasi traseu pentru ca este pitoresc 🙂 Aici este la traversarea vaii Bucsoiului, recunoasteti banca

La intersectia de la Pichetul Rosu, alte indicatoare, la fel de ruginite, ce arata preocuparea edililor in domeniul turismului montan. Busteniul este singurul oras din perimetrul Parcului Natural Bucegi care tine astfel de indicatoare…

Suntem deja pe Valea Cerbului, o vale plina de tot felul de mirosuri. Aici au impadurit primarul si alti apropiati ai sai….cu pini. Nu s-a prins niciunul din vreo 200 de bucati. Cand a avut loc actiunea s-au filmat intre ei ca mari ecologisti…ce penibil…cand tu razi sute de arbori sa te faci ca iubesti natura si sa te apuci de plantat puieti…asta nu le-a iesit :))

Iesim din padure, ajungem la case si…vedem o masina data peste pod, in parau…asta era bubuitura ce o auzisem de la distanta…nu se stie cum, o familie, doi adulti si doi copii s-au rostogolit peste pod…un pod care nu are balustrada, daca era un copac de taiat veneau o armata de oameni, asa pentru o balustrada cine sa se deranjeze…

Toti cei din masina au fost transportati la spital…unii in stare mai grava.

Am ajuns acasa pe la ora 18, dupa o plimbare superba intr-o zi la fel…sper sa mai fie astfel de zile, caniculare cum le spun unii…la munte mereu adie vantul, mai slab, mai tare, prin padure este bine, pe munte si mai bine…

39 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Sterpu Mihai spune:

    Stii cumva cand a fost montata bancuta de care amintesti? Am trecut pe acolo pe 25 august si parca nu am vazut-o ( atat de căscat sa fi fost?).

    Apreciază

    1. Cred ca a fost montata cu cateva zile inaintea noastra, betonul parea destul de recent…foarte posibil dupa 25 august, altfel ai fi vazut-o cu siguranta…este la un pas,doi de poteca.

      Apreciază

    2. cezar partheniu spune:

      Banca a fost montata pe 25 august (nu stiu exact intre ce ore). Trebuia sa ajut si eu prietenii in aceasta actiune, dar am avut altceva in plan. La ora 11.30 prietenii mei inca nu ajunsesera acolo cu materialele (am urcat in acea zi pe Bucsoiu). Nici eu nu stiu locatia exacta, dar o voi vedea-o data urmatoare cand mai ajung pe acolo.

      Apreciază

      1. Locatia este langa poteca si valea Bucsoiului…multumesc pentru precizari!

        Apreciază

  2. un.bolovan spune:

    Adrian :)))))))))) nuuuuuuuu pe asta nu-l stiam, dar e foarte, foarte frumos :))))))) Poate intr-o buna zi am sa-l vad si eu cu ochii mei :)))) Cu drag 🙂

    Apreciază

    1. :)) Sa-i gasesti un nume, ca sa nu-i incurcam :)) De la Gura Diham sunt cam 3 ore de mers… :)) Toate cele bune 🙂

      Apreciază

  3. un.bolovan spune:

    Adrian :)))))) ma faci sa rad :))))))))))) numele e mereu acelasi, simplu de ghicit :)))))) UN BOLOVAN :)))))))))))))))) N-ai cum sa confunzi bolovanii intre ei, fiecare iti transmite altceva 🙂 altfel 🙂 o alta stare 🙂 o alta frumusete :)))))))

    Apreciază

  4. designextrem spune:

    Interesant articol. Pozele m-au impresionat. Cu tot regretul trebuie sa spun ca nu am fost niciodata la Malaiesti. Ma simt ingrozitor cand ma gandesc la faptul ca sunt de acolo si nu am vazut nimic. Referitor la indicatoare…cred ca trebuie sa gasesti un sponsor care sa faca acest lucru moca…si sa creeze niste indicatoare de metal plastificat…astfel incat sa nu mai rugineasca si cand ai timp sa te duci personal sa le montezi. Din cate vad salvamontul chiar nu mai face nimic…ceea ce e trist. Sti….eu cand am fost in Saua Urlatorilor tot traseul era cu copaci cazuti pe poteca. Trebuia sa treci pe sub ei sau peste ei mereu… Abia dupa cateva zile aratau la stiri ca a iesit salvamontul sa curete potecile. Oare de ce au asteptat atat de mult timp? Ca eu…am fost pe 12 iunie pe traseu…nu in martie. Deci parerea mea e ca trebuia curatat pana atunci. Dar cum spui tu…chiar nu le mai pasa. Hei, nu ma lua in serios…nu ai de ce sa-ti bati tu capul cu acele indicatoare…doar ca asta e singura solutie 🙂
    In incheiere vreau sa stiu daca te-ai gandit la traseul de bicle…crezi ca putem urca atat de mult…pardon…pot? 🙂

    Apreciază

    1. La Malaiesti trebuie sa ajungi, traseul nu este prea dificil, merg persoane de diverse varste…am trecut pe langa un grup de 5 femei, niciuna nu avea sub 50 ani. Sponsori? Sa nu mai foloseasca ATV-ul in scopuri personale si asa le raman bani de indicatoare…i-a invatat primarul prost, totul moca. Ce sa montez? :))) Sa le fac eu munca la trantorii astia? Cam greu cu bicicletele, inca nu ne-am pus de acord, fiecare mai are zile de concediu sau treburi. Nu cred ca nu ai putea… 🙂

      Apreciază

      1. designextrem spune:

        Man, ti-am trimis un…mail.
        Aham, pai atunci o sa fi ghidul meu spre Malaiesti..dar nu stiu cand. Sa am si eu bani sa ajung acasa. Off…
        Eu as vrea sa vin…dar nu stiu ce sa zic. Am mai vb cu un amic…ar vrea si el sa vina…Imi e greu sa cred ca as fi capabil sa urc cu bicicleta atat de mult. Si iar…ma ivesc si de o chestie financiara. Viata asta e…naspa uneori…daca nu ai bani.

        Apreciază

        1. Nu m-am uitat, iti raspund dimineata ca sunt iar pe picior de plecare, de cateva zile sunt cand intr-o parte cand in alta.

          Apreciază

  5. designextrem spune:

    Referitor la masina cazuta… e ceva dubios. Eu stiu ca nu are balustrada podul…dar chiar daca avea si masina avea aceesi directie tot cadea. E cam greu de imaginat ca pur si simplu a cazut de pe acel pod. Ori a fost vitezoman si a pierdut controlul…ori a avut viteza si pe pod mai era o alta masina si a incercat sa o evite…ori era …ametit. Nu stiu…greu de dat o parere….. O sa caut stirea pe net sa vad ce se spune. A…si primaria da vina probabil pe cei de la drumuri si poduri…sti..asa e in Romania…se da vina pe altcineva mereu.

    Apreciază

    1. Nu mi-am putut imagina cum a reusit sa cada in parau…nu stiu daca a fost si vreo stire. Evident ca soferul este de vina, mereu asa stau lucrurile 🙂

      Apreciază

      1. designextrem spune:

        Off omule. Ok,…te inteleg. Vroiam doar sa stiu daca se poate ajunge intr-o singura zi din Busteni…la cabana Caraiman, apoi pe Brana la Cruce, de acolo la Omu…si de acolo pe Valea Cerbului….si cat costa o noapte la orice cabana…plz…helpppp

        Apreciază

        1. Da se poate, daca pleci de dimineata…la cabana Omu 30 lei patul, la fel si la Malaiesti.

          Apreciază

          1. designextrem spune:

            Multumesc. E o informatie pentru un amic. Mercii mult. Raman dator. Nu te mai chinui 🙂
            Bafta.

            Apreciază

            1. Cu placere, dar trebuie sa suni inainte la cabane sa nu ai surprize 🙂

              Apreciază

              1. designextrem spune:

                🙂 O sa-i spun tot ce mi-ai spus. Mercii mult. Esti foarte util 🙂 Man, raman dator. Merci.
                O seara frumoasa.

                Apreciază

                1. Nu ramai, sunt lucruri normale care nu inseamna mare lucru…o seara asemenea si tie, Ciprian 🙂

                  Apreciază

                  1. designextrem spune:

                    🙂 A sunat la Omu si si-a facut rezervare :)))))) Bravo lui…sambata sa o se duca. Eu din pacate raman in bloc…offf.
                    O seara faina Adrian.
                    Bafta.

                    Apreciază

                    1. La mine este complicat tare cu timpul in urmatoarele 10 zile. Nu am niciun plan!

                      Apreciază

  6. Frumoasa tura Adriane! Malaiestiul e un loc cu oameni de munte, nu cu afaceristi! Pacat de echipa salvamont, nu stiam ca a fost desfiintata de primar (Vestea Adrian, PNL).
    Taxa de la intrarea spre Diham imi aminteste de intrarea in Cheile Dambovicioarei, acolo sunt taxati ocupantii din masini, nu masinile, dar pietonii nu. Eram 4 persoane in masina, am intrebat ce fac cu banii, unde se duc acesti bani, macat sa curete urmele gratargiilor… Taxatorul nu mi-a raspuns, o tinea pe a lui, 2 lei de caciula, suntem 4 persoane..
    -Dar daca venim pe jos ne mai taxati? am intrebat eu.
    -Nu, pe jos nu se taxeaza, doar oamenii din masini platesc!
    -Bun, atunci trec doar eu cu masina, ceilalti jos si treceti pe langa bariera!
    A facut asa o fata….nu se astepta la asta!
    Ceva mai incolo erau 2 jandarmi, se plimbau leganandu-si bastoanele. I-am abordat exact cand treceau pe langa unii care se pregateau sa plece lasand mizeria in urma.
    -Da nu vedeti ce ramane dupa ei? De ce nu-i puneti sa adune ce au facut aici?
    -Da ce sa le facem? Toata lumea face asa, da ce ne apucam sa ne certam cu toti? Se relaxeaza lumea, d’aia vine… Las’ ca vine niste copii in fiecare luna si strange tot…
    Asta e atitudinea si pe acolo….

    Apreciază

    1. Eu asa am auzit de vreun an, ca echipa salvamont a fost desfiintata de primar si refugiul este administrat de cabanier. Bai, asta este tare…cum naiba sa taxezi ocupantii din masini si masina nu? :))) Aia sunt pusi pe luat pielea de pe oameni…
      Stii care este problema, pe nesimtitii aceia nu are cine sa-i dea afara… Bine ca ai scris, chiar aveam in grafic pentru inceputul lui octombrie o excursie in zona aceea cu un microbuz. Multumesc!

      Apreciază

      1. Pai daca tot trebuie sa intri cu microbuzul in chei, poti sa eviti taxatorul intrand in Dambovicioara dinspre Sirnea. Traseul e frumos tare, pitoresc, din Sirnea prin Ciocanu drumul e 80% asfalt. E foarte bun dar inclinat si ingust. Intrati in Dambovicioara prin Ciocanu, vizitati ce v-ati propus si apoi iesiti prin chei spre Podul Dambovitei. Se taxeaza doar intrarea in chei, nu si iesirea. Asa faceti un circuit, asta daca mergeti si va intoarceti prin Tara Branului.

        Apreciază

        1. Multumesc este de tinut minte…intre timp traseul s-a modificat, direct spre Campulung 🙂

          Apreciază

  7. mariana spune:

    E frumoasă placa aceea inscripţionată, prinsă în piatră în memoria tânărului luat de viitură pe Valea Bucşoiului, mă gândeam că poate au pus şi o cruce. E foarte frumoasă şi banca aceea, şi ideea. Nu mă miră că au aşezat-o în acel loc, chiar dacă a fost greu să o aducă până acolo.
    Atunci când pierd pe cineva foarte drag, cei care rămân în urma lui simt nevoia să facă tot felul de gesturi, care mai de care mai impresionante. Ideea e că le fac pentru cel dispărut, dar de fapt, le fac în primul rând pentru ei înşişi, pentru liniştea lor interioară ; este un mijloc prin care îşi mai alină durerea, care este imensă. Asta nu înseamnă că în timpul vieţii cel dispărut nu a primit dovezi de iubire.
    Legat de asta, am văzut prin multe cimitire, dar în special, la Bellu, în Bucureşti, nişte monumente funerare, nişte poveşti care m-au impresionat şi care mi-au confirmat ceea ce ştiam despre aceste lucruri pe care ne este dat să le trăim, cel puţin unora dintre noi.

    Clădirea aceea, a refugiului Salvamont de la Mălăieşti, chiar este foarte frumoasă, cu piatră, lemn, obloane la ferestre, iar zona este superbă.
    Şi indicatoarele acelea ruginite sunt doar amintirea unor indicatoare. Dacă ele nu mai indică aproape nimic, mai pot fi numite aşa ?
    Despre Valea Cerbului ce să mai spun ? Mă gândesc doar la cât de mulţi oameni vieţuiesc aici toată vara şi cum se asigură oare nişte condiţii măcar minime de igienă, a lor şi a zonei ? Când spui ce mirosuri se simt, mă apucă groaza.

    Apreciază

    1. M-am uitat si eu dupa o cruce dar nu am vazut. Au transportat lemnul si apoi l-au asamblat, ma gandesc. Frumoasa intentia!
      Si eu raman impresionat prin cimitire, despre cele scrise pe cruci, monumente, asa ca nu prea mai merg…
      Indicatoarele sigur vor intra la fel si in 2013 iar despre Valea Cerbului ce sa mai zic…cred ca in ghetouri poate sa mai miroasa asa… sunt totusi toalete ecologice,pubele de gunoi golite la timp…inclin sa cred ca de la cabana vin pe apa diferite chestii ce schimba…sa zicem si compozitia aerului nu doar a apei!

      Apreciază

  8. Comentariile mele stau în așteptare.., de ce?

    Apreciază

    1. Pai si trenurile asteapta in gara ceva timp…uneori nu sunt la pupitru si raman asa comentariile :))

      Apreciază

  9. Ioan Munteanu spune:

    Salutari la toti. Va multumim pentru comentariile si aprecierile referitoare la placa si banca comemorativa. Ele au fost montate pe data de 25 august 2012, la exact 2 luni de la acident. Banca a fost carata pe bucati fiind asamblata la fata locului de tatal meu, cel care a si facut-o. Betonul, mai exact nisipul cu ciment si apa au fost carate de un grup de 10 barbati (prieteni, frati, tati) si 2 fete (ma rog fetele cu suportul moral).
    Cruce nu am montat si nici nu cred ca o sa montam, insa ne bucuram ca placa si banca au fost remarcate si pastrate (inclusiv tricolorul).
    Va multumim inca o data,
    Ioan, Gabi si restul…..

    Apreciază

    1. Felicitari! Locul poarta amprenta celui pe care l-ati iubit. De undeva, cu siguranta el vede…si eu iti multumesc in numele tuturor celor care vor sta pe aceea banca!

      Apreciază

  10. Ioan Munteanu spune:

    P.S. banca si placa au fost montate dupa ora 11, ca de ne-a luat ceva sa ajungem acolo.
    Ioan

    Apreciază

  11. Mihaela C.P. spune:

    Credeam ca orezul cu lapte e pentru Rares, dar sa-ti fie de bine, e bun si pentru copii mai mari :).
    Oamenii cu cortul zic ca isi petrec vara la munte, la aer curat, dar s-au stabilit pe marginea drumului , unde mananca gratare prafuite (in loc de condimente , praf) si lasa in urma mizerie care se descompune acolo , ca cine s-o stranga dupa altii?

    Apreciază

    1. El are un fel de cereale pentru bebelusi…copiii mai mari sunt axati pe orez, paste, macaroane 🙂 Bine zici 🙂 Este aiurea sa asezi cortul langa drum sau sa faci gratar la catova metri de drum. Cand am fost noi, duminica, langa drum, adica la vreo 4 metri erau corturile de nunta ale unor ilfoveni. Toata noaptea petrecusera si dormeau care pe unde nimerise…au uitat ca dimineata, pe aici, se lasa un frig…

      Apreciază

  12. criscar50 spune:

    Deosebit de frumos!/// Prin Fagarasi marcajele sunt in mare parte improspatate si au aparut in multe locuri,indicatoare de directie din materiale sintetice, usoare,inlocuidu-le pe cele de metal,ruginite.Nu e nevoie de… ATV-uri pt. a le duce pe creasta!!! Iar salvamontul inca patruleaza in zilele cu trafic turistic mai intens,de regula la sfarsit de saptamana.Prin alte locuri NORMALITATEA supravietuieste!

    Apreciază

    1. Pai da, prin unele locuri mai exista simt de raspundere, unii isi mai fac si serviciul.

      Apreciază

  13. Frumos! Foarte frumos! Multumesc!

    Apreciază

    1. O zona minunata 🙂

      Apreciază

  14. Wonderful route =)
    I went that trail in backward direction last year =)

    http://wp.me/p2j1FF-ky
    http://wp.me/p2j1FF-kG
    Everything’s in Russian, but still there many photos =)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.