Una dintre enigmele Bucegilor: Tunelul de la Sinaia

Mi-am propus mereu sa scriu despre acest tunel, in urma celor citite pe net, multe fabulatii si prostii care apar de regula cand avem de-a face cu astfel de subiecte.

Ratiunea pentru care a fost proiectat tunelul nu este clara (pentru mine!) nici acum, dupa aproape 100 de ani de la aparitia acelei idei. S-a speculat ca era necesara constructia tunelului pentru descongestionarea traficului din Valea Prahovei. Daca aruncam o privire in istoria zonei vom vedea ca nu existau acum 100 de ani impresii despre o aglomeratie prin Valea Prahovei, de altfel logica iti spune ca nu exista o populatie numeroasa in zona. Pana la construirea Castelului Peles nu existau decat ici-colo cateva case. Ca la 30 de ani de la ridicarea castelului sa se spuna ca este nevoie de descongestionarea traficului este peste putinta de crezut. Fabulatie…

Potrivit informatiilor publicate, pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial s-au realizat cateva sute de metri din acel tunel. De ce s-au construit in toata perioada interbelica doar 400 metri de tunel amenajat, nu spune nimeni. Eu tind sa cred ca doar atat era prevazut, tunelul urmand sa aiba rol de depozit, posibil de armament, etc. Ulterior ma gandesc ca a aparut cineva cu ideea de a strapunge muntele pana in zona Moroeni.

In plus, in partea dinspre Sinaia, ca sa ajungi la intrarea tunelului treci un pod, destul de vechi. Niciodata pe acel pod nu va putea trece nici macar un vagon gol, daca tunelul ar fi avut initial destinatie feroviara, in fata intrarii am fi avut un pod cu o structura metalica, o lucrare solida…

Spre deosebire de altii, care trag concluzii dupa ce consulta diferite surse neverosimile, eu am intrat in acel tunel pe cat se poate inainta. Cum am intrat nu se cuvine a spune, important este ca am vrut sa intru si am reusit. La data cand am fost in el, eram interesat de zidul ce bareaza accesul. Speculatiile il dadeau ca fiind un zid din beton armat, greu de trecut, de nu stiu cati metri grosime.

Asa de impenetrabil este zidul incat in 30 de secunde poti trece dincolo de el. Am trecut dincolo de el? Am trecut…acest lucru a fost posibil datorita faptului ca eram pe aceeasi frecventa a gandurilor cu persoana ce ne-a condus in interior.

In ultimii 15 ani am facut atatea lucruri cu final imprevizibil prin Bucegi incat pot spune ca sunt un mare norocos, dar si norocul asta tine pana la un moment dat…Sunt pasionat de aventura, de cercetari, descoperiri, incat la inceput era de ajuns un dram de entuziasm, cu timpul insa devii mai prevazator.

Cand am intrat in zona unde tunelul nu mai avea nicio amenajare, am fost cuprins de un sentiment ciudat, un simt al pericolului. Cine vrea sa sape acolo dupa trenul ascuns, si-a pierdut mintile. Imediat ce ai trecut de zid, -exista o solutie de a trece-, esti in nesiguranta. Deasupra, la circa 7-10 metri se vede un tavan denivelat numai din pamant, in fata pe cel putin 15 metri sunt mormane inalte de pamant prabusit…deci nu poti merge sa cercetezi zona ce ti se infatiseaza in fata fara sa fii in pericol. Din tavan cad bucati mari de pamant.

Deci pot confirma ca peisajul existent dincolo de zid este rezultatul unei dinamitari. Intrebarea este de ce l-au dinamitat in acel loc si de ce nu au dinamitat gura tunelului? De ce sa te duci cu dinamita dupa tine sute de metri prin tunel cand poti foarte bine sa o asezi la intrare. O explozie la intrare ar fi surpat nu doar o buna parte din tunel ci si o mare parte din versant si oricine ar fi abandonat ideea refacerii tunelului, cand in fata ti se infatiseaza un versant vertical, fara cale de acces in fata, fara puncte de sprijin.

In opinia mea, au dinamitat tunelul in acel loc pentru a ascunde ceva, nicidecum sa surpe lucrarea. Daca doreau acest lucru minau tot, inclusiv intrarea, cum se face in orice razboi.

Asadar, in tunel a fost ascuns ceva de catre combatanti, care nu puteau fi decat romani sau germani, iar ce au ascuns acolo a fost cu scopul de a nu ajunge pe mana rusilor. Ca in anul 1985 trupe ale Securitatii au aruncat in aer intrarea in tunel dinspre Moroeni nu face decat sa confirme ca in tunel a stat ascuns ceva timp de zeci de ani. A stat ascuns, evident ca sa nu-l ia rusii. Ce a fost acolo a fost demult recuperat…eu asa cred, asa mi se pare logic.

Probabil vom afla dupa zeci de ani…

Personal, eram gata acum cativa ani, nu multi, cu niste prieteni, sa sapam in tunel, zona de dincolo de zid, insa suma pericolelor era cu mult mai mare decat scopul nostru, motiv pentru care nu cred ca se poate sapa in tunel dinspre Sinaia. Ar trebui scos afara tot ce este in portiunea amenajata a tunelului, demolat acel zid, aduse materiale de sustinere pentru a crea un culoar amenajat. Cu un Bobcat si 15 oameni eliberezi intr-o luna de zile circa 200 metri lungime. Nu cred ca explozia a surpat mai mult de cateva sute de metri lungime, intrucat o presupun a fi fost in mare parte controlata.

Mai sunt si alte solutii, dar nu vreau sa dau idei la nimeni, subiectul este destul de evitat, si cred ca daca ar fi cineva care sa investeasca in eliberarea tunelului, s-ar impotmoli. Ai nevoie de un act, care nu mai vine, etc. Nu cred, dupa cum se vehiculeaza, ca in interior au fost impuscati angajati romani de catre nemti, deoarece populatia ar fi pastrat aceasta amintire. Mai degraba au fost prizonieri de razboi.

Ca si cu alte subiecte din Bucegi, am fost un timp foarte interesat de acest tunel, insa aduni niste informatii, tragi niste concluzii si apoi afli ca nu e ok ce faci. Dar nici nu cred ca are cum sa fie acolo un tren, asa cum il stim noi.

Singurul lucru ce se poate face cu acest tunel este sa-l incluzi in circuitul turistic, are o poveste, o legenda, mai sunt necesare amenajari, un tren in miniatura, uniforme :)) Ca sa faci o cale rutiera cum se voia imediat dupa Revolutie, este foarte greu. Mai bine faci un alt tunel decat sa-l repari pe acesta… Oricum, de se va ivi un context favorabil, iar voi merge acolo, deocamdata un lucru poate fi realizat cand ii va veni timpul.

28 de comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Interesanta si misteriosa relatarea ta. Nu stiam de existenta acestui tunel.
  Singurul tunel din Bucegi in care am intrat este …vagauna de la coada lacului Bolboci, in Cheile Tatarului. Tunel e cam mult spus. Sti cumva ce destinatie a avut saparea acelei gauri in stanca?

  Apreciază

  1. Imi scapa motivul pentru care cineva ar sapa astfel de tunele. Tunelul din Cheile Tatarului nu este singura incercare de acest tip din Bucegi…unii zic ca au sapat ca sa vada cat este stratul de roca pentru a face aici barajul si nu jos langa cabana Bolboci. Eu insa nu cred in varianta asta. Oamenii care fac turism auto pe Bucegi le prezinta turistilor acea grota sapata ca fiind Pestera Tatarului, a Ursului…de fapt nu are nicio legatura cu acele doua pesteri.

   Apreciază

   1. Bogdan spune:

    Grota ursilor de pe Cheile Tatarului, are o panta in unghi de cateva zeci de grade chiar unde se intrerupe in capat, capatul este intrerupt la alta inaltime fata de linia de sapare orizontala a intregului culoar, pe intelesul tuturor, continuarea e undeva mai jos astupata cu pamant, chiar sub locul unde se infunda …

    Apreciază

    1. Stai un moment Bogdan, te referi la Pestera Ursilor sau la tunelul din Cheile Tatarului considerat gresit Pestera Ursilor?
     Multumesc!

     Apreciază

 2. eco-bucegi spune:

  Cam prin 1905 fabrica de hartie Schiel a construit o cale ferata ingusta ce se intindea intre Valea Blana si lacul Scropoasa si avea ca destinatie transportul lemnului obtinut de exploatarile forestiere din zona. Daca tunelul din Cheile Tatarului ar fi fost executat, atunci traseul s-ar fi scurtat cu 6km. Bucati din vechea cale ferata se vad astazi pe marginea drumului, la intrarea in chei dinspre Padina. Cat despre pesteri, care sunt in numar de 3, ele se afla in Valea Tatarului. In ceea ce priveste tunelul de la Sinaia ,acesta era parte din calea ferata Sinaia- Titu si mai departe Bucuresti, ceea ce ar fi insemnat o noua varianta de a ajunge pe Valea Prahovei. Initiatorul proiectului a fost Al. Cottescu, director general al CFR. Pentru acest proiect au fost imprumutati in cursul anului 1914, 480 milioane lei aur. Lucrarile la tunel care ar fi trebuit sa aiba o lungime de 5918m au inceput in ianuarie 1914 si erau executate de o firma austriaca condusa de ing. Julius Berger si au fost sistate in august 1914 din cauza izbucnirii primului razboi mondial. S-au reluat lucrarile pentru scurt timp in perioada anilor’40.

  Apreciază

  1. Multumim foarte mult pentru explicatii. Nu am stiut ca in Valea Blana a fost o cale ferata ingusta, banuiesc ca trecea si prin zona actualului lac Bolboci. Oare se mai pastreaza vreo urma? Totusi tunelul din Cheile Tatarului imi pare prea mic pentru o cale ferata fie ea si ingusta. Pesterile din Tataru sunt acum accesibile oricui, salvamontistii nu au tinut cont de precizarea APM Dambovita si un traseu turistic trece chiar pe langa ele, sa nu uitam ca acestea sunt cele mai inalte statiuni paleolitice in care a locuit omul, din tara.
   Chiar si cu aceste date clare despre tunelul din Sinaia, tot ramane neclar de ce au dinamitat tunelul in acel loc si nu la intrare si multi sunt convinsi ca in interior este un tren acoperit cu pamant. Pe unde sa fii intrat acel tren…daca luam in calcul varianta ca tunelul a avut inca de la inceputuri destinatie feroviara, ei bine nu a existat nicio cale ferata catre tunel, nu a existat nicio ramificatie din calea ferata Bucuresti-Predeal spre acesta. Deci in interior nu are cum sa fie un tren…

   Apreciază

   1. andrei spune:

    SALUT. eu nu cred , ca a fost sapat pt. transportul bustenilor ,1 – tunelul e prea ingust – c-am ce locomotiva ? si atentie unde trebuia sa iasa ? la ce cota ?

    Apreciază

 3. fosile spune:

  Interesante informatiile.Si ale tale si ale celor de la eco-bucegi.Ar mai fi si altele,dar nu vreau sa le discut aici.Cert este,ca sint extrem de multe locuri la noi in tara care nu justifica nici o logica,dar cu toate astea exista,

  Apreciază

  1. Da, nu intelegem noi logica pentru ca nu detinem toate informatiile pentru a ajunge la o concluzie. O ratiune oricum exista in tot ce este mai greu de inteles.

   Apreciază

 4. eco-bucegi spune:

  Cateodata ne dam raspunsuri fara sa ne dam seama, niciodata nu este bine sa impletim fabulatia cu realitatile Bucegiului.Da, calea ferata trecea pe unde este astazi lacul iar in fata cabanei Bolboci era statie de funicular unde se incarca lemnul si tot de acolo incepea al doilea tronson catre Valea Brateiului. Cat despre traseul prin Valea Tatarului pe care l-au marcat in toamna eu zic ca este o mare prostie dar, vezi bine ca in marea lor majoritate in ceea ce se face in Bucegi exista o doza de prostie sau rea credinta si are ca scop binele unei persoane sau ale unui grup de persoane interesate de castiguri facile.

  Apreciază

  1. Imi aduc aminte ca am vazut o poza pe site-ul dv cu busteni ce erau incarcati la Bolboci…traseul acela prin Valea Tatarului a costat peste 1 miliard lei vechi, de necrezut ce poti sa faci cu banii cetatenilor.

   Apreciază

 5. Aliosa spune:

  @ Adrian,
  Bună ziua !
  Enigma BUCEGILOR este plăcută si reconfortantă pentru tine iubitor de natură curată si locuri inedite dar, pentru mine, cea mai mare ENIGMĂ este a POLIȚIEI ROMÂNE !
  Clipe plăcute in natura ce-o iubesti !
  Cu prietenie,
  Alioșa.

  Apreciază

  1. Cu politia…am vazut politisti foarte buni si altii care doar haina este de ei…nu e bine sa ai prea multa incredere.

   Apreciază

 6. Ovidiu spune:

  Sper ca o sa vezi acest mesaj chiar daca au trecut 4 ani,sunt un tip random din timisoara pe care de ceva timp il intereseaza tunelele,buncarele si secretele mai mult decat propria persoana, am incercat sa intru prin tunele doar ca rezultatul a fost sa fug de fie un paznic fie un gabor sau sa ma trezesc amenintat de cineva,stiu cateva locatii concrete si as dorii sa imi spui locatia tunelului ca nu o gasesc si daca vrei in vara sa facem o vizita,una adanca,sa gasim si secretul tunelului

  Apreciază

  1. Salut, da, il vad 🙂
   Cauti hotelul Mara din Sinaia, este undeva la periferie, si mergi pana la capatul parcarii. O sa vezi niste constructii de la care porneste un pod. La capatul acestuia este tunelul inchis cu o usa, in interior cresc unii ciuperci. Ma indoiesc ca te vor lasa sa intri, dar poti intreba. Nu este greu deloc sa-l gasesti, se afla la o distanta de circa 300 metri de hotel spre sud. Daca vii la vara, imi poti da un semn, tot aici.

   Apreciază

  2. Bogdan spune:

   Si eu sunt interesat de asta si am ceva materiale, dar vreau sa descopar inca ceva in Bucegi. Scriemi te rog la shock.shock93@yahoo.com

   Apreciază

 7. brezeanudan spune:

  Relatarea ta despre incursiunea in tunel este de departe prima din punct de vedere calitativ ! Are date corecte si formeaza o imagine neromantata a tunelului cu pricina . Am urmarit in timp tot fell de reportaje la TV ( acum ele exista pe You Tube ) referitoare la istoria ( cel putin oficiala ) . Toti au ajuns la aceiasi parere ; poate a venit timpul sa se faca ceva la nivel oficial cu tunelul chiar si din punct de vedere al traficului . Nu am dovezi dar stiu ca undeva in 1994 cineva cu putere de decizie a vrut sa puna problema pe masa unui consiliu demaxima raspundere in Romania . A fost impiedicat brutal si totul a luat sfarsit .

  Apreciază

  1. Salut si iti multumesc pentru aprecieri. Incercarea mea se rezuma la a prezenta adevarul cum este el, desi presarand elemente de senzational atragi multi cititori. Eu nu caut nici senzational si nici cititori nu stiu cati pe care sa-i pacalesc cu nu stiu ce inventie auzita. Chiar am fost in acest tunel si ca si tine sunt de parere ca trebuie lucrurile sa se miste in directia realizarii in intregime a tunelului. Cu siguranta este mai mult decat pare la prima vedere…pentru ca dincolo de zidul construit sta un peisaj rezultat in urma unei dinamitari…
   Nu stiam ca de treaba din 1994, multumesc.

   Apreciază

   1. brezeanudan spune:

    Mai nou cineva (un fost ) la o discutie aiurea ca intre prieteni a adus tangential vorba despre tunelul din Sinaia (stia ca ma intereseaza fiindca in urma cu niste ani l-am „interogat” pe tema asta ) si mi-a raspuns cumva ciudat , ceva de genul : „Intrebarea pusa nu e corecta -Nu ce au ascuns acolo unii , ci ce au gasit acolo unii ….” . El a sustinut cu tarie ca acolo lucratorii au dat de ceva , ceva care i-a speriat si ca inaintarea rusilor a oferit motivul perfect sa abandoneze locul nu inainte de a efectua 3 explozii controlate (de ce 3 nu stiu , dar ai avut dreptate in privinta exploziilor )

    Apreciază

    1. Era clar ca exploziile au fost controlate, altfel surpau si intrarea. Cine stie ce or fi gasit…

     Apreciază

 8. brezeanudan spune:

  Exista cel putin 2 rapoarte intocmite de specialisti militari (unul inainte de 89 iar ultimul in 93) , istorici si fosti sefi din securitatea Romana cu privire la „incidentul” Izvor . Au fost zvonuri neconfirmate de nici o parte la vremea respectiva ca acolo , undeva pe traseu ceva s-a intamplat . Ca vorbe de fumoar (practic avem numai barfe scapate pe surse ) cinva ar fi spus mai in gluma , mai in serios ca cu dracu nu te joci . Fiecare poate crede ce pofteste , eu personal nu am motive sa ma indoiesc de exceptionalul situatiei . Au sapat , au dat de ceva care-i depasea si au adtupat la loc , punct . Din punctul meu de vedere nu cred ca cineva se va mai apuca de tunelul asta vreodata .

  Apreciază

  1. Oare unde or fi aceste rapoarte? 🙂 Multumesc pentru aceste completari, cine stie, poate candva in viitor, vom afla.

   Apreciază

   1. Aceste subiect a fost reluat si detaliat in cartea „100 de pasi in timp – un alt fel de ghid despre Valea Prahovei si Parcul Natural Bucegi”. Cum e cartea aflati de aici: https://pasiintimp.wordpress.com/category/noutati/

    Apreciat de 1 persoană

    1. brezeanudan spune:

     Din pacate nu gasesc exact capitolul dar va cred pe cuvant .

     Apreciază

     1. Capitolul 28, pagina 165 a cartii.

      Apreciază

 9. Stan Constantin spune:

  Salutare tuturor !!!.Vad nenumărate discuții aici atât despre tunelul Sinaia Izvor cât și despre Cel din Cheile Tatarului.
  Ce va pot spune eu care am filmat integral tunelul din Cheile Tatarului , l-am Fotografiat in 10 mai 2014 integral și m-am speriat de ce am găsit 8 zile mai târziu pe 18 mai 2014 când sa deschis efectiv un alt tunel din adânc din lateralul tunelului după o serie de zgomote și vuiete ale muntelui.Filmarile le găsiți integral pe canalul meu de You tube yo6itr indicativul de radioamator.
  Mai este ceva ce vreau sa va spun……Marian Ivanov un muntoman înrăit a filmat si el după mine doi ani mai târziu…..același loc același tunel….nimic.La mine surpriza…..la el pereții cat și pardoseala tunelului sunt închiși ermetic ca și când nimic nu sa întâmplat acolo.
  In ce privește tunelul Sinaia Izvor….. acolo lucrurile sunt la fel de grave.Prin ani ’70 Elena Ceaușescu a dat ordin direcției a doua a securității care i se subordona ei direct sa redeschidă tunelul și să sape cu pușcăriași acolo.Ceva știa ea de a vrut sa găsească……..și după aproape două luni securitatea speriata a închis sigilat si dinamitat intrările ambelor tunele.Cea dinspre Moroieni este practicabila și dacă ai echipament se poate face incursiunea.De ce a închis tunelul securitatea ??? Pentru că începuseră să petreacă dispariții și tot felul de fenomene paranormale cam de genul celor peste care am dat eu in Grota ursului in 18 mai 2014.Toata lumea este speriata….inclusiv eu….pt că nu doar că am scăpat dar am și filmările iar față de cea a lui Marian Ivanov…..ceva nu este in ordine.Vizionati și voi.

  Apreciat de 1 persoană

  1. brezeanudan spune:

   Poti dezvolta?

   Apreciază

 10. Mereu apare componenta sinistra cand vine vorba de Tunelul Izvor

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.